Dodaj do ulubionych

Góry w okolicach Toskanii

17.02.11, 12:33
Bardzo wiele można przeczytać o Toskanii. Bardzo dużo o jedzeniu , zabytkach, miasteczkach i winie. Ale niestety przewodniki kwitują sprawę gór w Toskanii krótko - góry są i więcej informacji można uzyskać w centrach informacji turystycznej na miejscu.
Może ktoś będąc tam jednak chodził po górach - czy są szlaki i jak są oznakowane, czy są raczej trudne czy łatwe, monotonne czy zapierające dech w piersiach, co warto szczególnie zobaczyć pod względem widokowym?
Zobaczyłam na mapie, że są tam dwa górskie parki narodowe - Appennino Tosco-Emiliano i Foreste Casentinesi. Który jest ciekawszy?
W ogólności - czy warto, będąc w Toskanii, nastawić się na górskie wycieczki?
Obserwuj wątek
    • Gość: ihanelma Re: Góry w okolicach Toskanii IP: 213.146.48.* 17.02.11, 14:27
      Pod nosem masz Garfagnanę (tzn czy pod nosem - zalezy w której części Toskanii będziesz. My byliśmy w okolicach miasta Lucca, a większość urlopu przełaziliśmy i przejeździliśmy po górkach Garfagnany :-) Jeśli lubisz góry, jest sporo tras trekkingowych po Alpach Apuańskich o różnym stopniu trudności, jaskinie (jeśli będziecie bez dzieci, umówcie się koniecznie na pełny program - warto!) Koniecznie pojedźcie w okolice zatopionego jeziora (Vagli Sotto)... Niedaleko jest rewelacyjna lokalna restauracja i typowo alpejskie wioseczki z dachami z łupka... Czasem się przydaje 4x4 ;-). Świetne są też miasteczka na szczytach gór w okolicach jeziora, my akurat byliśmy w czasie "sagr" - czyli lokalnych fet, praktycznie sami swoi i zero turystów, przynajmniej niewłoskojęzycznych. Zabawa przednia. Jest też genialny park linowy (San romano di Garfagnana bodajże - samo miasteczko samo w sobie całkiem fajne) dla młodszych i starszych. I co chwila jakaś pustelnia, klasztorek na skale, kościółek z X w ot-tak forum.gazeta.pl/forum/s,206,122278138,122278138.html?rep=1na zakręcie... Info szczegółowe co i gdzie w biurach turystycznych.
      Fajne miejsca można też znaleźć w okolicach Bagni di Lucca jak się szuka górskich klimatów. Tylko na spa jako takie nie ma sie co nastawiać, chyba, że się szuka XIXw pozostałości i resztek tego klimatu.
      Jeśli chcesz, mogę poodgrzebywać nazwy miejscowości. Ja tam na 1000% wrócę, bo mam niedosyt.

www.welcometuscany.it/tuscany/lucca/garfagnana/garfagnana.htm
      Za to rozczarowała mnie "okrzyczana" Barga.
      • Gość: ihanelma Re: Góry w okolicach Toskanii IP: 213.146.48.* 17.02.11, 14:38
        Można sobie popływać kajakiem, połowić pstrągi, my jadąc do którejś z jaskiń trafiliśmy na świetną pustelnię z klasztorem, obok bardzo dobra restauracja ze świeżą rybą, a dosłownie kilka kilometrów dalej miejsce, gdzie można sobie wypożyczyć kajaki i popłynąć na dnie wysokiego kanionu... Jest wszędzie sporo propozycji dla "koniarzy", my akurat nie korzystaliśmy, też pewnie ciekawie może być.. Jeśli lubisz takie klimaty, to będziesz rozczarowany ... długością urlopu ;-)
        Tylko już w sierpniu można trafić na "zimnicę" i deszcze, my na szczęście wzięliśmy porządny ewipunek...
        • lucknow Re: Góry w okolicach Toskanii 17.02.11, 15:32
          Dziękuję za wyczerpujące informacje.
          Nie zdecydowałam jeszcze dokładnie, którą część Toskanii wybierzemy - stąd moje pytanie. Jako całość wydaje mi się atrakcyjnym regionem, gdzie stosunkowo łatwo dojechać z Polski i skąd do wielu ciekawych miejsc jest w miarę blisko (m.in. w góry, ale także nad morze), no i jest bogata baza noclegowa. Jedziemy z dziećmi, ale wiem z doświadczenia, że mając do wyboru górską wędrówkę lub szwendanie się po zabytkowych miastach, z całą pewnością wybiorą to pierwsze, więc byłam ciekawa, czy istnieje taka alternatywa, bo przewodniki, które przejrzałam, jakoś kwestie związane z tzw. aktywnym wypoczynkiem traktują po macoszemu.
          Dobrze w takim razie, że jest gdzie wędrować w razie czego. Bardzo lubimy tez kajaki.
          Wybieramy się w drugiej połowie sierpnia - dziękuję wiec także za informacje o pogodzie.
          Mam jeszcze jedno pytanie. Nie są to Alpy, ale mimo wszystko dość wysokie góry, prawie 2000 m. Czy działają tam jakieś kolejki górskie? Dzieciaki też to lubią.
          • malgotosca Re: Góry w okolicach Toskanii 17.02.11, 15:47
            W tym łańcuchu górskim są dwa silne ośrodki narciarskie - Abetone i Corno alle Scale (to drugie to już właściwie Emilia-Romagna), co oznacza istnienie tam wyciągów. W sierpniu byłam akurat w tej drugiej części. Łagodnością przypominają trochę Bieszczady, ale wysokością dochodzą do wspomnianych przez Ciebie 2000m, powyżej wysokości 1500 kończy się drzewostan, ale za to ciągnie się gigantyczny teren porośnięty czarnymi jagodami. Latem wjeżdżałam tam na część szlaku wyciągiem.
            Zdjęcia do wejrzenia w kilka pór roku:
            picasaweb.google.com/italia.serenissima/CornoAlleScale#
          • Gość: ihanelma Re: Góry w okolicach Toskanii IP: 213.146.48.* 17.02.11, 16:02
            Jak z dzieciakami, to poczytajcie o poszczególnych szlakach, bo niektóre są ... długie ;), a niektóre naprawdę trudne. Pojedźcie do koniecznie parku linowego - są trudne trasy, ale są i takie, że czterolatek da radę i jest z siebie dumny ;-)

www.selvadelbuffardello.it/en/
            Kolejka jest fajna między miejscowościami Montecatini Terme a Montecatini Alto, między Luccą a Florencją
            • Gość: ihanelma Re: Góry w okolicach Toskanii IP: 213.146.48.* 17.02.11, 16:08
              A niedaleko jest Grotta del Vento - całkiem ciekawa jaskinia. Przy grocie jest informacja, gdzie sobie stamtąd można pójść w góry ;-)
              • malgotosca Re: Góry w okolicach Toskanii 17.02.11, 18:45
                Zapomniałam wspomnieć o nietypowej "górskiej" atrakcji, zwłaszcza dla tych, co to niekoniecznie dla zabytków jadą do Toskanii. Ani to krajobraz naturalny, ani zabytek, ale działalność ludzka, a mianowicie wydobycie marmuru. Kopalnie i te plenerowe i jedna w jaskini robią oszałamiające wrażenie a i przyjemnie zwiedzać taką w grocie - bo przy upale na zewnątrz, panuje w niej przyjemny chłód. Oprowadzanie na pewno jest po włosku i angielsku, ale nie wiem, czy w innych językach też.
                marmotour.com/
                W weekendy nie pracują kopalnie, więc jeśli chce się poczuć atmosferę miejsca lepiej pojechać w środku tygodnia i wrócić całkowicie białym od pyłu marmurowego.
                • elde23 Re: Góry w okolicach Toskanii 17.02.11, 23:55
                  Radzę przemyśleć termin wyjazdu. Na tym forum /wyszukiwarka!/ wielokrotnie wyjaśniano, dlaczego sierpień jest najgorszym terminem ze wszystkich możliwych.
                  • Gość: ihanelma Re: Góry w okolicach Toskanii IP: 213.146.48.* 18.02.11, 09:44
                    Eeee tam, akurat w Toskanii tłok zauważyłam w Pizie i Florencji, nigdzie więcej. Ale podejrzewam, że akurat w przypadku głównych włoskich "autokarowych" atrakcji jeśli jest lepiej w innych ciepłych miesiącach, to naprawdę niewiele...
                    W pozostałych miejscach które akurat mnie interesowały magicznego "wpływu sierpnia" i depczących ci po głowie turystów nie było widać. Bywaliśmy i nad morzem - nie było trudności ze znalezieniem miejsca na plaży, a ceny były umowne ;-) To na co lepiej uważać faktycznie to "czarne weekendy" - czyli ichniejsza zmiana turnusów i korki na autostradach. Zahaczyłam o jeden taki - na szczęście podziwiałam go w drugą stronę, a było co ;) A wprost masakryczne korki "stały" przy zjazdach nad Adriatyk w okolicach Wenecji...
                    • makda Re: Góry w okolicach Toskanii 18.02.11, 10:07
                      Ja jednak absolutnie odradzam sierpień. W zeszłym roku z różnych względów mogliśmy wyjechać na urlop jedynie w sierpniu i było kiepsko.
                      Najpierw codzienne korki do wjazdu do San Gimignano, potem długa kolejka aut do każdego parkingu, potem tłumy na starym mieście. Zdarzyło nam się parę razy i to w różnych miasteczkach spędzić wieczorem nawet i godzinę na szukaniu restauracji/pizzerii z wolnym stolikiem.
                      Pomijam juz fakt, że ceny zakwaterowania automatycznie idą w górę w sierpniu.
                      • Gość: ihanelma Re: Góry w okolicach Toskanii IP: 213.146.48.* 18.02.11, 11:23
                        To widocznie zależy gdzie i jak się trafi. Ja się też bałam sierpnia, a okazał się przereklamowany - nie tylko we Włoszech ;-)
            • Gość: ola park linowy IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 18.02.11, 12:08
              Czy możesz orientacyjne ceny wstępu do tego parku podać? Dzięki.
              • Gość: ihanelma Re: park linowy IP: 213.146.48.* 18.02.11, 14:59
                Z tego co pamiętam, to (w tamtym roku) dorośli 18 EUR, dzieci 5 albo 8. Wejście na "dorosłe" trasy dla osób z wzrostem pow. 140 cm (bez ograniczenia wiekowego)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka