spanki
10.04.13, 10:49
Witam,
po raz pierwszy wybieram się do Rzymu, w związku z czym mam kilka pytań związanych ze zwiedzaniem do osób obeznanych z miastem. Co prawda mój pobyt przypada dopiero na sierpień (9-14) ale już teraz zaczynam planować swój program zwiedzania.
1. Który dzień (sobota, niedziela, poniedziałek, wtorek) najlepiej przeznaczyć na zwiedzanie Watykanu?
2. O której godzinie należy być pod Muzeami Watykańskimi aby wejść w miarę szybko i uniknąć kolejek?
3. Chcąc zobaczyć: Muzea Watykańskie, bazylikę św. Piotra, wejść na kopułę bazyliki, Groty Watykańskie z grobem Jana Pawła II, jaką kolejność zwiedzania najkorzystniej wybrać? Zakładam że MW jako pierwsze.
4. Czy wypada wejść do kościoła w krótkich spodenkach (w wypadku kobiety)? Słyszałam że we Włoszech w kościołach dostępne są 'płachty/chusty' do obwiązania wokół bioder ale nie wiem czy dotyczy to Rzymu.
5. Czy takie obiekty, jak: Koloseum, Forum Romanum, Termy Karakalli, zamek św. Anioła, katakumby przy Via Appia Antica są nieczynne w któryś z dni tygodnia (poniedziałek?)?
6. Czy w okolicach Watykanu, stacji metra Cipro są jakieś większe markety, dyskonty, gdzie można zrobić tanie zakupy?
7. Czy to prawda że z powodu budowy linii metra C, linia A kursuje tylko do godz. 21:00 lub 21:30? Jako że mój hotel znajduje się przy stacji Cipro jest to dla mnie istotna informacja. Czytałam też gdzieś że 3 linia ma zostać ukończona na wiosnę, może ktoś posiada świeże informacje w tej sprawie?
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. :)