Dodaj do ulubionych

Włochy. Modny Mediolan

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 16:50
Z mediolańskich atrakcji dorzuciłabym jeszcze od siebie stację kolejową Milano Centrale - główny dworzec w tym mieście i jeden z najważniejszych węzłów w Europie.

W 1906 r. król Wiktor Emmanuel III położył kamień węgielny pod nową stację, bo stara, wybudowana 42 lata wcześniej, okazała się zbyt mała do obsłużenia całego ruchu kolejowego. Jednak konkurs na projekt został rozstrzygnięty dopiero w 1912 r. Z powodu trudności ekonomicznych budowa przedłużała się, a projekt był stale zmieniany. Spory wpływ na ostateczny wygląd dworca miał Benito Mussolini, który chciał w jego wnętrzach ukazać potęgę faszyzmu. W końcu w 1931 r. stację oficjalnie otwarto.

Więcej o dworcu i kilka zdjęć: www.dalekoniedaleko.pl/stazione-di-milano-centrale/
Obserwuj wątek
    • Gość: leemc Nudno i drogo. Nie polecam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 21:09
      Strata czasu. Są ciekawsze miejsca we Włoszech.
      • Gość: Bergamo Re: Nudno i drogo. Nie polecam! IP: *.pools.arcor-ip.net 04.04.11, 22:03
        Do tej opinii muszę się niestety przyłączyć. Byłem w lutym i miasto nie zachwyca. Wszystkie wymienione atrakcje (poza tą dzielnicą z kanałami) można zwiedzić na piechotę w pół dnia, jeśli ktoś chce zaliczyć galerie (polecam Pinacoteca di Brera) należy doliczyć kolejne pół. Do Santa Maria delle Grazie trzeba rezerwować bilet przez telefon z kilkudniowym wyprzedzeniem (w lecie czeka się jeszcze dłużej) - nie ma sprzedaży na miejscu.

Mediolan jest dobry na zakupy, natomiast pod względem turystycznym pozostaje daleko w tyle za Florencją, Wenecją, o Rzymie nie wspominając. Gorąco polecam również Bergamo - średniowieczne miasteczko położone na wzgórzu u podnóży Alp. Pociągiem z Mediolanu jedzie się 45 minut - świetny cel na całodniową wycieczkę.

• Gość: M Re: Nudno i drogo. Nie polecam! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 04.04.11, 22:18
          Zgadzam się z Tobą. O wiele ciekawsze jest Bergamo a bliżej Mediolanu Monza, Pavia i klasztor w Certosa di Pavia. Byłem w lutym w Mediolanie i miasto mnie rozczarowało, tzn. miasto jest ciekawe ale przedstawianie go jako cud to przesada.
    • enaka Włochy. Modny Mediolan 05.04.11, 08:29
      Co to jest Zamek Sworzów??!!
      • Gość: gość Re: Włochy. Modny Mediolan IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 21:05
        a ja lecę w czerwcu na trzy dni. Planuję spacer po dachu katedry i obejrzeć fresk ,, Ostatnia wieczerza'' ( bilety zarezerwowane), stadion San Siro, La Scalla a w drodze powrotnej zwiedzić Bergamo (samolot mamy o 21). Hotel zarezerwowany prawie w centrum miasta więc zamierzamy spacerować. Liczę,że nie będę żałowała. Chętnie odkupię przewodnik po mediolanie.
        Ciao :)
        • gucio60 Re: Włochy. Modny Mediolan 06.04.11, 07:45
          Jesli masz sporo nawisu na koncie, to napewno bedziesz zadowolona.

Apropos turystyki: cytat "Słowo turystyka pochodzi od francuskiego pojęcia tour, które oznacza wycieczkę, podróż kończącą się powrotem do miejsca skąd nastąpił wyjazd.
          • Gość: bricolo Re: Włochy. Modny Mediolan IP: *.1-85.cust.bluewin.ch 06.04.11, 10:49
            Wyniki tłumaczenia: tour
            francusko-polski
            tour (Ectaco-Poland Ltd.)
            wieża [n]
            wieżowiec [n]
            osoba korpulentna i postawna [n]
            figiel [n]
            tokarka [n]
            tokarnia [n]
            szafka obrotowa [n]
            obwód [n]
            objazd [n]
            runda [n]
            kolej [n]
            zakole [n]
        • marikabb Re: Włochy. Modny Mediolan 06.04.11, 23:04
          Gość portalu: gość napisał(a):

> a ja lecę w czerwcu na trzy dni. Planuję spacer po dachu katedry
          • linn_linn Re: Włochy. Modny Mediolan 07.04.11, 06:09
            Oczywiscie: za 5 euro wchodzisz tam poschodach, za 8 euro wjezdzasz winda.
            Tu sa ceny innych biletow / np. do skarbca /:
            www.duomomilano.it/txts/9/6/prezziorari.pdf
          • miriam_73 Re: Włochy. Modny Mediolan 07.04.11, 16:05
            Oczywiście, mozna ją obejść dookoła na poziomie przypór, a potem wejść na samą górę na dach. Opcje są dwie - windą albo na piechotę. Widoki, zwłaszcza przy słonecznej pogodzie niesamowite.
        • hesoja90 Re: Włochy. Modny Mediolan 25.02.14, 18:17
          Witam! :) Poszukuję osób, które były w Mediolanie i chętnie wypełniłyby mi krótką ankietę dotyczącą miasta. Zajmuje to dosłownie 3 minutki, a przyda mi się w pisaniu pracy magisterskiej :) Przesyłam link do ankiety: www.survio.com/survey/d/H5I5M6M3M6D6J9F2L Dziękuje bardzo za wszystkie wypełnienia i pozdrawiam :)
    • shilaa Re: Włochy. Modny Mediolan 07.04.11, 11:47
      Mediolan jest teraz w modzie wsrod moich polskich znajomych na weekendowe wypady, ze wzgledu na tanie linie lotnicze do Bergamo. Jak dla mnie jest na szarym koncu listy miast, ktore trzeba zobaczyc we Wloszech i nie mowie tylko o duzych miastach. Za te sama (jesli nie nizsza) cene lepiej poleciec tymi samymi liniami do Bolonii i pojechac jeszcze do Florencji.

A juz powszechne nazywanie Mediolanu stolica kultury i sztuki to naduzycie. Mediolan pod wzgledem sztuki, a juz zwlaszcza architektury nie ma nawet w kilku procentach tego, co ma np. Neapol. No ale to "Milano" jest modne :P
      • linn_linn Re: Włochy. Modny Mediolan 07.04.11, 12:36
        Jest raczej stolica mody i pod tym wzgledem moze byc ciekawy. Jesli ktos nie byl, mozna oczywiscie pojechac, ale wiekszych wrazen nie nalezy jednak oczekiwac. Lepiej w pierwszej kolejnosci wybrac inne miejsca.
        • Gość: gość Re: Włochy. Modny Mediolan IP: *.elartnet.pl 07.04.11, 12:58
          W Mediolanie zauroczyły mnie właśnie zdjęcia wykonane na dachu katedry oraz Ostatnia Wieczerza i dlatego się tam wybieramy. Napiszę po powrocie jakie wrażenia.
        • shilaa Re: Włochy. Modny Mediolan 07.04.11, 20:31

> Jest raczej stolica mody i pod tym wzgledem moze byc ciekawy.

Stolica mody jest niezaprzeczalnie, ale czy moze byc ciekawy pod tym wzgledem? Przecietny turysta i tak nie ma zadnych szans, zeby byc na wiekszosci pokazow Milan Fashion Week, bo "high fashion" jest zarezerwowane dla nielicznych, a jesli ktos jest zainteresowany butikami znanych projektantow to znajdzie je i w Rzymie, i na Capri, i we Florencji itd.
          • linn_linn Re: Włochy. Modny Mediolan 07.04.11, 21:11
            Dla mnie niewiele, ale dla niektorych tak. Poza tym nie wszystko jest dla ludzi z sektoru mody.
    • Gość: guga Włochy. Modny Mediolan IP: *.piotrkow.pilicka.pl 11.04.11, 14:09
      DUOMO a nie Doumo - podpis pod zdjęciem
    • Gość: nellyfurtado Włochy. Modny Mediolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 10:58
      Mediolan jest świetny i piękny! Jego wielkim plusem jest to, że nie ma tam prawie wcale Polaków!
      Ale teraz (po tego typu artykułach) będzie pełny zadufanych, zakompleksionych ludzi, którzy pozują na snobów, bo przecież to modne...

Polecam też miasto Como nad jeziorem, które nazywa siętak samo.
      • linn_linn Re: Włochy. Modny Mediolan 12.04.11, 11:13
        Prawie wcale tzn. ilu?
        • Gość: nellyfurtado Re: Włochy. Modny Mediolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 21:55
          przeciwieństwo Londynu ha ha i dzięki Bogu!
      • miriam_73 Re: Włochy. Modny Mediolan 19.04.11, 17:31
        ???? To chyba ty masz jakieś kompleksy, Nelly.

Na ulicach i w okolicach zabytków słyszy się polski, całkiem czesto, szczególnie odkąd (a to już prawie 1,5 roku) Lufa ma świetne czasowo i cenowo połączenia na Malpensę. Podobnie w hotelach czy w metrze, wśród innych turystów. Zwłaszcza w sezonie "zakupowym", acz nie wyłącznie. Nie sądzę, aby jeden artykuł w Gazecie spowodował wzrost zainteresowania w postępie geometrycznym. Szczególnie wśród "goniących za modą", bo o tym, że Mediolan jest Mekką wiedzą od zawsze... Ja odnosze wrażenie, że jedynie z roku na rok zwłaszcza w czasie saldi wzrasta ilość "dzianych" Rosjan. Jak zresztą wszędzie, Mediolan nie jest tu jakimś szczególnym przypadkiem.
    • Gość: gość do bywalców Mediolanu odkupię przewodnik IP: *.elartnet.pl 13.04.11, 08:52
      Odkupię przewodnik Mediolan i jeziora ( albo inny po Mediolanie) nakład wyczerpany więc nie piszcie,ze mogę kupić w ksiegarni :)
      • levack.levack Re: do bywalców Mediolanu odkupię przewodnik 13.04.11, 21:28
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Odkupię przewodnik Mediolan i jeziora ( albo inny po Mediolanie) nakład wyczerp
        > any więc nie piszcie,ze mogę kupić w ksiegarni :)

wejdź sobie na allegro i kup.
    • Gość: obywatel Re: Włochy. Modny Mediolan IP: *.multimo.pl 24.04.11, 23:41
      Byłem w Mediolanie równo miesiąc temu. To idealne miasto na weekend. Poza tym obowiązkowo polecam wybrać się do pobliskiego Bergamo (naprawdę warto), szczególnie jeśli mamy stamtąd połączenie lotnicze. Język polski słyszałem kilka razy, m.in. na dachu katedry Duomo. Polecam też wybrać się do miasteczka Monza (12 minut jazdy pociągiem). Jest tam jeden z najstarszych na świecie torów Formuły 1.
      • Gość: jul Re: Włochy. Modny Mediolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 14:48
        Witam. Czy wiecie,gdzie można zarezerwować bilety, żeby zobaczyć Ostatnią Wieczerzę? Macie może jakiś link? Z góry dzięki
        • Gość: link do ostatniej Re: Włochy. Modny Mediolan IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.11, 21:37
          www.vivaticket.it/evento.php?id_evento=298097&op=cenacoloVinciano
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka