Gość: Paweł IP: *.plwaw.energis.pl 23.09.05, 14:49 Witam, Był ktoś może w Taorminie? Warto tam pojechać w czerwcu, żeby odpocząć troszkę? Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Taormina 23.09.05, 14:51 Zdania sa rozne: ktos na tym forum twierdzil, ze to nic specjalnego. Mnie podobala sie bardzo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=91&w=27040843&v=2&s=0 Chetnie wrocilabym tam na dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Taormina IP: *.plwaw.energis.pl 23.09.05, 14:57 Chciałbym pojechać gdzieś w przyszłym roku z rodzinką (żona + 20 miesięczne dziecko). Brałem pod uwagę właśnie Taorminę (fajne widoki), Portugalię (Playa de Falesia), Majorkę (może są tam jakieś ładne plaże ?), Sardynię, ewentualnie Toskanię (ale nie wiem czy będzię mi się chciało tłuc samochodem dwa dni w jedną stronę). Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giudi Re: Taormina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:13 Miałam okazję być w lipcu w Taorminie i z całą pewnością mogę potwierdzić, że to jedno z najładniejszych miasteczek na Sycylii. Piękne usytuowanie, skaliste wybrzeże, błekitna woda i Etna w tle. Panorama zapiera dech, szczególnie gdy można ja podziwiac z cudnie usytuowanego Teatru greckiego. Ach, gdyby tak jeszcze kiedys udało mi się obejrzeć jakiś spektakl :)...Poza tym, według mnie to jedno z najczystszych miasteczek na wyspie i bardzo oblegane turystycznie, również przez osoby ze świata show-biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daba Re: Taormina IP: *.aster.pl 06.11.05, 10:53 podpisuję się pod tym postem obiema rękami!!! Byłam na Sycylii ze 4 lata temu i gdy zobaczyłam Taorminę podczas wycieczki żałowałam, że to nie tam jesteśmy na wczasach. Byliśmy w Cefalu, które też jest malownicze, ale ustępuje Taorminie. Gdybym jeszcze raz miała jechać na Sycylię to tylko tam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Taormina IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 24.09.05, 22:01 Tak, pytanie było czy warto jechać do Taorminy. A poza tym rozważałem (jak wymieniłem wcześniej) kilka innych miejsc w Europie, więc może ktoś był tam to coś ciekawego opowie o tych krajach (ciekawych miejscach). Dziękuję. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Taormina - do Pawła... IP: *.crowley.pl 28.09.05, 08:37 > nie wiem czy będzię mi się chciało tłuc samochodem... Sądząc po tych słowach, chodzi Ci o stacjonarny wypoczynek na plaży. A jeśli tak i jeśli to mają być Włochy, to najwięcej pięknych plaż jest na wybrzeżu Sardynii, o czym pisałem wiele razy, np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=6095736 Na tym wątku możesz poczytać o wielu ciekawych miejscach w Europie... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2864491 Oczywiście Wybrzeże Algarve w Portugalii także słynie z malowniczych plaż... pl.trekearth.com/gallery/Europe/Portugal/photo186145.htm pl.trekearth.com/gallery/Europe/Portugal/photo135172.htm I na Majorce są piękne plaże: pl.trekearth.com/gallery/Europe/Spain/Balearics/Mallorca/photo197170.htm To znaczy piękne w/g mnie, bo niektórzy wolą takie plaże: pl.trekearth.com/gallery/Europe/Spain/Balearics/Mallorca/photo88636.htm Pzdr. bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Taormina - do Pawła... IP: *.plwaw.energis.pl 28.09.05, 08:57 Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daba Re: Taormina IP: *.aster.pl 06.11.05, 10:56 Z pewnością każde z miejsc zasługuje, aby tam pojechać. Ale mimo wsszystko stawiam na Majorkę. Byłam tam w tym roku i urzekła mnie bardzo. Są miejsca do których chce się wracać - dla mnie są to Teneryfa i Majorka właśnie. Chociaż wiele miejsc oczywiście nie widziałam... Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Taormina 24.09.05, 00:35 Taormina to jedno z ciekawszych i ładniejszych miejsc na Sycylii. Również najbliższe okolice Taorminy: Alcantara, Isola Bella, zamek na szczycie m. Tauro, Castelmola. Są to miejsca, z których widoki zapierają dech w piersiach ( przy dobrej pogodzie). Nie wiem jak będzie tam z odpoczynkiem. To najbardziej zatłoczona część Sycylii i plaże tez nalezą do najbardziej zapełnionych. Pojechać warto na pewno ale przy okazji warto obejrzeć całą wyspę. sicilia.indettaglio.it/eng/comuni/me/castelmola/castelmola.html www.thais.it/itinerari/orlandi/19a0497.htm www.asahi-net.or.jp/~wd3n-ebt/taormina1-21.htm www.asahi-net.or.jp/~wd3n-ebt/taormina1-20.htm inka.clib.dote.hu/~fpista/utazas/vulkan/isola-bella.jpg inka.clib.dote.hu/~fpista/utazas/vulkan/taormina-felulrol.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Taormina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 09:59 Taorminę polecam bardzo, piękne miasteczko, zabytkowe z klimatem. Dobry punkt wypadowy do zwiedzania wyspy (Etna, Syrakuzy).Wydaje mi sie, że brzeg tam jest wysoki i na plażę zjeżdza się windą. A Sycylię polecam zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Taormina IP: *.plwaw.energis.pl 26.09.05, 14:19 No i podobno najlepsza pizza we Włoszech właśnie na Sycylii. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Taormina IP: *.acn.waw.pl 26.09.05, 15:18 najlepsza jest w Neapolu np u da Michele :) Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Taormina 27.09.05, 20:01 Sycylia jest jednym z najbardziej urokliwych i dzikich jeszcze miejsc europy. Taormina jest perła jakich jest mnóstwo na tej wyspie. Warto tam jechac, wszedzie blisko i niezapomniane wrazenia. Proponuje zapoznac sie nieco z przewodnikiem po Sycylii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: Taormina IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 29.09.05, 11:50 Zgadzam sie z radioaktywnym.Piekne miejsce,w sezonie troche troczno, masa turystow.Najlepiej wybrac sie w czerwcu lub we wrzesniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iziek Re: Taormina IP: *.adm.uj.edu.pl 04.10.05, 10:44 Pomimo padającego deszczu (w sierpniu!) bardzo mi się podobało to miasteczko, głównie położenie, wąskie uliczki, kamienice, widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruu Re: Taormina IP: *.ip.fastwebnet.it 05.10.05, 14:19 Zupelnie nie zgadzam sie z tymi opiniami, miasteczko owszem piekne, ale takich we Wloszech jest sporo. Wspanialym greckim teatrem i widokiem z niego mozna sie cieszyc za 6 euro - wiec jest to jednorazowa przyjemnosc i trudno zaliczyc ja do atrakcji dluzszego pobytu w Taorminie. Turystów jest mnóstwo, zwlaszcza tych bedacych tylko przejazdem. Oczywiscie odbija sie to na cenach, ktore sa chyba dwu-krotnie wyzsze od standartu na Sycyli. Miasteczko ma typowo turystyczna atmosfere. Jest to miejsce "obowiazkowe" do zwiedzenia podczas pobytu na Sycylii, ale na pewno nie polecalabym go na pobyt dluzszy niz pól dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Taormina 05.10.05, 21:04 To chyba przesada, że jest sporo takich miejsc we Włoszech jak Taormina. Może znalazłoby się parę. To prawda że, zatłoczona i droga. Tak jest z atrakcyjnymi miejscami we Włoszech. To chyba wszyscy wiedzą. Nikt tutaj jednak nie polecał tutaj Taorminy na dłuższy pobyt, zwłaszcza dla oszczędnych. Pół dnia czy półtora, to zależy od tego co i jak chce się zobaczyć. Wiec z czym się zupełnie nie zgadzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruu Re: Taormina IP: *.ip.fastwebnet.it 06.10.05, 14:49 Sorry, pomylilam watki na ktore mialam odpowiedziec. Ten dotyczyl "wrocilem z pieknej Taorminy". A co do pieknych miejsc - to chocby toskanskie:San Gimignano, Montepulciano, Cortona. Na samej sycylii Erice (choc tez mnostwo turystow)...;( Odpowiedz Link Zgłoś