Dodaj do ulubionych

fajne campingi/schroniska na Sycylii

27.08.07, 13:15
Planuję spędzić tam 7-10 dni w końcu września, objazdowo ale bez samochodu.
Szukam miejsc cichych, blisko morza, ale nie strasznie oddalonych od
cywilizacji (komunikacja publiczna, plecaki...), chętnie jakieś małe wioski
czy miasteczka.
1) Czy znacie jakieś godne polecenia campingi na Sycylii, ew. czy ktoś ma
doświadczenie z którymś z nielicznych schronisk młodzieżowych?
2) Jak w ogóle wyglądają sycylijskie campingi - warunki sanitarne,
"infrastruktura", towarzystwo? Do tej pory za granicą zwykle nocowaliśmy w
schroniskach, włoskie ceny zdecydowanie zniechęcają :(
Obserwuj wątek
    • drugikoniecswiata Re: fajne campingi/schroniska na Sycylii 29.08.07, 05:02
      nikt nic nie powie? :-((
      • Gość: Maciek Re: fajne campingi/schroniska na Sycylii IP: *.chello.pl 29.08.07, 15:33
        Nocowałem 3 lata temu pod namiotem na 3 sycylijskich kempingach: w Katanii,
        Cefalu i Agrigento.
        W Katanii jest kilka kempingów na obrzeżach miasta (w kierunku Syrakuz), ja
        nocowałem na tym, który w nazwie ma "Europeo" (nie pamiętam całej nazwy).
        Warunki były przyzwoite, poza miejscem na namioty były domki kemp., ale nie znam
        ich ceny ani warunków wewnątrz. Kemp. miał niezłe połączenie autobusowe z
        centrum Katanii (jechało się chyba ok. 15 min.). Minusem tego kemp. były
        wieczorne, głośne dyskoteki (od 22.00 do 2.00) dla obozowiczów mieszkających w
        domkach (część z obozowiczów to Polacy), ale po sezonie zapewne ich nie będzie.
        Kemp. w Agrigento był cichy i czysty, niczym szczególnym się nie wyróżniał,
        spałem tam tylko 1 noc (zatrzymałem się tam, bo chciałem zobaczyć słynne
        pozostałości greckie), miasta Agrigento nie zwiedzałem.
        Koło Cefalu (za miastem w stronę Palermo) są obok siebie 2 kempingi (przy linii
        kolejowej). Ten, na którym nocowałem, był cichy i czysty (drugiego nie znam).
        Kłopotem był dojazd autobusem do centrum Cefalu, gdyż autobusy kursowały dość
        rzadko, a niekiedy w ogóle nie przyjeżdżały, choć figurowały w rozkładzie jazdy,
        więc bez własnego samochodu może być kłopot z transportem (na nogach z kemp. do
        centrum trzeba maszerować ok. 50 min., co w upale do przyjemności nie należy).
        Cefalu bardzo polecam, miasteczko jest urokliwe i ma sycylijski klimat (nie jest
        tak skomercjalizowane przez turystykę jak droga, "pocztówkowa" Taormina).
        Wszystkie w/w kempingi były nad morzem, miały własne plaże, były czyste i
        bezpieczne, kosztowały od 22 do 27 euro za 2 osoby, nieduży namiot i samochód
        (najdrożej było w Katanii).
        • drugikoniecswiata Re: fajne campingi/schroniska na Sycylii 29.08.07, 22:15
          Bardzo, bardzo dziękuję za konkrety,
          i poproszę o jeszcze :-)
          • Gość: Maciek Re: fajne campingi/schroniska na Sycylii IP: *.chello.pl 30.08.07, 12:55
            Jeśli masz konkretne pytania dotyczące pobytu na Sycylii, pytaj, w miarę
            możliwości odpowiem.
    • magnie Re: fajne campingi/schroniska na Sycylii 02.09.07, 12:04
      Ja polcema Bed&Breakfast w Palermo..Nazywa się Sole e Luna
      www.solelunabedandbreakfast.org/
      znajduje sie w centrum Pa blisko Teatro Massimo i Centro
      Storico...Włascicielką jest urocza Włoszka Patrizia;)

Polecam i Pozdrawiam,
      Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka