Dodaj do ulubionych

wtyki elektryczne????

IP: *.faratfilm.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 14:30
czy ktoś z was sie orientuje, jakie wtyki elektryczne sa w standardzie we
Włoszech. Czy trzeba się zaopatrzec w jakąs specjalną przejściówkę by móc
zasilać drobny sprzet elekrtyczny. Czy nasze polskie standardowe wtyczki będą
pasowały we Włoszech?
Dzieki za ospowiedzi na które z niecierpliwością czekam.

P.S. A co to jest spinotto?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: wtyki elektryczne???? 18.07.06, 14:59
      Wg slownika sworzen tlokowy. Wtyczka to "spina", ale pewnie niektorzy
      mowia "spinotto". Bylo juz sporo watkow na ten temat.
    • Gość: XP Re: wtyki elektryczne???? IP: *.pl / *.enterpol.pl 20.07.06, 18:29
      Nie występuje coś takiego jak gniazdko z bolcem, przynajmniej tam gdzie ja
      byłem. Ich wtyczki mają 3 bolce. W hotelu golarkę lub suszarkę da się podłączyć,
      ale już wtyczkę taką jaką ma np kabel od czajnika elektrycznego już nie, za
      grube ma bolce. Trzeba kupić sobie przejściówkę.
    • Gość: Piotr Re: wtyki elektryczne???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 19:46
      Jeśli chodzi o ładowarkę do telefonu, suszarkę to podłączysz ale czajnika już
      nie. Zaopatrz się w przejściówkę.
      • deelaylah Wloskie gniazdka elektryczne 21.07.06, 13:42
        Po pierwsze - maja 3 dziurki, bo wiele wloskich wtyczek ma 3 bolce. A po drugie
        - na pewno nie bedziesz mial problemow z wtyczkami typu Schuko 10A (w Polsce
        uzywamy Schuko 10A i Schuko 16A, ten pierwszy typ ma ciensze bolce), problem
        pojawia sie, gdy np. Twoja suszarka ma wtyczke Schuko 16A, bo po prostu bolce sa
        za grube i nie mieszcza sie ww wloskich dziurkach.;) Adaptery kupisz bez
        problemu, ale radze zabrac ze soba przykladowa wtyczke Schuko 16 i sprawdzic
        adapter przed zakupem, bo niektore maja zbyt waski rozstaw "dziurek" i moze
        wtyczka nie wejsc. Czasem spotyka sie kontakty dostosowane do obu typow wtyczek,
        ale niestety nie wszedzie.

Pozdrawiam,
        Dee
        • linn_linn Re: Wloskie gniazdka elektryczne 21.07.06, 14:03
          Wlasnie... ja nawet do wloskiego zelazka musze go uzywac. Zwykle jednak mam
          problemy ze sprzetem gosp. dom. produkcji niemieckiej.
          • deelaylah Re: Wloskie gniazdka elektryczne 21.07.06, 14:25
            Ja natomiast do odkurzacza - bez adaptera to moge sobie co najwyzej miotla po
            parkiecie pomachac.;) Aha, i moja pralka (wloska) tez ma taka wtyczke. I lodowka
            tez...
            • linn_linn Re: Wloskie gniazdka elektryczne 21.07.06, 16:17
              Ja mam w domu nawet gniazdko tzw. przemyslowe. Jeszcze inna przejsciowka.
              Przerabialam kontakty na nowe, a ten zostal. Kupilam kilka przejsciowek w
              sklepie i uzywam. Jadac na urlop tez wrzucam do walizki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka