Dodaj do ulubionych

Triest-czy warto?

28.04.11, 22:55
mam od siebie tanie loty z UK i zastanawiałam się czy miasto jest warte pobytu?Czy jest tam jakaś zadbana plaża?Podoba mi się też bliskość Słowenii.
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Triest -czy warto? 29.04.11, 07:52
      Triest i okolice warto zwiedzić, a Słowenia jest wyjątkowo malownicza.
      Plażować tam można, choć plaże nie są największą atrakcją tego regionu, zobacz sama:
      www.triestetourism.altervista.org/beach.htm
      fotoforum.gazeta.pl/k/friuli-wenecja%2520julijska,0.html

Pozdrawiam

bah77
      • wislok1 Re: Triest -czy warto? 24.08.14, 19:52
        Duino i Sistiana są kilkadziesiąt kilometrów od Triestu i te plaże raczej dobrze wyglądają na obrazkach !

• greg.2009 triest plaze 24.08.14, 17:20
      Witam,
      Triest to piękne miasto, spokojne. Byłem prywatnie z rodziną tego lata. Można tam znaleźć wiele atrakcji dla każdego. Plaże, góry, zabytki (zamki) ...Plaże nie są najwspanialsze, ale duży plus ponieważ nie ma tłumów a woda i tak jest ciepła. Stosunkowo jest tam tanio. Polecam i pozdrawiam
      • wislok1 Tam nie ma plaż ! 24.08.14, 19:49
        To jest duże przemysłowe miasto, wielki port, sporo zabytków w centrum, zresztą bardzo ciekawych.
        Widoczne są wpływy austriackie, zabudowa przypomina trochę Wiedeń,
        w Trieście w centrum są 2 cerkwie prawosławne i kościół protestancki, miasto zamieszkuje obok Włochów tysiące Słoweńców.
        Tłumy są jak najbardziej, miasto jest bardzo ruchliwe, spokoju tam na pewno nie ma.
        Ceny moim zdaniem takie same jak w innych miastach na północy Włoch, ani trochę taniej.

Ale plaż tam nie ma !!!

Są w Słowenii i w Chorwacji oraz w Grado, ale to już kawałek od Triestu
      • aseretka Re: triest plaze 04.10.14, 19:29
        Triest raczej zawsze mnie przerażał, jako duże, ruchliwe, portowe miasto. Jakoś nie pragnęłam go odwiedzić, chociaż marzyło mi się zwiedzenie położonego na przedmieściach Triestu zamku Miramare. Ta przepiękna budowla wzniesiona została na cyplu skalistego przylądka nad samym brzegiem morza w latach 1856-1870 przez arcyksięcia Maksymiliana Ferdynanda, brat cesarza Franciszka Józefa, który wykupił cypel i postawić tam zamek swoich marzeń. W tym roku udało mi się zrealizować marzenie i odwiedziłam Miramare:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154887466.html
        Sam Triest w sobotnie przedpołudnie też okazał się nie tak strasznym, jak myślałam, chociaż w miarę upływu czasu ruch w mieście narastał. Miasto mnie zauroczyło, mimo że na spacer po nim, ze względu na towarzyszące nam "małe ogonki":
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154765147.html
        nie dane było spędzenie w zbyt wiele czasu.
        Ot, pospacerowaliśmy trochę po nabrzeżu i Corso Cavour:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154874407.html
        popodziwialiśmy olbrzymi plac Pizza Unita d`Italia, przy którym stoją pałace z czasów panowania Habsburgów, budynek giełdy Lloyd Triestino, prefektura oraz wybudowany w 1876 r. Ratusz:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154878868.html
        przeszliśmy wzdłuż Wielkiego Kanału, ktory powstał w okresie panowania cesarzowej Marii Teresy
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154882623.html
        i poprzez Piazza Verdi
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,154915927.html
        powróciliśmy do pozostawionego na parkingu samochodu.
        Mimo, że miasto mnie zachwyciło, plaż tam jakoś nie widziałam.

Może jednak uda mi się tam wrócić i dokładnie spenetrować
        • Gość: vvv Re: triest plaze IP: *.ists.pl 04.10.14, 21:13
          >"Mimo, że miasto mnie zachwyciło, plaż tam jakoś nie widziałam."
          > Może jednak uda mi się tam wrócić i dokładnie spenetrować

Na pocieszenie i zachętę przed powrotem i penetracją ;)
          www.youtube.com/watch?v=N7HOD2muWMI
          • aseretka Re: triest plaze 05.10.14, 09:31
            Zbyt mało czasu spędziłam w Trieście, aby spenetrować wszystkie jego zakątki. :) Nie wątpię, że jako w mieście położonym nad morzem muszą być tam jakieś plaże. Ale chyba mimo najszczerszych chęci, tej przedstawionej na youtube nie spenetruję. Trochę zbyt kamienista, jak na moje stare, pomarszczone ciało. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka