Dodaj do ulubionych

Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano )

22.03.11, 06:47
O Pompejach głośno, sama się tam wybierałam - ale podczas przeglądania forów znalazłam kilka wzmianek o Herkulanum ( Ercolano ). Cóż, do historii sztuki najwyraźniej się nie przykładałam : u schyłku żywota dowiaduję się, że odkrycie tego miejsca miało wpływ na sztukę neoklasycyzmu i że wiele zabytków jest lepiej zachowanych niż w Pompejach. Może więc wybrać się do Herkulanum? Wiem, że była tam Aseretka, której posty wielokrotnie miały wpływ na moje podróże. Hop hop, czytasz nas? Dziękuję :)
Będę mogła zwiedzić tylko jedno z tych miejsc. Może ktoś z Was tam był i może doradzić? Czerwiec tuż tuż :)
Obserwuj wątek
    • shilaa Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 22.03.11, 22:34
      Zdecydowanie Herkulanum. W Pompejach musisz spedzic 5 godzin, zeby je zobaczyc, w Herkulanum 2-3, ale wszystko jest o niebo lepiej zachowane i ciekawsze. Niestety od poczatku nie maja takiej promocji jak Pompeje. Ercolano Scavi jest podzielone na dwie czesci, oczywiscie warto zobaczyc obie.
      • kowajak11 Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 03.03.15, 21:18
        W zeszłym roku zasugerowaliśmy się tym forum i najpierw pojechaliśmy (październik) do Herkulanum - dobrze zachowany niezbyt duży teren warto zobaczyć, następnie pojechaliśmy do Pompei i szlag nas trafił, zabrakło nam czasu na zwiedzenie całych ruin za dnia ( choć amfiteatr w ciemnościach robi niesamowite wrażenie). POMPEJE są jedyne w swoim rodzaju i wolałbym żeby brakło nam czasu na Herkulanum. A tak w ogóle jeden dzień spokojnie wystarczy na zwiedzenie jednej i drugiej atrakcji + wycieczka na Wezuwiusz (koszt wejściówek 20 euro Wezuwiusz (wraz z przejazdem)+ 20 euro Pompeje i Herkulanum + bilet na kolejkę podmiejską - oba obiekty oddalone są od siebie o około 5-6 stacji. Jeśli startujemy z Neapolu lub Sorento damy rade eksternistycznie zwiedzić trzy obiekty, jeśli z większej odległości może być trudno. My stratowaliśmy z Amalfi (komunikacją autobusową +pociągiem) i poza kilkoma obiektami w Pompejach zobaczyliśmy to co zamierzaliśmy. Rada: jeśli podróżujemy środkami komunikacji - sprawdzajmy dokładnie rozkłady jazdy autobusów ( na przystankach co innego , w internecie inaczej, w prasie jeszcze inaczej) nas bałagan w rozkładach kosztował 100 euro - powrót do hotelu taksówką- niby dużo ale zawsze to jakaś przygoda :).
        Co do Wezuwiusza, na wycieczkę trzeba się przygotować - u podnóża temperatura może wynosić 25-30 stopni, a przy kraterze, szczególnie jeśli jest zakryty chmurami temperatura może oscylować między 5-10 stopni.
        A do tego wszystkiego wyspa Capri, Sorento, wybrzeże Amalfi, Positano , Ravello i tydzień zagospodarowany ?
    • aseretka Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 23.03.11, 10:48
      Niestety, ja w Herkulanum jeszcze nie byłam, czego ogromnie żałuje, bo jak pisze poprzedniczka jest lepiej zachowane niz Pompeje, co można porównać oglądając zdjęcia w internecie. Jednak Pompeje też warte zobaczenia. Pierwszy raz, utknąwszy w korkach pod Neapolem, miałam stanowczo za mało czasu na zwiedzanie, więc przy najbliższej okazji odwiedziłam to miejsce po raz drugi, spędzając tam niemal cały dzień.
    • hernandez Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 23.03.11, 12:46
      Herkulanum.

Pompeje sa olbrzymie. Ktos napisal ze "Az" 5 godzin sie zwiedza. 5 godzin to szybkim marszem.

Herkulanum jest mniej odwiedzane ale chyba ciekawsze. Z drugiej strony Pompeje swoim obszarem robia wrazenie
      • daryjka1 Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 23.03.11, 18:42
        No to postanowione - zwiedzamy Herkulanum! Dziękuję :)
      • shilaa Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 24.03.11, 02:57
        > Pompeje sa olbrzymie. Ktos napisal ze "Az" 5 godzin sie zwiedza. 5 godzin to sz
        > ybkim marszem.
        >

Napisalam, ze potrzeba 5 godzin, zeby zobaczyc Pompeje, a nie, ze "az 5 godzin sie zwiedza". Zobaczyc a zwiedzic to dwie rozne rzeczy. 5 godzin w Pompejach wystarczy na zobaczenie glownych atrakcji. Co nie zmienia faktu, ze Ercolano jest znacznie ciekawsze.
      • wedrowna53 Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 20.07.11, 22:19
        nie byłam w Herkulanum, więc nic na ten temat nie napisze ;) ale byłam w Pompejach i to właśnie to, że są takie duże, zrobiło na mnie spore wrażenie. Można tam pochodzić, powyobrażać sobie jak tam było, pobłądzić pomiędzy uliczkami, pozaglądać w zakamarki. Przy użyciu odrobiny wyobraźni można z łatwością cofnąć się w tamte czasy, robi to olbrzymie wrażenie! :) Ale trzeba na to poświęcić trochę czasu, żeby móc poczuć atmosferę miejsca. Jak pisałam w Herkulanum nie byłam więc nie mogę porównywać :)
    • anthonyb Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 23.03.11, 22:15
      Bylam tu i tam.
      Przyznaje , ze w Ercolano jest wiecej zachowanych "prawie w calosci" budowli polecam Ci jednak POMPEJE !!!! Szczegolnie ,gdy musisz zdecydowac sie tylko na zwiedzenie jednego miejsca.
      -
      kuchnia pod wulkanem
    • daryjka1 Re: Pompeje czy Herkulanum ( Ercolano ) 20.07.11, 18:30
      Byłam, wróciłam, polecam Ercolano. Działa na wyobraźnię! Dzieci tak zaskoczyły, że bez jęków dały się zaprowadzić do muzeum w Neapolu, gdzie CHCIAŁY zobaczyć to, co stamtąd zostało zabrane. Coś pięknego! Oczywiście obejrzelismy też zgromadzone tam skarby z Pompejów :)
      Sumując : bez neapolitańskiego muzeum wizyta ani w Herkulanum, ani w Pompejach nie będzie pełna. Można tam iść w czasie siesty, gdy kościoły pozamykane.
      • zjawa1 Re: Pompeje! 20.07.11, 22:44
        Zdecydownanie Pompeje!!!
        Zrobily na mnie wieksze wrazenie nz Rzym:)
        Panuje tam, jakis taki dziwny klimat nie do opisania! Nie wiem, ale kiedy ktos pyta mnie:,, co najpiekniejzego zwiedzilas we Wloszech" bez zastanowienia odpowiadam na 1 miejscu, ze Pompeje:)
        Dokladnie taki klimat mistyczny tam panuje, sama swiadomosc, ze miasto ,,zywcem" zostalo zalane przez lawe....
        Wysluchaj idealnie odzwierciedal tamtejszy klimat:
        www.youtube.com/watch?v=Oc4qi03QgOg
        • zjawa1 Re: Pompeje! 20.07.11, 22:48
          Zachowane miasto w calosci, bez rekonstrukcji typpu Ateny w Grecji.
          Pozwiedzasz sobie absolutnie wszystko: Swiatynie, domy mieszkalne, lodziarnie:), i nawet ,,dom uciech" z autentycznymi rysunkami...........
          • zjawa1 Re: Pompeje! 20.07.11, 22:51
            A i zobaczysz 2 ludzi zalanych lawa, ktora jak teoria gosi zastala ich we snie.... Ponoc to nie autentyk, tylko rekonstrukcja.... Teorie sprzeczne, ale robi to wrazenie!!!!!!!!!
        • bah77 Re: Pompeje! 11.10.15, 15:02
          Zapraszam na wirtualny spacer po Pompejach:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,158969908.html i następne posty

bah77
          • ja.s.i.u Re: Pompeje! 11.10.15, 16:14
            a'propos wirtualnego spaceru, to ja polecam spacer z street view. Firma google się postarała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka