Dodaj do ulubionych

koniec września-gdzie najlepiej jechać?

24.07.13, 17:27
Chcemy odwiedzić Włochy po raz pierwszy właśnie pod koniec września, jaki region polecacie? Zależy mi na ładnej pogodzie i ciekawym miejscu:) Jesteśmy amatorami jedzenia, zwiedzania i leniuchowania w rozsądnych proporcjach. Chcemy jechać na własną rękę, jak wygląda kwestia noclegów? Gdzie rezerwować, jakie mogą być koszty?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje i rady:)
Obserwuj wątek
    • drk0202 Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 24.07.13, 22:38
      Koleżanko, każdemu zależy na ładnej pogodzie, ale to nie jest portal meteorologiczny i NIKT nie wie gdzie będzie pod koniec września ładna pogoda, poszukaj w jakichś statystykach pogodowych, albo idź do wróżki. Nie napisałaś czy jedziecie samochodem, czy samolotem, bo jest jedna zasada ogólna, im bardziej na południe tym powinno być cieplej i słoneczniej ale samochodem na południe do bardzo długo i bardzo drogo, paliwo, bardzooo drogie autostrady itp. Stalicą kulinarną Włoch jest region Emillia-Romania , zwiedzanie to całe Włochy są odpowiednie, ale najwięcej to oczywiście Rzym. Gdzie nocować? Można w hotelu, motelu, kempingu, samochodzie, agroturystyce, pensjonacie, apartamencie, mieszkaniu...Miejsc noclegowych we Włoszech jest kilkaset-tysięcy, najpierw sprecyzuj sobie region, formę podróży, formę noclegu i budżet, wtedy zapytaj...
      • jo.hanna z tą stolicą kulinarną to pojechałeś 26.07.13, 11:28
        po bandzie :D
    • jot.be Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 25.07.13, 13:15
      Sycylia
      • dodekanezowiec Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 26.07.13, 11:13
        Co do kwestii meteo -
        wrzesień: Larnaka (Cypr) i Rodos (Grecja) - ok. 11 godz. słońca.
        Włochy - w najsłoneczniejszych regionach czyli np. Sycylia - 8 godz.
        A juz październik jest miesiącem najwyższych opadów w płd. Włoszech.
        • xena-12 Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 26.07.13, 14:01
          Dzięki:) My pierwszy raz jedziemy gdzieś poza sezonem wakacyjnym, a jedyny możliwy termin to właśnie ostatni tydzień września. Wiadomo że nie liczymy na upały, ale słońce będzie mile widziane:)
    • xena-12 Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 26.07.13, 14:06
      Podroż planujemy samolotem, budżet mamy raczej "przeciętny", nie interesują nas drogie hotele, raczej jakieś przytulne miejsce. Czy noclegi należy rezerwować wcześniej, czy jest szansa na szukanie czegoś na miejscu i czy w ogóle warto w ten sposób? Szczególnie poza sezonem wakacyjnym.
      • azeta4 Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 27.07.13, 17:10
        Sardynia, Cagliari.Lot Ryanair Krakow - Cagliari - Krakow za niska cene jesli wykupiony w czasie.Koniec wrzesnia na Sardyni to piekny czas bez ogromnego upalu, mozna sie kapac w cudownym (kolory) i cieplym morzu na plazy Poetto w Cagliari; wynajac apartament (swoboda) lub B&B.
        Dobrych wakacji !
        • Gość: agata Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? IP: *.49-82-r.retail.telecomitalia.it 27.07.13, 17:46
          Z plaża Poetto to ja bym uważała: www.guardiacostiera.it/Cagliari/articoli/Cagliari_25022013095042149.gif
          Ale Sardynia to bardzo dobry pomysł, możesz znaleźć na naszym forum mnóstwo innych pięknych miejsc na tej wyspie: italiaforum.pl/viewforum.php?f=25
          • azeta4 Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 27.07.13, 20:36
            Masz racje: okropne i przerazajace.W rzeczywistosci to byla walka przeciw novemu burmistrzowi Cagliari (Zedda) z parti lewicowej zorganizowana przez konkurencje z prawicy ktora to - ponoc - noca nawiozla pare workow amiantu.Plaza Poetto ma "bandiera blu" (Quartu).
            • Gość: agata Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? IP: *.49-82-r.retail.telecomitalia.it 27.07.13, 21:23
              azeta4 napisał:
              > W rzeczywistosci to byla walka przeciw novemu
              > burmistrzowi Cagliari (Zedda) z parti lewicowej zorganizowana przez
              > konkurencje z prawicy ktora to - ponoc - noca nawiozla pare workow amiantu.

Być może, ja tam politykom nie wierzę. :)

> Plaza Poetto ma "bandiera blu" (Quartu).

Wiem ;) italiaforum.pl/viewtopic.php?f=25&t=14
              Jednak na Sardynii są dziesiątki ładniejszych plaż, więc nawet gdyby istniało minimalne ryzyko to po co ryzykować? Ale każdy zrobi jak uważa w końcu to jest jego zdrowie ;)

Pozdrawiam
              Agata
              www.italiaforum.pl
              Włochy na facebooku: www.facebook.com/italiaforum
              • azeta4 Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? 28.07.13, 10:13
                Jak widzisz plaza Poetto jest miedzy 7 najlepszymi plazami Sardyni.To podaje dziennik lokalny 14 maja tego roku.

1. Sette bandiere blu per le spiagge sarde Ci sono Lido di Orrì e Poetto ...
                www.unionesarda.it/.../sette_bandiere_blu_per_le_spiagge_sarde_ci_son...‎
                o Copia cache
                14/mag/2013 - 14/05/2013 - L'Unione Sarda: Cronache dalla Sardegna - Sette bandiere blu per le spiagge sarde Ci sono Lido di Orrì e Poetto di Quartu
                "Premi" per i comuni di Castelsardo, La Maddalena, Oristano, Palau, Quartu Sant'Elena, Santa Teresa e Tortolì.
                "Mi congratulo con i comuni di Castelsardo, La Maddalena, Oristano, Palau, Quartu Sant'Elena, Santa Teresa e con la novità di quest'anno, Tortolì, che si fregiano nel 2013 del vessillo Bandiera blu, per il loro impegno nel mantenimento degli elevati standard richiesti dai disciplinari della Federazione per l'Educazione ambientale. Si tratta di un successo per tutta la Sardegna", così l'assessore regionale del Turismo, Luigi Crisponi, dopo l'assegnazione del premio giunto alla 27/a edizione assegnato oggi a Roma dalla Fondazione per l'Educazione Ambientale (Fee).
                • Gość: agata Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? IP: 82.49.1.* 28.07.13, 11:29
                  zeta4 napisał:

> Jak widzisz plaza Poetto jest miedzy 7 najlepszymi plazami Sardyni.

To raczej lekka przesada ;), zależy co masz na myśli jako "najlepsze". Dla mnie żadna z wymienionych plaż nie jest nawet wśród 50 najładniejszych plaż na Sardynii. Piękne plaże to według mnie dla przykładu:
                  italiaforum.pl/viewtopic.php?f=25&t=641
                  italiaforum.pl/viewtopic.php?f=25&t=756
                  italiaforum.pl/viewtopic.php?f=25&t=620
                  italiaforum.pl/viewtopic.php?f=25&t=650
                  Pozdrawiam
                  Agata
                  www.italiaforum.pl
                  Włochy na facebooku: www.facebook.com/italiaforum
        • Gość: irek_mik Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? IP: *.szpitalbp.pl 10.10.13, 08:07
          Sycylia,wróciłem 4.10.Przez cały tydzięń temp.26-30C,1 x w nocy letnia burza,cudo.
          • Gość: Pro-Greece Re: koniec września-gdzie najlepiej jechać? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.10.13, 20:04
            W Polsce tez była teraz pogoda, co nie znaczy ze Polska jest pogodnym krajem.
            Południowe Włochy są outsiderem w statystykach nasłonecznienia.
            2.700 godzin słońca w roku na Sycylii - to wszytsko co ma do zaoferowania "słoneczna Italia".
            Przy ok. 3.100 Algarve, Costa del Sol, Malty czy Rodos...
            Oraz 3.400 Cypru.
            Mało tego, te 2.700 to i na Lazurowym Wybrzezu czy w Dalmacji jest.
            A już Genua - 2.200.
            Czy ktoś kiedyś spotkał się z naukowym wytłumaczeniem, czemu Włochy to tak mało słoneczny kraj?
            • autista Re: mylisz pojęcia 14.10.13, 20:25
              czysty-zysk.info/naslonecznienie.html
              • Gość: Pro_Greece Re: mylisz pojęcia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.10.13, 21:50
                To może dysponujesz statystykami ilości godzin slonca?
                • autista Re: mylisz pojęcia 14.10.13, 22:11
                  to zdecyduj się o co ci chodzi...
                  a potem pisz
                  • Gość: pro-Greece Re: mylisz pojęcia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.10.13, 21:03
                    A ty (specjalnie z małej litery - zasada wzajemności) możesz coś wnieść merytorycznego do dyskusji? A może mam zacząc dywagowac, czy PRZYpierniczasz się czy DOpierniczasz :) ?
                    • autista Re: mylisz pojęcia 16.10.13, 06:27
                      uuups
                      to my już dyskutujemy?
                      wydawało mi się, że żeby dyskutować to trzeba wiedzieć O CZYM.
                      Tym bardziej, że chciałeś "naukowego" uzasadnienia

P.S.
                      wybacz jeśli CIEBIE obraziłem. Nie zrobiłem tego celowo. Zawinił pośpiech.
                      • dodekanezowiec eliofania 16.10.13, 09:11
                        Pogodzę Was :)
                        Skoro Forum Włochy - to chodzi o "eliofania".
                        Ta "eliofania" faktycznie we Włoszech trochę słabsza, ale zdaje się, że na wyspie Lampedusa nie są prowadzone takie pomiary.
                        Tymczasem skoro Malta ma 3.121 godzin słońca, a Tunis 2.993, to będaca bardziej na południe od nich Lampedusa (która ma też wg statystyk mniej dni deszczowych od Malty czy Tunisu czy niższe opady) - prawdopodobnie ma ok. 3.150 - 3.200 godzin słońca.
                        Zatem wniosek jest taki, że najsłoneczniejszym miejscem we Włoszech jest Lampedusa, ma też chyba najmniej opadów we wrześniu - czyli z przyczyn klimatycznych najlepiej we wrzesniu na Lampedusę.
                        Aczkolwiek obecnie to chyba nie jest dobry pomysł...

• dodekanezowiec Re: eliofania 16.10.13, 09:25
                          Abstrahując jednak od statystyk, jest faktem (wiem z autopsji), że we Włoszech ten wrzesień jakiś taki mniej pogodny. Może tak - lepiej w czerwcu niż we wrzesniu choc chlodniejsza woda w tym pierwszym miesiącu.
                          Qrde, prośba do forumowiczów - nie czepiajcie się słówek.
                          Poza tym wiem, rozumiem, ze jedzie sie tez zwiedzac itp.
                          Natomiast wiem, co może wkurzać "pro-Greece" czy innych - Włosi uważają się we wszystkim za najlepszych, ale mają drożej.
                          I jedz tu na Sycylię na tydzien we wrzesniu, mozesz trafić cały tydzien bezchmurny, mozesz trafic ze 2 dni będzie lało (a w Kalabrii i 3 dni).
                          Rodos czy Cypr - ryzyko duzo mniejsze.
                          • Gość: irek_mik Re: eliofania IP: *.szpitalbp.pl 16.10.13, 16:59
                            Czytając Wasze opinie,chyba miałem szczęście.Sycylia przełom września i pażdziernika-dla mnie upalne lato 26-30C,jakaś burza w nocy,poza tym cieplutko,trochę chmur po południu.
                            A ponadto-tam jest tyle do zwiedzania,pochmurne pojedyncze dni,czy jakiś deszcz w ogóle by nie przeszkadzały.Dla chętnych chętnie powiem coś bardziej szczegółowego.
                            A spodobało mi się tak,że chcę porównać tę letnią jesień na Sycylii z przełomem maja i czerwca.
                            Pozdr.
                            • Gość: anthonyb Re: eliofania IP: 91.252.70.* 16.10.13, 17:45
                              druga polowa wrzesnia i pazdziernik w poludniowych Wloszech potrafia byc kaprysne.Czasami patrafi lac jak z cebra dobry tydzien. Czasami jest bardzo goraco. Tak samo moze i byc w czerwcu. teraz np. kolo Neapolu jest cieplo. Chodze jeszcze w sandalach i krotkim rekawku, z dlugimi spodniami i jakas narzutka (lekka kurtka) ale bylo juz i chlodniej. Jest ponad 25° ale czesto leje.
                              Tak poza tematem to na opalanie w pazdzierniku faktycznie ja tez polecam np. Cypr. Ale jesli ktos na zwiedzanie to dobra pogoda.
                              Jesli chcecie koniecznie do Wloch to najlepiej wybrac Rzym i okolice, lub Neapol i okolice, lub Sycylie (Palermo sa loty do Trapani czy Katanie). Wtedy w razie niepogody czlowiek ma co zwiedzac.
    • Gość: travelek24 Toskania 2013 IP: *.olsztyn.mm.pl 24.11.13, 19:31
      Witam,

my byliśmy pod koniec września w Toskanii , pogoda nas nie zawiodła, było bardzo ciepło zawsze powyżej 25 stopni, a morze o tej porze roku też było cieplutkie.
      Relacja z naszego wypadu na naszym blogu travelek24.blogspot.com/

Pozdrawiamy
      M&M
      • Gość: realista Re: Toskania 2013 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.11.13, 21:09
        Tegoroczna nad wyraz piekna pogoda w październiku (zresztą również w Polsce) była ewenementem. Jak już to przyznano - już październik to pora niepewna.
        A zmierzam do tego, że Włosi z pokorą powinni wilekimi literami w recepcjach hoteli wypisywać:
        turyści, wiemy że teraz na Cyprze jest dużo sloneczniej, ale nie uciekajcie -
        i dac ceny promocyjne z powodu pogody :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka