filharmoniker1
06.09.17, 12:43
Witam,
Planuję wybrać się w majowy długi weekend 2018 do Ligurii. Pierwszy raz jadę do Włoch więc proszę o porady. Planuję jechać z Warszawy autem w 5 osób z 3 dzieci, myślę że na raz nie dam rady więc pewnie wezmę nocleg gdzieś po drodze w Szwajcarii może w Chur. (jak wyjadę o 3 -ciej to na 20-ta chyba zajadę do Chur auto stare więc zawsze planuję ze 20% zapasu do tego co podaje google maps) Czyli jechałbym przez Niemcy / Lichtenstein / Szwajcarię. Czy o tej porze roku, tj. koniec kwietnia / początek maja nie będzie problemu z przejazdem przez przełęcze alpejskie , czytałem że może zalegac śnieg? Czy mogę jechać w letnich oponach ? Przejazd planuje przez Jullierpass i Malojapass (chciałbym popodziwiać alpejskie widoki).
Noclegu będę szukał w okolicy Loano, Pietra Ligurie, Finale Ligurie. Rozumiem że nie warto brać hotelu z basenem bo i tak basen będzie jeszcze nieczynny. Czy da radę wykąpać się w morzu ? Jakie są temperatury w tym okresie ? Myślę aby z Ligurii zrobić wycieczkę na zachód do Monako, a także na wschód do Pizy i Florencji). Powrót robiłbym też z przystankiem w Szwajcarii. A może Liguria nie ma sensu w tym okresie i nie będziemy mieli co robić na miejscu ? Gdyby ktoś doświadczony udzieliłby mi porad byłbym bardzo wdzięczny, nie wiem czego mogę się spodziewać przy takim wyjeździe.
Adam