Dodaj do ulubionych

Sycylia- pogoda w czerwcu

23.04.14, 22:03
Witam, zastanawiam się nad wyjazdem na Sycylię (do Cefalu)w czerwcu ( 8-15.06 lub 15-22.06) jedyne czego się obawiam to pogoda. Jestem zdecydowanie bardzo ciepłolubna, wyjeżdżam na wakacje raz w roku i chciałbym poza zwiedzaniem móc się poopalać, poleżeć na plaży i wykąpać w morzu i basenie.Czy w czerwcu będzie to możliwe? Jest może na forum ktoś kto był w zeszłym roku o tej porze na Sycylii? lub mieszka tam na stałe ? Jakich temperatur mogę się spodziewać. Będę wdzięczna za Waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • drk0202 Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 23.04.14, 22:52
      A to forum turystyczne, czy meteorolgiczno-wróżkarskie? Na św. Hieronima jest pogoda, albo ni ma.
      • autista Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 24.04.14, 08:42
        drk0202 napisał(a):

> A to forum turystyczne, czy meteorolgiczno-wróżkarskie? Na św. Hieronima jest p
        > ogoda, albo ni ma.

kolega chyba nie jest na tyle bystry, żeby zrozumieć, że koleżanka szuka informacji o przeciętnych temperaturach w czerwcu, a to nie są "wróżby".
        Myślę, że czerwiec to bardzo dobry czas na Sycylię

pl.siciliae.com/informacje/prognoza-pogody/
        • Gość: Ania Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: 217.6.44.* 24.04.14, 13:42
          Nie wiem jak czerwiec, ale nie polecam ukropów sierpniowych:-) Wtedy to temperatura nie pozwala na pokonanie kilkunastu metrów plaży dla celów spacerowych a parasol plażowy jest konieczny, tak jak ciagłe zanużanie w wodzie i obowiązkowa siesta;-) inaczej się nie da.
        • gnidaa Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 24.04.14, 14:16
          autista dziękuję za pocieszenie, ja strony z prognozami to znam już na pamięć:) ale teraz klimat się zmienia 2 lata temu była w czerwcu na Cyprze i 3 dni lało a miejscowi mówili, że deszczu od lat o tej porze nie widzieli więc boję się, że pech mnie prześladuje:)

sierpień tak czy tak mi nie pasuje a jeśli chodzi o upały to dla mnie nie jest to problem gdybym kierowała się tylko pogodą to pewnie co roku wyjeżdżałabym do Egiptu :)
          • Gość: Ania Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: 217.6.44.* 24.04.14, 14:27
            Ja byłam na póółnocy Włoch i w czerwcu(byłam od 17) było upalnie, do 30 stopni w nocy.
            A rok temu byłam koniec lipca-poczatek sierpnia niedaleko Neapolu, i była taka gorączka że ja, która za siestą nie przezpadam, uważałam ją za konieczną. Nawet na basenie i w wodzie czuć było skwar, a plaża goraca, że można było sobie poparzyć stopy od piasku.
            Także myślę że Sycylia i czerwiec to tak akurat ciepełko, ale bez przesady. Tylko bardziej o wodę bym się martwiła.
        • drk0202 Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 24.04.14, 18:35
          Kolega jest na tyle bystry iż na portalu turystycznym nie opisuje prognozy pogody i nie wróży jak będzie w czerwcu na Sycylii czy gdziekolwiek indziej, może tam być 38 C i świecić słońce, a może być 22 C i lać przez trzy dni, a jak będzie naprawdę to będzie wiadomo w czerwcu i tyle.
          A jak było w zeszłych latach to można sprawdzić na portalach METEO.
          • Gość: proSicilia Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: *.unknown.vectranet.pl 24.04.14, 19:01
            Klimat śródziemnomorski jest bardziej przewidywalny niż polski :)
            Czerwiec - małe prawdopodobieństwo deszczu (za to we wrzesniu takowe większe).
            Temperatura - Palermo 25 dzień/20 noc, Katania 28 dzien/17 noc, to są średnie.
            Miarodajnie:
            polish.wunderground.com/history/airport/LICJ/2013/6/15/MonthlyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA
    • Gość: tomek Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: 78.18.232.* 25.04.14, 08:06
      w czerwcu powinnas miec juz bardzo ciepla pogoda, rowniez morze bedzie juz nagrzane. chociaz w tym roku temperatura rozkreca sie bardzo powoli i jak na koniec kwietnia, to wciaz jest dosc zimno, zimniej niz w polsce w ostatnim tygodniu.
      chociaz lokalni ludzie maja obawy, ze w tym roku nie bedzie wiosny i przyjdzie upalne i wczesne lato, z goracymi temparaturami od poczatku czerwca - ale to akurat jest wrozenie z fusow :-)

z moich pobytow na sycyli (okolice palermo, ale w cefalu prawie ta sama temperatura)
      w 2011 koniec maja bylo goraca, plaze zapelnione, duzo lokalnych ludzi w morzu, wiec bylo wystarczajaco cieplo
      w 2012 10go maja byly tlumy na plazy i wszyscy sie kapali, super temperatura
      w 2012 pod koniec czerwca byly upaly, ciezko sie spalo
      w 2012 we wrzesniu byla rewelacja, morze nagrzane, ale juz nie tak duszno, najlepszy okres do zwiedzania
      w 2013 w polowie maja bylo wyjatkowo zimno i po przylocie musialem kupowac koszulki z dlugim rekawem, pelne zaskoczenie. Ale od polowy czerwca juz bylo bardzo cieplo (wystarczajaco na kapiel), chociaz w czerwcu i lipcu nie bylo upalow jak zywkle - kiedy ciezko sie nawet spi bez klimatyzacji
      w 2013 w calym pazdzierniku bylo bardzo cieplo, codziennie na tyle cieplo, ze moglem sie kapac w morzu do poczatku listopada. chociaz jak na samym poczatku listopada byli ze mna znajomi z polski, to dla nich woda byla za zimna do kapieli

ogolnie polowa-koniec czerwca jest drugim najlepszym terminem do wizyty na sycylii (po wrzesniu kiedy przy podobnych temperaturach masz jeszcze bardziej nagrzane morze), z wszystkiego mozna korzystac, morze jest cieple, nie ma jeszcze nocnych upalow i nie ma tlumow.
      odradzam wizyte w sierpniu, najgorszy okres

milego pobytu na sycylii, tomek
    • Gość: jozefa11 Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: *.ip.netia.com.pl 25.04.14, 10:14
      Proponuję wybrać drugą połowę czerwca i będzie ciepło, ale woda w morzu z moich doświadczeń będzie 20-22 stopnie, a nie jak to bywa w sierpniu 24-25. Ale coś za coś- będzie zdecydowanie mniej ludzi i lepsze warunki do zwiedzania.
    • gnidaa Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 25.04.14, 11:01
      no to chyba zdecyduję się na ten termin od 15 mając nadzieję, że w tym roku na natrafię na żadne anomalia pogodowe. Dziękuję za Wasze opinie i odpowiedzi.
      • Gość: tomek Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: 212.129.64.* 25.04.14, 12:06
        na pewno nie zmarzniesz 15go czerwca w Cefalu :-)
        • mala.w.trampkach Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 25.04.14, 16:20
          Mój kolega był na Sycylii właśnie w czerwcu zeszłego roku i wrócił porządnie opalony :) Wg prognozy pogody temperatury mogą dochodzić do ok. 28 stopni.. (www.holidaycheck.pl/dc/b790f756-5dc9-3a89-8b1a-82d3ddd1776c) Może to nie egipski upał, ale już cieplutko :)
          • Gość: proSicilia Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: *.unknown.vectranet.pl 25.04.14, 21:01
            W czerwcu można się najbardziej opalić, słonce jest najmocniejsze.
            Dzien jest najdłuższy.
            Woda niestety chlodniejsza niż we wrześniu ale wrzesień bywa bardziej kapryśny z pogoda.
        • gnidaa Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 27.04.14, 09:15
          :) Domyślam się, że nie zmarznę ale chciałabym się porządnie wygrzać. W końcu wakacje bez słońca to nie wakacje no chyba, że w styczniu w górach ;)
          a tak z innej beczki... widzę, że często bywasz na Sycylii może podpowiesz czym najlepiej się poruszać tzn autobusami czy pociągami (samochodu nie biorę pod uwagę bo jestem raczej średnim kierowcą i bałabym się jeździć znając podejście Włochów do zasad w ruchu drogowym :). Wiesz może dokąd jeżdżą pociągi z Cefalu czy tylko do Palermo czy np. wschodnią część wyspy również?
          • Gość: tomek Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: 78.18.232.* 27.04.14, 11:01
            hej, niestety nie mam prawie zadnego doswiadczenia z pociagami i autobusami, gdyz poruszam tam sie swoim autem i nie korzystam z publicznego transportu oprocz podrozy z/na lotnisko...
            wydaje mi sie, ze pociag przejezdza przez cefalu, wiec wtedy na pewno jest polaczenie z palermo i pewnie rowniez z messina (i moze po przesiadce z catania). ale to tylko zgaduje.
            najlepiej chyba bedzie zajrzec na strone wloskiego pkp :-)
            z poruszaniem sie autem wcale nie jest tak zle jak sie wydaje, po prostu wystarczy nie reagowac na ich trabienie z kazdej strony. od strony cefalu masz przy samym miescie autostrade, skad mozesz pojechac do messiny lub w pobliskie gory (piekne miejscowosci jak castelbuono, gratteri, albo po drugiej stronie gor madonie miejscowosc petralia soprana.
            gory nebrodi obok tez sa piekne, chociaz bardziej dzikie.
            poza tym wg mnie autem bedziesz mogla wiecej zobaczyc roznych nadmorskich plaz i miejscowosci, z publicznym transportem to slabo.

ja kazdemu doradzalbym male, tanie auto, ale z drugiej strony rozumiem obawy o poruszanie sie w sycylijskim ruchu. chociaz naprawde duzy ruch to jest tylko w palermo i w wiekszych miastach typu katania (ale tam jest juz bardziej europejsko niz w palermo).
            autostrady sa rewelacyjne, a cefalu jest przy samych autostradach. i jedzie sie do lotniska trapani lub lotniska palermo caly czas autostrada, gdzie nie ma problemu z trabiacymy wariatami :-)
    • obserwatore.eu Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 13.05.14, 15:03
      Od 4 dni w okolicy Messina jest 30-32stopni w południe, niewielki wiatr, mocniejszy wieczorem (trzeba coś narzucić). Ludzie już na plaży, nawet w bikini :) Ja wróciłam wczoraj - nieco przypieczona.
      • Gość: cab Re: Sycylia- pogoda w czerwcu IP: *.ip105.fastwebnet.it 13.05.14, 18:37
        W Katanii tez od kilku dni upaly, a to polowa maja.
        Wszystkie auta na ulicach sa uszkodzone - takie drogowe maniery ;)
        • dodekanezowiec Re: Sycylia- pogoda w czerwcu 13.05.14, 19:49
          To swoiste lekkie anomalia in plus, podobnie jak w rejonie grecko - tureckim jest teraz zimno i pochmurnie, czyli niżej od normy. Ta Messyna to strasznie pochmurne miasto jak na rejon śródziemnomorski. www.sicily.climatemps.com/
          Porównajmy tu: www.limassol.climatemps.com/
          Ale ogolnie na przełomie czerwca/lipca na Sycylię w ciągu roku chyba najlepiej pojechać - nie powinno padać + nie ma tłumów sierpniowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka