Dodaj do ulubionych

ceny we Włoszech

14.12.05, 09:22
cześć, wybieram się pierwszy raz do Włoch na kilka dni (do Mediolanu na
spotkanie wspólnoty Taize i na 1 dzień do Rzymu). Nie mam pojęcia jakie są
ceny we Włoszech, chciałabym kupić jakieś pamiątki, iść na pizzę, coś
zwiedzić.. Proszę podajcie mi orientacyjne ceny np. biletów wstępu do muzeów,
jakichś pamiątek - (co najlepiej kupić???), podstawowych art. spożywczych. Czy
opłaca się kupić coś we Włoszech?
Obserwuj wątek
    • ortodox Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 12:47
      Ceny podstawowych art. spoż. we Włoszech są średnio 2-3 razy wyższe niż w
      Polsce. Do wyjątków należy znacznie tańsze niż w Polsce wino i makaron.
      Ceny wstępów są również dość wysokie 4-8 euro, w restauracjach również jest
      drożej niż u nas i tutaj rozrzut jest trudny do ustalenia (min. 2x).Jak widzisz
      koszty w DURZYM przybliżeniu można przyjąć jako 2x wyższe niż w Polsce.
      pozdrawiam

• maja64 Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 13:44
        dzięki, a co z pamiątkami? Może mi coś doradzicie co fajnego można przywieźć?
        Czy w takim razie wystarczy mi 100 euro na wydatki na 5-6 dni dla dwóch osób
        (bez kosztów jedzenia i noclegów)?
        • hernandez Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 14:07
          Moge Ci podac ceny rzymskie: w sklepach typu Standa, DiPerDi, GS (te sklepy to
          wielkosciowo polskie globi itp.) ceny bardzo zblizone do naszych. JEst wiele
          rzeczyy tanszych (np.salami, mąka, prosciutto i viele innych) i czesc drozszych
          (mleko, dosc drogi jest tez np.chleb).Ceny napojow prawie takie jak u nas. Nie
          ma mowy o tym ze sa 3-4x wyzsze! Ceny 3,4x wyzsze sa w sklepach przy glownych
          szlakach turystycznych.

Obiad w restauracji- tu rozpietosc cen jest ogromna! Mozna zjesc pizze i za 3-
          4EUR i za 20EUR! I lokal gdzie jesz za 3UR moze byc taki sam jak ten za 20EUR

Przeszukaj to forum bo juz ok czerwca bylo takie pytanie i na nie odpowiadalem
          i ja i kilka innych osob dosc dokladnie.

• ortodox Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 15:09
            A kto pisał p 3-4x droższych produktach???
            Ciekawe czym Ty się żywisz hernadez, że ceny wydały się tobie porównywalne do
            polskich. Chińskimi zupkami i mrożoną pizza? To czym się żywią Polacy jest tam
            niestety wyraźnie droższe(chleb nawet 5x, wędliny i mięso 3-4x) Droższe są
            owoce i soki! Ceny oczywiście różnią się w różnych sklepach ale przecież będąc
            tydzień w Italii, do tego po raz pierwszy, zapewne bez samochodu, trudno
            poświęcić pół dnia na szukanie LIDL czy innego supertaniego sklepu. To nie ma
            sensu, szkoda na to czasu. Kupuje się przeważnie tam gdzie się przebywa. Co
            innego gdy mieszka się tam pół roku, wtedy można sobie poszukać.
            Co do pamiątek, to wszystko zależy od upodobań i miejsc, które odwiedzisz.
            Rozsądna pamiątkę można kupić za 10-15euro, tak są też tańsze ale to rzecz
            gustu. Kwota 100euro wydaje się niewielka na 2 osoby ale jak nie ma więcej, to
            musi starczyć i tyle.
            pozdrawiam

• hernandez Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 15:36
              Nie zgodze sie z toba i tyle.W dyskusje tez nie bede wchodzil co do cen.

Ja w Polsce mieszkam w Warszawie i porownuje ceny warszawskie do cen w Rzymie.
              W kazdym razie radze poszukac (a wcale nie trzeba szukac LIDLa) bo GS, Standa i
              inne sa tez w centrum miasta tylko nie przy samych glownych szlakach
              turystycznych by wydac porownywalnie do kosztow w Warszawie.

• maja64 Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 15:47
                wielkie dzięki za info.., wychodzi na to, że trzeba będzie wziąść więcej kasy..
              • ortodox Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 15:56
                Masz prawo się niezgdzać, mamy demokrację i wolnść słowa, podobno :).
                pozdrawiam
                • hernandez Re: ceny we Włoszech 14.12.05, 17:59
                  Dziekuje bardzo;) PZDR
          • zuzinkas Re: ceny we Włoszech 15.12.05, 14:07
            Jesli chodzi o Mediolan to pizze za 3-4 € to moze i zjesz ale "d'asporto" a nie
            nie w knajpie (mozna znalezc od ok 6-8 w gòre w porze obiadowej bez nakrycia,
            wieczorem moze byc drozej, zalezy od knajpy). A jezeli chodzi o supermercato w
            centrum to jest STANDA na Via Torino.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka