Dodaj do ulubionych

Sistiana - czy ktoś z Was był?

25.10.12, 14:10
Tak sobie wstępnie planuję przyszłoroczny wyjazd/objazd po Włoszech i się zastanawiam, czy pomiędzy Grado, a granicą ze Słowenią są jeszcze jakieś fajne plaże, gdzie nie byłoby zbyt dużego tłoku? Widzę w google jakąś Sistianę, ale czy to nie jest czasem jakieś zagłębie campingowe? Czy są jakieś fajne kurorciki w okolicach Triestu, Monfalcone, do których warto zajerzeć?
Obserwuj wątek
    • Gość: agata Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? IP: *.21-87-r.retail.telecomitalia.it 25.10.12, 15:38
      Brawo! Ten fragment wybrzeża nazywa się Costa dei Barbari. Samochód zostawia się wzdłuż starej drogi przerobionej na parking i schodzi kawałek na plażę. Plaża jest ze żwirku i kamyków z ciekawymi formami skalnymi. Woda w morzu jest dość czysta. Nie ma tam żadnych restauracji, hoteli czy jakiejkolwiek innej infrastruktury, natomiast jest ładna dzika przyroda. Na pewno ta plaża jakoś szczególnie mnie nie zachwyca w porównaniu do innych regionów Włoch, ale na tym jednym z najmniej ciekawych fragmentów włoskiego wybrzeża zdecydowanie się wyróżnia. Dodatkowo jest jednym z bardzo niewielu miejsc wybrzeża pomiędzy Triese a Rimini, gdzie nawet w sezonie może być w miarę spokojnie, tzn. tłumy turystów nie będą deptać Ci po głowie :)

Pozdrawiam,
      Agata - Italia Forum
      • wislok1 Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 20:42
        Gdzie jest ta stara droga przerobiona na parking ?
        W Duino-Sistiana jest stara droga równolegle do autostrady i nikt jej na parking nie przerobił.
        Koło zamku Miramare jest parking wzdłuż starej drogi, ale sama droga nadal służy kierowcom i jest na niej spory ruch
        • Gość: agata Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? IP: *.21-87-r.retail.telecomitalia.it 25.10.12, 21:37
          Z autostrady trzeba zjechać na Sistiana, ale nie wjeżdżamy do miasta tylko jedziemy prosto drogą, która prowadzi wzdłuż wybrzeża w stronę Trieste. Zaraz za miastem, po prawej stronie jest taka stara droga, jakby zakole wzdłuż której parkuje się samochód (punkt widokowy). Stamtąd w dół prowadzi dość stromy szlak na plażę, co zniechęca część osób do zejścia, ale pokonanie tych kilkuset metrów to nie jest jakiś wielki problem.

Pozdrawiam,
          Agata - Italia Forum
          • wislok1 Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 22:58
            Dzięki za informacje
    • bah77 Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 18:29
      > Czy są jakieś fajne kurorciki w okolicach Triestu, Monfalcone, do których warto zajerzeć?

Duino:
      fotoforum.gazeta.pl/k/Duino.html

bah77
      • lukasz-r Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 18:33
        Dzięki za informacje. Bah77, z Twoich zdjęć wynika, że tam nie ma za wiele plaż, ale przynajmniej też tłoku nie ma ;)
        • 77bah Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 18:49
          Kilka jest:
          www.triestetourism.altervista.org/beach.htm

Ale ja wtedy wracałem z Sardynii, syty najpiękniejszych włoskich plaż... :)

bah77
        • wislok1 Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 20:31
          Tłok jest i to wielki, szczególnie koło samego Triestu,
          na dużej piaszczystej plaży tłum się rozładowuje,
          na wąskiej, kamienistej nie ma szans
    • wislok1 O fajnych plażach koło Triestu zapomnij 25.10.12, 20:28
      Co prawda osoby z bujną wyobraźnią mogą takie widzieć,
      ale realnie to kamieniste plażyczki, gdzie jest tłok i ścisk,
      może i malownicze,
      ale dla dzieci mało przyjemne,
      dla dorosłych nie umiejących dobrze pływać tak samo.
      żadna atrakcja.

Dopiero w Grada jest fajna, piaszczysta plaża.
      Urok Triestu to nie plaża, że ładne miasto,
      a okolice Triestu to fajen zamki Miramare i Duino-Sistiana, jaskinia Grotta del Gigante, ładne widoki
      • wislok1 Re: O fajnych plażach koło Triestu zapomnij 25.10.12, 20:32
        Oczywiście ma być Grado !
        Koło Grado jest Akwileja, starożytne miasto, bardzo ciekawe
    • Gość: vvv Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? IP: *.ists.pl 25.10.12, 22:09
      Czy dobrze się domyślam, że Grado znasz? W jakim okresie wakacji tam byłeś?
      • lukasz-r Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 22:16
        W tym roku byłem 3 dni w sierpniu, przejadem w drodze to Toskanii i Ligurii. Tutaj zdjęcia z tego pobytu na fotoforum gazety:
        fotoforum.gazeta.pl/uk/grado,lukasz-r.html
        W zeszłym roku byłem w lipcu. Mam do niego sentyment, szczególnie do tej plaży, która nikomu rozsądnemu się nie podoba z uwagi na bagnistą, płytką wodę ;)
        • wislok1 Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 23:02
          Bagnistą ?
          Plaża jest rewelacyjna dla dzieci, rewelka ! Muszelki, płytko, ciepło.
          Dla dorosłych może to być lekko wkurzające, że jest strasznie płytko,
          ale wolę to od naszego Bałtyku, gdzie po 5 minutach pobytu w wodzie ma się dreszcze z zimna

Dla mnie największą atrakcję był odpływ morza, morze dosłownie znikało
          • wislok1 Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 23:06
            picasaweb.google.com/116371974351992964174/TriestIGrado
            • lukasz-r Re: Sistiana - czy ktoś z Was był? 25.10.12, 23:09
              Lubię tę plażę, ale jest pewnego rodzaju dyskomfort, gdy zmuszony jestem zostawić na plaży wartościowe rzeczy (pieniądze lub telefon) i muszę iść bardzo daleko od brzegu żeby się zanurzyć :)
              • Gość: vvv Grado IP: *.ists.pl 26.10.12, 17:29
                ha, widzę że mamy podobne obserwacje i odczucia co do tej plaży. Myśmy byli przy jej wschodnim końcu, przy takiej wysepce cumowisku dla jachtów i tam z głębokścią przy brzegu nie było problemu. Ale nie o tym...
                Popatrzyłem sobie na Twoje fotki z wieczornego Grado i trochę żałuje, że nie wybrałem się tam jeszcze raz właśnie o tej porze. Bo wygląda jakby ruch uliczny był trochę mniejszy i być może łatwiej o miejsce do zaparkowania w centrum?
                • lukasz-r Re: Grado 27.10.12, 13:58
                  W strefie płatnego parkowania łatwo zaparkować wieczorem. Jeśli chce się znaleźć bezpłatny parking w centrum, to trzeba polować ;)

Też byłem na wschodniej plaży. W zasadzie to na każdej w Grado ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka