Dodaj do ulubionych

bilety kolejowe regionalne

IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.11, 13:04
Zamierzam podróżować kolejami regionalnymi. Rozkłady, ceny - juz opanowałem.
Mam pytanie techniczne. Czy bilety na linie regionalne moge kupić w kasie, czy tylko w automacie ? A co jezeli sie przesiadam ? - kasuje bilet na całą trasę czy w miejscu przesiadki kasuję drugi bilet ? A powrotny ? Mogę kupić w miejscu wyjazdu czy juz w miejscu z którego będę wracał ?
Obserwuj wątek
    • shilaa Re: bilety kolejowe regionalne 06.06.11, 15:54
      > Czy bilety na linie regionalne moge kupić w kasie, czy
      > tylko w automacie ?

I tu i tu.

> A co jezeli sie przesiadam ? - kasuje bilet na całą trasę c
      > zy w miejscu przesiadki kasuję drugi bilet ?

Jesli masz dwa bilety to musisz skasowac drugi w miejscu przesiadki.

> A powrotny ? Mogę kupić w miejscu
      > wyjazdu czy juz w miejscu z którego będę wracał ?

Tak samo jak w Polsce. Mozesz nawet kupic bilet z Palermo do Bari w Turynie.

• Gość: JckS Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 17:33
        Dzięki. Już mi jaśniej ;)
        Z kasami biletowymi spotkałem sie juz w Polsce ;) ....autoamty biletowe mogą się jednak
        wiązać z lekkim stresem - chciałbym uniknąć poświęcania połowy dnia na opanowanie ich obsługi. Uczynna kasierka będzie najlepszym rozwiazaniem.
        Pozdrawiam.
        • shilaa Re: bilety kolejowe regionalne 06.06.11, 18:01
          Nie masz racji, nie ma lepszego rozwiazania we Wloszech niz automaty. Sa smiesznie latwe w obsludze, szybkie i bezproblemowe. Z kasami jest ten problem, ze na malych stacjach czesto ich nie ma, a jesli sa to sa czynne krotko. Na duzych dworcach typu Roma Termini, Firenze Centrale czy Napoli Centrale do kasy mozna czekac i w polgodzinnej kolejce, do automatu wcale albo 5 minut. Na "uczynnosc" kasjerow nie liczylabym zbyt bardzo, bo wielu z nich (zwlaszcza na duzych stacjach) tak jak w Polsce jest niezyczliwych i niesympatycznych. Mowia tylko po wlosku, a w automacie masz obsluge w kilku jezykach.
          • Gość: JckS Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 19:11
            Mam taka nadzieję :)
            Z podobną dozą niesmiałości podchodziłem do automatów paryskiego metra.
            Teraz będę startował wcześnie rano z Forli i Faenzy i automaty moga byc jedynym rozwiazaniem.
            Jeszcze raz dzieki
            • Gość: Kika Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.ups.com 07.06.11, 15:56
              Automaty sa naprawde proste i intuicyjne w obsludze, do tego tak jak mowil poprzednik - z nim "dogadasz sie" po angielsku, w kasie nie koniecznie;)
              Jedna uwaga - do tych starego typu radze nie wkladac zbyt grubych banknotow, jesli nei ma wydac drukuje ci taki talon na przejazdy, nastalam sie potem jak glupia w kolejce zeby wymienili mi go spowrotem na gotowke;)
              • warmiak2 Re: bilety kolejowe regionalne 09.06.11, 09:11
                Skorzystam z okazji i zapytam o "technikę" kasowania biletów. Gdzie ? Przy kasach, automatach, na peronach czy w pociągu ? Czy na każdej stacji są takie kasowniki ? Kupiłem bilet i co dalej ?...
                • Gość: Kika Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.ups.com 09.06.11, 09:38
                  Przy kasach, automatach i na peronach, szukaj zoltej skrzyneczki. Oczywiscie sa na kazdej stacji. W pociagu nie ma kasownikow.
                  • Gość: gość Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.centertel.pl 03.06.13, 03:31
                    Zapytam z ciekawości bardziej doświadczonych - jak konduktorzy podchodzą do turystów z nieskasowanym biletem?
                    Niedawno byłam we Włoszech i wybraliśmy się na nieplanowaną wycieczkę pociągiem do Wenecji, bilety kupiliśmy w automacie 3 min. przed odjazdem pociągu i o tym, że powinnam je skasować przypomniało mi się dopiero, gdy już jechaliśmy.
                    Oczywiście jazda na gapę nie była naszym zamiarem, po prostu bardzo rzadko jeździmy pociągami, a o tym, że w ogóle powinnam je skasować wiem z lektury forum.
                    Nie trafiliśmy na szczęście na konduktora, ale trochę się zdenerwowałam i zastanawiałam, czy nie wysiąść na kolejnej stacji i skasować biletów. Nie wiedziałam tylko gdzie te kasowniki i czy mi pociąg nie ucieknie w czasie szukania.
                    • malgotosca Re: bilety kolejowe regionalne 03.06.13, 08:52
                      W podobnych przypadkach albo staram się znaleźć konduktora w pociągu i poprosić o "convalidare", albo sama piszę na bliecie datę i godzinę oraz skąd nastąpił odjazd.
                      Niestety przypadek nieskasowanego biletu, bez żadnego potwierdzenia, kończy się zależnie od humoru konduktora. Chociaż i to się chyba zmienia, bo ostatnio w pociągu słyszałam komunikat bardzo na to uczulający, że będą bardziej rygorystycznie traktować ludzi bez skasowanych biletów.
                      • Gość: gość Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.13, 09:28
                        > W podobnych przypadkach albo staram się znaleźć konduktora w pociągu i poprosić
                        > o "convalidare", albo sama piszę na bliecie datę i godzinę oraz skąd nastąpił
                        > odjazd.

Dzięki, świetny pomysł. Myślę, że ja już na pewno o konieczności skasowania biletów będę pamiętać, ale może innym się przyda.
        • Gość: zbynek Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.play-internet.pl 06.06.13, 00:03
          Sory że się wtrącam troszke z innej beczki.Ale mam takie małe pytanko- Wybieram się do Genui samochodem.Na forum czytam o trasie przez Niemcy i Austrię natomiast z nawigacji wychodzi mi że trasa wiedzie prze Szwajcarię (winieta 40 fr.) jak pojechać żeby ominąć Szwajcarię. Pozdrawiam Zbynek
          • ma.ci.ej Re: szwajcaria 06.06.13, 10:07
            Nie podałeś ważnej informacji - skąd jedziesz.
            Możesz jechać przez Insbruck - Brenner - Mediolan, ale po pierwsze przelicz, czy opłata za Brenner+winieta w Austrii+autostrady we Włoszech nie wyjdą więcej od winiety w CH, po drugie Brenner w soboty w sezonie jest bardzo obciążone (całe Niemcy tamtędy jadą).
    • Gość: Podróżnik Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 08:22
      A gdzie mogę sprawdzić ceny biletów i rozkład na przewozy regionalne we Włoszech???
      • malgotosca Re: bilety kolejowe regionalne 03.06.13, 08:55
        Wejdź na stronę www.trenitalia.com
        Tam kliknij zakładkę "tutti i treni" i wpisz interesujące Cię miejscowości bez określania daty, jeśli zadasz za daleką datę, nic Ci się nie pojawi.
    • magda19853 Re: bilety kolejowe regionalne 03.06.13, 09:58
      Ja ostatnio byłam na południu Włoch w miejscowości Meta i jak jechalismy do Neapolu, to bilety były kupione w obie strony w Mecie
      • Gość: gość Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.ip.netia.com.pl 05.06.13, 10:04
        a jak kupować bilet powrotny? trzeba podawać konkretną godzinę? Czy bilet ważny jest cały dzień i wracamy wszystko jedno którym pociągiem? Mam na mysli podróż kolejami regionalnymi...
        • Gość: GOŚĆ Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.13, 10:13
          Kupowałam bilet w automacie, po zaakceptowaniu zakupu automat "zapytał" czy chcę również bilet powrotny. Bilet ważny jest chyba ze 2 miesiące, przed wejściem do pociągu należy go skasować.
          • Gość: gość Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.ip.netia.com.pl 05.06.13, 12:53
            a jak po włosku w automacie wyswietla się "powrotny"? jak to się pisze?
            • Gość: GOŚĆ Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.13, 12:58
              Nie wiem jak jest po włosku, ja wybrałam obsługę po angielsku, bilet powrotny = return
              • malgotosca Re: bilety kolejowe regionalne 05.06.13, 14:19
                w tę i z powrotem = andata e ritorno
                Bilety zwykłe mają przedziały kilometrowe, bez określenia stacji i godziny odjazdu i dlatego muszą być potwierdzone kasownikiem. Godzina o tyle jest istotna, że na krótkich odcinkach bilet po skasowaniu jest ważny 6 godzin.
                • shilaa Re: bilety kolejowe regionalne 05.06.13, 22:22
                  > Bilety zwykłe mają przedziały kilometrowe, bez określenia stacji i godziny odja
                  > zdu i dlatego muszą być potwierdzone kasownikiem.

Tzn.? Ja dosc czesto podrozuje pociagami regionalnymi (osobowymi) na trasie Bolonia-Parma i Parma-Bolonia i bilet zawsze ma okreslona stacje, z ktorej sie wyjezdza oraz stacje docelowa, a takze stacje posrednie, obok jest podana liczba kilometrow i cena. W przypadku wielu pociagow podana jest takze godzina odjazdu i przyjazdu, numer wagonu itp.

Reasumujac, zeby nie wprowadzac w blad - we Wloszech bilet nalezy zawsze skasowac w specjalnym automacie, przed odjazdem. Automaty te znajduja sie w budynkach dworcow, w przejsciach lub na peronach, sa zolte (te starszego typu) lub zielono-biale (te nowsze). W wyjatkowych sytuacjach mozna napisac wlasnorecznie na bilecie stacje, na ktorej wsiedliscie i godzine. Zwracajcie tez uwage na klasy - pociagi osobowe czesto maja 1 i 2 klase, cena jest rozna. Konduktorzy we Wloszech sa bardzo rozni, spotkalam juz i takich, ktorzy pozwoliliby wrecz jechac wszystkim bez biletu, jak i niesympatycznych gburow.

Na koniec dodam, ze nie ma sensu bawic sie w pociagi regionalne na dluzszych trasach - w tej chwili Frecciarossa i Italo kosztuja mniej niz pociag regionalny jesli kupi sie bilet przez internet z duzym wyprzedzeniem.
                  • malgotosca Re: bilety kolejowe regionalne 05.06.13, 22:58
                    Może nieprecyzyjnie się wyraziłam, chodziło mi o bilety zwykłe, małe kartoniki, na których nie ma określonej nazwy stacji ani godziny odjazdu, takie, które mają wypisaną tylko liczbę kilometrów. Kupuje się je nie tylko w kasie, ale np. w kiosku na stacji. Często jeżdżę na trasie Pistoia - Florencja i posługuję się takimi biletami.
                    Tak przy okazji, bo komunikat o sposobie ich kasowania jest tylko po włosku, trzeba je włożyć w lewą część szpary kasownika. Szerokie, które kupuje się w kasie, czy w automacie, nie wymagają takiej uwagi.
                    Nie zgodzę się z tym, że wszystkie bilety się kasuje, bo na te polecane przez Ciebie, czyli Italo, czy freccie nie ma takiego obowiązku - mają podany konkretny pociąg i nie ma potrzeby ich potwierdzania przez skasowanie. Po prostu nie dasz rady użyć ich w innym pociągu.
                    • shilaa Re: bilety kolejowe regionalne 06.06.13, 12:05
                      > Może nieprecyzyjnie się wyraziłam, chodziło mi o bilety zwykłe, małe kartoniki,
                      > na których nie ma określonej nazwy stacji ani godziny odjazdu, takie, które ma
                      > ją wypisaną tylko liczbę kilometrów. Kupuje się je nie tylko w kasie, ale np. w
                      > kiosku na stacji. Często jeżdżę na trasie Pistoia - Florencja i posługuję się
                      > takimi biletami.

Ok, nie wzielam ich pod uwage, bo zdarzylo mi sie tylko raz uzyc takiego biletu z Parmy do malej stacji w okolicach. Taki bilet sluzy tam tylko na jeden czy dwa pociagi niezelektryfikowane na trasie do 50 km, o czym w kasie i w informacji nie wiedzieli, a co powiedzieli mi w kiosku na dworcu...

> Nie zgodzę się z tym, że wszystkie bilety się kasuje, bo na te polecane przez C
                      > iebie, czyli Italo, czy freccie nie ma takiego obowiązku - mają podany konkretn
                      > y pociąg i nie ma potrzeby ich potwierdzania przez skasowanie. Po prostu nie da
                      > sz rady użyć ich w innym pociągu.

Polecilam Italo i Frecciarossa jako alternatywe dla innych pociagow. Piszac, ze trzeba kasowac wszystkie bilety mialam na mysli pociagi regionalne, o ktorych jest watek i inne pociagi, ktore maja normalny bilet (np. Intercity i Leonardo Express w Rzymie). Freccia w ogole nie ma w tej chwili potrzeby biletu, wystarczy pokazac konduktorowi sms z nr rezerwacji (podejrzewam takze w Italo). Italo to nie Trenitalia, wiec bilety kupuje sie w innym automacie i nie kasuje sie ich w automatach Trenitalia. Z kolei bilet na Frecciarossa kupiony tuz przed odjazdem w automacie trzeba skasowac.
        • Gość: Ela Re: bilety kolejowe regionalne IP: 91.212.223.* 05.06.13, 11:52
          Na bilecie nie ma podanej godziny więc można jechać na tej trasie dowolnym pociągiem regionalnym, oczywiscie po skasowaniu biletu.
        • magda19853 Re: bilety kolejowe regionalne 05.06.13, 14:30
          Nam p. pilotka kupiła bilety, a następnie trzeba je było skasować w automacie biletowym i od czasu skasowania bilet był ważny przez iles tam minut . Jadąc z Neapolu do Mety bilet powrotny kasowała pilotka w autobusie w Neapolu i na ten sam bilet wracaliśmy pociągiem do Mety, czyli 2 rodzaje komunikacji są ze soba połączone .
    • olatravels Re: bilety kolejowe regionalne 09.06.13, 21:04
      Jechałam pociągiem regionalnym z Mestre do Ponte Nelle Alpi - bilet kupowałam w kasie. Z PNA jechałam do pobliskiej miejscowości Santa Croce del Lago - kasy były zamknięte więc bilety z łatwością kupiłam w automacie (oczywiście trzeba znać włoski albo angielski). W Santa Croce niestety nie było kasy ani automatu tzn budynek stacji był pozamykany, więc bilety bez problemu kupiłam u konduktora.
      Oczywiście jak już wszyscy wspominali bilety trzeba skasować w kasowniku na peronie
      • Gość: gość Re: bilety kolejowe regionalne IP: *.ip.netia.com.pl 13.06.13, 15:26
        jak rozpoznać automat biletowy by zakupić bilet na pociąg regionalny? Nie pomylę go z innym automatem jak np. bilety miejskie (jeżeli coś takiego istnieje). Na Dworcu Termini bardzo to jest oblegane? I druga kwestia, czy w kasie mogę kupić bilet na podróż następnego dnia w obie strony ( inna kwestia czy z kasjerką się w ogóle dogadam:) ) Drugie pytanie mi sie nasunęło bo może wieczorem kasy nie będą tak oblegane jak w ciągu dnia czy przed samą podróżą jeżeli nie chciałbym/ nie umiałbym skorzystać z automatu....Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
        • ma.ci.ej Re: bilety kolejowe regionalne 13.06.13, 15:48
          > Drugie pytanie mi sie nasunęło bo może wieczorem kasy
          > nie będą tak oblegane jak w ciągu dnia czy przed samą podróżą jeżeli nie chciał
          > bym/ nie umiałbym skorzystać z automatu....Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Możesz kupić - nie musisz tłumaczyć na kiedy, ważne, żeby go skasować tuż przed podróżą.

Proste słowa:
          domani (jutro), andata e ritorno (tam i z powrotem)
        • malgotosca Re: bilety kolejowe regionalne 13.06.13, 16:58
          Szukaj czegoś takiego:
          automat1

albo
          automat2

Bywało, że kupowałam bilety na Termini tuż przed odjazdem, automatów jest sporo, nie powinno być problemu.
          Jeśli obawiasz się, że się nie dogadasz, to napisz na kartce miejscowości ( skąd dokąd ) oraz datę.

• malgotosca Re: bilety kolejowe regionalne 13.06.13, 17:00
            Nie ten link dałam jeśli chodzi o drugi typ automatu. Poprawiam
            automat2
    • ja.s.i.u Zgłosić próbę pozycjonowania strony? 11.06.19, 18:08
      Wrzucasz link reklamowy, a gógle tego nie lubią. Poczytaj: support.google.com/webmasters/answer/93713?hl=pl Jeśli ktoś się wkurzy twoim spamowaniem i zgłosi twój link, to wyszukiwarka zablokuje go na amen. O to ci chodzi?
    • albertosponza2 Re: bilety kolejowe regionalne 12.06.19, 12:00
      Zarowno w kasie- ale wtedy sa wieksze kolejki jak i w automacie, na poludniu jest to prawie jedyna mozliwosc, bo kasy sa w mniejszych miastach zamkniete- wtedy nalezy kupic w barach i automatach, jesli sie przesiadasz wsiadaj do pociagu docelowego, nic robic nie musisz , bilet jest na cala trase, nie oplaca sie kupowac dwoch biletòw wyjdzie to drozej, powrotny mozna kupic w kasie przy kupowaniu biletu tam. Pozdrawiam Alberto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka