Dodaj do ulubionych

Sycylia z jakim biurem i gdzie

16.07.17, 17:01
Szukam fajnej oferty na wrzesień dla dwóch osób, hotel niedaleko ładnej plaży i w pobliżu miejscowości gdzie zobaczę klimat Sycylii. Podpowiedzcie proszę kto był 😁
Obserwuj wątek
    • fankacro Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 16.07.17, 21:33
      Santa Lucia e Le Sabbie D'oro koło Cefalu, byłam kilka lat temu..
      • dodekanezowiec Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 16.07.17, 22:34
        Też moim zdaniem to dobry wybór. Cefalu piękne. A na kilkanaście hoteli np. w Itace na Sycylii prawie wszystkie są na kompletnym odludziu. Z wyjątkiem 2 w Cefalu. Z TUI i Rainbow Tours zobacz Giardini Naxos i Letojanni - to z kolei wybrzeże Taorminy. Też b. ladnie. Można pomyśleć nad polowaniem na dobrą cenę na koniec sierpnia. Paradoksalnie może być taniej bo last (ale nie że 2 dni przed wylotem - to ryzyko), raczej np. 3 tyg. przed wylotem. A im wczesniej tym mniejsze ryzyko ze się pogoda zepsuje. We wrzesniu bywa kaprysniej na poludniu Włoch.
        • lee_na Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 19.07.17, 01:43
          Dziękuje za podpowiedź o pogodzie :) o hotelach poczytam
      • lee_na Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 19.07.17, 01:39
        Dziękuje pppatrze :)
    • readyforboarding Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 17.07.17, 16:06
      A czemu nie na własną rękę? Na Sycylię latają tanie biura podróży, więc jest całkiem łatwo się tam dostać :)
      Polecam poradnik o podróżowaniu na Sycylię: www.readyforboarding.pl/wskazowki-praktyczne/sycylia-praktyczne-podsumowanie-wakacji-na-sycylii.html
      • Gość: Wqrzony Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie IP: *.internetunion.pl 17.07.17, 21:48
        A mnie wqqqqqqr...takie gadanie. A nocowanie gdzie ? W stodole? Na booking hotele gwiazdkowe wychodzą drożej niż z biurem. A nie każdy chce standardu studenckiego. Owszem - jak ktoś chce 5 km od morza, w październiku (miesiąc największych opadów na Sycylii), w 10 osób to przy takich założeniach będzie taniej.
        • readyforboarding Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 17.07.17, 23:56
          Nie mogę się zgodzić. Owszem, bywają okresy i kierunki (głównie w lastach/promocjach), które bardziej opłaca się jechać z biurem podróży. Głównie jednak taniej jest jechać samemu. My na nasze wyjazdy jeszcze nigdy nie wydaliśmy więcej niż gdybyśmy jechali z biurem podróży, a uwierz mi, nie śpimy "w stodole", no chyba że to kultowa stodoła z pięcioma gwiazdkami ;)
          • Gość: Wqrzony Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie IP: *.centertel.pl 18.07.17, 13:32
            Naprawdę zaprawdę chciałbym żebyś się nie mylił. Lecz niestety jak się chce mieć pobyt np.w Giardini Naxos czy Letojanni, a więc blisko Taorminy, przy plaży, ze śniadaniem bądź HB, nawet nie aż tak najwyższy sezon ale przełom VI/VII czy VIII/IX to na booking takie ceny samego pobytu jak z biurem podróży z przelotem.
      • lee_na Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 19.07.17, 01:40
        Generalnie mogłoby być i na własną rękę, rozważam wszystko tylko nie ukrywam z językami średnio :)
    • Gość: marta29 Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.17, 10:27
      Biuro Student Travel - Sycylia ze zwiedzaniem Wenecji, Rzymu, Florencji, San Marino, Tropea. Biuro nie tylko dla studentów. Polecam
      • Gość: Wqrzony Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie IP: *.centertel.pl 18.07.17, 13:33
        I co np.z dwulatkiem tłuc się autokarem? No i widzicie - z powodu drogiej Sycylii ludzie wolą Krete czy Majorkę.
        • dodekanezowiec Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 18.07.17, 18:19
          Jeszcze zrozumialbym ze można taniej w październiku gdyby Sycylia była wyspa o dobrej pogodzie. Tymczasem na tle wielu innych miejsc nad Morzem Śródziemnym wypada kiepsciutko.
    • dodekanezowiec Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 19.07.17, 10:56
      Jeśli się powiedziało A to wypadałoby powiedzieć B. Czekam na konkret - hotel *** ze śniadaniem, przelot, dojazd z lotniska do hotelu, ubezpieczenie, koszt paliwa (przy lotnisku dalszym - dla Wrocławia - niż Katowice); termin ostatni tydzień sierpnia i pierwszy tydzień września, cena do 3 tys. W grę wchodzi Cefalu, Giardini Naxos, Letojanni, Marina di Ragusa.
      Zaraz się okaże, że ktoś był w styczniu lecąc do Palermo z Monachium przez Londyn i że to było w 2008 r., kiedy euro było poniżej 4 zł.
    • dodekanezowiec Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 19.07.17, 12:41
      Porównanie widoków z Taorminy z widokami na zatokę Wraku - owszem, ciut lepiej Zatoka Wraku ale to jest jeden widoczek z miejsca, w którym nic nie ma i trzeba jechać z 30-40 km z miejscowości wypoczynkowej. A z Giardini Naxos czy Letojanii - 5 km, a sama Taormina to piekne miejsce. Teraz pytanie - gdyby zliczyć samoloty do Katanii z Polski (ze 4-5 tygodniowo) i do Zakynthos z Polski (ze 30 tygodniowo) - powstaje pytanie o przyczynę. Że taniej? Za Zakynthos się płaci jak za zboże. Przyczyna jest inna - all inclusivy popilarnijesze w Grecji. Czyli że Polaczek musi mieć wódećkę, wódećkę, ojejku, wódećka, wódećka!!!!! Bo bez niej nie przeżyje.
      • lee_na Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 20.07.17, 00:46
        Srylion razy lepiej wódeczke kupic w markecie zamiast miejscowych bełtów :)

To jak z konkretami? :)
        • dodekanezowiec Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 20.07.17, 09:20
          No odnosząc się do głównego wątku- Cefalu bądź wybrzeże Taorminy (ta ostatnia nie jest bezpośrednio nad morzem i jest strasznie droga) czyli Giardini Naxos i Letojanni. Wybierając coś 15 km od Cefalu - przegrasz sprawę. Strasznie drogie taxi, zero komunikacji miejskiej, Włosi są drodzy i wysoko noszą głowy, więc może i też dlatego ludzie wolą Hiszpanie i Grecję.
          • lee_na Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 26.07.17, 05:25
            Myślałam że taxi w cenach jak na kanarach czy w portugalii. Cenna informacja
    • Gość: jasiu... Z Trendtoursem. IP: *.hsi12.unitymediagroup.de 26.07.17, 16:48
      Tak, wiem, nie każdy ma możliwości wyjazdu z niemieckim biurem. Nie każdy zrozumie niemieckojęzycznego przewodnika, ale program wycieczki warto przeanalizować, bo może ktoś sam coś podobnego sobie zorganizuje. A cała wycieczka jest opisana tutaj: www.trendtours.de/reiseziele/sizilien-rundreise

Polecam kliknięcie na zakładkę "Highlights der Reise", gdzie jest opisany program takiej wycieczki. Oczywiście wcześniej w przeglądarce włączamy automatyczne tłumaczenie na język polski.

Myślę, że taki plan wielu się przyda. W końcu można i wypożyczonym samochodem w opisywane miejsca się dostać.
      • dodekanezowiec Re: Z Trendtoursem. 27.07.17, 21:43
        Odpowiadając na twierdzenie: "z Niemiec jest wszystko tańsze" chcę uświadomić, że euro kosztuje 4,20, a nie 3,35 jak latem 2008 r. Dlatego jeśli coś w Niemczech kosztuje np. 999 euro, a w Polsce 3.650 zł, to w Polsce jest taniej. Co do wypożyczenia auta na Sycylii - zwykle 1 dzień kosztuje tyle co 2-3 dni w Hiszpanii czy Grecji.
        • dodekanezowiec Re: Z Trendtoursem. 27.07.17, 21:46
          Przy czym to nie było do j.a.s.i.u. tylko tak mi się przypomniało ogólniej.
          • ja.s.i.u Re: Z Trendtoursem. 28.07.17, 13:50
            Wybacz, ale twoja odpowiedź trochę jest jak "a dacia jest tańsza, niż audi".

Policz, za co płacisz, wykupując urlop w poszczególnych biurach, polskich, czeskich (a czemu nie wylot z Ostrawy?) i niemieckich. Porównaj wszystko, choćby ten dokładany bilet na pociąg, komfort pokojów, wyżywienie, dodatki i bonusy. Ja zawsze tak robię i dlatego ostatnia Gran Canaria, mimo że z wylotem z Kolonii, kupowana była w TUI austriackim, bo Austriacy mieli najkorzystniejszą ofertę.

Właśnie - między "najkorzystniej" a "najtaniej" jest ogromna różnica.
            • dodekanezowiec Re: Z Trendtoursem. 28.07.17, 19:21
              Już porównuje- w przypadku Wysp Kanaryjskich Gran Canaria wychodzi lepiej z Niemiec ale Fuerteventura z Polski. Co do aut zupełnie nie trafia do mnie takie porównanie- uważam że auta azjatyckie są lepsze niż europejskie.
              • dodekanezowiec Re: Z Trendtoursem. 28.07.17, 19:22
                A polskie biura kiedyś miały dużo taniej niż niemieckie ale wiele z nich padło.
                • ja.s.i.u Re: Z Trendtoursem. 28.07.17, 20:52
                  Porównywałeś ten sam hotel i te same warunki? Również na przykład wielkość bagażu? Może masz rację. Co do aut, trudno powiedzieć. No bo skoro toyota jest z Turcji, albo Wielkiej Brytanii? Hondy na pewno juz w życiu nie kupię, ale to są moje prywatne doświadczenia.
    • potwor_z_piccadilly Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 26.07.17, 23:17
      Weź pod uwagę hotel San Pietro w Letojanni. Byliśmy i dobrze wspominamy. Wprawdzie to hotel bez basenu, ale z plażą pod samym hotelem. Plaża płatna w hotelu. Było 8 euro za dwie leżanki i parasol plus opiekę ratownika i nadzorcę w jednym by czarni handlarze badziewiem nie plątali się między leżankami. Skuteczny był i uważny, do tego miły facet. Wyżywienie to HB. Kolacje serwowane do wyboru z oferowanych dań, Tu był mały kłopot bo opis tych dań to dwa wyrazy jako tako przetłumaczone z włoskiego na angielski. BP na T nie postarało się o tłumaczenie na nasz. Ale to był jedyna uciążliwość i możliwe dziś nie istnieje, bo aktualnie hotel ten oferuje BP na R i może ci zadziałali by goście nie rozglądali się za wróżką. Profilaktycznie jednak przyda się słownik.
      Wybraliśmy to miejsce świadomie bo:
      1 - Samo miasteczko jest spokojne i klimatyczne. Wszystko jest pod nosem. Knajpy, knajpki, sklepy z normalnymi cenami i pyszne lody.
      2 - Jest co robić po kolacji.
      3 - Do Taorminy i nie tylko, dojedziesz i wrócisz (wracając podajesz kierowcy nazwę hotelu i ten robi przed samym wejściem do tegoż hotelu prrrrrrr) tym www.gotaormina.com/en/how_to_arrive/public_transport.html kilka minut busem. Bilety można nabyć w recepcji hotelu.
      4 - Blisko do Etny.
      5 - Do Syrakuz i Noto taż da się trafić.
      6 - No i cudeńko, czyli stara Sycylia. Odwiedziny w wioskach gdzie kręcono Ojca Chrzestnego, czyli Savoca i Forza d' Agro. W Savoca dodatkowo można oglądnąć sobie zmumifikowane truchełka, czyli, tradycyjnie, na stojąco chowanych dawnych mieszkańców Sycylii i wypić kawkę siedząc na słynnych krzesełkach pod słynnym barem Vitelli. Przy okazji przyżysz się i będziesz wiedział z czego wykonano nanizane na sznurki koraliki zawieszone w drzwiach do tego baru. Ciekawostka. W czasie kręcenia filmu, właścicielka baru Maria, miała namiętny romans z Alem Pacino. W Forza d' Agro da się pogłaskać Mirco. Rudy, mały piesek. Kumpel i ulubieniec wszystkich mieszkańców wioski i wszystkich przyjezdnych. Tu rada. Jak trafisz tam z fakultetem i panie rezydentki zaproszą do degustacji serów i win, Ty zamij się głaskaniem stworzenia, lepiej na tym wyjdziesz.
      Chyba tyle. Wybór przed Tobą. W Letojanni są też inne hotele. Co do Cefalu, to też dobra opcja, ale w/g mnie nie rewelacyjna. Z hoteli rozsądnie kosztujących, trza do miasta dyrdać. Jednego tylko szkoda. Z tego rejonu organizowane są rejsy na Wyspy Liparyjskie. Warto, ale te atrakcje można zaliczyć w innym terminie, lub z Kalabrii. My startowaliśmy z Tropei.
      Miłych wakacji.
    • potwor_z_piccadilly Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 26.07.17, 23:19
      Aha, jeszcze jedno.
      Jeśli San Pietro, to dopłać do pokoju z balkonem. Nie majątek, a nie będziesz żałowała jak ci co nie dopłacili.
    • habidabimrovka Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 03.08.17, 16:01
      Ile mogą kosztować takie dwutygodniowe wczasy na Sycylii? Pytam doświadczonych, bo nie umiem znaleźć nic przystępnego cenowo. Interesuje mnie nocleg ze śniadaniem (albo i bez, ale z dostępem do kuchni), pokój z balkonem, blisko plaży? Ile płacicie, jeśli można spytać? Bo mnie wiele do szczęścia nie potrzeba i zastanawiam się, czy taniej wyjdzie dojazd autem i spanie pod namiotem (do 4000 tys. zł za dwie osoby, dwa tygodnie, dojazd + noclegi), czy takie wczasy z biura podróży. Sprzeczamy się z mężem ;) z góry dziękuję :)
      Raz byłam z biura podróży na wczasach all inklusive i byłam zawiedziona, dlatego wolę spać pod namiotem, zwłaszcza, jeśli wyjdzie taniej ;)
      • dodekanezowiec Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 04.08.17, 12:18
        1. Poszukaj w TUI.
        2. Może Ryanair (Trapani czy Palermo) + rozważenie Catellamare del Golfo bo tam jednak wydaje się taniej niż San Vito lo Capo czy Cefalu czy Giardini Naxos.
        Proponuje się śpieszyć, bo w tym roku podobno Włochy oblężone, mało miejsc, a po drugie odradzam we wrześniu, ponieważ 65% słońca w stosunku do 90% słońca na Rodos plasuje Sycylię bliżej Bałtyku niż np. wysp greckich z pogodą...
        • habidabimrovka Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 04.08.17, 14:26
          Ja to nie jestem dobra w takich wyszukiwankach ;) Znalazłam w austro-niemieckim TUI Sycylię we wrześniu za ponad 3 tys. euro za 17 dni od dwóch osób! W Polskim nie ma żadnej oferty Sycylii. Najtańsze Turcje ale max. 14 dni, a my mamy 3 tygodnie urlopu (łącznie 25 dni). No jest się w stanie 2 tygodnie spędzić w 2 osoby za 3 koła + drobne wydatki na miejscu, ale jakoś do mnie taka forma wczasowania nie przemawia...
          • buskav Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 17.06.18, 13:53
            ja jechałam z Coral Travel i wszystko było super zorganizowane! no i sprawdzone biuro wiec nie bałam się żadnych niemiłych niespodzianek!
            • dodekanezowiec Re: Sycylia z jakim biurem i gdzie 18.06.18, 21:05
              Serio Coral Travel ma Sycylię? Jeśli tak to super A jak nie to spam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka