Dodaj do ulubionych

Abruzja/Molise

29.09.14, 22:08
Korzystając z taniej oferty kupiłem na czerwiec przyszłego roku bilety dla 3 osób do Rzymu-Fiumicino (Alitalia, 1160 zł/ 3 osoby - 2 osoby dorosłe i dziecko 3 lata) Ponieważ bilety mam, zacząłem szukać hotelu/kwatery (zazwyczaj robię to na booking.com) Mój wybór padł na Półwysep Amalfi, lub polecane tutaj wcześniej Sperlonaga/Gaeta i tutaj negatywne zaskoczenie, ceny bardzo wysokie za słaby standard, lub ceny baaardzo wysokie za dobry standard, drogie plaże itp. Pomyślałem więc o drugiej stronie półwyspu, czyli wspomnianej w tytule Abruzji lub Molise, ewentualnie północnej Apulii i tutaj za około 2000 zł/10 dni mam dobry hotel przy samej plaży, ze śniadaniem, basenem, placem zabaw itp (w Amalfi za tyle to nawet nory nie było), więc tam się pewnie udam...i tutaj do szanownych forumowiczów mam kilka pytań, o polecenie jakiegoś subregionu, miasta, wsi (żeby do Bibione nie był podobny :-)), lubię trochę poleżeć przy plaży i lubię trochę pojeździć po klimatycznych miejscowościach, a najważniejsze pytanie dotyczy wyjazdu i przyjazdu na lotnisko. Otóż przylot jest w piątek o 16, w wylot w poniedziałek o 10, więc dni i godziny zazwyczaj bardzo korkogenne w pobliżu dużych miast, może lepiej przejechać do Rzymu w sobotę , zdać samochód, spędzić niedzielę w Rzymie i na lotnisko dojechać jakimś pociągiem? Przepraszam za nazbyt długi post, może trochę chaotyczny, ale im więcej napisze tym więcej napiszę, tym więcej może porad dostanę? Za które ewentualnie z góry dziękuje PS Do "góry" od Rzymu byłem (w Umbrii i Toskanii)
Obserwuj wątek
    • numero_dieci Re: Abruzja/Molise 29.09.14, 23:06
      W Abruzzo polecam miasteczko Roseto degli Abruzzi, w którym spędzałem wakacje przez ostatnie 2 lata - możesz tu znaleźć sporo mieszkań wakacyjnych i hoteli; ja korzystałem z wynajmu apartamentów za pośrednictwem www.cerranovacanze.com/index.php - wszystko sprawnie, bez problemów. Z klimatycznych miejsc warte zobaczenia są miasteczka Atri, Montepagano, Teramo. A jak lubisz góry, to obowiązkiem jest wyjazd na Campo Imperatore - miejsce dla mnie magiczne, do którego będę wracał jeszcze wiele razy.
    • shilaa Re: Abruzja/Molise 30.09.14, 12:42
      Mój wybór padł na Półwysep Amalfi, lubpolecane tutaj wcześniej
      > Sperlonaga/Gaeta i tutaj negatywne zaskoczenie, ceny bardzo wysokie za słaby s
      > tandard, lub ceny baaardzo wysokie za dobry standard, drogie plaże itp.

...ale Sperlonga nie jest wyjatkiem - wysokie ceny za bardzo niski standard to codziennosc we Wloszech (z moich doswiadczen dotyczy to zwlaszcza Ischii, Kalabrii i Salento). W przypadku Amalfi nie moge sie nadziwic, ze tylu Polakow zaklada, ze mozna tam spedzic wczasy za pare groszy albo nawet znalezc tani kemping, jak uwazaja niektorzy. Tam nie ma noclegow ponizej kilkudziesieciu euro za dobe. Jesli dobrze zrozumialam to macie samochod, mozesz wiec sprobowac znalezc nocleg w okolicy Itri a nie w samej Sperlondze lub Gaecie - tam jest mnostwo dobrych B&B w dobrej cenie (czyli od ok. 30€ za dobe).

Co do plaz to nie wiem dlaczego chcesz za nie placic biorac pod uwage fakt, ze najpiekniejsze i najlepsze plaze w okolicy Sperlongi sa albo bezplatne albo wejscie kosztuje 2€, co nie wydaje mi sie, zeby bylo majatkiem.

Abruzja i Molise to malo znane turystom regiony Wloch, sa przepiekne, bardziej znane z powodu pieknych gor niz morza. W obu regionach ma sie wrazenie bycia poza cywilizacja, miasteczka w gorach zyja wlasnym zyciem, leniwie i z dala od zgielku. Molise to obok Basilicaty najbardziej dziewiczy region Wloch, w niektorych miejscach zyje wiecej owiec niz ludzi, w innych nie ma nawet owiec ;-) Lepiej wybrac Abruzje, z kilku powodow - odleglosc od Rzymu i lepszy dojazd, dluzsze wybrzeze, wiecej do zwiedzenia.

• bah77 Re: Abruzja/Molise 14.02.16, 19:55
        > Abruzja i Molise to malo znane turystom regiony Wloch, sa przepiekne, bardziej znane z powodu pieknych gor niz morza.

Molise ma bardzo krótki odcinek wybrzeża.
        Ale Termoli to fajne miejsce na przystanek w podróży:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,160360620.html
    • Gość: anthonyb sperlonga IP: 93.49.89.* 30.09.14, 16:26
      Na przelomie czerwca i lipca bylam 2 tygodnie w tym osrodku.
      www.costakair.it/
      nie wiem jakie sa dokladnie Twoje daty i przedzial cenowy w jakim chcialbys sie zmiescic, ale struktura ta nie ma zbyt wygorowanych cen a standart jest calkiem przyzwoity. Osrodek jest pieknie polozony, ma bardzo ladny i duzy basen, animacje dla dzieci, plac zabaw. Nie ma zadnych dodatkowych oplat , z wyjatkiem tej za plaze (nieobowiazkowej) i klimatycznej 1 e za dzien/os, bez dzieci, max 7 e.
      Zapewniaja posciel i reczniki.
      Mozna za kilka e kupic parasol i korzystac z plaz nieplatnych. Choc sama struktura nie jest polozona bezposrednio nad morzem, non stop kursuje busik, ktory dowozi na plaze gdzie chcemy, do centrum i odbiera o umowionej godzinie.
      Na stronie sa tylko ceny na ten sezon i za cale tygodnie. Na inne terminy musisz sam sie z nimi skontaktowac.
      • drk0202 Re: sperlonga 30.09.14, 20:14
        Dzięki za namiar, fajny ośrodek, tylko jeszcze cen na przyszły rok nie mają, później wyśle maila z zapytaniem, zaplanowałem wydać do/około 70 Euro za dobę (2+1), a moje daty 5.06 - 15.06, więc z grubsza się pokrywają :-)
    • malaga2000 Re: Abruzja/Molise 14.02.16, 21:33
      Hej ja spedzam sporo czasu w Abruzzo i w poprzednim czerwcu morze bylo gorace jak zupa a na plazy naprawde szerokiej i dlugiej jak w Polsce bylo moze 4 osoby moje okolice to Vasto okolo 30 min od Pescary . Od plazy masz niedaleko cudowne gory i przepiekne miasteczka male ciche nie ma turystow naprawde mozna wypoczac i pyszne jedzenie i jest stosunkowo niedrogo w porownianiu do reszty Wloch. My zawsze lecimy do Rzymu a z Rzymu mamy przepiekna autostrade z widokami do Pescary okolo 2 godzin koszt okolo 18 euro i nigdy nie stalam w korkach . Wracajac do Rzymu zwlszcza na Fiumicino musisz wziac troche zapasu bo objezdzasz caly Rzym my zazwyczaj latamy na Ciampino .My lecimy teraz w kwietniu i mamy ten sam wylot z Fiumicino o 10 ale naprawde nie stresuje sie wyjade o 5- 5.30 z Pescary zdam samochod i do samolotu chyba ze dla ciebie to za wczesnie .pozdrawiam
      • bah77 Re: Abruzja/Molise 15.02.16, 20:20
        Abruzja daje możliwości wypoczynku nad morzem i noclegów w "budżetowych" hotelach:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,160369697.html i następne posty (wkrótce).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka