Dodaj do ulubionych

Wenecja- kilka pytan

11.01.12, 16:23
Witam, w polowie kwietnia chce zorganizowac wyjaz na 4 dni dla mnie i M z okazji 5 rocznicy slubu. i chcialam zapytac czy macie jakies dobre rady co i jak. spac bedziemy w Holiday Inn Venice Mestre Marghera. jak dlugo zajmuje dojscie/dojechanie na wyspe? czy busy kursuja tez noca jesli bysmy chcieli wybrac sie wieczorem na zwiedzanie? ile kosztuje gondola? jakie sa teraz ceny taxi wodnych, objadow itd. prosze jesli mozecie napiszcie wszystko co warto wiedziec przed wyjazdem. jaka jest pogodo okolo 14 kweitnia? z gory za wszystko bardzo dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • takajakwy Re: Wenecja- kilka pytan 17.01.12, 14:57
      up
      • Gość: flisak wiślany Na gondoli, na gondoli... IP: *.starnettelecom.pl 19.01.12, 14:23

Ceny bez trudu znajdziesz wszędzie. Nie pytaj ogólnie, pytaj konkretnie.
        europeforvisitors.com/venice/articles/gallivanting_by_gondola.htm
        • Gość: gondolier Re: Na gondoli, na gondoli... IP: *.starnettelecom.pl 19.01.12, 14:27

Vaporetto i taksówki wodne:
          www.venicewelcome.com/actv/vaporetto.htm
          I tak dalej...
    • tanie-latanie.net Re: Wenecja- kilka pytan 21.01.12, 20:58
      Koniecznie wykup karnet na tramwaje wodne - Vaporetto (konkretnie to firma ACTV). Inaczej po zasadniczej Wenecji poruszac sie nie da. Przystanki zlokalizowane sa przy wszystkich atrakcjach turystycznych (Palac Dozow, Rialto, Akademia itd.) Najdluzsza i najbardziej "wartosciowa" trase miala, zdaje sie, linia nr 1 (mapa tras wszystkich linii dostepna na stronie ACTV). Posiadajac kilkudniowy karnet mozecie bez ograniczen poruszac sie po miescie na wodzie. Polecam wieczorny/nocny kurs - macie wtedy zaliczona Wenecje po zmroku:) Najtaniej wykupic karnet online na stronie: www.veniceconnected.com/buy/calendar (w ofercie sa karnety nie tylko na przejazdy, ale tez na muzea i toalety;) Gondola kilka lat temu kosztowala ok. 100 EUR za godzinna przejazdzke, poza sezonem. Jakbys jeszcze miala pytania to sluze pomoca. Mam gdzies nawet rozpisane ceny biletow wstepu, z tym, ze aktualnych na 2010 rok.

tanie-latanie.net
      • myszmusia Re: Wenecja- kilka pytan 22.01.12, 17:14
        ten karnet naprawde bardzo sie opłaca i to i biorac po d uwage muzea i transport, warto opcja z autobusami jak sie mieszka w mestre. Ja tak miałam i to była dobra decyzja:-)
        Cała noc komunikacja autobusowa nie kursuje niestety, tramwaje wodne maja linie nocne, ale cąłkie w nocy wenecja jest w sumie moim zdaniem bez sensu, wystarczy ciut po zmroku i wtedy bez problemu wrócisz do hotelu, wenecja nie zyje pełnia zycia cala noc;-)
        Acha jak jak kupowałam carta venice to opłacało sie to załatwic przez net a nie na miejscu - wychodziło taniej, potem tylko bierzesz w reke wydruk i na miejscu odbierasz. Mozna od razu na lotnisku odebrac na autobusy, a jak jedziesz samochodem to tez bez problemu załatwisz na "wjeżdzie" do wenecji.
        • Gość: cicerone Kolejny pytek-ignorant IP: *.124.175.66.available.above.net 22.01.12, 20:35

Kolejny pytek-ignorant nie potrafiacy znalezc info a za podane nie potrafi
          podziekowac.
        • takajakwy Re: Wenecja- kilka pytan 24.01.12, 14:39
          a jesli wykupie ten karnet i na autobusy takze to czy z lotniska Trevisco on takze dziala czy tylko Marco polo?
          • myszmusia Re: Wenecja- kilka pytan 25.01.12, 08:13
            nie wiem poszukaj w necie;-) ja leciałam swissem na marco polo
    • jeepwdyzlu Re: Wenecja- kilka pytan 23.01.12, 00:44
      Zmień hotel i daruj sobie Mestre.
      Lepiej 2 czy 3 gwiazdki ale w samej Wenecji.
      Pozdrawiam
      Jeep
      • tanie-latanie.net Re: Wenecja- kilka pytan 23.01.12, 14:55
        Zgadzam się. Ja byłam w hotelu REITER na Lido, bardzo blisko przystanku Vaporetto, na promenadzie prowadzącej nad Adriatyk. Dodatkowo zaraz obok jest Billa - można zrobić fajne zakupy i nie korzystać z pełnego wyżywienia w hotelu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka