IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:59
Witam wszystkich życzliwych, którzy mogą poświęcić mi chwilkę
i podzielić się swoimi doświadczeniami po wizycie w Dolomitach:)
Na które szczyty koniecznie warto wejść?Czy konieczne są uprzęże do
zdobywania szczytów wyznaczonymi szlakami?Gdzie warto się zakwaterować
i czy jest szansa aby we wrześniu pojechać "w ciemno" i na miejscu bez
problemu załatwic nocleg?
Dzięki wielkie:)
Obserwuj wątek
    • grzek Re: Dolomity 03.08.06, 14:05
      Byłem w lipcu w Madonna di Campiglio, ale pewnie ciebie interesują Dolomity w
      rejonie Val Gardena. Chyba tam są bardziej popularne. Z tym wchodzeniem na
      wieksze szczyty to nie taka prosta sprawa. Na większość wyższych szczytów
      potrzebny jest sprzęt ale tras dla amatorów jest dużo i jest gdzie pochodzić bez
      "uprzęży". We wrześniu jest już po sezonie i z zakwaterowaniem nie powinno być
      problemu. Praktycznie powinno być w każdym miejscu oferującum noclegi.
      • ewa553 Re: Dolomity 03.08.06, 16:44
        uprzaz jest potrzebna jedynie na trasy wspinaczkowe lub na Via Ferrata
        • Gość: Dominika Re: Dolomity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 16:46
          Dzięki wielkie.Teraz tylko zaopatrzę się w przewodnik i na pewno znajde coś dla
          siebie:))
          • grzek Re: Dolomity 03.08.06, 19:27
            Nie wiem czy znajdziesz jakiś dokładny i jeszcze aktualny przewodnik w Polsce
            (mam na myśli drukowany) w zasadzie wszystkiego można dowiedzieć się droga
            internetową, najprościej i najszybciej. Proponuję na początek wybrać sobie parę
            konkretnych miejsc a potem je "obrabiać".
            • testardo Re: Dolomity w nocy 04.08.06, 18:15
              A czy ktos z Was orientuje sie jakie sa temperatury w nocy? Wybieramy sie pod
              namiot i nie bardzo wiem co wziac do spania - dres czy bokserki i t-shirt wystarcza?
              • Gość: bp Re: Dolomity w nocy IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.06, 21:17
                Dla informacji-dzis w nocy powyzej1500m spadl snieg w dolomitach-wiec raczej
                cos cieplego.
              • testardo Re: Dolomity w nocy 27.08.06, 18:50
                Odpowiadam sama sobie. Nawet w sierpniu jest zimno! Na wysokosci 1400mnpm w nocy
                temperatura spada do ok 5 stopni, juz na 900mnpm w nocy w namiocie sie nie
                marzlo w tshircie i bokserkach i spiworze. W ciagu dnia bylismy glownie wysoko
                (powyzej 2000mnpm) i raczej zimowa kurteczke mielismy zawsze na sobie (z
                koszulka lub koszulka i polarem pod spodem). Mijani turysci piesi tez raczej
                cieplo ubrani - rybaczki i grube kolanowki, buciory i kurtki typu gore-tex.
                Tylko kolarze w bermudach i krotkich rekawkach....ciekawe czemu:)
    • Gość: leszeke Re: Dolomity IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 11:31
      Dolomity są wielkie - i nie da się zobaczyć wszystkiego za pierwszym, drugim
      czy trzecim razem ...
      Dużo zależy od tego czy ma się do dyspozycji samochód.
      Wg mnie czasem o wiele ciekawsze są wycieczki wokół jakiejś góry, a nie na nią -
      na pierwszy raz polecał bym np. noclegi w Misiurinie i wycieczke wokół Tre
      Cime ...
      • testardo Re: Dolomity 07.08.06, 12:45
        My robimy wyprawe na motorach. Bierzemy namioty i gdzie nam sie spodoba bedziemy
        sie zatrzymywac, polazimy po gorach, a nastepnego dnia w dalsza droge. Chyba ze
        w jakims miejscu spodoba nam sie szczegolnie to zostaniemy dluzej. Zaczynamy w
        Bolzano. Jesli macie jakies trasy szczegolnie godne polecenia, jakies miejsca na
        biwak (camping, gospodarstwo agroturystyczne) to podzielcie sie prosze to wiedza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka