Dodaj do ulubionych

Cinque Terre

31.01.13, 20:19
Czy ścieżki piesze w Cinque Terre są dostępne dla turystów?Przeczytałam artykuł o wypadku,jaki miał miejsce w pażdzierniku 2012-ponoć na turystów spadły skały i ścieżkę zamknięto.Czy ktoś zna aktualną sytuację?Jadę w czerwcu na 5 dni w ten region i miałam zamiar powędrować ,trochę się zmartwiłam;(
Obserwuj wątek
    • savera Re: Cinque Terre 09.02.13, 10:46
      Podbijam temat, też jestem zainteresowana. Będę w maju w tej części Włoch (ok. tygodnia). W planach było przejście tymi ścieżkami. No i teraz nie wiem co dalej - zostawić Cinque Terre na następny wyjazd i udać się w inny region? Czy jednak jechac i zobaczyć tylko miejscowości.
      • vojager29 Re: Cinque Terre 09.02.13, 11:00
        Nic wam nie podpowiem o aktualnej sytuacji po katastrofalnych powodziach w tym regionie (nie mieszkam we Wloszech) ale kazde z tych miasteczek z osobna jest warte odwiedzenia, niezaleznie czy bedziecei chodzic po sciezakch czy nie.
        Innymi slowy. Zamkniecie sciezek nie moze byc antyargumentem do odwiedzenia miejsca.
        • Gość: rafa_2008 Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 12:22
          Dzięki za odpowiedż,ja i tak pojadę,już mam zarezerwowane lokum,mam nadzieję,że się nie zawiodę.Włochy jeszcze w żadnym regionie mnie nie rozczarowały myślę,że teraz będzie podobnie.
          • vojager29 Re: Cinque Terre 09.02.13, 13:00
            O ile sobie przypominam, zamkniety byl tylko odcinek Riomaggiore-Manarola, na pozostalych mozna chodzic.
            • lukasz-r Re: Cinque Terre 09.02.13, 15:28
              Nawet jeśli ten odcinek jest nadal zamknięty (miał być przeprowadzony przegląd zabezpieczeń) to można przejechać go pociągiem, który jeździ średnio co 30 minut, więc żaden problem. Pozostałe odcinki są otwarte.
              • Gość: Bet Re: Cinque Terre IP: 194.242.62.* 05.06.13, 08:48
                Podbijam temat. Kto był ostatnio w 5T? Czy odcinek Riomaggiore-Manarola jest czynny?
                • Gość: Ela Re: Cinque Terre IP: 91.212.223.* 05.06.13, 11:46
                  Byłam dwa tygodnie temu, z nadmoskich scieżek otwarte były Monterosso - Vernazza - Corniglia. Ścieżka Manarola - Riomaggiore była zamknięta.
                  • Gość: Bet Re: Cinque Terre IP: 194.242.62.* 05.06.13, 13:34
                    czyli Manarola - Corniglia również jest zamknięta? Może ktoś zna przybliżony termin otwarcia Manarola - Riomaggiore?
                    • Gość: haniala1 Re: Cinque Terre IP: *.lukman.pl 05.06.13, 21:31
                      Byłam 27.05 i trasa Romaggiore - Manarola nadal zamknięta, nie wiem kiedy będzie otwarta.
                      • Gość: Ewa Re: Cinque Terre IP: 37.77.113.* 05.06.13, 22:02
                        Potwierdzam niestety! Byłam do 30.05.2013 r.
                        • Gość: Bet Re: Cinque Terre IP: 194.242.62.* 06.06.13, 08:11
                          Dziękuję za informacje. Łudzę się jeszcze że do lipca coś sie ruszy i otworzą
                          • Gość: rafa_2008 Re: Cinque Terre IP: 93.187.28.* 08.06.13, 21:08
                            Właśnie jestem we Włoszech,5Terre już odwiedziłam,myślę,że nie otworzą via del amore,ale to jest krótka trasa.My szliśmy z Monterrosso do Vernazzy,miejscami dość trudno,ale ile satysfakcji!Poza tym polecam pływanie statkiem-całodniowy bilet z Levanto kosztuje 20 euro i można płynąć w dowolnych konfiguracjach az do Portovenere,które. jest warte zobaczenia.Jeśli macie pytania,odpowiem w miarę możliwości dostępu do wi-fi.
                            • Gość: Bet Re: Cinque Terre IP: 194.242.62.* 10.06.13, 08:01
                              A Manarola - Corniglia również jest zamknięta? i co znaczy dość trudno? - długo? mocno pod górę?
                              • Gość: rafa_2008 Re: Cinque Terre IP: 93.187.28.* 10.06.13, 21:54
                                Manarola -Corniglia również zamknięta.A Monterosso-Vernazza -momentami pod gorę,no i ok. 1,5-2 godz. drogi.
                        • Gość: Manarola Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 14:31
                          Wybieramy sie w tym roku w te rejony, gdzie zanocować najtaniej? możesz coś polecić?
                          jedziemy samochodem, wiemy co chcemy zobaczyć tylko nie bardzo wiemy gdzie zanocować, jedziemy od 15.08.2013 do 30.08.2013r
                          • eljotnes Re: Cinque Terre 20.06.13, 13:11
                            witam
                            też mam pytanie o nocleg w okolicach /może być Piza/, chodzi o jakąś agroturystykę ze smacznym wyżywieniem
                            i pytanie jakie są realne czasy przejścia odcinków /czynnych/ i czy warto
                            Riomaggiore - Manarola była najkrótsza/najłatwiejsza
                            jak często kursują statki między miastami / bo inaczej zostaje tylko pociąg
                            • Gość: rafa_2008 Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.13, 10:43
                              My nocowaliśmy w Levanto,z tym że byliśmy tan 5 dni,rezerwowaliśmy już w lutym.Sierpień jest najbardziej popularny i najdroższy,trudno mi powiedzieć jak teraz sytuacja z miejscami noclegowymi.My już trzeci rok korzystamy z portalu Homelidays,są tam oferty mieszkań i apartamentów zamieszczane przez właścicieli,bez posredników i nigdy się nie zawiedliśmy.Co do statku-z Levanto wypływa o 10ej i można wysiadać i wsiadać wg rozkładu ,który się otrzymuje.My byliśmy we wszystkich miasteczkach-oprócz Corniglii,tam statek nie zawija oraz w Portovenere,które nie należy do 5Terre,ale warto zobaczyć,naprawdę urocze miasteczko z pięknymi widokami.Cała wycieczka zakończyła się ok. 19ej,kiedy to statek zawinął do portu w Levanto.
                          • eljotnes Re: Cinque Terre 21.06.13, 13:29
                            Gość portalu: Manarola napisał(a):

> Wybieramy sie w tym roku w te rejony, gdzie zanocować najtaniej? możesz coś pol
                            > ecić?
                            > jedziemy samochodem, wiemy co chcemy zobaczyć tylko nie bardzo wiemy gdzie zano
                            > cować, jedziemy od 15.08.2013 do 30.08.2013r

witam
                            jadę w podobnym terminie - jakie macie plany/pomysły na zwiedzanie/ może coś przeoczyłem
    • eljotnes Re: Cinque Terre 02.08.13, 08:28
      rafa_2008 napisała:

> Czy ścieżki piesze w Cinque Terre są dostępne dla turystów?Przeczytałam artykuł
      > o wypadku,jaki miał miejsce w pażdzierniku 2012-ponoć na turystów spadły skały
      > i ścieżkę zamknięto.Czy ktoś zna aktualną sytuację?Jadę w czerwcu na 5 dni w t
      > en region i miałam zamiar powędrować ,trochę się zmartwiłam;(

witam czy cos zmieniło się na odcinku Riomaggiore-Manarola czy nadal zamkniety
      • Gość: joannaoe Re: Cinque Terre IP: 80.50.238.* 05.08.13, 15:15
        W I polowie lipca trasa z Riomaggiore do Manaroli była zamknięta.
    • mopi_1 Re: Cinque Terre 06.08.13, 14:03
      Z informacji dostępnych w internecie wynika, iż “via dell’amore” będzie ponownie otwarty dopiero w 2014 roku... W związku z tym mam pytanie do osób, które odwiedziły to miesjce i "praktycznego" punktu widzenia mogą doradzić jakiś niewymagający szlak do przejścia z małym dzieckiem i wózkiem? Aby nie ograniczyć się tylko do odwiedzania samych miesteczek korzystając tylko z komunikacji?
      • Gość: eljotnes Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.13, 15:57
        można poszukać na tej stronie
        www.parconazionale5terre.it/sentieri_parco.asp?id_lingue=2
        są czasy i km
        ale raczej nic łatwego i zarazem ciekawego nie będzie
        wielka szkoda
        • Gość: Jarek Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 19:09
          Odświeżm temat. Może ktoś mógłby podsunąć pomysł na spędzenie połowy dnia w CT z 2 dzieci (3, 5 lat). Pierwotnie chcieliśmy zwiedzić Monterosso, oraz przez via dell amore przejść z Riomaggiore do Manaroli, ale po zamknięciu trasy ten drugi pomysł odpada, a pozostałe ścieżki są opisane jako dość wymagające (przynajmniej dla dzieciaków). Mam też pytanie czy droga miłości jest zamknięta na całej długości, czy też można przynajmniej częściowo podziwiać z niej uroki CT - głównie zależy nam na widokach na skaliste wybrzeże Manoroli i Riomaggiore. Proszę również o info czy po zamknięciu trasy w dalszym ciągu pobierana jest opłata za wejście do parku i czy jest sens kupować CT card przy zaplanowaniu trasy jedynie na 2 miasteczka.
      • Gość: Jarek Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 19:17
        Czy ktoś zna sytuację z parkingami w Monterosso - podobno po ostatniej powodzi z 10.2011r. część parkingów i dróg została uszkodzona
        • eljotnes Re: Cinque Terre 20.08.13, 15:12
          trasa widokowa jest zamknięta ,a wędrówka po górach z dziećmi raczej odpada
          proponuję rejs statkiem/biet open /wychodzisz wchodzisz jak chcesz - w jedną stronę/ - nawet bez wychodzenia do miasteczek ew 1 raz
          widoki cudne, miły chłodek na statku - w miasteczkach ścisk i tłok a po zobaczeniu 2 inne nie robią już takiego wrażenia
          my startowaliśmy z laspezia - kłopot z parkingiem, ale jest nawet za free ok 15 min od portu
          potem statek i powrót pociągiem /ok 5 min do parkingu gdzie stał samochód/
          • Gość: Jarek Re: Cinque Terre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 23:44
            dziękuję za info - rzeczywiście w tej sytuacji statek wydaje się rozsądną alternatywą. Jak wygląda czasowo podróż z La Spezia do ostatniej z wiosek - Monterosso. I czy istnieje możliwość zwiedzania danej wioski i powrót kolejnym statkiem w ramach kupionego biletu?
            • eljotnes Re: Cinque Terre 21.08.13, 19:53
              najpiej przejrzeć stronę
              www.cinqueterre.eu.com/en/boat-excursions
              my mielismy bilet open w jedną stronę /schodzisz ze statki i płyniesz jakimkolwiek następnym,ale w jedną stronę/, droga powrotna pociągiem bez wysiadania dosłownie kilka/kilkanaście minut

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka