Dodaj do ulubionych

Sycylia transport

24.04.14, 08:40
Witam, Wybieram się w drugiej połowie czerwca na Sycylię. Czy możne ktoś wie jak tam jest z transportem z lotniska Trapani do mniejszych miejscowości takich jak Trappeto. Wiem, że między lotniskiem a Palermo są połączenia autobusowe i kolejowe. Nie znalazłam aby coś się zatrzymywało w Trappeto czy Balestrate.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 78.18.232.* 25.04.14, 23:58
      transport publiczny na sycylii nie jest najlepszej jakosci. szczegolnie do malych miejscowosci jak trappeto bedzie ci sie ciezko dostac. z lotniska masz autobus do trapani centrum i stamtad chyba jest pociag ktory moze zatrzymuje sie w trappeto.
      inna opcja jest autokar z lotniska (zatrzymuje sie przy samym wyjsciu z terminala), bilet mozna kupic na lotnisku w okienku terravision (calkiem w prawym rogu lotniska, przy lazienkach). chociaz pozniej autobus nie jest firmy terravision tylko jakiejs zaczynajacej sie na "s" - tak aby bylo latwiej.
      autobus niestety nie zatrzymuje sie na trasie do palermo w zadnych miejscowosciach, dopiero pierwszy przystanek to viale lazio w palermo.
      albo mozesz wysiasc na dworcu glownym i stamtad powinien byc jakis pociag do trapetto - musisz sprawdzic na stronie koleji wloskich, ja nie korzystalem z tej przyjemnosci :-)

najlepsza opcja wg mnie to jest wypozyczenie auta. z hertza w trapani na 5 dni za fiata 500 zaplacilem 70 euro. i wtedy mozesz tez wiecej zwiedzic, bo trappeto jest mala miejscowoscia i tam utkniesz. a na okolo sa przepiekne miejscowosci: segesta z niesamowita swiatynia grecka, castelalmare del golfo, rezerwat zingaro, scopello, w druga strona terrasini, potem warte zobaczenia sferracavallo, piekna plaza i bardzo turystyczne i bogate mondello, no i oczywiscie palermo (chociaz jak nie masz duzego doswiadczenia z autem, to nie polecam zapuszczania sie do palermo)

powodzenia i milego urlopu, tomek
      • tosia1 Re: Sycylia transport 28.04.14, 09:28
        Bardzo dziękuje za wszystkie informacje. Juz teraz zarezerwuje sobie auto. Niestety jedziemy w 5 doroslych osób więc musi być trochę większy, no i musi wydolić pod górę;). Lądujemy w Trapani o 20:40 - mam nadzieję że wypozyczalnia jeszcze będzie czynna.
        • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 159.134.232.* 28.04.14, 09:48
          wg strony hertz'a nie powinno byc problemu z odebraniem auta, czynne do 23.
          www.hertz.com/rentacar/location/TPST51
          jesli oddajecie auto przed 7.30 rano, to wtedy wystarczy je zostawic na parkingu hertza (tylko zamkniete), ktory jest 500m od lotniska, na samym poczatku parkingu od strony wjazdu.
          a kluczyki wrzucic na lotnisku do skrzynki przy biurze hertza.
          dzialalo bez problemu

przy 5-ciu osobach koszty auta wyjda niskie i o wiele wiecej zobaczycie niz bedac uwiazani do publicznego transportu i nie bedziecie sie denerwowac, ze np. ostatni pociag albo autobus w ogole nie przyjechal :-)
          autostrade macie od lotniska do samego cefalu, bedziecie tam mniej wiecej w 3 godziny.
          w okolicach cefalu bedzie potrzebne kilka euro na autostrady, lepiej miec monety, bo w nocy nikogo moze nie byc do wydania reszty :-)
          bedziecie tez przejezdac w nocy przez palermo (chociaz i tak tam biegnie prawie autostrada przez miasto, cos podobnego jak a4 przez katowice, tylko w palermo w jednym albo dwoch miejscach sa swiatla dla pieszych), wiec palermo nie bedzie zle do przejechania :-)

milego pobytu
          • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 159.134.232.* 28.04.14, 09:50
            jeszcze jedno, tablice na autostrade sa zielone, a na zwykle drogi niebieskie - w pierwszej chwili po przyjezdzie w polski niesamowicie mylace przy wyjezdzie z lotniska :-)
            • tosia1 Re: Sycylia transport 28.04.14, 09:59
              Baaaaardzo dziękuję za tak ważne informacje. Może będzie mniej stresu na początku. Niestety nikt z nas nie mówi po włosku :( Jedynie angielski i hiszpański.
              Właśnie zarezerwowaliśmy domek przed Cefalu. Nawet ma basen:))))). Ale nie wiem czy w połowie czerwca woda będzie wystarczająco ciepła.
              • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 212.129.64.* 28.04.14, 10:40
                mysle ze wiekszym problemem w polowie czerwca moze byc nocny upal i to czy bedzie klimatyzacja niz to ze bedzie zimna woda :-)
                w basenie z pewnoscie bedzie wystarczajaco ciepla, a w morzu jeszcze nie widzialem zeby w polowie czerwca lokalni ludzie sie nie kapali :-)
                • Gość: ona Re: Sycylia transport IP: *.static.chello.pl 28.04.14, 11:03
                  A czy z lotniska dojedzie się autostradą (omijając jakieś wąskie i kręte dróżki, których ja się panicznie boje) do Taorminy?
                  • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 159.134.232.* 28.04.14, 11:16
                    Bez zadnego klopotu, tylko to 400km. Od wjazdu. lotniska do zjazdu 5km od taorminy jest autostrada :-)
                    Mozna jechac przez srodek wyspy kierujac sie na catanie (wiele razy jechalem tamtedy i bardzo spokojna i mila droga) albo przez messine (nigdy tamtedy nie jechalem, ale chyba jest caly czas autostrada)
                    Ale wg mnie jesli jedziecie na tydzien-dwa, w ogole nie ma sensu tracic calego dnia na podroz do taorminy. Jesli chcecie zobaczyc porownywalne turystyczne miejscowosci, to o wiele bardziej polecam cefalu, castelbuono, monreale, erice, castealmare del golfo albo mondello na obrzezach palermo (wybrzeze 5km od autostrady bez zwariowanego ruchu z palermo).
                    Szkoda czasu na wyprawy na drugi koniec wyspy aby przepychac sie miedzy turystami przez caly dzien. Najwiekszym atutem taorminy jest bardzo dobry marketing, ale reszta tych miejscowosci jest rownie piekna.
                    Jesli macie loty z trapani, to najbardziej polecam erice i monreale, a reszte czasu na kapiele w morzu :-)
                    • Gość: ona Re: Sycylia transport IP: *.static.chello.pl 28.04.14, 11:33
                      Tomek, właściwie chciałam tam spędzić 5 dni, ale może rzeczywiście warto poszukać innych, mniejszych i lepiej zlokalizowanych (w stosunku do lotniska) miasteczek. Posprawdzam te rekomendowane przez Ciebie :)

A skoro już rozmawiamy i widzę, że jesteś dobrze zorientowany to generalnie mi się w głowie urodził plan, aby podczas jednego 14 dniowego urlopu być zarówno na Sycyli i w Kalabrii w miejscowości Tropea. Wymyśliłam sobie przylot Ryanair na sycylijskie na lotnisko Trapani, potem przejazd właśnie do Taorminy, potem prom do Kalabrii (i tutaj nie mam tematu jeszcze sprawdzonego dokładnie, czy taki prom w ogolę jest??), następnie wypoczynek w Tropea i powrót do PL ( jeszcze nie wiem jak, czy jechać na lotnisko do Rzymu, czy sa jakieś lepsze rozwiązania?)
                      • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 159.134.232.* 28.04.14, 11:56
                        Sprawdz cdne wypozyczonego auta kiedy oddajesz je na innym lotnisku niz wypozyczasz, na ogol ceny szybuja w kosmos...
                        Jest prom z Messiny do calabrii, ja nigdy nie korzystalem ale z tego co slyszalem to jest niezawodny i szybki, to w koncu tylko kilka kilometrow.

Jesli planujesz bardziej zwiedzajaca wycieczke niz plaze, to bardzon polecam noto, raguse i na przedmiesciach siracuse wyspe ortigie, rewelacyjne miejsca. Wszystko to godzine w dol od catanii.
                        Ja jakos nie jestem wielkim fanem taorminy, pewnie pieknie, ale zbyt turystycznie :-)
                      • Gość: anthonyb Re: Sycylia transport IP: 91.253.196.* 28.04.14, 19:17
                        samo Trapani jest bardzo ladne jako miasteczko.

a czemu nie 15 dni na Sycylii? Mysle, ze tam jest co zwiedzac i na dluzej i ciekawej niz w Kalabrii.
                        • Gość: Ona Re: Sycylia transport IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.14, 22:33
                          Tak sobie wymyśliłam :) spodobała mi sie plaza w Tropea, ale plan dopiero powstał wiec mogę zmienić, pytanie czy na sycylii jest miejsce aby sie zaszyć na kilka dni na pięknej plazy i odpocząć, nie chce być 14 dni w rozjazdach bo tak nie odpoczywam,a sie mecze ....
                          • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 78.18.232.* 28.04.14, 23:08
                            ja nie chcialem tego pisac, bo moge miec spaczony widok sycylii (w ta pozytywna strone), ale przez 2 tygodnie nawet codziennie zwiedzajac nie zobaczysz 10% pieknych miejsc na wyspie. wiem, ze sycylia ma beznadziejny marketing i kojarzy nam sie tylko z mafia i sloncem - ale takiego nasycenia zabytkow, pieknych miast, plaz i jedzenia nigdzie na swiecie chyba nie znajdziesz.
                            jedyne co, to musisz miec duza wyrozumialosc i olewajace podejscie do drobnych kulturowych nalecialosci sycylijczykow i kierowcow :-) i miejscami malego burdeliku w palermo. poza tym jest idealnie.
                            jesli chcesz plaze, to polecam:
                            1. cefalu w ktorym chyba masz mieszkanie - ogromna piekna piaszczysta plaza i laczaca sie z centrum przepieknego cefalu
                            2. ja uwielbiam mondello, chociaz w lecie jest bardzo zatloczona (polowa palermo tam sie kapie), szczegolnie w weekendy.
                            3. san vito lo capo - wybrana 2 lata z rzedu najlepsza plaza we wloszech i 6sta najlepsza plaza w europie. i tylko godzina autem z trapani :-)
                            www.timesofsicily.com/san-vito-lo-capo-voted-best-beach-in-italy-yet-again/
                            www.italymagazine.com/italy/top/tripadvisor-votes-sicilian-beach-best-world
                            4. salinunte ma piekna plaze i do tego obok masz ruiny swiatyn greckich. chociaz i tak najwieksze wrazenie robi dolina swiatyn w agrigento, cos niesamowitego. obok agrigento tez jest plaza "schody tureckie", niesmowite biale skaly, jakby sie bylo na sniegu
                            5. dla mnie super plaza tez bylo vendicari kolo siracuse, ale to drugi koniec wyspy
                            6. rezerwat zingaro ma piekne plaze - chociaz to tylko wiem ze slyszenia, tam mnie jeszcze nie bylo :-)
                            7. scopello jest piekne, ale ma malutka plaze, wiec moze byc ciasno

a do tego masz okazje do zobaczenia:
                            erice, saline di trapani, castelalmare, niesamowicie zachowana swiatynie w segesta (1km od autostrady trapani-palermo), palermo, monreale, cefalu, castelbuono, petralia soprana, taormina, etna, enna, catania, sircause, ortigia, modica, noto (nigdzie nie widzialem tak pieknego miasta jak noto), ragusa, agrigento z dolina swiatyn, salinunte (swiatynie, chociaz mocno zburzone), mazzara del valo (na mnie zrobila ogromne wrazenie jak burmistrz dolozyl w calym centrum sztuke na kazdym rogu w ostatnich latach) i setki przepieknych malych miejscowosci.
                            roku nie starczy aby to zobaczyc, a co dopiero 14 dni :-)

a co do Tropea, to plaza przepieknie wyglada na zdjeciach robionych w maju i pazdzierniku. zwroc uwage na zdjecia tlumow w sezonie, palca tam nie wlozysz...
                            • Gość: Ona Re: Sycylia transport IP: *.static.chello.pl 29.04.14, 15:32
                              Tomek, po prostu z nieba mi spadłeś ;) widzisz, rzeczywiście kwestia marketingu i tego gdzie większość turystów się udaje ( i potem właśnie te miejsca opisują na forach itp) stąd moja na razie jeszcze nikła wiedza o Sycylii, masz absolutną race, ze bez sensu się tłuc promem i rozdzielać wakacje na Kalabrię i Sycylie, teraz na szybko przejrzałam zdjęcia z tych plaż, które podałeś i niczego więcej mi nie trzeba :).
                              Mam jeszcze kilka pytań:

- chciałabym się jeszcze upewnić, ze jeżdżenie po Sycylia to nie są takie górskie dróżki i serpentyny? tylko normalne, płaskie i szerokie drogi?
                              - generalnie podczas 14 dni, na pewno chcemy spokojnie posiedzieć i nacieszyć się jednym miejscem, jego plażą i atmosferą przez 5 dni, planuje wyjazd na czerwiec, na forum już pisałeś, że kąpiele w morzy a już możliwe (a czy wa maju już też jest wystarczająco ciepło na kąpiel, czy to jednak jeszcze za wcześnie?), a jak się ma pogoda na jesień? od kiedy zaczyna się deszcz?
                              • Gość: tomek Re: Sycylia transport IP: 78.18.232.* 29.04.14, 21:24
                                nie ma problemu :-)
                                1. pamietaj, zeby dobrze sie nastawic do niektorych rzeczy ktore czasem moga bardzo denerwowac, szczegolnie kierowcy w miastach (non stop wiszacy na klaksonie) i brak kolejek do kas, kto silniejszy ten pierwszy kupuje ;-) za kazdym razem trzeba wziac oddech i przypomniec ze przyjechalo sie odpoczac, a nie denerwowac na ludzi - wtedy jest super.
                                rowniez do smieci w palermo trzeba podejsc jako do lokalnego folkloru, a nie zrazac sie do miasta - bo przez te drobne wady mozna przeoczyc duzo piekna.

2. sycylia prawie cala (bez poludniowego zachodu) jest pokryta autostradami, ktore lacza wszystkie wieksze miejscowosci.
                                calkiem waskie drogi sa tylko w srodku sycylii w gorach, poza tym na ogol wszystkie SS (takie nasze krajowe) maja dodatkowe pobocza.
                                oczywiscie jak zapuscisz sie kilkanascie kilometrow do jakiejs malej wioski, to moga sie trafic waskie drogi, ale raczej nic przerazajacego.
                                z tych miejscowosci ktore wczesniej wymienilem, to tylko Erice ma podjazd gorskimi serpentynami.
                                rowniez droga do scopello jest dosc waska (ale na pewno nie przerazajaca!) i do san vito lo capo sie jedzie srednimi drogami (ale tez nie jakimis waskimi)
                                najbardziej kreto i waska jest chyba do taorminy (ale to tylko kilka kilometrow od autostrady), erice i castelbuono.
                                cala zachodnia i poludniowa czesc jest plaska, nie ma gor.
                                oczywiscie najlepiej (tak jak w kazdym kraju) wybierac glowne drogi, a nie skroty ledwo widoczne na mapach :-)
                                o wiele wiekszym problemem jest permanenty brak parkingu w kazdy miejscu i bardzo duzy ruch w duzych miastach (gdzie sa czesto waskie drogi ze wzgeldu na zaparwkowane auta), dlatego czym mniejsze auto sie wypozyczy tym lepiej. z autem typu kombi zawsze trzeba bedzie poszukac troche dluzej miejsca.
                                mozna parkowac na ulicy z niebieskimi liniami (wtedy trzeba wykupic parking, na ogol gdzie w tabbacerii (sklep z duzym T) kupuje sie zdrapke i zdrapuje do ktorej wykupilas parking, albo niekiedy sa parkomaty.
                                nie parkuj na zoltych polach (to dla inwalidow), na pasach dla pieszych i nie blokuj bram wjazdowych (bedzie znak zakazu postoju na bramie).
                                w miejscowosciach turystycznych najlepiej zdac sie na parkingowych marokanczykow, ktory ci pokaze miejsce do zaparkowania, na ogol na milimetry :-) daj mu 50 centow

3. wracajac do pogody.
                                maj: wczesniej myslalem, ze maj juz jest wystarczajacy na kapiel, ale w 2013 musialem leciec do sklepu po bluzki z dlugimi rekawami i nawet moj syn przez tydzien nie wszedl caly do morza :-)
                                czerwiec: nie wierze zeby bylo na tyle zimno, zeby nie mozna sie bylo kapac.
                                wrzesien: najlepszy miesiac na odwiedziny sycylii, morze nagrzane, piekna ciepla pogoda, nie ma juz meczacych sierpniowych upalow. no i nie ma miliona turystow :-)
                                pazdziernik: w ostatnim roku kapalem sie codziennie do 5go listopada, ale to bylo wyjatkowo dlugie lato, w pazdzierniku woda jest ciepla, ale moga sie juz trafiac chlodniejsze albo deszczowe dni - tak jak mniej wiecej w polsce przelom sierpnia i wrzesnia

jesli tak bardzo sie przejmujesz temperatura morza, to zawsze mozesz skorzystac z goracych zrodel. nie wiem, czy w czerwcu nie wyparujesz wchodzac do 40-60 stopni, ja sie tylko kapalem w nich w zimie :-)
                                niedaleko san vito/palermo polecam:
                                a) segesta, tu jest strona: www.termesegestane.it/. mozna albo skorzystac z tego basenu, albo jak 20metrow przed hotelem skrecisz w lewo w waska drozke i pojedziesz w dol 100m, to trafisz na dzikie obozowisko campingow, "publiczne" gorace zrodla sa okolo 100m w "prawy-przod". jedyne co, to dojazd sa miare waski i gorzysty, a ostatnie 100m jest bardzo stromy i waski zjazd, na ktorym nie ma jak nawrocic, trzeba dojechac do hotelu lub dziekiego campingu i tam jest juz duzo miejsca. na dziekie obozowisko nie wybieraj sie pod koniec dnia, bo moga tam byc rozni dziwni ludzie
                                b) alcamo - www.termegorga.com/dovesiamo.html
                                mnie tam sie bardzo podobalo, chociaz to na samym koncu tylko basen z wodami termalnymi. w linku jest mapka, jak tam sie jedzie, to droga sama w sobie jest szeroka i ok, ale wydaje sie, ze to koniec swiata, a dalej sa tylko ruiny fabryk i wysypisko smieci. a jak sie dojedzie, to okazuje sie ze jest ladny hotel :-)

wod termalnych jest chyba wiecej w okolicach, ale ja bylem tylko w tych miejscach.
                                przyda sie GPS (albo mapy googla w telefonie), bo inaczej mozna latwo zwatpic i sie poddac jak ich sie szuka.

pozdrawiam,
                                tomek
                                • aka10 Re: Sycylia transport 29.04.14, 21:46
                                  Gość portalu: tomek napisał(a):

>
                                  >

> najbardziej kreto i waska jest chyba do taorminy (ale to tylko kilka kilometrow
                                  > od autostrady), erice i castelbuono.

Droga do Taorminy jest kreta, jadac dalej jest Castelmola. Piekne widoki.
                                  www.youtube.com/watch?v=FNft0GkAktU
                                • Gość: anthonyb Re: Sycylia transport IP: 5.87.136.* 30.04.14, 14:56
                                  z tych miejscowosci ktore wczesniej wymienilem, to tylko Erice ma podjazd gorskimi serpentynami.

do Erice jest podjazd dosc stromy i krety , ale nie jest to nic straszliwego. To nie jest jakas alpejska gora. Jesli sie chce to spokojnie mozna wjechac kolejka kabinowa lub autobusem z Trapani. Ja np. wjezdalam kolejka a zjezdzalam autobusem.
                                • ireneuszm Re: Sycylia transport 30.04.14, 20:49
                                  Podpisuję się pod powyższym obiema rękami.Spędziłem tydzień na Sycylii na przełomie września i pażdziernika,pogoda była super 26-29C,woda w morzu cieplutka.
                                  Kilka dygresjii:
                                  -tydzień to za mało nawet na zachodnią Sycylię/planowałem też Egady,było za krótko/
                                  -drogi są dobre,dojazd np.do Erice nie stanowi problemu dla w miare sprawnego kierowcy.
                                  /wypożyczać trzeba małe auta,parkowanie bywa kłopotliwe.Miałem zabawne zdarzenie przy odbiorze auta w lokalnej wypożyczalni na lotnisku w Trapani.Rezerwowałem Clio,bylismy we dwoje,usłyszałem ,że Clio aktualnie nie ma ,dostanę za to VW Tourana!
                                  Na mój stanowczy protest,Pani początkowo udała zdziwienie,następnie znalazło się Polo i to w TDI/.
                                  -urzekło mnie Palermo,choć opinie o mieście są skrajne.Polecam na zwiedzanie przynajmniej 1 dzień,powolne włóczenie się po mieście,posmakować skrajności jak posępna Kalsa/wieczorem p.wskazana/,okolice portu z tanimi knajpkami jak i eleganckie okolice wzdłuż Via Maqueda i Via Ruggiero Settimo.
                                  Do Palermo wjechałem samochodem/co większośc odradza/,jechałem Corso Calatafimi z Monreale i był to w piękne przedpołudnie niezły hardcor ale wart przeżycia,zero widoku na parking,a jestem prawie pod Porta Nuova.Teraz wiem ,że do Palermo trzeba wjeżdzać przy zjeżdzie na uniwersytet- Via Ernesto Basile, blisko centrum jest duuży parking po lewej stronie przy uniwersytecie.
                                  -plaże super,piękne San Vito lo Capo,plaża rozległa,choć mnie bardziej urzekły małe plażyczki w rezerwacie Zingaro i plażowanie w Scopello z widokiem na faraglioni.
                                  Warto też poleżeć na kredowym klifie -scala dei turchi,wrażenia i widoki cudne.
                                  -poza tym Marsala,Segesta,Agrigento,wcześniej dużo powiedziano.
                                  -kontakt z Sycylijczykami znakomity/do dzisiaj wspominam znakomicie pobyt w B@B w Paceco/
                                  -reasumując Sycylia-baardzo warto!
                                  Nastepnym razem Sycylia wschodnia na przełomie maja i czerwca!
                                  • jaja_kobyly Re: Sycylia transport 13.05.16, 22:32
                                    Dodam info o parkowaniu w centrum Trapani - rano jest sprzątanie ulic jednego dnia po stronie parzystej, drugiego po nieparzystej. Trzeba uważać, aby się nie zagapić i przestawiać auto bo moga wywieźć albo mandat wlepić.
                                    Rada praktyczna przy zwrocie samochodu - lepiej być sporo wcześniej i oddawać samochód bez nerwów. Ja miałem samolot rankiem świtkiem, jechałem z Palermo, potem jeszcze wracałem do Trapani bo stacja benzynowa koło lotniska była zamknięta ale na szczęscie byłem tak wczesnie, że oddawałem samochód jako pierwszy. Jak kończyłem - a trochę zeszło, bo samochód był poobijany - to kolejka już chyba z 15 osób się ustawiła i widziałem, że tam nerwowo było.
                                    W Palermo z kolei jest duży darmowy parking przy Piazzale Jonh Lennon, czasami bywa tam targowisko, ale bokiem można się przecisnąć na plac. No i te śmieci na ulicach - to fakt.
                                    Z ciekawych miejsc polecam prawie w śrdku Sycylii - Villa Romana del Casale (...maps/ADXxdo3bcSG2).
                                    Szacun dla Tomka za opisy i porady.
                                    Czuj duch.
    • Gość: ml Re: Sycylia transport IP: *.158.217.99.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.06.14, 15:50
      Dzięki za taką dawkę wiedzy.
      Mam pytanie czy ktoś był na Sycylii w okolicach majówki? Wiem że pogoda jest nieprzewidywalna ale po cichu się łudzę że jednak nie zmarzniemy.O temp wody się nie martwię bo skoro na początku maja moje dzieci nie wychodziły z alpejskiej Gardy to może i z Sycylią sobie poradzą ;)
      Klepiemy wlasnie na rok przyszly El Bahira i moje pytanie czy ktoś tam był i wie jak z komunikacją lokalna i dojazdem z lotniska? chociaż przy cenach samochodów jakie podajecie nie wiem czy najlepszą opcją nie będzie wypożyczenie bo nie spodziewałam się że za 70 euro można mieć auto na 5dni.
      z góry dzięki
    • italiatransport Re: Sycylia transport 11.04.16, 10:48
      zobacz www.italia-transport.pl powinnaś być zadowolona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka