Dodaj do ulubionych

Katania,Messyna na Sycyli.

IP: *.proxy.aol.com 12.12.01, 02:41
Wybieram sie na kilka tygodni na Sycylie,szczegolnie w okolice Katanii,Messyny.
Jakie miejsca powinnam koniecznie zobaczyc,jakie kawiarnie powinnam koniecznie
odwiedzic.Czekam na podpowiedz.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lechu Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: 192.168.111.* 14.12.01, 18:07
      1. Etna. Odzaluj tez pieniadze na kolejke na gore. Bardzo drogo, ale nie
      pozalujesz. Nigdy czegos takiego wiecej nie zobaczysz. Uwaga: cena sklada sie z
      dwoch biletow: na kolejke i na przewodnika. Olej przewodnika, bo to leniwe
      cwaniaki. Zostaw sobie bardzo duzo czasu. Nie boj sie wchodzic. Jak jestes
      dobra w chodzeniu, mozesz atakowac krater glowny (2 km obwodu, 400 m
      glebokosci!). Jak wrocisz na wysokosc schroniska, idz na prawo na stare kratery
      przez zastygle rzeki lawy. Bomba. Potrzeba ze 3 godz.

2. Taormina.

3. Jezeli masz czas i pasjonuja Cie zabytki , wsiadaj w kolej i rob wypady na
      poludnie Sycylii. Tam sa Syrakuzy, wspanialy wloski barok (Noto), w Gela
      autentyczny grecki, 8-metrowy mur obronny, w Piazza Armerina niezwykle ruiny
      cesarskiej willi rzymskiej z ponad 2000 m2 mozajek. Zabytek z gatunku must see!
      Czegos takiego nie ma nigdzie wiecej.

Mesyne daruj sobie: ponura, czarna jak ten bazalt z Etny. Tak samo Palermo:
      nudne, brzydkie. Ogolnie mowiac: poludnie, to jest to!
      • Gość: Diana Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: *.proxy.aol.com 15.12.01, 01:17
        Dziekuje za wskazowki.Pozdrawiam.
      • Gość: acek Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: 213.77.50.* 19.12.01, 11:48

> Mesyne daruj sobie: ponura, czarna jak ten bazalt z Etny. Tak samo Palermo:
        > nudne, brzydkie. Ogolnie mowiac: poludnie, to jest to!

Palermo nie jest moze piekne, ale jest nieslychanie klimatycznym miejscem.
        szczegolnie tamtejsze targi, i male zapyziale kafejki gdzie daja doskonala kawe.
        Urocze jest Mondello i Monreale, uwazam, ze warto tam wpasc...

• Gość: moni Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: *.stream.pl 26.01.02, 12:09
      Południe, jeszce raz południe. Taormina, Syrakuzy, Etna ale najwiekszy odjazd
      to wyspy eolskie. można zwariować od widoków.
      Gorąco polecam . A tak na marginesie to kolejka na Etne spłyneła w tym roku z
      lawą więc do górnego krateru tylko wynjetym busikiem
      • Gość: Lechu Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 00:06
        Potwierdzam w calej rozciaglosci, ale kolezanka chyba nie jest od widokow, bo
        pytala o kawiarnie (;-)), a na wyspach liparyjskich kawiarnie sa dobre tylko w
        srodku sezonu (Panarea!!) i piekielnie sa drogie.
      • Gość: magda Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: *.icpnet.pl 12.02.02, 00:21
        Gość portalu: moni napisał(a):

> Południe, jeszce raz południe. Taormina, Syrakuzy, Etna ale najwiekszy odjazd
        > to wyspy eolskie. można zwariować od widoków.
        przychylam sie do uwag - zwiedzilam stronę wschodnią i poludniową do Agrigento( dla mnie kamienie
        jakich troche już widziałam,ale cóz to sprawa gustu).Największe wrażenie zrobiły na mnie także wyspy Liparyjskie
        czyli Eolie-byłam tydzień na Salinie i odwiedziłam okoliczne wysepki.
        Nie przegap lodów w catanii sa najlepsze-polecam zwlaszcza takie z kawałkami ciasta nazywały się chyba gelatio
        caldo.Superowe !!!
        Z kulinarnych historii w catanii specjalnościa sa dania a'la Norma ( boheterka oper Belliniego,ktorego pełno w catanii)
        np.pizza,spagethi a'la Norma czyli baklazany z pomidorami.
        > Gorąco polecam . A tak na marginesie to kolejka na Etne spłyneła w tym roku z
        > lawą więc do górnego krateru tylko wynjetym busikiem
        Jesteś pewny ??? Byłam tam w zeszłym roku,ale z powodu pogody guzik zobaczyłam więc chciałam ponowić
        próbę.
        Czyli od schroniska Rif.Sapienza tego gdzie jest noramalna droga (można dojechać autem lub busem) trzeba
        wynająć tego jeep-bus lub pieszo ??? Ciekawe ile za to liczą sobie ?
        magda
        • Gość: Lechu Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: 192.168.111.* 19.02.02, 15:08
          Od schroniska (chyba 2000 m) jeżdżą tylko autobusiki z przerobionych wojskowych
          Unimogów i przenoszą o 800m do góry, ALE NIE DO GŁOWNEGO KRATERU, do którego są
          jeszcze kilomety wędrówki piechotą przez księżycowy krajobraz po ostatnich
          wylewach. Liczą sobie chyba 45 tys. za głowę, ale warto zapłacić, jeżeli ktoś
          zamierza w ogóle dotrzeć do wielkiego krateru, bo to wielki szmat wędrówki
          (będzie z 1,4 km różnicy poziomu do pokonania). Obok (0,5 km) od miejsca
          docelowego, na prawo jest ca. 200 metrowy, nowy stożek, który Etna usypała
          poprzedniego roku w ciągu dwóch tygodni. Jest bardzo stromy i sypki, ale warto
          wejść.

• Gość: Lechu Re: Katania,Messyna na Sycyli. IP: 192.168.111.* 19.02.02, 15:11
          Aha,

niedługo po mojej wizycie mieli przedłużyć drogę dla unimogów mniej więcej na
          wysokość zniszczonej stacji kolejki górskiej. Niestety, nie zdążyli do czasu
          mojej inspekcji ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka