Dodaj do ulubionych

Rzym-kilka pytań

10.04.13, 10:49
Witam,
po raz pierwszy wybieram się do Rzymu, w związku z czym mam kilka pytań związanych ze zwiedzaniem do osób obeznanych z miastem. Co prawda mój pobyt przypada dopiero na sierpień (9-14) ale już teraz zaczynam planować swój program zwiedzania.
1. Który dzień (sobota, niedziela, poniedziałek, wtorek) najlepiej przeznaczyć na zwiedzanie Watykanu?
2. O której godzinie należy być pod Muzeami Watykańskimi aby wejść w miarę szybko i uniknąć kolejek?
3. Chcąc zobaczyć: Muzea Watykańskie, bazylikę św. Piotra, wejść na kopułę bazyliki, Groty Watykańskie z grobem Jana Pawła II, jaką kolejność zwiedzania najkorzystniej wybrać? Zakładam że MW jako pierwsze.
4. Czy wypada wejść do kościoła w krótkich spodenkach (w wypadku kobiety)? Słyszałam że we Włoszech w kościołach dostępne są 'płachty/chusty' do obwiązania wokół bioder ale nie wiem czy dotyczy to Rzymu.
5. Czy takie obiekty, jak: Koloseum, Forum Romanum, Termy Karakalli, zamek św. Anioła, katakumby przy Via Appia Antica są nieczynne w któryś z dni tygodnia (poniedziałek?)?
6. Czy w okolicach Watykanu, stacji metra Cipro są jakieś większe markety, dyskonty, gdzie można zrobić tanie zakupy?
7. Czy to prawda że z powodu budowy linii metra C, linia A kursuje tylko do godz. 21:00 lub 21:30? Jako że mój hotel znajduje się przy stacji Cipro jest to dla mnie istotna informacja. Czytałam też gdzieś że 3 linia ma zostać ukończona na wiosnę, może ktoś posiada świeże informacje w tej sprawie?
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Rzym-kilka pytań IP: *.ip.netia.com.pl 10.04.13, 11:00
      ja wybieram się z początkiem lipca i też się podpisuję pod tymi pytaniami. Proszę o odpowiedź kogoś z użytkowników forum
      • Gość: Magda31 Re: Rzym-kilka pytań IP: *.icpnet.pl 16.07.13, 17:34
        Bardzo tanie hotele w Rzymie - warto zobaczyć, porównać ceny i wybrać coś dla siebie
    • ma.ci.ej Re: Rzym-kilka pytań 10.04.13, 11:15
      > 1. Który dzień (sobota, niedziela, poniedziałek, wtorek) najlepiej przeznaczyć
      > na zwiedzanie Watykanu?
      Tu masz wszystkie informacje:
      www.rome-museum.com
      Muzea watykańskie są zamknięte w niedzielę (z wyj, ost. w miesiącu, kiedy wstęp jest bezpłatny), a także 14 i 15 sierpnia.

> 4. Czy wypada wejść do kościoła w krótkich spodenkach (w wypadku kobiety)? Słys
      > załam że we Włoszech w kościołach dostępne są 'płachty/chusty' do obwiązania wo
      > kół bioder ale nie wiem czy dotyczy to Rzymu.

Nie tylko nie wypada, ale po prostu Cię nie wpuszczą. To samo dotyczy mężczyzn, spodnie muszą być za kolana i zakryte ramiona. I trzeba się tak ubrać na zwiedzanie, nie ma co liczyć na chusty (choć na ogół są).

> 7. Czy to prawda że z powodu budowy linii metra C, linia A kursuje tylko do god
      > z. 21:00 lub 21:30?
      Nie wiem, ale tu masz oficjalną stronę komunikacji w Rzymie
      www.atac.roma.it/
    • mamalgosia Re: Rzym-kilka pytań 10.04.13, 11:46
      1. Który dzień (sobota, niedziela, poniedziałek, wtorek) najlepiej przeznaczyć
      > na zwiedzanie Watykanu?
      Chyba bez znaczenia

> 2. O której godzinie należy być pod Muzeami Watykańskimi aby wejść w miarę szyb
      > ko i uniknąć kolejek?
      Niemożliwe. Polecam zakup biletu przez internet. Co prawda 4 euro drożej, ale wchodzisz bez kolejki (w której czasem stoi się 5 godzin!)

> 3. Chcąc zobaczyć: Muzea Watykańskie, bazylikę św. Piotra, wejść na kopułę bazy
      > liki, Groty Watykańskie z grobem Jana Pawła II, jaką kolejność zwiedzania najko
      > rzystniej wybrać? Zakładam że MW jako pierwsze.
      Niekoniecznie, można zostawić na koniec, bo są bardzo męczące. Grób Jana Pawła II jest w Bazylice, nie w grotach

> 4. Czy wypada wejść do kościoła w krótkich spodenkach (w wypadku kobiety)? Słys
      > załam że we Włoszech w kościołach dostępne są 'płachty/chusty' do obwiązania wo
      > kół bioder ale nie wiem czy dotyczy to Rzymu.
      Nie, nie wchodzi się w szortach do kościołów. Wygodnie jest mieć w plecaku lekką długą spódniczkę, którą można założyć na spodenki. Nie wchodzi się też z gołymi ramionami

> 5. Czy takie obiekty, jak: Koloseum, Forum Romanum, Termy Karakalli, zamek św.
      > Anioła, katakumby przy Via Appia Antica są nieczynne w któryś z dni tygodnia (p
      > oniedziałek?)?
      niestety nie wiem
      > 6. Czy w okolicach Watykanu, stacji metra Cipro są jakieś większe markety, dysk
      > onty, gdzie można zrobić tanie zakupy?
      Akurat tam na żaden większy nie trafiłam, ale w mniejszych też było przyzwoicie cenowo

> 7. Czy to prawda że z powodu budowy linii metra C, linia A kursuje tylko do god
      > z. 21:00 lub 21:30? Jako że mój hotel znajduje się przy stacji Cipro jest to dl
      > a mnie istotna informacja. Czytałam też gdzieś że 3 linia ma zostać ukończona n
      > a wiosnę, może ktoś posiada świeże inform
      Może to chwilowy remont. Jak ja byłam to remontowali inny kawałek. Cipro to dość nowa stacja, nie sądzę by coś robili akurat na tym kawałku. Gdzie dokładnie masz hotel?
      • spanki Re: Rzym-kilka pytań 10.04.13, 12:00
        Hotel jest na Via Caracciolo. Nie chodzi o remont linii A ale o budowę linii C, w związku z którą były/są utrudnienia w kursowaniu istniejącego metra.
        • mamalgosia Re: Rzym-kilka pytań 10.04.13, 12:41
          No ok, ale z metra korzysta taka masa ludzi, że na pewno te utrudnienia minimalizuje się jak tylko się da. Autobusy puszczą zamiast.
          Na Caracciolo kupiłam z przeceny ładną koszulę dla Syna na rozpoczęcie roku szkolnego:) To blisko, w razie czego na piechotę dojdziecie. No, może nie z najodleglejszych rejonów Rzymu, ale można sobie trasy rozsądnie zaplanować
    • barbelek Re: Rzym-kilka pytań 17.04.13, 07:23
      1. W ub. tygodniu byłem kila razy w Watykanie. Chyba najgorzej być w środę (audiencja generalna) i w niedzielę (Anioł Pański). Ale w sierpniu te wydarzenia chyba będą się odbywać w Castel Gandolfo (choć przy Papie Franciszku nic nie wiadomo :) Jedno jest pewne- im wcześniej tym lepiej. Np. w sobotę byłem przed godz. 8.00 i było prawie pusto.
      2. Muzea Watykańskie zwiedzałem w poniedziałek (tego samego dnia bazylikę wraz z kopułą, a MW były ostatnie) Przy kasach byłem ok. godz. 11.30; było sporo ludzi, ale do kasy stałem 5 min.
      3. Jak zrobisz- tak będzie- ja proponuję zacząć jak najwcześniej od bazyliki- jest szansa na małą ilość ludzi i "łyknięcia" choć trochę sacrum.
      4. Nie wypada.
      5. Katakumby Św. Kalista są nieczynne w środy. W pozostałe dni tygodnia od 9-12 i 14-17.
      Poza tym wejdź sobie na stronę rzym.it tam znajdziesz naprawdę wszystkie informacje o muzeach, sposobach dojazdu, cenach biletów i godzinach otwarcia, a także największych atrakcjach Wiecznego Miasta.
      Poza tym grób JPII jest już w bazylice, w nawie po prawej stronie, następna za Pietą
      6. Nie wiem czy są markety, ale są sklepiki, gdzie podstawowe produkty (woda, soki, owoce etc.) można kupić
      7. NIe wiem.
    • Gość: Kinga Re: Rzym-kilka pytań IP: *.129-183-91.adsl-static.isp.belgacom.be 17.04.13, 10:42
      Wejdz na Bloga www.autostradadelsole.com . Można tam sporo poczytać o róznych miejscach - turystycznych i nieturystycznych - w Rzymie.
    • Gość: Rzymianin Re: Rzym-kilka pytań IP: *.ip185.fastwebnet.it 20.04.13, 15:17
      Najwięcej informacji o Rzymie znajdziesz na witrynie www.rzym.it
      • spanki Re: Rzym-kilka pytań 25.04.13, 23:19
        Dziękuję bardzo za wszelkie odpowiedzi, polecona strona internetowa na prawdę świetna.

Natomiast mam jeszcze jedno pytanie związane z komunikacją.
        Z lotniska Fiumicino zamierzam dojechać do Rzymu autobusem Cotral gdyż jest o wiele tańszy niż pociąg. Zastanawiam się czy w dniu wylotu lepiej dla wygody skorzystać jednak z pociągu czy zaryzykować autobus?
        Skąd odjeżdżają Cotrale w stronę lotniska, z pętli Termini przy dworcu? I gdzie ewentualnie można kupić na nie bilety (jakieś automaty?)?
        Wyczytałam również iż Cotrale z lotniska jeżdżą także do stacji metra Cornelia. Czy w drugą stronę (Cornelia->Fiumicino) też da radę dojechać a jeśli tak to gdzie znajduje się przystanek?

Mam nadzieję że jest to choć trochę jest to zrozumiałe. ;)

• solaris_1971 Re: Rzym-kilka pytań 26.04.13, 15:39
          Chetnie Ci odpowiem co do transportu. tak, jest autobus, ktory jedzie do <termini.
          Cena : e jedna strone 7 euro, w dwie 11.

Odradzam. Korki wRzymie sa straszne. Mozesz utknac na godziny. Mnie w dzien powszedni zajelo 1,5 godziny dojazd z lotniska do termini. Na autobus czekalam tez ponad 30 mn.
          Polecam express Leonardo, cena 10 euro non-stop, z jednym przystankiem 5 euro.
          Daje Ci gwarancje dojechania w ciagu 30 mn bez stania w korku.
          • solaris_1971 Re: Rzym-kilka pytań 26.04.13, 15:42
            Co do pytania nr 4. Kiedys do Bazyliki Sw. Piotra to wrecz by Cie nie wpuscili z odkrytymi ramionami i kolanami ( dotyczy rowniez panow ).
            Ja bylam ostatnio wRzymie w marcu, bylo cieplo i byly kobiety w spodniczkach mini i zostaly wpuszczone. Ale nie ryzykowalabym.
            Co do innych kosciolow - Twoja sprawa. W kazdym razie wolno wejsc ubranym tak jak sie chce.
          • Gość: tt Re: Rzym-kilka pytań IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.04.13, 21:49
            > Polecam express Leonardo, cena 10 euro non-stop, z jednym przystankiem 5 euro.

Z tego co czytałem to ekspres Leonardo kosztuje coś ok 14 euro .... skąd masz cenę 10 euro, a 5 euro co to za cena? może ja czegos nie wiem...:) a jestem też zainteresowany bo w lipcu będę na tygodniowym uropie w Rzymie
          • shilaa Re: Rzym-kilka pytań 26.04.13, 23:22
            > Polecam express Leonardo, cena 10 euro non-stop, z jednym przystankiem 5 euro.

Leonardo kosztuje 14 euro od osoby i nie zatrzymuje sie nigdzie miedzy Termini a Fiumicino, podroz trwa ok. 30 minut - nie sadze, zeby cos sie zmienilo w tym zakresie.

Odradzam autobus, bo miedzy centrum Rzymu a Fiumicino mozna stac w korku i 3 godziny, do tego dochodzi czekanie na Termini. Za kilka euro mozesz tez wybrac pociag FR1, ale odjezdza z innych stacji (m.in. z Ostiense).

Natomiast na lotnisko Ciampino lepiej pojechac autobusem spod Termini, nawet stojac w korkach. Jedyna alternatywa to pokonanie z walizka i bez schodow ruchomych przejscia z Termini na stacje metra A, scisk w metrze az do ostatniej stacji, pozniej ponowny bieg z walizka po zwyklych schodach i czekanie na wiecznie spozniony autobus do Ciampino, ktory czesto w ogole nie przyjezdza.

Przygotuj sie tez, ze scisk w metrze, czekanie w nieskonczonosc na autobusy, ktore czesto w ogole nie przyjezdzaja, niewygodne linie tramwajowe i trudnosci ze znalezieniem taksowki to rzymska codziennosc. Moj rekord to 9-kilometrowy "spacer" o 3 w nocy miedzy Trastevere a Portuense (nie bylo zadnego autobusu, ani zadnej wolnej taksowki - stolica Wloch...).
            • solaris_1971 Re: Rzym-kilka pytań 27.04.13, 00:27
              Takiej odpowiedzi udzielil mi recepcjonista w hotelu, w ktorym bylam. W koncu moj towarzysz podrozy zaryzykowal podroz powrotna na Fiumicino taksowka.
              • shilaa Re: Rzym-kilka pytań 27.04.13, 18:16
                > Takiej odpowiedzi udzielil mi recepcjonista w hotelu, w ktorym bylam.

Nie mial racji - sprawdzilam wlasnie na stronie Trenitalia, nic sie nie zmienilo i Leonardo nadal kosztuje 14 euro od osoby za jedna podroz.
    • cichy380 Kolejność zwiedzania w Watykanie 28.04.13, 12:51
      Proszę o podpowiedź.

Czytałem opinię, w których sugerowano, aby po kupnie biletu do Muzeów Watykańskich, nie podążać według planu zwiedzania, ale aby udać się prosto do Kaplicy Sykstyńskiej (aby z rana ominąć tłok).

Czy idąc za tą radą można będąc na terenie Muzeów Watykańskich przejść w trakcie ich zwiedzania (np. po zobaczeniu Kaplicy Sykstyńskiej) do Bazyliki św. Piotra, a potem wrócić do muzeów?
      • Gość: nika Re: Kolejność zwiedzania w Watykanie IP: *.6-87-r.retail.telecomitalia.it 28.04.13, 14:31
        Do Bazyliki św. Piotra wstęp jest bezpłatny i nie wchodzi się tam przez Muzea Watykańskie, więc jak już z nich wyjdziesz to na tym samym bilecie do nich nie wrócisz.
        Nie radziłabym zmieniać kolejności potem trudno (często jest też to niemożliwe) wrócić do poprzednich sal.
        • wyprawy-1 Re: Kolejność zwiedzania w Watykanie 25.07.13, 20:09
          Zgadza się do Bazyliki św Piotra wchodzi się oddzielnie bezpośrednia z Placu św Piotra, koniecznie pamiętajcie o zakrytych ramionach i kolanach, bo obejdziecie się smakiem.
    • Gość: nika Re: Rzym-kilka pytań IP: *.6-87-r.retail.telecomitalia.it 28.04.13, 14:41
      4. Nie wypada nawet w Polsce, a tutaj przy odsłoniętych ramionach i nogach na pewno Cię nie wpuszczą do kościoła.

7. Nie wiem skąd masz tę informację. Metro kursuje normalnie. W tygodniu do 23:30, a w piątki i soboty do 1:30. Przy czym są to godziny odjazdu podciągów ze stacji początkowych, tzn. przykładowo dla linii A ostatni pociąg (metra) ze stacji Anagnina do stacji Battistini odjeżdża o 23:30, więc na Termini możesz wsiąść jeszcze około 20 minut później.
      • alladin54 Re: Rzym-kilka pytań 28.04.13, 19:05
        Nawiasem mówiąc dwa lata temu byłem w Rzymie w lipcu i trafiłem na strajk komunikacji miejskiej, prawie nic nie kursowało, metro stało, wszędzie chodziliśmy pieszo "per pedes apostolorum", jest to świetny sposób poznania miasta "od podszewki", tylko lepiej jak hotel jest blisko centrum, bo inaczej spacer może potrwać.
        • Gość: spanki Re: Rzym-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.13, 22:54
          To jeszcze jedno: podobno w dzielnicy studenckiej można tanio i smacznie zjeść. Jak się nazywa ta dzielnica i gdzie mniej-więcej się znajduje? Czy chodzi o San Lorenzo (na wschód od Termini?) bo nic innego nie udało mi się znaleźć na ten temat?
    • pietrzj1 Re: Rzym-kilka pytań 07.05.13, 09:40
      spanki napisała:
      > z. 21:00 lub 21:30? Jako że mój hotel znajduje się przy stacji Cipro jest to dl
      > a mnie istotna informacja. Czytałam też gdzieś że 3 linia ma zostać ukończona n
      > a wiosnę, może ktoś posiada świeże informacje w tej sprawie?

Jeżeli masz zamiar mieszkać w okolicach Watykanu, to odradzam komunikację miejską do zwiedzania, przynajmniej centrum. Na piechotę dojdziesz w 30-40 minut do większości atrakcji, a można zawsze wybrać inną drogę, zwiedzając przy okazji ciekawe miejsca. Rzym świetnie się prezentuje, nawet w niepromowanych przez przewodniki miejscach.
      • Gość: spanki Re: Rzym-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.13, 16:21
        Hmm... zamierzam raczej podjechać metrem kilka stacji żeby zaoszczędzić sobie czasu i kilometrów i dopiero po drugiej stronie Tybru zwiedzać na piechotę.
        • pietrzj1 Re: Rzym-kilka pytań 08.05.13, 09:40
          Gość portalu: spanki napisał(a):
          > Hmm... zamierzam raczej podjechać metrem kilka stacji żeby zaoszczędzić sobie c
          > zasu i kilometrów i dopiero po drugiej stronie Tybru zwiedzać na piechotę.

To już wedle uznania. Ja lubię się posnuć, nawet bez konkretnego celu, często zapuszczając się w nieznane miejsca, i zazwyczaj jakieś smaczki się objawiają. :)
          • Gość: spanki Re: Rzym-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 00:24
            To na pewno, ale niestety mam tylko 4 dni na zwiedzanie.
            • jetlag1 Re: Rzym-kilka pytań 12.05.13, 02:31
              Polecam kupno Romapass.com. Lub
              Romeandvaticanpass.com

Ten drugi droższy ale masz wiecej atrakcji, bez kolejek, a to jest ważne.
              2 tyg temu Vatican museum, kolejki 4 godzinne.
              Zacznij zwiedzanie od museum, na końcu wyjedziesz do bazyliki "tylnymi" drzwiami bez kolejki.

W cenie passu jest rownież autobus hop- on, hop-off, możesz poruszać się po całym mieście
              Przez chyba 3 dni.
              • Gość: gość Re: Rzym-kilka pytań IP: *.ip.netia.com.pl 15.07.13, 16:28
                nie ma "tylnych" drzwi do bazyliki. z muzeum watykańskiego wychodzisz na ulicę i idziesz wzdłuż murów na plac św. Piotra.....
                • Gość: Rzymianin Re: Rzym-kilka pytań IP: *.ip185.fastwebnet.it 15.07.13, 17:08
                  Tylne wyjście z M.Wat.do bazyliki istnieje, ale jest teoretycznie zarezerwowane dla grup z przewodnikiem... Pozwala ono na wyjście z Kaplicy Sykstyńskiej i MW nie przez sale przyległe do Biblioteki Sykstyńskiej, lecz bezpośrednio przez część Schodów Królewskich (Scala Regia) na dziedziniec przy prawym boku bazyliki (dokładnie przy wejściu na kopułę).
                  Wystarczy przykleić się do jakieś grupy, by skorzystać z tego skrótu... w ten sposób oszczędza się na czasie, unika się dodatkowych 2 km marszu na plac i stania w kolejnej kolejce do bazyliki...
                  Pozdrawiam! Jurek - przewodnik po Rzymie www.rzym-przewodnik.it
    • maarcin1982 Re: Rzym-kilka pytań 09.05.13, 13:28
      Polecam ściągnąć aplikację n telefon TcTrips. Od niedawna jest polska wersja Wersją z Rzymem kosztuje chyba 3,50 zł
      • Gość: pablo Re: Rzym-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.13, 10:41
        Wszystko ladnie pieknie ale piszac o watykanie nikt nie wspomnial o najciekawszym miejscu. Katakumbach i grobie swietego piotra. Polecam miejsce niezwykle mistyczne. Wszystko na "surowo" tak jak na wykopaliskach. No i grob sw Piotra centralnie pod oltarzem i kopula bazyliki swietego piotra. Na wstep nalezy uzyskac zgode w ufficio scavi. Wstep jedynie w grupach i z przewodnikiem
        • Gość: spanki Re: Rzym-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 21:59
          Dorzucam jeszcze kilka pytań.

Czy to prawda ze z przystanku PORTA S. GIOVANNI dojadę autobusem 218 do FOSSE ARDEATINE? I czy od przystanku końcowego daleko jest od katakumb św. Kaliksta?
          Długo się czeka na zwiedzanie katakumb (język polski lub angielski)? Czytałam, że trzeba czekać aż się uzbiera odpowiednio duża grupa.

Jakie obiekty/zabytki warto zobaczyć nocą? Piazza della Repubblica? Fontanna di Trevi?

Czy autobus Cotral jadący z lotniska Fiumicino kończy bieg w okolicach stacji metra Cornelia czy jedzie dalej? Chodzi mi o to czy poznam na którym przystanku mam wysiąść. I czy ktoś może wie co ile mniej więcej kursuje?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka