Dodaj do ulubionych

Zielona Karta

IP: *.ntvk.com.pl / *.ntvk.com.pl 27.05.04, 16:57
Czy we Włoszech potzrebna jest Zielona Karta.
Czy macie jakieś doświadczenia, jak traktują Polaków za granicą po wejściu do
Unii? Mój znajomy zapłacił mandat w Niemczech za brak zielonej karty, chociaż
teoretycznie jej wozić już nie trzeba.
Co z Austrią, Czechami i Słowacją?
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Zielona Karta 27.05.04, 21:14
      W mysl obowiazujacych przepisow zielona karta nie ma racji bytu i jej brak nie
      jest zadnym bledem. Obowiazuje posiadanie zwyklej polisy OC. Jesli jakis
      niemiecki policjant sie czepial to byc moze mial zly dzien lub usilowal wyludzic
      lapowke.
      Przestrzegajac ogolnie przyjetych przepisow o ruchu drogowych - zreszta dosc
      luzno traktowanych przez samych wlochow nie bedziesz mial okazji wejsc w kontakt
      z italianską polizią. Od 12 lat jezdze rok w rok do Wloch i przez caly okres
      czasu nie spotkalem sie z nieprzychylnym traktowaniem przez tamtejsze sluzby.
      Policja wloska, tak jak i polska najlepiej nic by nie robila, a jesli juz
      zatrzymaja to mozna dyskutowac i sporo ugrac (mam doswiadczenie:-))), z policja
      austriacka nawet nie probuj dyskutowac - to nie ma najmniejszego sensu, lepiej
      starannie przestrzegaj przepisy, zwlaszcza te o ograniczeniu predkosci. Jadac
      autostrada uwazaj, bo sa gesto rozmieszczone fotoradary zwlaszcza przed wjazdami
      lub w wyjezdzie z tuneli ( ograniczenie predkosci zwykle do 100km/godz). W
      miastach przestrzegaj ograniczenia do 40 km/godz, lub jak jest w Klagenfurcie do
      30 km/godz, zas jesli chodzi o policje slowacka....ich sie strzez! z
      niezrozumialych dla mnie przyczyn nie przepadaja za polakami (czyzby jakies
      kompleksy?).
      • linn_linn Re: Zielona Karta 28.05.04, 09:18
        Z tego co wiem, Zielona Karta nie obowiazuje juz od dawna.
        • Gość: Zyzio Re: Zielona Karta IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 28.05.04, 10:31
          Tj. od 1 maja br., ale co szkodzi ją mieć?
          • linn_linn Re: Zielona Karta 28.05.04, 11:53
            Problemy jak widac moga sie zdarzyc:
            www.motormania.pl/zielona_karta.php
    • Gość: Jaro Re: Zielona Karta IP: *.ntvk.com.pl / *.ntvk.com.pl 28.05.04, 18:18
      Dziękuję
    • Gość: Jaro Re: Zielona Karta IP: *.ntvk.com.pl / 80.48.122.* 28.05.04, 18:25
      Dziękuję, ale ja kupiłem OC w Hestii, oni nie dają Zielonej Karty, a ta płatna
      kosztuje ok 400 zł za miesiąc. Jak myślicie, kupić czy ryzykować? Jadę do Włoch
      na trzy tygodnie.
      • radioaktywny Re: Zielona Karta 28.05.04, 20:02
        Jade do Wloch za miesiac i nie mam najmniejszego zamiaru specjalnie placic za
        zielona karte, ktora przestala obowiazywac 1 maja b.r.
        Dzis w wiadomosciach TVN omawiano ta kwestie i raz jeszcze zapewniono o braku
        koniecznosci posiadania karty, przywolany tam przypadek zatrzymania auta za brak
        karty, przy posiadaniu przez kierowve polisy OC zostal zakwalifikowany jako
        nieusctwo i niewiedza belgijskiego policjanta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka