Dodaj do ulubionych

Dosc fajna strona

27.01.05, 19:01
Dwoch amerykanow, ktorzy byli w Bihar:
www.geocities.com/romanianlessons/
Obserwuj wątek
    • szpulkaa Re: Dosc fajna strona 28.01.05, 12:59
      jaka tam fajna... bardzo fajna!:-) bedziemy sobie w weekend z moim osobistym
      cwiczyc "cie maj fac?".. "bine";-)))
      do nauki rumusnkiego mam jakas ksiazke i kasete, obie pozyczone od kumpla, uczyl
      tego jezyka swoja zone. niestety sposob prezentacji materialu jest malo
      nowoczesny a lekcje sa troche nudne:-/
      rumunski nie jest trudny: slownictwo podobne do francuskiego czy wloskiego, a
      wymowa fonetyczna, wiec wystarczy znac kilka prostych zasad i mozna czytac:-)
      • staua Re: Dosc fajna strona 29.01.05, 18:33
        Ja (oprocz rodzinnych rozmow) nauczylam sie rumunskiego glownie z ksiazki (wymienionej na tamtej
        stronie) "Teach yourself Romanian". Szczerze polecam, choc u mnie to nie bylo tak calkiem yourself, bo
        mialam Rumuna zawsze do pomocy, no, ale ksiazka wydaje sie niezla.
    • adziunia Re: Dosc fajna strona 16.02.05, 13:40
      A znacie moze jeszcze jakies inne strony www do nauki rumunskiego?? Czy w
      Warszawie sa jakies ksiegarnie jezykowe gdzie mozna kupic jakis podrecznik do
      nauki rumunskiego??
      • szpulkaa Re: Dosc fajna strona 16.02.05, 14:08
        witaj Adziunia:-)
        bedac w Polsce lazilam po roznych ksiegarniach, Empikach i innych takich i
        szukalam slownikow albo rozmowek polsko-rumunskich... i... i nie znalazlam nic!
        tylko w jednym antykwariacie byly stare rozmowki rumunsko-polskie /zeby bylo
        ciekawiej;-)/, ktore natychmiast nabylam!;-)
        radze polazic po anykwariatach albo popytac w ambasadzie... moze cos wiedza? a
        moze ktos na forum ma wiecej szczescia w poszukiwaniach... bo napewno sa tu
        ludzie, ktorzy maja duzo bogatsze doswiadczenia w nauce jezyka:-)
        • staua Re: Dosc fajna strona 16.02.05, 16:00
          Rzeczywiscie, po polsku sa dostepne jedynie te dawno wydane rozmowki (moja mama tez je ma). Jesli
          znasz angielski, to OK jest "Teach Yourself Romanian" Dennis Deletant i Yvonne Alexandrescu.
          Dostepne np. w Amazon.com.
          • adziunia Re: Dosc fajna strona 18.02.05, 15:53
            Tak myślałam że raczej żadnych podreczników nie ma :/ Chetnie kupilabym "Teach
            yourself Romanian" tylko że ja przez internet to nie umiem, wolałabym pojsc do
            sklepu zaplacic sprzedawcy i wyjsc z książeczką :)
            • staua Re: Dosc fajna strona 18.02.05, 16:07
              Sprobuj moze zapytac w jakichs anglojezycznych ksiegarniach, oni czasem sprowadzaja na zyczenie...
      • olt Re: Dosc fajna strona 18.02.05, 16:18
        adziunia napisała:

> A znacie moze jeszcze jakies inne strony www do nauki rumunskiego?? Czy w
        > Warszawie sa jakies ksiegarnie jezykowe gdzie mozna kupic jakis podrecznik do
        > nauki rumunskiego??

Ciężko z tym; w Warszawie na lektoracie z rumuńskiego na UW wszyscy się uczyli z kserówek; co
        pewien czas (typu 2 lata) lektorowi udawało się przywieźć partię książek z Rumunii, ale oczywiście nie
        trafiała ona do normalnego obiegu. W akcie desperacji możesz próbować dowiadywać się, czy
        Uniwersytet Jagielloński nie ma swojej księgarni - może tam coś się trafi, jako że w Krakowie jest
        rumunistyka, a w Warszawie tylko dwuletni lektorat. Ale nie obiecywałabym sobie zbyt wiele po tej
        akcji, choć poszukać nie zawadzi.
        Inne rozwiązanie to spróbować wypożyczyć z UW podręcznik i zrobić sobie xero - tylko to tego trzeba
        zbajerować jakiegoś studenta Uniwerku. ;)
        • adziunia Re: Dosc fajna strona 18.02.05, 20:31
          Bardzo ciekawe rady :] Sadze ze w akcie desperacji beda cos kombinowac na UAMie
          bo tam niby jest rumunistyka chociaz nic o niej nie slyszalam. Narazie nauke z
          netu odkładam na wakacje kiedy bede miec wiecej czasu :]
          • olt Re: Dosc fajna strona 18.02.05, 20:59
            > Bardzo ciekawe rady :]
            ;)
            cóż, rady praktyka ;)
            Na UAM to też niezły pomysł. Nie podam Ci niestety nazwy ani autorów podręczników (pewnie to
            bedzie jakaś 'Limba româna'), bo ich nie znam - mam tylko kserówki z konkretami. ;) Wiem, że są dwa
            rumuńskie podręczniki, jeszcze z poprzedniego ustroju, i korzysta z nich (jednego lub drugiego,
            zależnie od preferencji lektora) i Kraków i Warszawa.
            Ponadto mam jeszcze ksero francuskiego podręcznika do rumuńskiego (zapomniałam nazwę, ale to już
            jest coś współczesnego), z kasetami (tych nie kserowałam, tylko przegrałam :>). Traktuję to
            uzupełniająco, stwierdzając, że:
            1. na kasetach mówią dziwnym rumuńskim, takim mało życiowym ;)
            2. warto do tego dobrze znać francuski, ponieważ sa tam różne ciekawostki i uwagi w tymże języku.
    • adziunia Wymowa 31.03.05, 16:40
      Czy ktos moglby mniej wiecej powiedziec jak czyta sie literki ktorych nie czyta
      sie tak jak po polsku np.î ,ţ , bo ucze sie z angielskojezycznych stron i dla
      nich to dziwne ze "a" czyta sie a :]
      • olt Wymowa bardzo naprędce 31.03.05, 19:52
        'â' to (z dużą dokładnością ;)) ta sama litera co
        'î', i wymawia się jak polskie 'y'
        z kolei
        'ă' brzmi mniej więcej tak jak francuskie 'e' nieakcentowane
        zaś zwyczajne
        'a' czyta się jak polskie 'a'
        acz w sytuacji gdy masz zbitek
        'ea' czytasz to zazwyczaj miękko 'ia' (przy czym 'i' czytasz króciutko), ale zmiękczenie to jest zależne
        od regionu; spotkałam sie również z dosyć twardą wymową
        'ţ' czytasz jak polskie 'c'
        'ş' jak polskie 'sz'
        i to chyba wszystko..? ;)

Aha, najtrudniejsze w wymowie (moim zdaniem) jest prawidłowe wymawianie końcówek typu 'ni', 'ţi', 'şi'
        itd ponieważ należy wymówić to 'i' bardzo króciutko. Gdy wymówisz je dłużej, jak po polsku, (rumuński
        zapis: 'nii' itd) możesz zmienić znaczenie wyrazu (np zamiast rzeczownika nieokreślonego masz
        określony). Ostrzegam, że rumuńskie 'ni', 'ţi', 'şi' wcale nie brzmi jak polskie 'ń', 'ć', 'ś', jest twardsze
        i...no to trzeba usłyszeć, a potem poćwiczyć ;)

Pozdrawiam wszystkich,

OLT (bardzo w niedoczasie)

[a jesli okaże się, że te wszystkie pracowicie wklejane literki się wysypały, to chyba rzucę bluzgiem! ;)]
        • adziunia Re: Wymowa bardzo naprędce 31.03.05, 22:50
          Dzięki. Na szczescie na stronce sa nagrania wiec jakos wychwyce te wszystkie
          literki :] A czy sa jakies skroty na klawiature zeby zrobic np. ă ??
          • staua Re: Wymowa bardzo naprędce 02.04.05, 01:07
            Powoli wracam do cywilizacji i pozdrawiam z Brazylii, a do wykladu Olt dodam
            tylko, ze wymowa tej gloski, o ktora pytasz, Adziuniu, to nie jest dokladnie y
            takie, jak nasze, tylko troche inny dzwiek, jednak y jest do niego najbardziej
            zblizone.
            • adziunia Pewne watpliwosci 02.04.05, 21:45
              Jak jest np. "jestem" , sunt czy sînt czy obie wersje sa poprawne?? Bo na
              stronce z ktorej sie ucze sa te dwie wersje i nie wiem co mam o tym myslec :/
              • staua Re: Pewne watpliwosci 02.04.05, 23:34
                Sunt to wersja poprawna wedlug obecnej ortografii.
            • szpulkaa do Staua 04.04.05, 13:39
              no wiesz Staua... juz dalej od wiosny, Swiat, etc. nie moglas uciec???:-)))))
              pozdrawiam z Rumunii;-)
              • staua Re: do Staua 04.04.05, 15:49
                Za dluga byla tu zima - potrzebowalam slonca!
                A teraz chociaz nie ma juz sniegu, chociaz nadal zimno...
                Pozdrawiam
                • szpulkaa Re: do Staua 04.04.05, 16:54
                  no wiesz... tutaj jest calkiem cieplo... wiosennie;-) zamiast do Brazylii
                  przyjezdzaj do Rumunii!!! :-P /niezly slogan reklamowy mi wyszedl;-)/
          • adziunia Skróty na klawiature 14.04.05, 20:21
            Nie wiem czy ktos gdzies to juz pisal, ale sama znalazlam odpowiedz na swoje
            pytanie :]
            ă = ALT + 0227
            ş = ALT + 0186
            ţ = ALT + 0254
            â = ALT + 0226
            î = ALT + 0238
            • szpulkaa Re: Skróty na klawiature 15.04.05, 14:23
              Adziunia, no niezla jestes! w zyciu bym nie wpadla, ze to tak moze wygladac;-)))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka