Gość: Znibi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.05.11, 13:08 Witam W drugiej połowie sierpnia wybieram sie do Włoch okolice Neapolu... Czym polecacie tam dojechać, jakia firma autokarowa? Zależy mi na godnych warunkach ale bez wodotrysków i dobrej cenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
levack.levack Re: Czym dojechać do Włoch? 11.05.11, 13:37 Gość portalu: Znibi napisał(a): > Witam > > W drugiej połowie sierpnia wybieram sie do Włoch okolice Neapolu... > > Czym polecacie tam dojechać, jakia firma autokarowa? Zależy mi na godnych waru > nkach ale bez wodotrysków i dobrej cenie Samolotem. Np. w tej chwili Alitalia z WAW do NAP 17-24.08 kosztuje 630 zł w obie strony. Autokarem jest pewnie podobnie, ale o dobę dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 16:39 Dzięki za szybką odpowiedź... Po przeanalizowaniu ich oferty interesuje mnie Lot nr 491, Airbus A318/321 Czyli 12 sierpnia Warszawa-Rzym-Neapol za 600,34zł + opłata transakcyjna 90 razem 690 zł w dwie strony... Poza ceną podawaną na ich portalu są dodatkowe ukryte opłaty? Leciałeś tymi liniami na tej trasie ? jak wygląda przesiadka ? Mam obawy że bariera językowa mogła by mnie wprowadzić w maliny przy przesiadce etc ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 17:32 Wylatując z Wa-wy będziesz już znał numer bramki w Rzymie gdzie bedzie twoj samolot do Neapolu. Żeby znaleźć tę bramkę wystarczy dobry wzrok :). Tyle ile policzyli ci w ofercie tyle zapłacisz rezerwując bilet. Doczytaj tylko sobie o bagażu bo za przekroczenie limitu też zapłacisz ale już na lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Czym dojechać do Włoch? 11.05.11, 20:13 Gość portalu: znibi napisał(a): > Dzięki za szybką odpowiedź... > Poza ceną podawaną na ich portalu są dodatkowe ukryte opłaty? Nie. > Leciałeś tymi liniami na tej trasie ? jak wygląda przesiadka ? Mam obawy że bar > iera językowa mogła by mnie wprowadzić w maliny przy przesiadce etc ? Nie leciałem Alitalia. Ja się staram nie latać jak bilet jest droższy niż 10 euro za odcinek ;) Wyjątek robię tylko dla Aten. Wszędzie follow strzałkas i trafisz bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 11.05.11, 17:29 Sprawdz jeszcze tanie loty z Polski do Rzymu, a dopiero potem z Rzymu do Neapolu Alitalia. Majac do wyboru Alitalia Rzym - Neapol to wybralabym chyba jednak pociag, Alitalia na tutejsze loty krajowe przeznacza najstarsze samoloty, przelatuja mi kilkanascie razy dziennie nad tarasem i patrzac na nie to strach leciec ;D Bezposredni autokar do Neapolu ma Eurolines. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 18:54 "Bezposredni autokar do Neapolu ma Eurolines. " Oni mają sporo negatywnych opinii w internecie ... a męczyć sie 26 h a 5h samolotem to już lepiej samolotem :) Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 11.05.11, 21:35 Co do Eurolines, jeden raz musialam wrocic z Polski do Neapolu autokarem, bo mialam bagaz, ktorego nie moglam przewiezc samolotem, wybralam wiec te firme. Jesli chodzi o minusy podrozy to mielismy przesiadke do innego autokaru, o czym wczesniej nikt nie poinformowal, a co stworzylo totalny balagan logistyczny i opoznilo podroz o 2 godziny. Nie ma miejscowek, siadasz tam, gdzie jest wolne miejsce. Podroz do Neapolu trwa okolo 30 godzin, w moim przypadku mielismy 3,5 godziny spoznienia, a i tak nie zatrzymywalismy sie w polowie miast we Wloszech. Najwiekszy minus to jednak oczywiscie wspolpasazerowie - jak ma sie szczescie to trafi sie na spokojnych. Ja nie mialam szczescia - co 5 minut ktos zadal przystanku (po pewnym czasie kierowcy nie wytrzymali i powiedzieli glosno, co o tym mysla), autobusem zawladnelo dwoch chlopcow, bo ich kochajace mamusie nie mialy ochoty sie nimi zajmowac, plus 3/4 autokaru Polakow, ktorzy udawali bardziej neapolitanskich od Neapolitanczykow, glosno demonstrujac swoja znajomosc dialektu (ale poprawnie po wlosku ani slowa). To tak troche ironicznie, ale niestety przyznaje, ze podroz autokarem z wielu powodow jest meczaca i zawsze wybieram samolot do Rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Re: Czym dojechać do Włoch? 11.05.11, 18:38 Gość portalu: osioł napisał(a): > Osłem Powinni Cię skazać za nakłanianie do dręczenia osłów, ze szczególnym okrucieństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 18:55 proszę bez spamu Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_kloss Re: Czym dojechać do Włoch? 11.05.11, 19:24 To nie spam, a żarty :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 19:44 tanie samoloty już zostały wykupione...;/ chyba że pojawi się oferta last minut Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje opcje? termin od 12 sierpnia do 21-24 sierpień Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czym dojechać do Włoch? 12.05.11, 07:34 Najgorszy termin na wakacje we Wloszech. 15 sierpnia nalezy unikac. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Czym dojechać do Włoch? 12.05.11, 09:14 linn_linn napisała: > 15 sierpnia nalezy unikac. O, dlaczego? W tym roku to poniedziałek. Zapewne większość Włochów co najmniej od soboty będzie już na wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czym dojechać do Włoch? 12.05.11, 09:23 Poniedzialek, ale dzien swiateczny: tzw. Ferragosto. Szczyt wloskich wakacji: najwyzsze ceny, najnizszy poziom uslug. Na plaze wybieraja sie wszyscy: nawet ci, ktorzy ida na nia raz w roku. Luzniej bedzie po 20-tym. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czym dojechać do Włoch? 12.05.11, 09:25 W Polsce chyba tez swieto? Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 12.05.11, 13:44 > termin od 12 sierpnia do 21-24 sierpień Wybrales najgorszy termin z mozliwych w ciagu calego roku i jedno z najgorszych miejsc w calych Wloszech w tym czasie. Ceny sa wyzsze nawet trzykrotnie, na plazy nie ma nawet gdzie stanac, w korkach np. miedzy Amalfi, Sorrento a Neapolem stoi sie kilka godzin, bo cala trasa jest zablokowana (ciezko przejechac nawet motocyklem), w samym Neapolu znaczna czesc sklepow itp. jest zamknieta i oczywiscie (mam nadzieje, ze o tym wiesz, bo przy codziennym wyjsciu na plaze zrobi sie z tego spora suma) tutaj wstepy na wszystkie plaze sa platne (od 5 do 20 € od osoby za wejscie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 14:59 Wszyscy mnie opieprzacie o termin że szczyt sezonu ... ale pamiętam jak byłem tam 5 lat temu o tej porze i ludzi było dużo... jak chyba w każdym rejonie turystycznym na świecie. Urlop planuje spędzić w okolicy Masa Lubrence, przemieszczać się głównie szlakami turystycznymi którymi można sobie mocno skrócić drogę i popodziwiać widoki, ewentualnie powracając z wycieczki SITĄ ?(autobus) Co do plaż to przecież są plaże na półwyspie Soretyńskim na które prowadzą jedynie piesze szlaki ewentualnie drogą morską... tak ? Na jednej byłem Crapolla to rzadko było tam więcej niż 5 osób. Zostają też plaże w Nerano czy Positano ? Można też wynając rower wodny i poleżeć w nim na wodzie czy nawet na materacu Planuje jedynie wypad do Pompei, Capri i Amalfi porobić trochę zdjęć pozwiedzać, myślicie że to w tym terminie zwiedzić poświęcając 1 dzień na każde miejsce, niemożliwe ? Co do cen w tym terminie to nocleg mam zarezerwowany za niecałe 500 EU za 7dni ze śniadaniami netem i innymi podstawami, choć możliwe że będę miał do wynajęcia mieszkanie na 10 dni za 400 EU... to się okaże na dniach Jedzenie to kwestia dyskusyjna bo nie znam cen ale brat który tam mieszka mówi że duża pizza rodzinna już od 18 EU, a dobry obiad z winkiem w granicach 40 eu ? I najważniejsze że ja jaki i moja druga połówka w tym terminie mamy urlopy (praktycznie nie do przesunięcia) Zostaje kwestia dojazdu... tanie samoloty mi spod nosa w tym terminie wykupili i teraz mam problem ... Co o tym myślicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czym dojechać do Włoch? 12.05.11, 16:09 Wlochy jednak troche sie roznia / czytalam, ze podobnie jest we Francji i moze Hiszpanii, ale sie nie wypowiadam /. W sierpniu kazdy ma za punkt honoru byc na urlopie. Zamykaja podwoje wielkie fabryki, instytucje, szkolnictwo itp. Inni, ktorzy moze chcieliby miec urlop, musza sie dostosowac: np. hurtownie. Wszysycy na urlopie, to po co maja pracowac? W duzych miastach mozna czasem robic maratony w poszukiwaniu otwartego sklepu spozywczego. Dlugo by opisywac. Kto tu mieszka, to wie. To jest sierpien, ale okolice 15 sierpnia to dodatkowo urlopy tych, ktorzy urlopu w ogole wziac nie moga / np. z powodow finansowych pracuja na okraglo /, ale na ten tydzien zamykaja swoja dzialalnosc: swiat moze sie walic, ale Ferragosto to swieto i tradycja tez rzecz swieta. Rezultat jest taki, jak wyzej. Ceny wysrobowane do maksimum: np. miedzy srodkiem sierpnia i pierwsza polowa wrzesnia na Sardynii jest roznica 100-200%. Poziom uslug jest niski, gdyz turystow za duzo, obslugi zawsze za malo. Plaze w Positano? W Positano jest plazy tyle, co kot naplakal. fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,112450262,112450262,0,2.html?v=2 W zeszlym roku plaza bezplatna byla tylko dla rezydentow. Pompei w sierpniu to patelnia: jesli beda oczywiscie upaly, a na to wszyscy raczej licza. Mimo wszystko tzw. kryzys zmniejszyl chyba troche ilosc turystow. Mam porownanie z Capri: lipiec 2009 i tydzien przed Ferragosto 2010. W pierwszym przypadku zalapalismy sie dopiero na piata kolejke, w zeszlym roku bilet do reki i mozna bylo wsiadac. Nie znaczy to, ze bylo pusto, ale chyba troche luzniej. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 12.05.11, 17:43 > Wszyscy mnie opieprzacie bez przesady ;) > Co do plaż to przecież są plaże na półwyspie Soretyńskim na które prowadzą jedy > nie piesze szlaki ewentualnie drogą morską... tak ? Na jednej byłem Crapolla t > o rzadko było tam więcej niż 5 osób. Zostają też plaże w Nerano czy Positano ? > Można też wynając rower wodny i poleżeć w nim na wodzie czy nawet na materacu A co ma droga do placenia za wstep? Raz, ze po obu stronach polwyspu plaz jest bardzo, bardzo malo i sa niewielkie, dwa, ze wiele nalezy tylko do hoteli, trzy, ze w Kampanii za 99% plaz sie placi. Plaze pustoszeja dopiero wieczorem, gdy Wlosi przenosza sie do domow i restauracji na kolacje - w zeszlym roku kilka dni przed 15 sierpnia bylam w Amalfi, po 21 na plazy zostalam tylko ja z chlopakiem i jedna rodzina. > Planuje jedynie wypad do Pompei, Capri i Amalfi porobić trochę zdjęć pozwiedzać > , myślicie że to w tym terminie zwiedzić poświęcając 1 dzień na każde miejsce, > niemożliwe ? W Pompejach bez dobrej ochrony glowy i zapasu wody ani rusz, wlasciwie tam sie nie da chodzic miedzy lipcem a sierpniem. Amalfi w jeden dzien - tak, Capri - jesli poplyniesz z Sorrento to tak, ale jeden dzien wystarczy na samo Capri (bez Anacapri). >a dobry obiad z winkiem w granicach 40 eu? Tak, od osoby oczywiscie. > Zostaje kwestia dojazdu... tanie samoloty mi spod nosa w tym terminie wykupili Kto Ci wykupil spod nosa? W ciagu minuty znalazlam tanie loty z Warszawy i Katowic (11 i 12.08.), powrotny do Warszawy lub Poznania lub Gdanska lub Katowic 21 i 24.08., na wszystkie te loty sa bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.ups.com 13.05.11, 08:31 > >a dobry obiad z winkiem w granicach 40 eu? > > Tak, od osoby oczywiscie. Co wy jecie na ten obiad?! Ostrygi z kawiorem w ilosciach hurtowych? Nigdy nie zaplacilam za obiad z winem wiecej niz 15-20e, ja rozumiem ze mozna zjesc i za 100e, ale tu chodzi chyba o podawanie orientacyjnych cen dla przecietnego czlowieka a nie Berlusconiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 16:22 Co do tych plaż jak pisałem to za mojego pobytu tam nie były one prywatne czy płatne... a gdyby były płatne to by musieli zapewnić klientom dowóz na plaże łódką bo pieszo mało komu chce się iść ... Co do cen jedzenia to nie jestem jeszcze zorientowany, ale myślę że 800 EU na osobę powinno starczyć na 7dni? "> Kto Ci wykupil spod nosa? W ciagu minuty znalazlam tanie loty z Warszawy i Kato > wic (11 i 12.08.), powrotny do Warszawy lub Poznania lub Gdanska lub Katowic 21 > i 24.08., na wszystkie te loty sa bilety. " Na jakiej stronie szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czym dojechać do Włoch? 13.05.11, 20:45 800 euro na osobe na 7 dni: jeszcze zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 14.05.11, 00:58 > Na jakiej stronie szukasz? > Na www.wizzair.com, bo ma obecnie najszersza oferte lotow. Oczywiscie lotnisko docelowe to Rzym Fiumicino, w przypadku Katowic Rzym Ciampino. Z Polski nie ma tanich lotow do Neapolu, ja korzystam czasem z EasyJet Neapol - Berlin, bo mam blisko do Berlina, ale jak ktos jest np. z Warszawy czy Krakowa to juz sie nie oplaca. a gdyby były płatne to by musieli zapewnić klientom dowóz na plaże łód > ką bo pieszo mało komu chce się iść ... Bedac leniwym mozna sporo stracic ;) Podam przyklad, na jedna z najlepszych plaz w srodkowych Wloszech (poludniowe Lacjum) prowadza bardzo strome schody, ktorymi trzeba schodzic przez kilka minut, a wracajac po ciemku trzeba miec latarke, bo nie ma swiatel. Jak juz sie zejdzie to przy wejsciu na plaze oczywiscie trzeba zaplacic za wstep. Ale niestety, jak to bywa we Wloszech, w zeszlym roku wladze zaczely zamykac odcinkami te plaze (byc moze teraz jest juz calkowicie zamknieta), bo bylo to ulubione miejsce mlodych Wlochow do nocowania w namiotach na plazy, co jest nielegalne. >Co wy jecie na ten obiad?! Ostrygi z kawiorem w ilosciach hurtowych? Nigdy nie zaplacilam >za obiad z winem wiecej niz 15-20e, ja rozumiem ze mozna zjesc i za 100e, ale tu chodzi >chyba o podawanie orientacyjnych cen dla przecietnego czlowieka a nie Berlusconiego? Ok, sprecyzujmy - przecietny Polak czy przecietny Wloch? Przecietna wizyta w restauracji dla Wlocha: - przystawka (antipasto) - ok. 10 € za osobe lub 30-35 € za wspolne antipasto dla kilku osob, - pierwsze danie (primo piatto) - rozne makarony, gnocchi, risotto - od 5 do 15 € od osoby, - drugie danie (secondo piatto) - miesa, ryby itp. - od 10 do 20 €, - deser (dolci), - woda, wino, likier amaro, espresso. Moze byc jeszcze zestaw serow, contorno (warzywa). Tak sie je we Wloszech. Przecietna kolacja dla 4 osob kosztuje miedzy 120 a 170 €. Obiad troche mniej, bo najczesciej rezygnuje sie z deseru, czesto z antipasti. Za 15 € zjesz spaghetti i wypijesz wino. Nic dziwnego, bo Polacy (jak i wielu innych obcokrajowcow) w wiekszosci zamawiaja tylko primo piatto. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czym dojechać do Włoch? 14.05.11, 07:29 Do 20 euro sa tzw. obiady turystyczne lub skalkulowane dla grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Czym dojechać do Włoch? 14.05.11, 11:56 Pewnie, ze w okolicach sa bezplatne plaze. Polecam Ci, zaraz za Possitano plaze w ARIENZO. mozna do niej doplynac z potu w positano lub zejsc schodkami (270) z drogi. Jest tam naprawde pieknie choc plaza jest mala i kamienista. Zaraz przy zejsciu na plaze ( po drugiej stronie drogi) jest wejscie na szlak Sentiero degli Dei. Do Neapolu mozna dojechac autobusem. nie jechalam bardzo dawno i o ile pamietam kosztowal cos kolo 600 zl. cena 630 alitalia to wg mnie dobra cena. Loty sa przez mediolan lub rzym i sa wygodne. mozesz tez sprawdzic lufthanse czsto tez maja oferty . Lataja z warszawy. tanie linie to ryan air do rzymu , wizzair do rzymu lub wizzair np z pragi do neapolu, easy jet z berlina do neapolu. poszukaj :-) Czesto jesli do nawet groszowego biletu dodasz dojazdy np. do pragi czy berlina czy z rzymu do neapolu wyjdzie cie na to samo co bilet alitalia za 600- czy 700 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 14.05.11, 13:02 .> Czesto jesli do nawet groszowego biletu dodasz dojazdy np. do pragi czy berlina > czy z rzymu do neapolu wyjdzie cie na to samo co bilet alitalia za 600- czy 70 > 0 zl. Cenowo tak. Tylko, ze jesli ktos jest zdany na pociag to sie zupelnie nie oplaca czasowo. W Berlinie Easy Jet laduje po polnocy, pierwszy pociag do Polski odjezdza okolo 5 rano (sypialny Kiepura z Amsterdamu do Warszawy), potem BWE ok. 7 rano do Poznania i Warszawy. Na dworcu Berlin Hbf przeczekanie calej nocy jest bardzo niewygodne (wieczny przeciag, prawie brak lawek, wszystko zamkniete w nocy). Jesli chodzi o Berlin - Neapol to trzeba czekac cala noc w Berlinie, bo samolot odlatuje rano, a pociagi z Polski przyjezdzaja po poludniu i przed polnoca. Lotow do Pragi i z Pragi, jesli jest sie zdanym na pociag, nie ma sensu nawet brac pod uwage. Praga byla kiedys dobrym rozwiazaniem dla Wroclawia i Poznania. Niestety, ktos wpadl na wspanialy pomysl, aby to polaczenie zlikwidowac. Teraz, z tego, co pamietam, zostaly tylko trzy pociagi, wszystkie jada przez Katowice i Warszawe, przy czym jeden, ktory jedzie do Moskwy lepiej sobie darowac. Calkowity czas podrozy z Neapolu do Katowic, biorac pod uwage lot i pociag + oczekiwanie to 23 godziny. Z kolei w przypadku podrozy do Neapolu, po przyjezdzie pociagiem do Pragi trzeba czekac na samolot 12 godzin. Wniosek - w przypadku wszystkich czterech opcji oplacalny jest tylko lot Neapol - Berlin dla mieszkancow Poznania i Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Czym dojechać do Włoch? IP: 94.165.178.* 14.05.11, 15:54 poza pociagiem ktos ze znajomych lub rodziny moze cie podwiezc , mozesz wynajac samochod, sa tez prywatne autobusy, ktore dowoza z dworca pks na lotnisko np. w berlinie ale pisze to z perspektywy Wroclawia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 14.05.11, 17:34 > poza pociagiem > ktos ze znajomych lub rodziny moze cie podwiezc , > mozesz wynajac samochod, > sa tez prywatne autobusy, ktore dowoza z dworca pks na lotnisko np. w berlinie > ale pisze to z perspektywy Wroclawia :-) Przy obecnych cenach benzyny i dystansie 700 km w obie strony z Wroclawia do Berlina i 550 z Poznania oplacalnosc jazdy samochodem jest watpliwa (tylko samego podwiezienia). Za te cene mozna wykupic lot krajowy np. z Warszawy do Wroclawia (chociaz samoloty W-wa - Wroclaw sa tak czesto odwolywane albo opoznione, ze moze szybciej bedzie jednak z Berlina... ;) ). W kazdym razie, biorac pod uwage wszystkie mozliwosci dojazdu lub przyjazdu z Berlina lub Pragi, cenowo i czasowo oplaca sie ewentualnie jedynie mieszkancom zachodniej Polski. Czekam tez na otwarcie nowego lotniska Berlin Schoenefeld, jakis czas temu hucznie zapowiadano skomunikowanie go z Poznaniem Lawica. Niemcy zapowiedzieli, ze bardzo chetnie dolacza sie do tego przedsiewziecia (bo maja w tym swoj interes - dodatkowych pasazerow). Mam nadzieje, ze polska strona nie zaprzepasci takiej szansy i w razie rezygnacji nie bedzie sie glupio tlumaczyc, ze to z powodu checi rozwoju lotniska w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 20:54 już po ptakach... z pewnych względów zostałe jednak skazany na autokar sieci Eurolines ;| oby nie było wielkiej tragedii po drodze ... Tak więc co drodzy Państwo polecacie zwiedzić, zjeść, przeżyć w w rejonie półwyspu sorretyńskiego ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Czym dojechać do Włoch? IP: 94.165.106.* 15.05.11, 00:35 no coz podroz autokarem jest dluga i moze byc uciazliwa , ale mysle ,ze ja przezyjesz :-))) Polecam Ci wypad do Gragnano na panuozzo- Najesz sie i opijesz jak bak za 10-15 E za osobe :-) W sorrento mozesz wybrac sie na pizze do pizza al metro zwanego tez gigino cozzozo czyli brudnego gigiego :-) W meta di sorrento spytaj sie o bar romano (powszechnie znany) i skus sie na delizie al limone i ricotta e pere sto razy lepsze niz u renomowanego de riso Poza tym kup sobie mozzarlle z bufalicy i fior di latte z pobliskiej Agerola. A atrakcji turystycznych to tydzien to niewiele czasu na zwiedzenie okolic. Jest duzo do wyboru. Cos juz widziales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.11, 11:26 byłem coś tam zwiedziłem ale teraz jadę z dziewczyną i wszystko trzeba "od nowa" zwiedzić:) Co do tych pizzeri co proponujesz to dobrze je znalazłem ? www.pizzeriamascolo.com/ pizzametro.it i bar romano maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=bar+romano&aq=&sll=40.662048,14.428337&sspn=0.001044,0.002411&ie=UTF8&hq=bar+romano&hnear=&ll=40.637547,14.419545&spn=0.002088,0.004823&z=18 ?? Na pewno chcemy pojechać do Pompei, Capri i wulkan... pojechał bym też do Neapolu na bazar "marcato" czy jakoś tak tylko nie pamiętam gdzie i kiedy to było ;p Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Czym dojechać do Włoch? 15.05.11, 17:19 wszystko dobrze poznajdowales :-) Jesli wybierzesz sie do Grangano to tam jest pelno lokali ,ktore robia panuozzo, ale moim zdaniem ten jest najlepszy.Dokladnie znajduje sie naprzeciw szpitala w Grangano. Robia te bulki z prawdziwego chlebowego ciasta. Swiezo wypieczone. ceny zaczynaja sie od 6 € za sztuke tylko , ze bierze sie 1 na 2 osoby , bo maja dlugosc ok 0,5 m. klasyczny to Tomasso. Pizzy tam nie kupuje. Robia ja z tego samego chlebowego ciasta i jest totalnie inna od tej z Neapolu. Ale tez mozna sprobowac :-) Oprocz Capri, Pompei i Wezuwiusza mozecie wybrac sie i na inne wyspy: duza Ischie i malenka Procide. Do Sorrento, do Positano, Amalfi. Pozwiedzac Neapol. Kiedy jest targ to niestety nie powiem Ci , bo nie lubie chodzic po targach i nie wiem. Moze shilaa bedzie wiedziec. Mozecie pojechac tez pociagiem do Caserty , gdzie jest ogromny palac krolewski z ogromnymi ogrodami. Niedaleko palacu jest lodziarnia Green Garden. Same lody warte sa wycieczki do Caserty. No ale to tak jak juz nie bedziecie mieli co zrobic z czasem. A mysle, ze 2 tygodnie na zwiedzanie i kapiele to niewiele czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Czym dojechać do Włoch? 15.05.11, 17:22 A chcialam tylko dodac, ze w okresie , w ktorym bedziecie sa saldi . I to juz wieksze. Warto polazic i po markowych sklepach i niezle sie zaopatrzyc . Ceny obnizaja sie i o 70%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.11, 18:18 Dziękuje pięknie za rady :) Widze że jesteś zorientowana w tamtych rejonach ... tak więc poleć mi proszę gdzie w Sorrento chodzić na obiady ewentualnie gdzie znajdę jakieś markety ;> Powiedz mi proszę czy lepiej nastawiać się na komunikowanie z tubylcami w języku angielskim czy włoskim > To przez te 3 miesiące do wyjazdu podszlifuje :P Jeśli można wiedzieć w którą stronę mieszkasz od Sorrento ? Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 16.05.11, 00:58 Jesli chodzi o targi ("mercato" to targ po wlosku), to jest ich w Neapolu co najmniej kilka, mniejszych i wiekszych. Najwiekszy znajduje sie w jednej z najbrzydszych i najbardziej niesympatycznych dzielnic Neapolu - Poggioreale, niedaleko Centro Direzionale, jest czynny w weekendy rano. Maly targ, glownie z ubraniami, butami itp. czynny jest rano w dzielnicy Chiaia. Duzy targ, podzielony na dwie czesci otwarte i jedna zamknieta znajduje sie w dzielnicy Vomero, obok Piazza degli Artisti i poczatku ulicy Via Luca Giordano. Czynny kazdego dnia rano i w poludnie (jedna czesc targu nawet dluzej). Kupi sie tam wszystko, owoce i warzywa, ryby i owoce morza, ubrania, buty, kosmetyki, wszelkie akcesoria do domu, posciele, reczniki, walizki... dlugo by wymieniac ;) Jest to jedyny targ w Neapolu, ktory odwiedzam od czasu do czasu, bo mieszkam w Vomero. Po roznorodne produkty spozywcze, limoncello itp. polecam wybrac sie do Centro Storico (Via Benedetto Croce). > Powiedz mi proszę czy lepiej nastawiać się na komunikowanie z tubylcami w język > u angielskim czy włoskim > Z kelnerami w restauracjach "dla turystow" mozna po angielsku. W restauracjach typu "Mascolo" w Gragnano po wlosku, pojedyncze slowa po angielsku, ale slabo (czyli w miejscach, w ktorych turysci bywaja rzadko lub wcale). Z tubylcami - mieszkancami po wlosku. Jesli znajdziesz w Neapolu kogos mowiacego po angielsku to bedzie to na 90% student Erasmusa... ;) Znajomosc angielskiego w Neapolu i okolicach jest chyba jedna z najnizszych we Wloszech i nie mam na mysli mieszkancow Quartieri Spagnoli czy Secondigliano, ktorzy nie mowia nawet dobrze po wlosku. Angielskiego powszechnie nie znaja tu nawet ludzie z "dobrych" dzielnic, po wyzszych studiach, majacy dobra prace, mlodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Neapol 16.05.11, 07:58 Sporo pomyslow mozna znalezc tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,58824738,87617414,0,2.html?v=2 Warto tez zajrzec na ulice szopkarzy: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,87675227,119287105,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Neapol 16.05.11, 14:11 Neapol jest chyba najtrudniejszym do zwiedzania miastem w Europie i sklada sie na to wiele czynnikow: - ogromna liczba roznorodnych zabytkow z roznych epok, reprezentujacych rozne style architektoniczne, - wiecej niz polowy tych zabytkow nie znajdzie sie w zadnych przewodnikach, ksiazkach, programach tv itd., o wielu nie wie nawet wiekszosc miejscowych (np. koscioly w Centro Storico, doslownie poukrywane gdzies na podworzach, miedzy budynkami), - brak informacji turystycznej, - blokowanie rozwoju turystyki przez camorre, - brak pieniedzy na odrestaurowanie wielu miejsc, - ograniczanie sie wiekszosci turystow tylko do Centro Storico, - chaos komunikacyjny, - ok. 80% ciekawych miejsc w Neapolu jest poza zasiegiem przecietnego turysty, - i wiele innych. Do zwiedzania Neapolu potrzeba: Neapolitanczyka (ale nie z dzielnic typu Scampìa czy Sanità), skutera (koniecznie!) i duzo czasu. P.S. W tym watku o Neapolu 'zobaczyc Neapol i umrzec' rzucilo mi sie w oczy, ze jest napisane "Corso Umberto jest jedna z elegantszych ulic Neapolu" - powinno byc napisane "mogloby byc jedna z elegantszych ulic Neapolu, ale niestety w ogole nie jest". To wlasciwie szeroka ulica prowadzaca z jednego z najbrzydszych miejsc w miescie (Piazza Garibaldi - mam nadzieje, ze po przebudowie bedzie troche lepiej) z tona smieci, tandetnymi sklepami i tlumem imigrantow. Eleganckie, wieksze ulice w Neapolu to Via Alessandro Scarlatti, Via Raffaele Morghen, Via Luca Giordano (wszystkie w dzielnicy Vomero), Viale Antonio Gramsci, Via dei Mille, Piazza dei Martiri (wszystkie w dzielnicy Chiaia), kilka miejsc w dzielnicy Posillipo + ewentualnie Via Santa Lucia. Wielka szkoda, ze o takie miejsca w miare dba sie tylko w najbogatszych dzielnicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Neapol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 16:43 linn linn i shila Neapol niestety raczej ominę w kwestii zwiedzania... Jak ostatnio byłem to czułem się jak w centrum MOSKWY wiecie o co loto :| A chce mieć cały czas przy sobie swoją elektronike aparat, telefony, kamerę, a wiedząc jak wyglądają tam turyści "stranierzy" to wole uniknąć bandyctwa w moim kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Neapol 16.05.11, 17:33 Bez przesady. Przy okazji, ostatnio byly artykuly we wloskiej prasie na temat spadku kradziezy w tym miescie. Okazalo sie, ze dzialalnosc w tej dziedzinie przenoszona jest na polnoc: wsiadaja w pociag i dojezdzaja np. do Mediolanu. Po goscinnych "wystepach" wracaja do Neapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Neapol 17.05.11, 13:06 W Neapolu / gdzie indziej tez nie / roweru mu nie ukradli, a w Warszawie tak: www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,jechal-na-rowerze-z-misja-stracil-go-w-noc-muzeow,201636.html www.somen2020world.org/?p=360 Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Neapol IP: 2.158.144.* 16.05.11, 17:13 mamma mia shilaa ... czasami czytajac to co piszesz zastanawiam sie czy ty myslisz to co piszesz z jakis wlasnych odczuc czy przezyc , czy powtarzasz za jakims panstwem z wyzszej sfery, ktore pozjadalo wlasny rozum. "Do zwiedzania Neapolu potrzeba: Neapolitanczyka (ale nie z dzielnic typu Scamp& > igrave;a czy Sanità), skutera (koniecznie!) i duzo czasu. " Skad u Ciebie takie przekonania podzialu na tych lepszych i gorszych, bo ktos mieszka tu czy tam. Ze wsi gorszy niz z miasta? Z willi lepszy niz z bloku? Faktycznie na terenie prawie calych Wloch ciezko jest dogadac sie w jakims jezyku innym niz wloski. Faktem jest, ze Neapol, jako jedno z niewielkich pod wzgledem powierzchni i jedno z najbardziej zaludnionych miast ( cos okolo 3 mln) jest uciazliwe w przemieszczaniu sie samochodem. Co powoduje , ze ludzie jezdza na oslep, wymuszja, trabia. Sa straszne problemy z zaparkowaniem i placi sie za parking slono. Ja sama, jesli mam cos zalatwic w Neapolu wole wybrac sie czasami circum i metrem. Faktem jest, ze Neapol i zreszta cala chyba campania, jest regionem, w ktorym jeszcze zywy jest dialekt. Nie wiem, czy wiecie, ale dopoki powszechnie do domow nie wkroczyla telewizja wloski byl dla wlochow wlasciwie jezykiem obcym. Oczywiscie jesli ktos sie ksztalcil to i wloskiego sie nauczyl. Wiele osob i w dzisiejszych czasach konczy swa edukacje na poziomie szkoly podstawowej (ja z tych co ksztalcila sie jeszcze w systemie 8+4+5) i ich wloski jest mierny. Ale co sie dziwic jesli w domach rozmawiaja w dialekcie, w towarzystwie w dialekcie, w sklepie itp. No ale wszystko zalezy od tego kim sa Twoi rodzice , jakie szkoly skonczyles , od twoich zainteresowan. No i coz tak naprawde nie wszystkie emocje mozna wyrazic we wloskim. W dialekcie maja inny wydzwiek. Z mojego punktu widzenia i owszem rozmawianie w dialekcie swiadczy i o niedouczeniu niektorych, ale w powszechnej erze globalizmu, w posiadaniu i zachowywaniu wlasnej kultury i obyczajow ( w tym dialektu), nie widze nic zlego. Akurat targ na Poggioreale wiem. dziala w niedziele. A i moim zdaniem Neapol to piekne miasto i niestety bardzo zaniedbane. A coz jest takiego pieknego w dzielnicy Vomero to ja nie wiem. Blokowiska bez ladu i skladu. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Neapol 16.05.11, 19:46 Wszystko, co pisze jest oparte na mojej wiedzy i moich wlasnych doswiadczeniach. Mam przekonanie o dzielnicach ogolnie lepszych i gorszych pod wzgledem wygladu, zaniedbania itp. W kazdej dzielnicy sa miejsca brzydkie, ladne, niebezpieczne, bezpieczne, ale jednak jest roznica miedzy Posillipo a Poggioreale, Chiaia a Capodichino i wiekszosc ludzi dlugo by sie nie zastanawiala, gdzie lepiej byloby mieszkac. Jesli chodzi o ludzi to niestety roznica tez jest widoczna, wszedzie sa ludzie sympatyczni, niesympatyczni, zyczliwi, niezyczliwi itd., ale jednak ze zdecydowana wiekszoscia mieszkancow Secondigliano, Scampia, Quartieri Spagnoli nie znajdzie sie wspolnego jezyka. Nie znaczy to, ze sa gorsi, tylko ze maja swoj swiat i nie jest on swiatem osob, ktore na co dzien nie obracaja sie w takim towarzystwie. Co do Vomero, nienawidzi go 3/4 Neapolu i wszystkie okoliczne miejscowosci, "bo mieszkancy to buce", "bo nienawidza przedmiesc" itd. Argument blokowiska mnie nie przekonuje, blokowiskiem sa tez cala Fuorigrotta, pol dzielnicy Chiaia, pol Posillipo i 80% przedmiesc, nie mowiac o typowym blokowisku plytowym, czyli Secondigliano/Scampia. Tylko, ze tu jest ladniej, czysciej, bezpieczniej i wygodniej. Wystarczy spojrzec na rynek nieruchomosci, to w trzech dzielnicach, o ktorych nizej, mieszkanie kosztuje od kilkuset tysiecy do kilku milionow euro. Za maly garaz w Vomero trzeba zaplacic 100-150 tysiecy euro. Nie sa to sztucznie windowane ceny. Poza paroma brzydszymi miejscami to w trojkacie Vomero/Chiaia/Posillipo, skupia sie wiekszosc najlepszych widokow panoramicznych w Neapolu, piekna Villa Floridiana, Parco Virgiliano na koncu Posillipo, jest Mergellina, okolice Piazza dei Martiri, okolice Piazza Vanvitelli, San Martino i Sant'Elmo, jest nadmorski bulwar Via Caracciolo, reprezentatywna i pelna zieleni Viale Gramsci... chodzi mi o to, ze wszystkie te miejsca sa jak na Neapol bardzo zadbane i naprawde szkoda, ze np. z jednej strony miasta przy morzu jest szeroka i piekna Via Caracciolo, z drugiej obskurne Via Marina i Via Vespucci. Z jednej strony zupelnie nieneapolitanskie Via Scarlatti i Via dei Mille, z drugiej Via Toledo. Te neapolitanskie kontrasty stanowia jednak w sporej czesci o unikalnym i unikatowym charakterze miasta i o jego uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Neapol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 20:14 To samo kupisz na kazdym kroku i w Sorrento, i na Capri, i na calym wybrzezu Amalfi. Sprawdzaj jedynie ceny, czasem bardzo sie roznia. Generalnie chodziło mi o market tani market ala BIEDRONKA :P gdyby nam przypadkiem kasy zabrakło :P Ogólnie to juz mam obraz tego co i jak :) Dziękuje serdecznie za pomoc i informacje ;] Jednocześnie proszę o kolejne informacje na temat...:P Gdybym się zdecydował znaleźć piaszczystą plaże bez tłumów ludzi żebym miał ten swoj kawałek miejsca by poleżeć w odległości do 50 max 100km od Sorrento z jakimś (najlepiej) bezpośrednim dojazdem z Sorrento to gdzie ?:) Oraz sprawa jest taka odnośnie internetu w telefonie, mam zaklepaną na miejscu kartę sim TIM-u zwykłą standardową pre paid do dzwonienia Znalazłem na stronie TIM.IT oferte internetu "per Tablet" z opcją 1GB di traffico ogni 30 giorni per navigare in Internet. Czyli po mojemu 1GB na miesiąc za 9 EU Z instrukcji jak aktywować wyczytałem że wysłać smsa na numer xxxx o tresci yyyy inviando un SMS gratuito con sintassi: PRO INTERNET1GB al 40916 I na tym moja znajomość włoskiego się kończy i pytanie czy taki pakiet mogę aktywować na dowolnej karcie pre paid od TIMu ? Czy muszę specjalistyczną karte do internetu zakupić ? www.tim.it/consumer/o111748/tariffa.do Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Neapol IP: 94.165.222.* 16.05.11, 21:55 wiesz jak dlugo tu mieszkam, nie znam nikogo kto zywi mieszkancow Vomero nijaka nienawiscia. Nie mam tez pojecia co oznacza buce. Nie mam za to dobrego mniemania o ludziach, ktorzy podaja sie za lepszych tylko ze wzgledu na kolor skory, miejsce zamieszkania czy noszone ubrania marki versace itp. itd. Parco Virgiliano nie cieszy sie chyba zbyt dobra slawa shilaa ? czy sie myle. Widok z niego jest bardzo fajny. Na morze i mala wysepke, z poprawczakiem dla nieletnich. Ja nie mowie, ze z Vomero nie ma ladnych punktow widokowych. Pewnie, ze sa, bo ta dzielnica znjaduje sie raczej w gornej czesci miasta. Mowie, ze samo Vomero to nic specjalnego jako dzielnica pod wzgledem zabytkowym. Zabudowa tej dzielnicy zaczela sie dopiero w xVIII w ze szczegolna ekspansja dzikiej i nielegalnej (wielkich blokowisk) w latach 50-60 tych XX. Zreszta Fuorigrotta pod wzgledem architektonicznym to nic lepszego. Pytanie czy plan zagospodarowania przestrzennego tego miasta kiedys istnial ???? nie sadze. Poggioreale to dzielnica z najwiekszym miejskim cmentarzem (jednym z najwiekszych w Europie) Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Neapol 17.05.11, 13:37 > wiesz jak dlugo tu mieszkam, nie znam nikogo kto zywi mieszkancow Vomero nijaka > nienawiscia. Nie mam tez pojecia co oznacza buce. Byc moze nie mialas okazji poznac. Vomero, Chiaia i Posillipo to trzy dzielnice w Neapolu, o ktorych prawie kazdy mieszkaniec innych dzielnic i przedmiesc powie z przekasem, ze to inny Neapol, a mieszkancy sa zarozumiali i maja sie za lepszych. Jednoczesnie kazda osoba, ktora znam i ktora tak mowi chcialaby tu mieszkac. >Nie mam za to dobrego mniema > nia o ludziach, ktorzy podaja sie za lepszych tylko ze wzgledu na kolor skory, > miejsce zamieszkania czy noszone ubrania marki versace itp. itd. To glownie domena mieszkancow Posillipo. Pokaz mody to z kolei cecha Capri i Chiaia. > Parco Virgiliano nie cieszy sie chyba zbyt dobra slawa shilaa ? czy sie myle. > Widok z niego jest bardzo fajny. Na morze i mala wysepke, z poprawczakiem dla n > ieletnich. Parco Virgiliano to najpiekniejszy park w Neapolu i wrecz przeciwnie, cieszy sie najlepsza slawa. Zamykany na noc (zima juz wieczorem), pelen kwiatow i drzew, spokojny, panoramiczny. Z jednej strony najpiekniejszy w Neapolu widok, zwlaszcza po ciemku na zachodnia czesc miasta i dalsze okolice (wzgorze Camaldoli, dzielnice Soccavo, Fuorigrotta, Bagnoli, Pozzuoli, Isola di Nisida, Monte di Procida, Procida, Ischia, Faro, Miseno - slowem cala czesc Zatoki Neapolitanskiej na zachod od Neapolu). I nie rozumiem co do krajobrazu ma fakt, ze na Isola di Nisida jest poprawczak? Turysta nawet o tym nie wie, a poza tym na wyspie jest mnostwo innych budynkow, na prawo od wyspy duza przystan pelna statkow i jachtow. W ogole nie widac, ze jeden z tych budynkow pelni taka, a nie inna funkcje. Na poludniowym skraju parku widoczne jak na dloni Capri i cale wybrzeze sorrentynskie. Ze wschodniej czesci parku jeden z najpiekniejszych istniejacych widokow na Wezuwiusz i Zatoke Neapolitanska. O tym parku moge pisac i pisac, bo to dla mnie miejsce absolutnie unikatowe w Neapolu, ale wsrod turystow nieznane, bo jest daleko od centrum. > Ja nie mowie, ze samo Vomero > to nic specjalnego jako dzielnica pod wzgledem zabytkowym. Zabudowa tej dzielni > cy zaczela sie dopiero w xVIII w ze szczegolna ekspansja dzikiej i nielegalnej > (wielkich blokowisk) w latach 50-60 tych XX. Zreszta Fuorigrotta pod wzgledem a > rchitektonicznym to nic lepszego. To oczywiste, ze tutaj jest mniej zabytkow niz w Centro Storico. Ale i w Vomero sa perelki - wzgorze San Martino z zamkiem Sant'Elmo, Villa Floridiana z pieknym parkiem i panorama Zatoki Neapolitanskiej, kamienice w okolicach Piazza Vanvitelli, jest kilka zabytkowych kosciolow itd. I powtorze - jest roznica miedzy blokiem w Vomero, a blokiem np. kawalek dalej w dzielnicy Avvocata. Ja roznice odczuwam na wlasnej skorze - nie moge z roznych wzgledow spacerowac sama w olbrzymiej czesci Neapolu. W Vomero, Chiaia nie ma z tym problemu, czuje sie tu bezpiecznie, przechadzajac sie np. Via Scarlatti czy Via dei Mille czuje sie jak w Rzymie czy we Florencji, jest czysto, ladnie, zielono. Tymczasem samotna przechadzka po Via Toledo, okolicach Piazza Cavour, nie mowiac juz o okolicach Piazza Garibaldi i Corso Malta, oznacza dla mnie stres, zaczepki i oddech na plecach. Chyba wystarczajaco opisalam roznice miedzy blokowiskiem tutaj a w innych miejscach. Co do Fuorigrotty, architektonicznie jest zblizona w sensie zabudowy mieszkalnej, ale zagospodarowanie przestrzenne jest diametralnie inne. Fuorigrotta jako dzielnica jest ogolnie dosc brzydka, w miare ladnie (ale wciaz nic specjalnego) jest w okolicach za tunelem prowadzacym z Mergelliny, ale im dalej w strone Bagnoli tym gorzej. Jest niewygodna jesli chodzi o dojazd, z kazdej strony dojazd do centrum miasta oznacza korki, maja tez stadion SSC Napoli, ktory po meczach zwieksza korek w strone miasta dwukrotnie. Ale maja tez jeden z najlepszych pubow w miescie - Babette :) > Pytanie czy plan zagospodarowania przestrzennego tego miasta kiedys istnial ??? > ? nie sadze. Z ciekawosci spytam mojego partnera, ktory ma z tym codziennie do czynienia ;) > Poggioreale to dzielnica z najwiekszym miejskim cmentarzem (jednym z najwiekszy > ch w Europie) Ale czesc mieszkalna jest jedna z najbrzydszych i najbrudniejszych w miescie. Z pobliskim Centro Direzionale Neapol w tym miejscu przypomina strukture miasta w Ameryce Lacinskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Neapol 18.05.11, 01:42 > > Pytanie czy plan zagospodarowania przestrzennego tego miasta kiedys istni > al ??? > > ? nie sadze. > > Z ciekawosci spytam mojego partnera, ktory ma z tym codziennie do czynienia ;) > A zatem w ramach ciekawostki. Wbrew pozorom Neapol nie zostal wybudowany bez skladu i ladu, wiele ulic to dziela bardzo znanych architektow, plany zagospodarowania przestrzennego istnialy zawsze. Na przykladzie Vomero/Arenella - najstarsza czesc dzielnicy, ktora powstala 200-300 lat temu liczyla kilkanascie domow i kilka ulic, ktorych przebieg wyznaczaly szlak handlowy (Via Montedonzelli) i rzeczki splywajace ze wzgorza Camaldoli. Te ulice istnieja do dzis, strumienie juz oczywiscie nie (jedna z najstarszych ulic w dzielnicy jest Case Puntellate w zachodniej czesci Vomero, nazwa wziela sie od tego, ze po trzesieniu ziemi trzeba bylo wzmocnic fundamenty wszystkich domow). W XIX-XX wieku plan zagospodarowania przestrzennego jednak istnial. Na stole kreslarskim skrupulatnie powstalo wiele placow i ulic, w szczegolnosci Piazza Medaglie d'Oro, Piazza Vanvitelli, Piazza degli Artisti, Piazza Bernini, Via R. Morghen i Via F. Cilea. Takze glowna ulica w Centro Storico - Via Toledo/Via Roma - to dzielo architektow. Poza tym Via Posillipo, Corso Vittorio Emanuele i wiele, wiele innych. Bez skladu i ladu jest to, co ze swoimi mieszkaniami zrobili czy tez robia mieszkancy calego miasta od 30 lat. To wlasnie od tego czasu kwitnie nielegalne dobudowywanie werand na balkonach, przedluzen pokoi i budynkow i wiele innych oszpecajacych okolice elementow, a sad regionu Kampania ma wiele pracy, aby sprawdzic, co jest legalne, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Neapol 18.05.11, 07:01 Ciekawostka jest to, ze Naepol byl pierwszym miastem na swiecie, w ktorym wprowadzono segregacje smieci: w roku 1832! Trudno w to uwierzyc patrzac na dzisiejsze ulice tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Neapol 18.05.11, 13:15 Po prostu w 1832 roku camorra istniala zaledwie kilkanascie lat, na pomysl biznesu smieciowego wpadla dopiero pod koniec XX wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Neapol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 18:05 Dziewczyny :) proponuje wspólną kawkę na Capri na pewno się dogadacie :P :) Pomożecie mi jeszcze w ostatniej kwestii co pisałem ? Dla przypomnienia: To samo kupisz na kazdym kroku i w Sorrento, i na Capri, i na calym wybrzezu Amalfi. Sprawdzaj jedynie ceny, czasem bardzo sie roznia. Generalnie chodziło mi o market tani market ala BIEDRONKA :P gdyby nam przypadkiem kasy zabrakło :P Ogólnie to juz mam obraz tego co i jak :) Dziękuje serdecznie za pomoc i informacje ;] Jednocześnie proszę o kolejne informacje na temat...:P Gdybym się zdecydował znaleźć piaszczystą plaże bez tłumów ludzi żebym miał ten swoj kawałek miejsca by poleżeć w odległości do 50 max 100km od Sorrento z jakimś (najlepiej) bezpośrednim dojazdem z Sorrento to gdzie ?:) Oraz sprawa jest taka odnośnie internetu w telefonie, mam zaklepaną na miejscu kartę sim TIM-u zwykłą standardową pre paid do dzwonienia Znalazłem na stronie TIM.IT oferte internetu "per Tablet" z opcją 1GB di traffico ogni 30 giorni per navigare in Internet. Czyli po mojemu 1GB na miesiąc za 9 EU Z instrukcji jak aktywować wyczytałem że wysłać smsa na numer xxxx o tresci yyyy inviando un SMS gratuito con sintassi: PRO INTERNET1GB al 40916 I na tym moja znajomość włoskiego się kończy i pytanie czy taki pakiet mogę aktywować na dowolnej karcie pre paid od TIMu ? Czy muszę specjalistyczną karte do internetu zakupić ? www.tim.it/consumer/o111748/tariffa.do Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 16:37 Duzy targ, podzielony na dwie czesci otwarte i jedna zamknieta znajduje sie w dzielnicy Vomero, obok Piazza degli Artisti i poczatku ulicy Via Luca Giordano. Czynny kazdego dnia rano i w poludnie (jedna czesc targu nawet dluzej). Kupi sie tam wszystko, owoce i warzywa, ryby i owoce morza, ubrania, buty, kosmetyki, wszelkie akcesoria do domu, posciele, reczniki, walizki... dlugo by wymieniac ;) Jest to jedyny targ w Neapolu, ktory odwiedzam od czasu do czasu, bo mieszkam w Vomero. Część zamknięta ? dla mieszkańców, czy o co kaman ? ;> Daleko to od stacji przy Galibardi? > Po roznorodne produkty spozywcze, limoncello itp. polecam wybrac sie do Centro > Storico (Via Benedetto Croce). Mowa o Neapolu pewnie ? JA bym raczej potrzebował coś bliżej Sorrento, a najlepiej w samym Sorrento:) > Z kelnerami w restauracjach "dla turystow" mozna po angielsku. W restauracjach > typu "Mascolo" w Gragnano po wlosku, pojedyncze slowa po angielsku, ale slabo ( > czyli w miejscach, w ktorych turysci bywaja rzadko lub wcale). Z tubylcami - mi > eszkancami po wlosku. Jesli znajdziesz w Neapolu kogos mowiacego po angielsku t > o bedzie to na 90% student Erasmusa... ;) Znajomosc angielskiego w Neapolu i ok > olicach jest chyba jedna z najnizszych we Wloszech i nie mam na mysli mieszkanc > ow Quartieri Spagnoli czy Secondigliano, ktorzy nie mowia nawet dobrze po wlosk > u. Angielskiego powszechnie nie znaja tu nawet ludzie z "dobrych" dzielnic, po > wyzszych studiach, majacy dobra prace, mlodzi. To muszę nauczyć się troche zwrotów po włoskiemu a raczej po neapolitańsku ? Gorzej jak trzeba będzie wdać się w dłuższy dialog :P to będzie trochę kłopot heheh może da się ich jakoś uniknąć :>:) Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Czym dojechać do Włoch? 16.05.11, 18:35 > Część zamknięta ? dla mieszkańców, czy o co kaman ? ;> Daleko to od stacji > przy Galibardi? Zamknieta, czyli nie pod golym niebem ;) Mniej wiecej na srodku targu jest maly pawilon, w srodku tez sa stoiska, ale co tam sprzedaja to nie wiem, bo nigdy nie bylam w srodku. Od Piazza Garibaldi dosc daleko. >Mowa o Neapolu pewnie ? JA bym raczej potrzebował coś bliżej Sorrento, a najlep > iej w samym Sorrento:) To samo kupisz na kazdym kroku i w Sorrento, i na Capri, i na calym wybrzezu Amalfi. Sprawdzaj jedynie ceny, czasem bardzo sie roznia. > To muszę nauczyć się troche zwrotów po włoskiemu a raczej po neapolitańsku ? > Gorzej jak trzeba będzie wdać się w dłuższy dialog :P to będzie trochę kłopot h > eheh może da się ich jakoś uniknąć :>:) Nie jest az tak zle ;) Jedyny problem z niektorymi mieszkancami jest taki, ze jak mowisz po wlosku to rozumieja, ale odpowiadaja po wlosku-neapolitansku ;) Po wlosku przydadza sie podstawowe zwroty do wykorzystania w restauracji, sklepie, tzw. grzecznosciowe itp. >wole uniknąć bandyctwa w moim kierunku Bez przesady, jakiego bandyctwa? W centrum trzeba byc ostroznym, ale nie tylko w Neapolu - obawiam sie wrecz, ze w tej chwili jest wiecej kieszonkowcow w Rzymie i w Mediolanie niz tutaj. Poza tym pamietaj, ze Neapol to miasto kontrastow, z jednej strony dzielnica z ulicami o szerokosci 3 m, z drugiej plac z butikami projektantow, z jeszcze innej zielona dzielnica z willami za miliony euro. Sa po prostu miejsca, w ktorych wskazana jest ostroznosc, ale to wszystko. Neapol boryka sie tez z problemami, ktore Ciebie jako turysty nie dotycza - kradzieze skuterow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Czym dojechać do Włoch? IP: 94.165.224.* 16.05.11, 17:28 Znibi , az tak dobrze to ja Sorrento nie znam. mieszkam z drugiej strony Neapolu , bardziej od strony lotniska. Ale jezdilam wiele lat tak sie kapac. Mam teraz male dziecko i kieruje sie na piaszczyste plaze :-) A w samym Sorrento nie nastawiaj sie na "plaze". Miasto jest polozone na klifie. Raczej szukaj czegos w strone Neapolu np. Vico Equence. Lub na wybrzezu amalfi. Jedyne wielkie centrum handlowe jakie znam w tej okolicy to Auchan w Castellamare di Stabia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 17:41 Gdybym się zdecydował znaleźć piaszczystą plaże bez tłumów ludzi żebym miał ten swoj kawałek miejsca by poleżeć w odległości do 50 max 100km od Sorrento z jakimś (najlepiej) bezpośrednim dojazdem z Sorrento to gdzie ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb a skad wlasciwie wyruszasz? IP: 94.165.188.* 14.05.11, 15:45 w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a skad wlasciwie wyruszasz? IP: *.instalnet.com.pl 16.05.11, 08:03 proponuje firmę przewozową AGAT najwieksza w Polsce chyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znibi Re: a skad wlasciwie wyruszasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 16:38 Dzięki ale widzę że terminy ich kursów mi nie pasują... może skorzystam w przyszłości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albin Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 19:09 dla jadących do Włoch samochodem. Trochę informacji można znależć tu: wloskie.blogspot.com/2011/05/samochodowy-wyjazd-do-toskanii.html forum.gazeta.pl/forum/w,206,114067916,114067916,Samochodem_do_Toskanii_jak_jechac_.html Ja jadę jeszcze w maju, bo się boję temperatury w późniejszym czasie. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obama z polski Re: Czym dojechać do Włoch? IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 18:00 > Ja jadę jeszcze w maju, bo się boję temperatury w późniejszym czasie. Ale chyba, ze bedzie za cieplo. Niebo czyste jak lza masz gwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś