Dodaj do ulubionych

GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!!

IP: 141.41.97.* 08.07.04, 23:05
Witam wszystkich. Mam zamiar wybrac się na półwysep Gargano we wrześniu Nie
jadę z żadnego biura. Dojazd własnny autem. Chciałbym się dowiedzieć czegoś
praktycznego. Przede wszystkim. Jakie sa możliwości pobytu na campingu.
Jeżeli ktoś był to mile widziane nazwy, adresy, opisy, ceny, no i warazenia -
jak było?? Co można zwiedzić na miejscu?? Gdzie można pojechać? które
miejscowości są godne zwiedzenia? Jak wyglądają plaże??? Czy jest wielu
turystów i czy można jechać w ciemno bez rezerwacji miejsca? Jeżeli ktoś
jechał również autem, to jak długo i gdzie robił noclegi, jak opłaty z
włoskimi autostradami? O kamizelkach już wiem :) Ceny żywności znam, jak
przeżyć to wiem, - nie pierwszy to wyjazd :). Jednak jest to około 2300 km i
stąd moje pytania. Z góry dziękuję wszystkim którzy zechcą podzielić się ze
mną swoimi doświadczeniami!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwia Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.iel.wroc.pl 09.07.04, 08:37
      Byłam na GARGANO 4 lata temu i widzę że zadałeś kilka trudnych pytań. Pytasz o
      ceny kempingów, ja załatwiałam domek przez polskie biuro i wyszłąm na tym
      najlepiej. Nie wiem jak to działa, ale ja zamawiając w Polsce zapłaciłam mniej,
      niż ludzie załatwiający pobyt na tym samym kempingu w biurze w Vieste, nie
      wspomnę już, że cena proponowana bezpośrednio przez kemping była najwyższa.
      Turyści z domku obok zapłacili za pierwszy tydzień w Vieste, od nas dowiedzieli
      się ile myśmy płacili, więc drugi tydzień chcieli opłacić na kempingu, po
      usłyszeniu ceny wrócili do biura. Nic z tego nie rozumiem, liczy się hurt, czy
      im więcej pośredników tym lepiej, ale tak jest. Zresztą bilety na wycieczki,
      pływanie statkiem itp. też jest lepiej kupować w biurze ja to robiłąm przez
      włoskie biuro na miejscu, wychodziło taniej, jak u przewożnika.
      Jazda samochodem po Gargano to koszmar, drogi są wąski i bardzo kręte(niekiedy
      szosę obserwujesz przez boczną szybę, bo zakręty mają około 350 stopni), dla
      osób nie doskonale znoszących jazdę samochodem polecam coś typu aviomarin.
      Najgorsze jest to, że Gargano fatalnie oznakowano(prawie na każdym skrzyżowaniu
      wszyskie drogi prowadzą do Fogi), a mapy pokazują różne nieistniejące drogi. Na
      naszym kempingu było 5 rodzin z różnych części Polski, każdy z nas miał mapę,czy
      atlas Włoch innego producenta, jedni nawet kupili włoską mapę Gargano i wyobraź
      sobie żadna trasa nie pokrywała się z prawdą. Jedno jest najważniejsze jeśli
      jedziesz tam pierwszy raz i chcesz jechać bliżej Vieste to nie wjeżdżaj na
      półwysep po zmroku, nas ostrzegł przed tym właściciel biura turystycznego i miał
      rację, drogi są zbyt niebezpieczne. Jedno muszę przyznać jest tam pięknie (znam
      całe Włochy jeżdżę tam od 12 lat i Gargano jest jednym z najładniejszy zakątkó
      tego kraju), ze względu na przepisy nie ma nowoczesnuch budynków, wieżowców,
      jest bardzo mało "hałaśliwych" Niemców, czym Włosi zachęcają w przewodnikach i
      jest co zwiedzać. Proszę pytaj co chciałbyś wiedzieć. Pozdrawiam
    • Gość: Sylwia Re: GARGANO IP: *.iel.wroc.pl 09.07.04, 09:35
      Jeśli chodzi o ceny to znam je z 2000 roku, jeszcze byłu liry, ale jedno się na
      pewno nie zmieniło owoce są tam znacznie tańsze (ja kupowałam na targu
      owocowo-warzywnym w Vieste)niż na północy, czy w okolicach od Rzymu do Sorrento.
      Pytaj proszę o szczegóły?
      • Gość: bartez Re: GARGANO IP: 141.41.97.* 09.07.04, 09:48
        Dzięki za informacje. Jakbyś miała stronę internetową tego biura to byłbym
        wdzięczny. Jak już wcześniej pisałem ceny żywnoście znam, do włoch jeżdzę od 10
        lat, ale przeważnie północna cześć kraju. Najawyższy czas zobaczyć coś innego i
        stąd moje zaciekawienie południem. Może Sylwio prosiłbym cię o info dotyczące
        plaż, jakie można tam spotkać. Ilość ludzi, piasek czy skały, jak szerokie, czy
        zdażają się duże fale, czy można pływac na windsurfingu???

Pozdro Bartez

w razie czego bartas3@tlen.pl
        • Gość: Sylwia Re: GARGANO IP: *.iel.wroc.pl 09.07.04, 11:36
          Z plażami różnie bywa w pobliżu Vieste i Peschici są wąskie, na ogół przy drodze
          i mało ciekawe. Ja tam byłam w lipcu, mieszkałam około 8 km przed Vieste, plaża
          była przyjemna, dość duża, można było wybrać piasek lub pokryte trawą
          wzniesienie wysunięte w morze. Było cudownie. Cały czas były mniejsze bądź
          większe fale, morze nie jest tam tak spokojnie jak na północy, ale da się trochę
          popływać. Windserfingowców było dużo, ja tej dyscypliny sportu nie uprawiam, ale
          teoretycznie wydaje mi się, że są tam wymarzone warunki, lekki wiatr, fale.
          Zatłoczenia na "mojej" plaży nie było, gorzej na miejskich plażach, wydawało mi
          się, że prawie koc przy kocu, przynajmniej z samochodu wyglądało to nieciekawie.
          Cenami owoców będziesz bardzo przyjemnie zaskoczony, ja też najpierw jeździłam
          na północ i wiem jak sama zareagowałam. Warto zrobić zakupy owocowe w Termoli,
          to jest miejscowość przed Gargano, tak tanich pomidorów, brzoskwiń, winogron i
          innych owoców nie widziałam we Włoszech, a jeżdżę tam od 1992 roku co wakacje.
          Nazwę biura prześle Ci mailem, nie chcę być posądzona o reklamę. Pytaj o
          szczegóły. Pozdrawiam Sylwia
    • Gość: zyziu Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.one.pl / *.one.pl 09.07.04, 16:39
      Na Gargano byłem już trzy razy.Zawsze na campingu Scialmarino jakieś pięć km
      przed Vieste. W temacie cen na tym (i nie tylko) campingu kliknij na
      www.viesteonline.it - później na ostatni link na pasku po lewej stronie i
      będziesz miał hotele, apartamenty i campingi. Cenę autostrady obliczysz sobie
      wchodząc na stronę www.autostrade.it_1/prehome.html
      Z tymi drogami to wcale nie jest tak tragicznie. owszem jest zakręt na
      zakręcie, ale morzesz mi wierzyć jeździ się całkiem spokojnie a ja jeżdzę z
      dużą przyczepą campingową. Ceny owoców już końcem lipca są tam przyjemnie
      niskie więc później to musi być już tylko rewelacja. Jak będziesz miał jeszce
      jakieś wątpliwości to pytaj postaram się odpowiedzieć.
      • Gość: Bartez Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: 141.41.100.* 13.07.04, 09:21
        Jeszcze jedno pytanko, dotyczace podrozy: jak dlugo jechaliscie na Gargano??
        Jak z noclegami. Widzialem inne watki na forum odnosnie spania na parkingach
        itp. Wyjazd palnuje na 2 tygodnie i chcialbym wiedziecz ile dniz tego strace na
        podroz. A moze znacie jakies super miejsce po drodze do Gargano, zeby zrobic
        sobie postoj na 2 dni i tez cos zwiedzic i poplywac w morzu???
        • Gość: Sylwia Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.iel.wroc.pl 13.07.04, 09:58
          Ja jechałam bardzo spokojnie dwa dni. To znaczy z Wrocławia wyjechałam koło
          15tej w Czechach zjadłam obiad przez Olomouc (Ołomuniec) i Wiedeń dojechałam w
          okolice Grazu tam spałam na parkingu, następnego dnia spaliśmy jakieś 30 km
          przed Termoli (naprawdę nie polecam pierwszej jazdy po Gargano po ciemku). Potem
          zwiedziliśmy to miasteczko, polecam bardzo sypatyczne i okoł 14tej byliśmy na
          miejscu. Kempingi na ogół przyjmują od 16tej wię się nie spieszyliśmy, okazało
          się, że mimo siesty wpuścili nas na kemping i od razu dostaliśmy klucze do
          domku. W drugą stronę wracaliśmy przez Rosolina Mare (60 km na płn. od Wenecji),
          w polskim biurze wykupiliśmy nocleg tranzytowy stamtąd jechaliśmy już bez spania.
        • Gość: zyziu Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.one.pl / *.one.pl 13.07.04, 18:03
          Jak już wspomniałem jeżdżę z przyczepą - wyjeżdżam zwykle rano około 7 - 8 z
          pod Katowic, około 22 - 23 zatrzymuję się gdzieś na parkingu przed Udine we
          Włoszech, a rano ruszając około 6 dojeżdżłem na miejsce gdzieś na 17. Znam
          gościa który 'Kią Sportage" prowadząc na zmianę z żoną (więcej czasu on niż
          ona) pokonał tą trasę w 17 godzin (jakieś 1750 km). Natomiast co do zwiedzania
          to jak zerkniesz na mapę jest kilka miejsc w których warto się zatrzymać i
          które warto zobaczyć, tylko ten Adriatyk na północy jakiś nie taki, tzn. nie
          zrozum mnie źle bo jeśli przez kilka lat jeździ się na południe Włoch to w
          rejonie od wyspy Grado przez Wenecję aż za Rimini wydaje się "inny".
          • Gość: Sylwia Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.iel.wroc.pl 14.07.04, 08:12
            Parkingi w Austrii są znacznie przyjemniejsze. Ten we Włoszech jest mały i jeśli
            nie jedziesz z przyczepą to stanowczo za głośny, nie da się spać. W Austrii są
            zdecydowanie lepsze warunki, parkingów nie można porównywać z włoskimi. Wiem coś
            o tym bo jeżdżę do Włoch od 1992 roku w każde wakacje. I jeszcze jedno na
            południu nie tylko morze jest inne, ale i klimat, nie ma tej "dusznej mgiełki",
            zresztą zobaczysz sam. Pozdrawiam
            • Gość: zyziu Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.one.pl / *.one.pl 14.07.04, 16:04
              Zaręczam ci, że parkingi w Austrii są równie głośne jak i te we Włoszech. A co
              do dat to możesz mi wierzyć że w tym wypadku cię przebijam.
              • Gość: Sylwia Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.iel.wroc.pl 15.07.04, 08:14
                To chyba miewasz regularnego pecha, albo nie umiesz szukać, ja jeszcze nigdy nie
                wybrałam głośnego miejsca do spania w Austrii, a ten, przecież jedyny, parking
                we włoskich Alpach jest zawsze głośny, zatłoczony, niemówiąc o tym, że słychać
                samochody z autostrady. W Austrii pomiędzy Grazem a Klagefurtem jest mnóstwo
                dużych parkingów i jest w czym wybierać.
    • Gość: zyziu Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.one.pl / *.one.pl 09.07.04, 16:52
      I jeszce jedna stronka www.aiscat.it/InAutostrada/index.html - wybierz carta
      stradale (mapy) lub autostrade i odpowiedni numer autostrady a pokaże ci się
      cała autostrada ze stacjami benzynowymi, zjazdami i parkingami. Na Gargano
      trzeba zjechać zjazdem "Poggio Imperiale". Pozdrawiam.
      • bartek100 Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! 10.07.04, 11:54
        dzieki wszystkim za pomoc
    • misia53 Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! 22.07.04, 13:32
      W 2 dni spokojnie dojedziesz do Gargano. Byłam na 2 campingach. Wczoraj
      wróciłam, chętnie udziele informacji.Pierwszy camping na którym byłam- blisko
      Pesichi - Grotta de Aqua- bardzo przyjemny camping z własną plaża, za leżaki
      niestety trzeba płacić 10 euro (za parasol+2 leżaki), drugi 2 kilometry od
      Vieste - La Giara. Prowadzi go Czeszka. Dla Czechów i Polaków daje zniżki i to
      spore. Reszty Campingów nieznam -polecam przejrzeć stronkę
      www.viesteonline.it. Ceny we wrześniu z pewnościa są duzo mniejsze niż w
      sezonie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Sylwia Do Misi53 IP: *.iel.wroc.pl 26.07.04, 08:38
        Gdzie dokładnie jest ta La Giara i jaką ma plażę? Ja spędziłam wakacje kilka lat
        temu na kempinu Scialmario jakieś 8 km od Vieste - tam jest cudownie, plaża
        szeroka, daleko od drogi. Niestety w tym roku ceny na Scialmario są bardzo
        wysokie i szukam czegoś tańszego.
        Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Sylwia
        • Gość: zember Re: Do Misi53 IP: *.pkobp.pl 27.07.04, 14:16
          La Giarę można znaleźć jadąc drogą z Vieste w stronę Pesichi. Po około 1-2 km
          za Vieste po prawej stronie nad drogą jest tablica ze strzałką. Skręca się w
          boczną drogę i po jakichś 2 km jest La Giara. Plaża jest po drugiej stronie,
          słabo uczęszczanej, drogi. Jest piaszczysta i przyjemna, choć w lipcu była dość
          gęsto obsadzona. Ale nam to spokojnie wystarczało. Plaża jest dość szeroka, a
          dno morskie opada bardzo łagodnie.
          • Gość: Sylwia Do Misi53 IP: *.iel.wroc.pl 27.07.04, 15:22
            Dziękuję bardzo. Czy kemping i plażę miałam szansę widzieć z głównej drogi
            Peschici -Vieste? I jeszcze jedno wyczytałam w cenniku, że najtańsze są noclegi
            w Bandze, na zdjęciu wygląda to dość dziwnie - beczka z werandą, czy możecie mi
            powiedzieć co to jest?
            Serdecznie pozdrawiam Sylwia.
            • Gość: zember Re: Do Misi53 IP: *.pkobp.pl 27.07.04, 15:51
              > Dziękuję bardzo. Czy kemping i plażę miałam szansę widzieć z głównej drogi
              > Peschici -Vieste?
              Nie. Znajdują się one jakiś kilometr w linii prostej od głownej drogi.

> I jeszcze jedno wyczytałam w cenniku, że najtańsze są noclegi
              > w Bandze, na zdjęciu wygląda to dość dziwnie - beczka z werandą, czy możecie
              mi
              > powiedzieć co to jest?
              A mogę dostać linka na to zdjęcie?
              • Gość: Sylwia Do Misi53 IP: *.iel.wroc.pl 28.07.04, 08:02
                Dzięki i przpraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale mam dostęp do internetu od
                8-mej do 15tej. Strony, o których pisałąm to
                www.villaggiolagiara.it/italy/villaggio.asp "Bangę" przedstawia ostatnie
                fotografia w pierwszej sekwencji zdjęć. Pozdrawiam Sylwia
            • misia53 Re: Do Misi53 28.07.04, 09:44
              Tak, były takie beczki. Wygladaja na stare i obskurne,na dodatek beczka jest
              odgrodzona od alejki i innych beczek, słomiana plecionką. Wygląda nieciekawie.
              Moge Ci polecić te ostatnie domki (3 ostanie zdjecia na dole), wygladają super!
              Widać że są nowe, i doprze wyposazone.Tak jak na zdjeciu.
              Życzę miłego wypoczynku;-)
              • Gość: Sylwia Re: Do Misi53 IP: *.iel.wroc.pl 28.07.04, 10:34
                Dzięki
                • misia53 Re: Do Misi53 28.07.04, 13:12
                  Mam do Ciebie , prośbę. Mozesz mi podac swojego maila?
                  A jak nie chcesz go podawac na forum to byłabym wdzięczna gdybys do mnie
                  napisała, mam jedno pytanko do Ciebie.
                  Z góry wielkie dzieki
                  Misia
                  • Gość: Sylwia Re: Do Misi53 IP: *.iel.wroc.pl 28.07.04, 14:40
                    Nie ma problemu. sylwia208@netscape.net Do usłyszenia
    • Gość: hejka Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 10:40
      www.republika.pl/podroze2000/zagare.html
      www.republika.pl/podroze2000/vieste.html
      www.republika.pl/podroze2000/gargano.html
      Zobacz:) Ja nie byłam na Gargano ale dzięki tym fotkom zapragnełam tam
      pojechać. Pozdrawiam i życze myłych wakacji!
    • Gość: syl Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.toya.net.pl 26.07.04, 11:25
      a ja wczoraj z Vieste wróciłam.
      nie decyduj się na kemping-są okropne! do wynajęcia na miejscu są tysiące
      (sic!) domków. nie musisz niczego rezerwować - od ręki coś sobie znajdziesz -
      Włosi zabijają się o turystów. Za bungalow z dwiema sypialniami, wyposażoną
      kuchnią i łazienką, z tarasem zapłaciliśmy 55euro dziennie. Plaże piaszczyste
      są niewielkie, gęsto zaludnione. są wypozyczalnie wszelkiego sprzętu. Polecam
      Vieste - najbardziej przyjazne, inne miejscowości są mniejsze i nie oferują
      tyle. Nie wykupuj w żadnym razie wycieczki na Tremiti!!! Jedno wielkie
      naciąganie. Lepiej kup kurs na wyspy a tam wynajmij sobie łódkę.
      Co do autostrad to cenika dokładnie nie przytoczę, ale jak ci zależy to
      poszukam fajnego adresu netowego - są tam wszystkie info, prawdziwe. Jeździ się
      bardzo szybko ale podróż może zamęczyć, jeśli nie masz klimy w aucie.
      jak by co - pytaj
      sylwia
      sylpi@wp.pl
      • Gość: Sylwia Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.iel.wroc.pl 27.07.04, 08:15
        Cześć, widać to imię "zmusza" do wyjazdów do Włoch. Musiałaś być przy samym
        Vieste, już około 5 km na półmoc od tego miasteczka są cudowne plaże. Ich nie
        widać z drogi, faktycznie te przy miasteczkach i drodze(!!!) wydawały mi się
        okropne. Chyba, że coś się zmieniło do tej pory, ja tam byłam jakieś 5 lat temu.
        Co do rezerwacji to w lipcu jest tam pustawo, ale nie porównuj żadnego miesiąca
        do sierpnia, tego nie można zrobić. Kempingi też są różne, ja moim Scialmarino z
        piękną własną plażą, basenem, ujęciem wody źródlanej, domkami, właśnie takimi o
        jakich piszesz i obsługą nieznającą określenia "siesta" byłam oczarowana. Jak w
        ogóle podobało Ci się Gargano, widziałaś Monte Sant'Angelo?
        • Gość: zbynek Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 18:22
          może podasz adres tego kempingu i ceny, chciałem coś wynająć od.21.08.na
          4-osoby.

• Gość: Sylwia Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.iel.wroc.pl 28.07.04, 10:33
            Teraz już mogę, mieliśmy problem z serwerem zobacz
            http://viaggi-vacanze.altola.it/engine/go.php?to=http%3A%2F%2Fwww6.23234rthjr44hjbeg_34t_43g4g__h6_2.com%2Fd%2Fsr%2F%3Fxargs%3D05u3hs9yoakFVPTzDDxQzKv8suLI3abjmuQORW1wHa4mmx7yUyFhtSaRSa2gFnhzRQL4Rstvf53p4f9Eb2RCad42clxTjoVW0II4%252F%252FOVOnusGbLkmsURppNv9Zbl43qfxaU1S0iy9KSBVPZoIPQY2VS4Kr7cX1IH%252BjYPrnm0WgkApRShLkh1i7zt1XP2HDmPyB9mIYsmT9jH2wJt2wUGmHCeC8%252BIlsbmOHZnTk1INOaXl731Lb0WxvRp2xzX1kORBzM5t%252B%252Fl%252FG8Z%252FfuK2TojBhpispcshrDpAORPGTLcJ88tN%252FyrWSyrg4uJA%252BxVO40buLL5u8h%252FFq%26amp%3Byargs%3Dwww.viesteonline.it&k=Campeggio+Vieste+Roulottes&p=5&b=0&idCat=502

jeśli się nie otworzy to poszukam czegoś lepszego. Ten Kemping ma tylko jadeną
            wadę w domkach pod prysznicem jest tylko gorąca!!! woda. Postaram się poszukać
            jeszcze czegoś lepszego
          • Gość: Sylwia Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.iel.wroc.pl 28.07.04, 14:57
            Wreszcie otworzyłam tę stronę, chyba mieli problem z serwerem wcześniej zobacz
            www.viesteonline.it/ita/menu.htm , a jeśli znasz niemiecki (angielskiego
            nie mają) wybierz www.viesteonline.it i potem niemiecki. Jeśli będziesz
            korzystać z włoskiej wersji, a nie znasz języka to pod alberghi-znajdziesz
            hotele, case per vacanze - domy wakacyjne, reszta jest oczywista. W cenniku
            settimana to tydzień, giorno dzień. Przpraszam jeśli znasz ten język, ale już
            nie długo będę przy komputerze, więc wolałam podać kilka słówek. Jeśli natomiast
            znasz niemiecki to te słówka też mogą się przydać, ja czytając "włoski
            angielski" już nieraz musiałam korzystać z oryginalnej wersji, z niemieckim może
            być podobnie. Pozdrawiam Sylwia
    • Gość: bah7 Re: GARGANO -wszelkie info mile widziane!!!!! IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 28.07.04, 20:55
      > Chciałbym się dowiedzieć czegoś praktycznego.

Nie chcę się powtarzać, ale nie wiem, czy nie masz wstrętu do naszej
      Wyszukiwarki (tak ma wielu pytających na Forum) - o Gargano pisaliśmy na Forum
      już parę razy, np.:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=5996725

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=7090890

itd.

Włosi, niestety, najpiękniejsze odcinki wybrzeża (łącznie z plażami) już
      sprzedali, więc jeśli chcesz plażować np. na przepięknej Baia delle Zagare w
      sezonie, to wiedz, że miły cieć najpierw wskaże Ci drogę do recepcji jednego z
      2 tamtejszych hoteli (wielogwiazdkowych), abyś wykupił nocleg...
      Oczywiście, w innych miejscach, są także plaże publiczne...

Pzdr.

bah7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka