Dodaj do ulubionych

Liguria - czy rzeczywiście taka droga?

02.02.13, 10:23
Witam,

po przeczytaniu forum bardzo spodobał mi się pomysł wyjazdu z rodziną do Ligurii, jednak gdy zaczęłam szukać w miarę fajnego także cenowo kempingu to okazało się, że nie jest to już takie proste. Może ktoś mógłby pomóc i podzielić się informacją na temat jakiegoś sprawdzonego kempingu lub chociaż pomógł w jakiej części Ligurii szukać.
Wyjazd z dwójką dzieci, ze względu na młodszą córkę (4 lata) zdecydowałam się na ten region ponieważ wydaje mi się, że jest stosunkowo blisko z Wrocławia, ma to być wyjazd na dwa tygodnie zaraz na początku lipca, wyjazd typowo wypoczynkowy - zależy nam na fajnym kempingu (fajnie jakby był basen), blisko do morza aby można było chodzić pieszo.
Czy może myślicie, że lepszym pomysłem jest Toskania a może jeszcze jakiś inny region Włoch w miarę blisko. Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • sempre_dritto Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 14:17
      jeżeli chodzi o cenę, to większe znaczenie od miejsca ma okres w którym jedziesz . W dobrej cenie można znaleźć miejsce przed, lub po sezonie.
      W tym rejonie akurat nie znam kempingów, ale niedaleko jest np. Park Albatros, na nim byłem i mogę z czystym sumieniem polecić.
      • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 18:19
        Polecany przez sempre_dritto camping San Albatros również polecam, ale położony on jest w Toskanii, czyli ok 300 km na południe od Ligurii.
    • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 18:16
      Zgadzam się, że dobre ceny zależą bardziej od terminu wyjazdu. Przed i po sezonie koszt wyjazdu jest niewielki. Nie wiem, w jakim wieku jest Wasze drugie dziecko (młodsze ma 4 lata). Jeżeli starsze nie jest jeszcze w wieku szkolnym to polecam wyjazd na początku września, gdzie koszt wynajmu namiotu z pełnym wyposażeniem ( łóżka, pościel, lodówka, wszelkie gary i naczynania kuchenne) jest niewieki i na 4 osoby nie wydacie wiecej niż 1500 zł na dwa tygodnie. Do tego oczywiście trzeba doloiczyć koszty paliwa na przejazd.
      Sama spędziłam miły tydzień wrześniowy na campingu C’era Una Volta nieopodal Albengi. Na terenie campingu znajdują się cztery baseny o różnych wymiarach i głębokości, jacuzzi oraz sauna. Dla dzieciaków we wrzesniu były jeszcze animacje.
      Możesz skorzystać z oferty Vacansoleil
      www.vacansoleil.pl/camping/info/wlochy-liguria/villanova-dalbenga/kemping-cera-una-volta/VPL/9/2220000/
      Uprzedzam jednak, że plaża miejska w okolicach Albengi nie jest zbyt ładna. Ładniejsze znajdują się 1015 km dalej w okolicach Alassio.

• vojager29 Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 19:14
        Chyba ci sie cos pomylilo z kilometramii tu i tam.
        • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 20:08
          Nic mi się nie pomyliło. Odległość pomiędzy San Vinenzo w pobliżu którego leży camping Park Albatros, a Albengą w pobliżu której jest położony camping C`era una Volta to ok. 300 km. Chyba potrafisz to sprawdzić na Via Michellin albo na innej mapie w internecie, panie mair.
          Zapomniałam założyć ignora na twojego klona, ale już go zakładam.

• alisada Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 20:41
            Niestety termin jest taki jak podałam, też nad tym ubolewam;) starsza córka ma 8 lat i już od kilku lat jesteśmy ograniczeni do okresu wakacyjnego ze względu na szkołę. Dlatego przypuszczam, że będziemy musieli poszukać innego celu podróży. Kempingi we Włoszech, przynajmniej te na które jeździłam jeszcze z mężem były naprawdę super ale pamiętam, że wiele lat temu ceny też były dosyć wysokie. Jakby ktoś jednak mógł jeszcze pomóc i polecić coś sprawdzonego w tym rejonie to będę wdzięczna. Młodsza córka niestety nie znosi zbyt dobrze jazdy samochodem dlatego nie możemy zjechać bardziej na południe Włoch, stąd pomysł żeby szukać w rejonie Ligurii lub Toskanii.
            • sempre_dritto Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:13
              tak jak pisała Aseretka odległość między Albengą a San Vincenzo to ok. 300km., jednak trasa z Wrocławia różni się o ok.100 km.
              W zasadzie w obu rejonach nie ma szału, jeżeli chodzi o kempingi z dostępem do morza.
              • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:31
                Zgadza się:) Nie liczyłam trasy do jednego i drugiego miejsca od Wrocławia.
            • ennka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:19
              Jeśli chodzi tylko o wypoczynek nad morzem ,to dlaczego nie wybierzecie się w okolice Wenecji?
              Np.Bibione,Lido di Jesolo ,Lignano Sabbiadoro i.t.p.
              To oczywiście inne Włochy niż w Ligurii,ale tam znajdziesz to wszystko na czym Ci zależy.
              Jest wiele campingów ,chyba wszystkie z basenami , do plaży blisko,plaże szerokie,piaszczyste.
              Tu jedna uwaga -nie jest to taki piękny piasek ,jak nad Bałtykiem,ale do przyjęcia.
              No i dość mocno zatłoczone w takim terminie jak się wybierasz.Tak zresztą jest w całych Włoszech latem.
              Jeśli już upierasz się przy Ligurii ,to może poszukaj czegoś w okolicach Viaregio.
              tam są ładne ,szerokie ,piaszczyste plaże , o co w Ligurii nie łatwo.
              Jeśli chodzi o odległość ,to z Wrocławia do np.Lido di Jesolo jest ok.300 km bliżej niż do np. Savony w Ligurii.
              • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:39
                Popieram ennkę. W okolice Wenecji jest znaczni bliżej z Wrocławia. Sama wybrałam ten rejon wyjeżdżając w uvbiegłym roku z 2,5 letnią wnuczką, aby nie meczyć dzicka zbyt dalekim wyjazdem. Polecam camping Marina di Venezia.
                www.eurocamp.pl/camping,Marina-diVenezia.xml
            • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:23
              Od ponad 15 lat korzystam z usług Eurocampu. I wtedy moje dziaki chodziły jeszcze do szkoły. Specalnie się tym nie przejmowałam i wybierałam pobyt koniec czerwca lub koniec sierpnia-początek września. To,że "zawliły" ostanie lub poczatkowe dni szkoły nie miało znaczenia ( chyba, że była to piwrwsza klasa liceum lub tecghnikum, kiedy nie chcałam, by czuły się obco po powrocie w nieznanym środowisku). Te "opóźninia" w nauce nigdy jakoś im nie zaszkodziły:)
              A ceny pobytu przed i poza sezonem stanowią niestety dużą różnicę. Tu masz ceny w zł za namiot w Eurocampie:
              www.eurocamp.pl/upload_module/wysiwyg/2013/cennik_namioty.pdf
              50,00 zł a 312,00 zł za dobę za pobyt całej rodziny w namiocie stanowi chyba dużą różnicę.
              • sempre_dritto Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:34
                aseretka napisała:

> Od ponad 15 lat korzystam z usług Eurocampu.

Nie reklamuj proszę Eurocampu:) I tak ciężko zaklepać u nich termin w sezonie
                Na ten sezon zacząłem rezerwować w październiku i dopiero niedawno dostałem prawie to co chciałem.
                • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:43
                  Nie reklamuję. A nawet uważam nieskronmie, że przez moje wpisy na forum od 2006 r. sama mam problem z rezerwacją miejsc, tam gdzie bym chciała:(
                  • sempre_dritto Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 21:56
                    aseretka napisała:

> Nie reklamuję. A nawet uważam nieskronmie, że przez moje wpisy na forum od 2006
                    > r. sama mam problem z rezerwacją miejsc, tam gdzie bym chciała:(

no, tak coś za coś, ale Twoje wpisy są inspirujące.
                    Sorki za prywatę - udzielasz się jeszcze na forum Francja?
                    • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 22:09
                      Tak, jeżeli mam coś do powiedzenia. A niestety nie jestem alfą i omegą, więc często milczę:)
                      • sempre_dritto Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 02.02.13, 22:19
                        aseretka napisała:

> Tak, jeżeli mam coś do powiedzenia. A niestety nie jestem alfą i omegą, więc cz
                        > ęsto milczę:)
                        zaczęłem szukać i czytać o Paryżu i Lazurowym Wybrzeżu, a dobrze porozmawiać z kimś zorientowanym w temacie (mimo, że nie jest alfą i omegą).
                        Gdybym Cię szukał - odezwij się :)

koniec prywaty.
          • vojager29 Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 03.02.13, 11:16
            Droga pani aseretko, dlaczego tak agresywnie, to nie ja napisalem >> Uprzedzam jednak, że plaża miejska w okolicach Albengi nie jest zbyt ładna. Ładniejsze znajdują się 1015 km dalej w okolicach Alassio. << ale coz, starosc nie radosc, szkoda, ze skleroza juz w tak mlodym wieku.
            • vojager29 Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 03.02.13, 11:43
              No i drugi cytat >>Polecany przez sempre_dritto camping San Albatros również polecam, ale położony on jest w Toskanii, czyli ok 300 km na południe od Ligurii.>>
              Toskania graniczy z Liguria ale pomijac to, to San Albatros polozony jest od Ligurii tylko 140 km. W tym zdaniu nie ma mowy o miescie a nie wszyscy sa az tak domyslni jak pani aseretka.
              Nie szukalem zaczepki, wskazalem jedynie na pomylke.

Tzw. ekspertom tez trafiaja sie gafy i nie powinni sie obrazac za zwrocenie im na to uwagi.
            • autista Re: szukam sensu 03.02.13, 12:16
              w wypowiedziach vojagera

vojager29 napisała:
              . << ale coz, staro
              > sc nie radosc, szkoda, ze skleroza juz w tak mlodym wieku.

tej chyba nie powinienem brać pod uwagę (starość, czy młody wiek - nie wiadomo)
              może ktoś podrzuci jakiś wątek?
              • autista Re: może ten o kartach kredytowych 03.02.13, 12:22

hmm, chyba też nie...
                • alisada Re: Liguria 03.02.13, 13:12
                  Dziękuję za wszystkie pomysły, nie upieram się na Ligurię. Tak jak pisałam pomysł ten pojawił się po przejrzeniu forum, ponieważ nigdy wcześniej tam nie byliśmy a miejsce wydało mi się ciekawe. Ma to być pobyt tak jak pisałam wypoczynkowy, jednak zawsze udaje nam się coś ciekawego zobaczyć podczas każdego wyjazdu. Akurat byliśmy w Wenecji i dlatego chyba nie brałam tego rejonu pod uwagę ale ze względu na bliskość morza zacznę rozglądać się za czymś w tym rejonie, dziękuję za sugestię. Przypuszczam, że nie uda nam się jednak nic ciekawego tam zobaczyć ale czego nie robi się dla dziecka:) My sobie odbijemy ze starszą córką podczas wyjazdu na Ukrainę i Krym.
                  • sempre_dritto Re: Liguria 03.02.13, 13:58
                    a nie myślałaś o wakacjach na kilku kempingach?
                    W taki sposób można zobaczyć więcej, nie zmęczyć dzieci jazdą, a i siebie nie zanudzić.
                    • alisada Re: Liguria 03.02.13, 14:14
                      Brałam po uwagę, ale tylko pobyt na dwóch kempingach, czyli po tygodniu pobytu w jednym miejscu. Tak jak piszesz aby się właśnie nie zanudzić;) oczywiście nam dorosłym też przyda się odpoczynek po trudnym całym roku ale jednak my lubimy zawsze coś zobaczyć dlatego chciałam wybrać jakiś fajny region Włoch, których jednak nie znamy wcale. Tak naprawdę byliśmy właśnie tylko w Wenecji, Weronie i okolicach Livorno, skąd płynęliśmy promem na Korsykę.
                      • Gość: irek_mik Re: Liguria IP: *.szpitalbp.pl 03.02.13, 15:53
                        Z racji rodzaju wybrzeża w Ligurii trudno jest o ładne,położone blisko plaży kempingi.
                        Znakomicie wspominam pobyt w agroturystyce w Imperii ok 1 km od plaży/ale powrót pieszo mocno po górkę/.Riviera dei Fiori to piekne widoki,urokliwe miasteczka,też piaszczyste plaże/długa plaża w Alassio, Porto Maurizio/,warto zobaczyć ciche, spokojne miejsca w interiorze/Triora,Taggia/,niedaleko przepiękne Menton/po drodze San Remo,Ventimiglia/.Ale to wszystko wymaga dłuższych spacerów,więc z 4-latkiem może być pewien problem.jak powiedzieli już przdmówcy może jednak do rozważenia jest pobyt po Wenecją/ładne kempingi Pra delle Torri,Villagio San Francesco/,potem np.przejazd do Toskanii i kemping Norcenni Girasole/pięknie położony,duże zaplecze dla dzieci/.Wszystko do rozważenia/ja ten czas planowania wyjazdu uwielbiam/.
                  • jeepwdyzlu Re: Liguria 28.02.13, 11:33
                    Akurat byliśmy w Wenecji i dlatego chyba nie brałam tego rejonu pod uwagę ale ze względu na bliskość morza zacznę rozglądać się za czymś w tym rejonie, dziękuję za sugestię. Przypuszczam, że nie uda nam się jednak nic ciekawego tam zobaczyć ale czego nie robi się dla dziecka:) --------------
                    akurat do Wenecji jeżdzę co roku - czasem kilka razy i nigdy nie mam dość
                    Ale np z Bibione możesz jechać do:
                    Triestu, Padwy, Belluno...
                    Poza tym - szukaj APARTAMENTU. Może kosztować tyle samo co kemping :-)
                    Oczywiście poza lipcem i sierpniem..
                    jeep
                    • ichnusa Re: Liguria 01.03.13, 12:29
                      Zgadzam sie najzupelniej z toba Jeep! Jesli ktos woli troszke komfortu znajdzie go w apartamentach, takich samych mniej wiecej cenach jak za wynajem miejsca kampingowego . Osobiscie nie wyobrazam sobie spedzania wloskich wakacji w domkach kampingowych czy namiotach o malym zazwyczaj metrazu i czesto z brakiem klimatyzacji. A to z dlatego, ze poczawszy od czerwca a szczegolnie w lipcu i sierpniu na wrzesniu konczac, sa tutaj okropne upaly. W dzien temperatury dochodza do 40 stopni, natomiast noca pozostaja na poziomie 25-30 stopni, a do tego duza wilgotnosc tutejszego klimatu powoduje, ze...ciezko jest wytrzymac bez klimatyzacji. Polacy, ktorzy nie znaja i nie sa przyzwyczajeni do tutejszego klimatu, wyleja napewno " siodme poty". Reasumujac: zakwaterowanie z klimatyzacja czy pole namiotowo-kampingowe, wybor nalezy do Was drodzy rodacy. Zalezy kto co lubi.
                      • sempre_dritto Re: Liguria 01.03.13, 15:06
                        ichnusa napisał(a):

Reasumujac: zakwaterowanie z klimatyzacja czy pol
                        > e namiotowo-kampingowe, wybor nalezy do Was drodzy rodacy. Zalezy kto co lubi.

Nie ściemniaj,
                        na kempnigu w domkach jest klimatyzacja. Na kempingach są baseny.
                        ale zgodzę się - zależy kto co lubi.
              • vojager29 Re: szukam sensu, szukaj dalej 03.02.13, 16:35
                autista napisał(a):

> w wypowiedziach vojagera
                >
                > vojager29 napisała:
                > . << ale coz, staro
                > > sc nie radosc, szkoda, ze skleroza juz w tak mlodym wieku.
                >
                > tej chyba nie powinienem brać pod uwagę (starość, czy młody wiek - nie wiadomo)
                > może ktoś podrzuci jakiś wątek?

Milo wiedziec, ze aseretka to to samo co autista.
                • autista Re: szukam sensu, szukaj dalej 03.02.13, 17:28
                  vojager29 napisała:

> Milo wiedziec, ze aseretka to to samo co autista.
                  już sam tytuł sugeruje, że nie należysz do intelektualnych spryciarzy.
                  Z wnioskami jeszcze gorzej
                  • vojager29 Re: jestes zerem 04.02.13, 17:28
                    zaoszczedze sobie dalszych komentarzy
                    • autista Re: jestes zerem -vojager 04.02.13, 19:58
                      vojager29 napisała:

> zaoszczedze sobie dalszych komentarzy

szkoda, że nie wcześniejszych.
                      ale...lepiej późno niż wcale.

• Gość: turysta Re: jestes zerem -vojager IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.13, 00:49
                        Przez te docinki muszę tracić czas. Wymieniajcie swoje poglądy na naszej klasie itp.
                        Tutaj jest forum o Włoszech. :)
                        Ja też mam pytanie. Czy w okolicach Imperii można zdobyć kwatery, gdy się przyjedzie na miejsce? Czy jest taka możliwość jak w Chorwacji, Grecji prywatne kwatery, chodzisz i pytasz czy mają pokoje? A jeśli tak to jakie orientacyjnie mogą być ceny?
                        Z góry dzięki za odpowiedź
                        • vojager29 Re: jestes zerem -vojager 13.02.13, 09:54
                          Jeszcze do tego nie przywykles ? Pewnie nie mieszkasz w Polsce.
                          Co do twego pytania. Na ile ja sie orientuje, to taka forma wynajmu jest we Wloszech raczej malo popularna ale w kazdym miescie i miasteczku turystycznym sa tzw. immobiliare, gdzie mozesz spokojnie wynajac kwatere z tym, ze w pelni sezonu moga z tym byc trudnosci.
    • Gość: Karolina Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? IP: 37.59.182.* 21.02.13, 11:50

A może mieszkanie w prywatnych domkach? z dziećmi zawsze wygodnie mieć dostęp do własnej kuchni i łazienki. Z basenem i blisko morza? chyba najlepsza opcja i stosunkowo niedroga..
      apartament le tre palme w ligurii
    • Gość: Kryka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? IP: *.20.ftth.classcom.pl 21.02.13, 16:17
      Jeżeli szukasz campingu to polecam stronę: www.camping.it -otwierasz Ligurię i kemping po kempingu przeglądasz ofertę . jak coś jest przystępne dla Ciebie cenowo wysyłasz maila na adres mailowy podany na stronie i czekasz na zwrotną ofertę - do 28 lutego jeszcze są promocje za wcześniejszą rezerwację Np : 10% taniej. To są północne Włochy więc próbuj po angielsku. jak masz z tym problem to po włosku - polecam google translator - świetnie tłumaczy na włoski i z powrotem . Ja w ten sposób zarezerwowałam domek na kempingu w Kalabrii - pełna korespondencja po włosku mimo mojej zerowej znajomości włoskiego - ale na angielski południowych Włochów nie ma co liczyć.
      Odległość do plaży bywa duża w Ligurii , ale często oferują bezpłatny transport na plażę - wczytaj się w podane informacje . Zdecydowanie Liguria piękniejsza od okolic Wenecji. Pozdrawiam Kryka
      • Gość: Kryka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? IP: *.20.ftth.classcom.pl 21.02.13, 16:35
        np ten www.campingcharly.it/eng/camping.html - strona mało atrakcyjna ,ale bungalow w rozsądnej cenie - 55e za dzień dla 4 osób( niestety toaleta osobno) ,plaża prywatna ,basen dla dorosłych i dzieci . Trzeba sobie przywieź pościel i jakieś naczynia kuchenne. Ewentualnie za 75 e ale już z łazienką.
        Poszukaj , a znajdziesz coś atrakcyjnego .
        PZDR Kryka
    • Gość: naszewakacje Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 11:14
      oOferta od 504 zł/os./tydzień : www.travelbook.pl/page_szukaj5.html#!nazwa=liguria;operator=18716;data1=2012-10-30;groupby=1;results=100;order=cenaasc
      • Gość: turysta Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 06:38
        Dziękuję za podpowiedzi a najbardziej za wyraz immobiliare dzięki któremu znalazłem kwatery w okolicach Sanremo. Również pomysł na korespondencję z agencją przez tłumacza Google okazał się sprawdzony choć przekręca wyrazy to można się porozumieć. Za 14 dni koszty 500e + 50 sprzątanie + 50 agencja + w/g licznika prąd i gaz za 4 osoby, 2 pokoje z aneksem ( późny gierek) taras. Wydaje mi się to dobra oferta jak na ten region.
    • ichnusa Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 28.02.13, 16:39
      Raczej nie znajdziesz basenu na kampingu. Baseny, wchodza w opcje wynajmu domkow, badz apartamentow wakacyjnycha. Jest to opcja troszke drozsza od kempingow, aczkolwiek pewniejsza i bezpieczniejsza niz ryzyko kempingu i czatujacych zlodziei. Robiac rezerwacje z duzym wyprzedzeniem (tzn.juz teraz na miesiaceprzedsezonowe, letnie czy posezonowe), mozna w korzystnej cenie zarezerwowac B&B czy apartamenty w rezydencji z basenem lub bez. Moim zdaniem, majac zakwaterowanie o "rzut beretem" od morza, basen jest zbedny ! Oczywiscie najtansze sa miesiace przedsezonowe w maju i czerwcu ( piekne slonce i cieple morze gwarantowane) oraz te posezonie koncem wrzesnia i pazdziernik. Polecam uslugi wynajmu zakwaterowan na Sardynii, solidnej firmy Alghero Service Sas, ktora ma ciekawy wybor. Sa mloda i rzetelna firma. Nie pobieraja dodatkowych oplat i korzystajacym z ich uslug, sluza rada i pomoca rezydenta w razie jakiegos problemu.Ich male co nie co, mozna zobaczyc na stronce www.facebook.com/AlgheroService albo bezposrednio skontaktowac sie po polsku, wlosku, angielsku. W kazdym badz razie polecam Sardynie na wakacje.
      • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 28.02.13, 17:29
        > Raczej nie znajdziesz basenu na kampingu. Baseny, wchodza w opcje wynajmu domkow,
        > badz apartamentow wakacyjnycha. Jest to opcja troszke drozsza od kempingow, aczkolwiek > pewniejsza i bezpieczniejsza niz ryzyko kempingu i czatujacych zlodziei.

Oczywiście, każda pliszka własny ogon chwali... Ale większej bzdury dawno nie czytałam. Korzystam z campingów od 18 lat i zaledwie na dwóch nie było basenów. A te dwa przypadki połozone były we Francji. Nigdy też nikt mnie nie okradł mimo, że nie zamykałam namiotu na kłódkę. Okradziono mnie natomiast w wynajmowanym apartamencie, do którego dostęp miał własciciel i osoba sprzątająca. Nie twierdzę jednak, że to jest regułą.
        • vojager29 Re: okradanie 01.03.13, 08:48
          Od 40 lat jezdzac na urlop po Europie, mieszkamy tylko w apartamentach i nigdy nas nie okradziono.
          Jak to sie mowi, jak masz pecha to ci i w drewniamym kosciele cegla spadnie na glowe.
        • ichnusa Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 01.03.13, 12:52
          Jak to sie mowi w Polsce ? :" przezornego Pan Bog strzeze", wiec moim skromnym zdaniem lepiej przewidziec pewne ryzyko, niz potem plakac, ze zostalo sie okradzionym . I nie zaleznie czy to bedzie apartament, villa czy kemping z domkami czy polem namiotowym, zawsze jest male ryzyko. Jesli ty Aseratko mialas szczescie, ze nie okradli cie na kampingu, to ja bardzo sie ciesze, a ze okradli cie w apartamencie, to jest mi przykro. Byc moze korzystalas z jakiegos drugorzednego wynajmu apartamentow, przez przypadkowa osobe badz agencje badz tzw." na dziko". Szanujace sie firmy czy tez osoby zajmujace sie wynajmem wakacyjnym w wiekszosci dbaja o jakosc swoich uslug i napewno zalezy im na indywidualnym zadowoleniu kazdego klienta podczas wakacji i dobrej opini o firmie z ktorej uslug potem beda korzystali inni.
          • aseretka Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 01.03.13, 20:30
            > Byc moze korzystalas z jakiegos drugorzednego wynajmu apartamentow, przez
            > przypadkowa osobe badz agencje badz tzw." na dziko

Z takich wynajmów nie ma zwyczaju korzystać. W przypadku, gdy zostałam okradziona wynajmowałam apartament przez Interhoume. Ale nie mogę mieć o to do nich pretensji.
            • vojager29 Re: Przestancie, to nie ma sensu. 01.03.13, 20:57
              Zlodzieje sa wszedzie. Mnie okradziono w Warszawie, skradziono mi samochod, zlodzieje nie mieli kluczy ani nie bylo sprzataczki.
      • Gość: ewa Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 01:55
        Czy ja dobrze widzę??? Nie znajdziesz basenu na kempingu? Oczywiście, kempingi bez basenów również istnieją, ale te z basenami są powszechne. Zwłaszcza większe.
        Od 11 lat spędzam wakacje na kempingach i jeszcze nigdy mnie nie okradziono.
    • Gość: Agata Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? IP: 5.84.128.* 02.03.13, 18:58
      Przez 5 lat mieszkalam w Ligurii (w Genui), jest piekna, ale poza sezonem, w lipcu mnostwo ludzi, tlok, wiec zastanowilabym sie naprawde bardzo gleboko nad pobytem z rodzina, zwlaszcza z malymi dziecmi. Po stronie zachodniej od Genui jest wiecej szerokich plaz, ale daleko im od plaz Toskanii czy Polski. Na wschod od Genui wybrzeze w przewadze skaliste. Wiekszosc plaz jest platnych (waskie i niewygodne dla hasajacych przeciez dzieci),zachecajace do wypoczynku skaly nie nadaja sie dla dzieci, mozna sie skaleczyc, trudno wejsc do wody doroslym, a co dopiero dzieciom. Na Twoim miejscu bez namyslu wybralabym Toskanie, gdzie kepingi sa nad samym morzem, przystosowane do takiej wlasnie turystyki (Liguria bardziej dla par i starszych ludzi z kasa).Ta piekniejsza, ale tez bezpieczniejsza czesc wybrzeza Ligurii (bez mafii) to wschod: Bogliasco, Lavagnia, Levanto, Sestri Levante i oczywiscie Cinque Terre, ktore mozna odwiedzic (trzeba koniecznie!) takze, gdy stacjonuje sie w Toskanii. Jestem b. zwiazana z Liguria, bywam tam czesto, przezylam wiele wspanialych chwil, ale na wakacje z dziecmi nie polecam! Drogie moga byc kempingi i hotele, bo jest malo miejsca i kazdy zagospodarowany skrawek przestrzeni jest w L. na wage zlota. Pozdrawiam i zycze udanego urlopu!
      • alisada Re: Liguria - czy rzeczywiście taka droga? 05.06.13, 14:52
        Witam, postanowiłam odświeżyć wątek i jeszcze raz poprosić o radę. Dzięki Waszym sugestiom wybierzemy jednak północ Włoch, przeglądałam forum i dobrym wyborem wydaje mi się miejscowość Caorle, nie jest chyba aż tak bardzo tłoczno jak w np. w Bibione, nie zależy nam na rozrywkowym miejscu, bardziej chodzi o odpoczynek. I tu właśnie mam pytanie, ewentualnie jaka jeszcze miejscowość Waszym zdaniem byłaby odpowiednia, wcześniej zastanawiałam się jeszcze nad Eraclea mare i trochę mam już mętlik w głowie. Planujemy wyjazd ostatni tydzień czerwca i pierwszy tydzień lipca, inaczej się nie da i tak już skróciłam córce tydzień szkoły. Polecane na forum kempingi też przeglądałam i tak się zastanawiam czy taki super kemping jak, np. pradelletorri to dobry pomysł w naszym przypadku. Cały czas wakacje spędzamy pod namiotami, jednak zawsze były to niewielkie kempingi i nie wiem czy nasze dziewczyny nie dostaną małego szoku;) Jeśli ktoś mógłby podzielić się jeszcze jakimiś wskazówkami w kwestii wyboru miejsca czy kempingu to proszę o odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka