Dodaj do ulubionych

do Włoch w ciemno

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.11, 16:45
Witam,
Jak wygląda sytuacja jeżdżenia do Włoch w ciemno - bez zarezerwowanego noclegu?
w Chorwacji zawsze nawet w najwyższym sezonie w ten sposób mamy miejsce zgodne w pełni z oczekiwaniami, z wynegocjowaną ceną i nie ma później narzekania, że coś w opisie było sprzecznego.
czy po 15 września na toskańskim wybrzeżu da radę w ten sposób znaleźć nocleg na 2tygodnie?
czy jednak pozostaje mi wyszukanie odpowiedniej kwatery poprzez internet?

pozdrawiam,
Dawid
Obserwuj wątek
    • Gość: gość S Re: do Włoch w ciemno IP: *.dormar.net.pl 29.08.11, 20:45
      My pojechaliśmy w ciemno w samym szczycie sezonu. W piątek 12.08 kupiliśmy bilety lotnicze w Lufthansie do Mediolanu (cena była akceptwalna :)). W sobotę rano zrobiłam rezerwację pierwszych dwóch nocy w znalezionym na booking.com hotelu w Ligurii (podróżowaliśmy z 5cio i 7io latkami). Potem przenieśliśmy się do Toskanii. Można było znaleść miejsca w dowolnym standardzie.
      • Gość: D Re: do Włoch w ciemno IP: *.3.pl 30.08.11, 10:04
        a na jakim poziomie były ceny w szczycie sezonu za nocleg dla rodzinki 4 osobowej?
        Ja co prawda jadę autem we dwie osoby - a 2tygodniowy pobyt we Włoszech jest tylko częścią dłuższego urlopu - dlatego chcemy w miarę minimalizować koszta na noclegach żeby jak najwięcej zobaczyć mieszcząc się w budżecie.
        • dociekliwy_0 Re: do Włoch w ciemno 30.08.11, 12:39
          Ja jeżdżę zawsze ciemno tylko, że głownie nocuję na kempingach. W tym roku w najwyższym sezonie cena za nocleg za 2 osoby + duży namiot i auto to w zależności od miasta / morza 26-36 euro
          • Gość: D Re: do Włoch w ciemno IP: *.3.pl 30.08.11, 12:42
            a jak ma się stosunek ceny w apartamencie/kwaterze z aneskem do cen na campie?

w chorwacji są to wartości bardzo zbliżone...
            • bakali Re: do Włoch w ciemno 30.08.11, 12:49
              Gość portalu: D napisał(a):

> a jak ma się stosunek ceny w apartamencie/kwaterze z aneskem do cen na campie?
              >
              >
              > w chorwacji są to wartości bardzo zbliżone...

We Włoszech nie za bardzo, kemping ok. 20-40 euro, kwatera/apartament: od 50 w górę
              • dociekliwy_0 Re: do Włoch w ciemno 30.08.11, 12:56
                Dokładnie jak wyżej, Włochy to nie Chorwacja, kwatery dla 4 osób za 50 euro będzie ciężko znaleźć. Generalnie nie jest to tani kraj, jeżeli chcesz obniżać koszty to kempingi chyba wychodzą najtaniej.
                Będziesz poza najwyższym sezonem, wiec ceny powinny być trochę niższe.
                • Gość: D Re: do Włoch w ciemno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 14:19
                  a dla 2 osób znajdę kwaterę na poziomie 40-45euro?
                  • dociekliwy_0 Re: do Włoch w ciemno 30.08.11, 15:39
                    > a dla 2 osób znajdę kwaterę na poziomie 40-45euro?

nie będzie to takie proste, lecz może Ci się udać cośznaleźć, we wrześniu już jest taniej

zresztą tak od tzw. "strzała" ceny noclegu w Rzymie z 16. na 17 sierpnia:
                    Nocleg w rzymie

Nie wiem gdzie chcesz jechać, ale dla przykładu w Toskanii na tym kempingu
                    w terminie: 17/09 - 24/09
                    na Tym kempingu zapłacisz 928 zł za w pełni wyposażony Mobil home Fiji 2
                  • jeepwdyzlu Re: do Włoch w ciemno 30.08.11, 15:39
                    a dla 2 osób znajdę kwaterę na poziomie 40-45euro?
                    -------
                    jeśli zostaniesz tydzień - to 50 EUR dziennie wystarczy
                    krótsze terminy - to raczej hotele a tu cena 40 - 45 jest nierealna...
                    ciao
                    jeep
                    • Gość: gość S Re: do Włoch w ciemno IP: *.dormar.net.pl 30.08.11, 18:54
                      Wydaje mi się, że bez większego problemu. Np. Signa pod Florencją - pociąg dojeżdża stamtąd do samego centrum Florencji w 15 minut. Załączam link z booking.com. na tydzień we wrześni dla dwóch osób.
                      Mam nadzieję, ze nie będzie to traktowane jako reklama....

http://www.booking.com/searchresults.html?src=searchresults&city=-117543&order=price_for_two&ssne=Florence&error_url=http%3A%2F%2Fwww.booking.com%2Fsearchresults.en-gb.html%3Fsid%3Da8264fc68b10bf0ab2787422d99b6ae5%3Bcheckin_monthday%3D5%3Bcheckin_year_month%3D2011-9%3Bcheckout_monthday%3D12%3Bcheckout_year_month%3D2011-9%3Bcity%3D-117543%3Bclass_interval%3D1%3Bclear_group%3D0%3Bgroup_adults%3D2%3Bgroup_children%3D0%3Boffset%3D0%3Border%3Dprice_for_two%3Bpr%3D0%252C50%3Bpr_cur_code%3DEUR%3Bradius%3D30%3Breview_score_group%3Dempty%3Bscore_min%3D0%3Bsi%3Dai%252Cco%252Cci%252Cre%252Cdi%3Bsrc%3Dindex%3Bss_all%3D0%3Bssb%3Dempty%3B&lang=en-gb&sid=a8264fc68b10bf0ab2787422d99b6ae5&si=ai%2Cco%2Cci%2Cre%2Cdi&ss=Signa&radius=30&checkin_monthday=5&checkin_year_month=2011-9&checkout_monthday=12&checkout_year_month=2011-9&in_a_group=on&group_adults=2&group_children=0&clear_group=0#!/standalonesearchresults.en-gb.html?checkin_monthday=5;checkin_year_month=2011-9;checkout_monthday=12;checkout_year_month=2011-9;city=-117543;class_interval=1;clear_group=0;group_adults=2;group_children=0;order=price_for_two;pr=0,50;pr_cur_code=EUR;radius=10;review_score_group=empty;score_min=0;si=ai%2Cco%2Cci%2Cre%2Cdi;sid=a8264fc68b10bf0ab2787422d99b6ae5;src=searchresults;ss=Signa;ss_all=0;ssb=empty;ssne=Florence
        • Gość: gość S Re: do Włoch w ciemno IP: *.dormar.net.pl 30.08.11, 18:57
          Sezon jak to sezon - rządzi się swoimi prawami :) Ale jak przeanalizujesz ceny z poniżej wklejonego linku na booking.com to zobaczysz, że przy dwóch pokojach dwuosobowych możesz oscylowac w cenie 80-90 EUR za dobę. A pokoje 4 osobowe lub rodzinne są tańsze z reguły niż dwa pokoje dwuosobowe razem wzięte :)
          • Gość: D. Re: do Włoch w ciemno IP: *.3.pl 30.08.11, 23:12
            ale ja pytałem o pokój 2 osobowy dlatego, że jadę tylko i wyłącznie w 2 osoby. Planowałem w okolice Follonica.

Więc orientuję się czy taniej wyjdzie mnie tradycyjny domek na 4 osoby czy jakiś na 2...

dokladnie od 17 lub 18 września :)
            • dociekliwy_0 Re: do Włoch w ciemno 31.08.11, 09:25
              W cenie 55-60 euro nie powinieneś mieć żadnego problemu ze znalezieniem apartamentu dla 2 osob, przy 40-45 będziesz musiał negocjować na miejscu, lecz myśle że Ci się uda :)
              • Gość: D. Re: do Włoch w ciemno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 12:17
                a czy nocelgi w Kalabrii i rejonie Folconicca są w podobnej cenie?

I gdzie można sprawdzić aktualne ceny na bramkach we Włoszech?

Tak patrzyłem na mapkę i może jednak Kalabria :)
                • dociekliwy_0 Re: do Włoch w ciemno 31.08.11, 14:14
                  W Kalabrii w życiu nie byłem więc ciężko mi powiedzieć.

Aktualnych cen na bramkach autostradowych też Ci nie podam, bo w tym roku mając trochę czasu i się nie śpiesząc postanowiliśmy pojeździć po Włoszech bocznymi drogami aby pooglądać wioski i miasteczka. W efekcie autostradami jechałem tylko przez Austrię i Słowację a tam są winietki.

• Gość: Maciej Re: do Włoch w ciemno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 14:42
                    Kalabria jest dużo tańsza od północnych Włoch, we wrześniu bez problemu znajdziesz w biurach podróży apartamenty za 200-250 EUR za tydzień. Nie wiem jak jest z szukaniem na miejscu.

Ceny autostrad sprawdzisz na www.autostrade.it, przejazd od granicy austriackiej do Salerno (za Neapolem), to ok. 60 EUR, dalej autostrada jest bezpłatna.

Kalabria to zupełnie inny świat niż północne Włochy, piękna, tańsza, mniej oblegana, gorzej zagospodarowana, ale jednocześnie okropnie brudna. Ja zdecydowanie wolę Kalabrię, ale te klimaty nie wszystkim pasują - więc ostrzegam. Poszperaj po forum - jest bardzo dużo o Kalabrii.
                    • Gość: D Re: do Włoch w ciemno IP: *.3.pl 02.10.11, 21:24
                      no i wróciłem.
                      15euro/doba za 2 osobowy apartament nad prywatną plażą w okolicach Paoli-Fuscaldo
                      • vojager29 Re: do Włoch w ciemno 03.10.11, 07:45
                        Pardon.
                        Czy ten apartament to byl w chlewku z kozami ?
                        15 euro doba / dwie osoby w Italii !!!!!!!!
                        • Gość: D Re: do Włoch w ciemno IP: *.3.pl 03.10.11, 23:32
                          śmiem twoerdzić, że warunki miałem lepsze jak w lipcu nad naszym morzem za 120pln pokój.
                          do tego tuż nad morzem z własną plażą. śniadania, obiady na brzegu morza...
                          • vojager29 Re: do Włoch w ciemno 04.10.11, 12:27
                            Cieszy mnie, zes nie przyjal tego osobiscie.
                        • Gość: ladyela Re: do Włoch w ciemno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 12:57
                          podaj namiary, może za rok się przydadzą.
                      • dociekliwy_0 Re: do Włoch w ciemno 05.10.11, 08:07
                        > 15euro/doba za 2 osobowy apartament nad prywatną plażą w okolicach Paoli-Fuscal

jak możesz to wrzuć jakąś fotkę z tego apartamentu oraz adres, bo taka cena wydaje się wręcz kosmicznie nierealna - a warto wiedzieć gdzie tak jest :)
                        • vojager29 Re: do Włoch w ciemno 05.10.11, 16:04
                          Wiesz, to zalezy od okresu i miejsca. Gdzies na poludnie od Neapolu jest to chyba mozliwe i bym nie dociekal o te fotki. We wrzesniu to tam pewnie pies z kulawa noga nie zaglada.
                          • dociekliwy_0 Re: do Włoch w ciemno 05.10.11, 17:57
                            > Wiesz, to zalezy od okresu i miejsca. Gdzies na poludnie od Neapolu jest to chy
                            > ba mozliwe i bym nie dociekal o te fotki. We wrzesniu to tam pewnie pies z kula
                            > wa noga nie zaglada.

dlatego chciałbym znać to miejsce :)
                            wiesz, 30 zł za osobę w apartamencie w naszym kraju też nie jest realne, a co mówiąć o strefie euro.
                            Po prostu chciałbym wiedzieć, gdzie tak się da ...A fotki mile widziane, bo na pewno przy takiej okazji zdjęcia się robi "lewo i prawo"... pozdrawiam
                            • Gość: D Re: do Włoch w ciemno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 20:05
                              fotek apartamentu nie mam niestety. są to okolice miasta FUSCALDO na Calabrii.

za to taka jest plaża;
                              lh5.googleusercontent.com/-6NXWalPzjQg/Tom2-y8gOiI/AAAAAAAAE6M/wwXI2bAzSNI/s720/DSC_4483.jpg
                              zdjęcie akurat z okresu 4 dni jak były fale, ale później woda była jak stół.
                              widać, że dookoła cisza, spokój bez ludzi.
                              Po południu jedynie ludzie po pracy przychodzili złapać troszkę słońca - ale i tak czuliśmy się sami na plaży.

• Gość: D Re: do Włoch w ciemno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 20:07
                                lh5.googleusercontent.com/-1IagMDRBy8U/Tom25TGy1qI/AAAAAAAAE6E/0X0KZA-SyQg/s912/panorama.jpg
                                a tak wygląda "promenada" nadmorska w Fuscaldo
                                • vojager29 Re: do Włoch w ciemno 05.10.11, 20:46
                                  Pod koniec sierpnia bylismy w Zakopanem. Wynajelismy pokoik z lazienka, troche oddalony od centrum, na jakims Wierchu, dokladnie nie pamietam ale jadac od Krakowa po lewej stronie, za 40 zl/osoba, dwie doby 160 zl/dwie osoby i jak sie okazalo bylo to tanio.
                                  • Gość: Maciej Kalabria - ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 09:04
                                    Mnie cena 15 EUR za dobę/2 os. bardzo nie szokuje.Gdy jeszcze jeździłem w I poł września kilkukrotnie znajdywałem oferty w cenie 30-35 za dobę za apartament 4-os (rezerwując z Polski). Kalabria jest tańsza od reszty Włoch, a jeżdzą tam głównie Włosi. Po pierwszym weekendzie września, gdy wszyscy Włosi wracają do domów apartamentów jest znacznie więcej niż chętnych.
                                    • anthonyb Re: Kalabria - ceny 06.10.11, 10:44
                                      W 100 % popieram.
                                      Na kalabrie jezdzi sie wykapac w czystej wodzie. To region na letni wypoczynek na plazy. We wrzesniu a nawet w pazdzierniku jest tam jeszcze dosc goraco.
                                    • dociekliwy_0 Re: Kalabria - ceny 06.10.11, 20:44
                                      > Mnie cena 15 EUR za dobę/2 os. bardzo nie szokuje.Gdy jeszcze jeździłem w I poł

skoro to wszystko takie proste i ceny obowiązujące, to proszę podajcie jakieś adresy na takie apartamenty.
                                      Chętnie by, skorzystał w przyszłości...
                                      • Gość: Maciej Re: Kalabria - ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 09:10
                                        Proszę bardzo np.
                                        Hotel Villaggio Stromboli w Capo Vaticano.
                                        Rezerwując przez Neckermanna: od 03.09.2011 1280 zł/14 dni (3-os). 1760 /14 dni(4-os).
                                        Salice Club Resort w Corigliano
                                        1410 zł/14 dni (4 os.), 1860 zł/14 dni (6 os.)
                                        Nie mogę w tej chwili znaleźć cen w katalogach niemieckich (tam są na ogół trochę niższe, dlatego podaję w PLN z polskich katalogów). Ceny z minionego roku przy rezerwacji do 28.02, potem na ogół ok. 10-20 % wyższe.
                                        Obydwa ośrodki znam - godne polecenia (w drugim byłem, o pierwszym słyszałem opinie "z pierwszej ręki")
                                        • dociekliwy_0 Re: Kalabria - ceny 07.10.11, 10:06
                                          dziękuje bardzo
                                          • Gość: D Re: Kalabria - ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.11, 13:02
                                            na wycieczki po europie polecam jeździć w ciemno - lokali pod dostatkiem - a widzimy co wybieramy!
                                            i jeszcze cenę negocjujemy!
                                            • Gość: Maciej Re: Kalabria - ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 13:36
                                              > na wycieczki po europie polecam jeździć w ciemno - lokali pod dostatkiem - a wi
                                              > dzimy co wybieramy!

Myślę, że uogólniasz. Wrzesień, październik - owszem, ale jadąc bardziej w sezonie można się znacznie przeliczyć.
    • absolutfit Re: do Włoch w ciemno 13.10.11, 12:51
      Ja bym polecała jednak wcześniej zarezerwować sobie jakiś nocleg bo po prostu może wyjśc Cię dużo drożej pojechanie w ciemno. Zalezy też w jakim rejonie zamierzasz się zatrzymać i kiedy - od sezonu też wiele zalezy.
    • Gość: do włoch Re: do Włoch w ciemno IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.11, 17:56
      Do Włoch można pojechać nawet autostopem. A ze znalezieniem miejsca do spania nie ma problemów. Blog autostopem po Włoszech. Od Mediolanu, przez Rzym po Lecce.
      • Gość: AutostopemDOwłoch Re: do Włoch w ciemno IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.11, 17:57
        Do Włoch można pojechać nawet autostopem. A ze znalezieniem miejsca do spania nie ma problemów. Blog autostopem po Włoszech. Od Mediolanu, przez Rzym po Lecce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka