Dodaj do ulubionych

Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobienia?

IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 18:05
Chciałbym na przełomie lipca i sierpnia skoczyć w 4 osoby na Capri. Połączeń samolotami w sensownych cenach już nie ma, a raczej większym problemem jest to że dokładny termin wyjazdu będę znał na 3-5 dni przed samym wyjazdem. No może tydzień, wtedy ceny samolotów będą kosmiczne albo inaczej - ich nie będzie. Jest to 2000km z Warszawy, napiszcie czy taka podróż ma sens i czy nie jest zbyt męcząca - ktoś może był? Oczywiście mam na myśli 1 nocleg zarówno w tamtym kierunku jak i powrotnym, także robienie w dzień około 1000km. Samochód Audi A6 3.0 TDI. Ma to sens?
Obserwuj wątek
    • shilaa Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien 04.07.12, 18:45
      Ma to sens?

Nie ma zadnego sensu, bo na Capri samochodem moga jezdzic wylacznie mieszkancy wyspy.

W Neapolu i okolicy nie mozesz zostawic samochodu bez opieki, nawet na parkingu strzezonym.
      • Gość: nune Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.12, 22:37
        Zalęży na ile dni się wybierasz, im więcej
        dni tym lepiej
        noclegi jak najbardziej wskazane,
        na Capri i tak trzeba dopłynąć :)!!!!!
        • Gość: Fabian Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 23:20
          Ok, wiem. Tylko dlaczego nie mogę zostawić samochodu na parkingu strzeżonym w Neapolu?

To jest 1800km z Warszawy, lecąc dłuższą trasą Berlin, Monachium (ciągle autostrada) w 2 dni to jest na leciutko do zrobienia :)

Szalenie zależałoby mi na Capri... tylko ta wiadomość, że nie mogę zostawić samochodu? Można rozwinąć ten temat?
          • shilaa Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien 06.07.12, 11:48
            Bo wiekszosc jest strzezona tylko z nazwy. Sa 2-3, na ktorych mozesz zostawic samochod, ale po pierwsze i tak lepiej kontrolowac prawie codziennie czy wszystko jest ok, a po drugie odradza sie zostawianie samochodow dobrych marek lub nowych (wieksze ryzyko, chociaz tutaj i tak da sie ukrasc wszystko).

Zostawienie samochodu na ulicy w wiekszosci dzielnic Neapolu w ogole nie wchodzi w rachube, w bogatych dzielnicach w niektorych miejscach tak, ale trzeba wiedziec gdzie, z uwagi na niebieskie, biale i zolte linie. Poza tym znalezienie miejsca na ulicy to loteria. No i lepiej zabezpieczyc sie w cos takiego - www.bachecabakeca.com/adpics/annunci_44577_1.jpg ;-)))

Warto pamietac, ze na poludniu Wloch naprawde kradna na potege samochody, motocykle, skutery, ktorych nigdy nie mozna odzyskac i nikt ci w probie ich odzyskania nie pomoze.
      • marghe_72 Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien 06.07.12, 13:06
        shilaa napisała:

>
        > W Neapolu i okolicy nie mozesz zostawic samochodu bez opieki, nawet na parkingu
        > strzezonym.

co Ty opowiadasz??
        • shilaa Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien 06.07.12, 17:09
          marghe_72 napisała:

> shilaa napisała:
          >
          >
          > >
          > > W Neapolu i okolicy nie mozesz zostawic samochodu bez opieki, nawet na pa
          > rkingu
          > > strzezonym.
          >
          > co Ty opowiadasz??

Przeczytaj caly watek, wyjasnilam wczesniej co mialam na mysli. W niewielu miejscach w Neapolu mozna zostawic samochod na parkingu strzezonym - piszac "mozna" chodzi mi o bezpieczenstwo, nie o prawo. Nie nalezy sie decydowac na pozostawienie auta w Centro Storico, w okolicach lotniska, a juz szczegolnie nie przy porcie w okolicach Via Nuova Marina i Via Amerigo Vespucci.
          • marghe_72 Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien 06.07.12, 23:50
            shilaa napisała:

>
            > Przeczytaj caly watek, wyjasnilam wczesniej co mialam na mysli. W niewielu miej
            > scach w Neapolu mozna zostawic samochod na parkingu strzezonym - piszac "mozna"
            > chodzi mi o bezpieczenstwo, nie o prawo. Nie nalezy sie decydowac na pozostawi
            > enie auta w Centro Storico, w okolicach lotniska, a juz szczegolnie nie przy po
            > rcie w okolicach Via Nuova Marina i Via Amerigo Vespucci.

Przeczytałam.
            A i tak uważam, że przesadzasz. Zresztą nie pierwszy raz..
            • shilaa Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien 07.07.12, 12:10
              > A i tak uważam, że przesadzasz. Zresztą nie pierwszy raz..

Najpierw pomieszkaj troche w tej okolicy i pozniej mozesz mi zarzucac, ze przesadzam.
    • geomax Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien 06.07.12, 09:07
      www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Parkingi-w-Neapolu,711.html
    • Gość: e-tam W-wa-Sorento+prom>Capri IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 10:12
      Fabian napisał(a):
      Chciałbym na przełomie lipca i sierpnia skoczyć w 4 osoby na Capri.
      ...
      Ma to sens?

Tak, trasa Warszawa - Sorrento, na dwa zachody słońca spokojnie dojedziecie.

Z Sorrento do Capri jest połączenie promowe, nie korzystaliśmy.
      Na pewno w necie znajdziesz info o promach.

Polecam Central Parking < zerknij

info (Italy) < parcheggio=parking > info (PL)

Dojście pieszo z parkingu do promu A-B < = ~14min, sprawdż

Pozdrawiam,
      Na Capri nie byliśmy w Sorrento autem tak i parkowaliśmy nasze autko.
    • jeepwdyzlu ma 06.07.12, 12:39
      Przejedziesz bez stresu, zwłaszcza wygodnym autem. Proponuję nocleg w północnych Włoszech w obie strony, auto zostaw w Neapolu na strzeżonym parkingu.
      jeep
    • Gość: anthonyb Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien IP: 2.158.248.* 06.07.12, 16:48
      podroz jest troche meczaca bo nawet 800-1000 km dziennie to nie jest pestka ale mozna spokojnie dojechac.
      Na Capri samochod nie za bardzo sie przydaje i mozna go przewiezc tylko od listopada do okresu wielkanocnego. Pozniej moga to zrobic tylko mieszkancy.
      Samochod mozesz zostawic na platnych parkingach w Neapolu lub Sorrento. Zalezy skad bedziecie plynac.
      • Gość: Ewa Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien IP: *.146.57.60.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.07.12, 19:02
        dojedź do Sorrento. Nie dość, że bezpieczniej to jeszcze ładniej. Przy okazji możesz zwiedzić Wybrzeże Amalfi, a to przecież jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. Co do przejazdu 2 tysięcy km na pół, to spokojnie - w tamtym roku tak jechaliśmy - bez problemu i to z małym dzieckiem.
        • Gość: Fabian Re: Na Capri samochodem z Warszawy...? Do zrobien IP: *.open.pl 09.07.12, 14:37
          a powiedzcie mi ile może wynieść wyjazd z Warszawy do Sorento, 2 dni dojazd - 2 powrót i 9-10 na miejscu, generalnie trzymanie się klimatu Zatoki Neapolitańskie wakacjowanie się tam i zwiedzanie zatoki? tak, żeby przyzwoicie spędzić ten czas :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka