Dodaj do ulubionych

Sycylia-prom

IP: *.dwtele.pl 22.01.08, 18:21
Czy ktoś wie w jaki sposób funkcjonuje przeprawa promowa z Villa San
Giovanni (Kalabria) do Messyny na Sycylii. Chodzi mi o przeprawę
samochodem. Co ile minut lub godzin odpływa prom. Ile kosztuje bilet
w jedną stronę za osobę i za samochód. Czy ewentualnie istnieje
strona internetowa, gdzie można dokonać wcześniejszej rezerwacji. Za
wszelką pomoc będę wdzięczny!
Z poważaniem!
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciej Re: Sycylia-prom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 13:53
      23 EUR w jedną stronę, 25 EUR w dwie strony ważny 3 dni, 40 EUR w dwie strony
      ważny 60 dni (cena za auto osobowe wraz z pasażerami).
      Przyjeżdżasz do Villa San Giovanni, ustawiasz się w kolejce i kupujesz bilet.
      Czas oczekiwania róźny - zależy od tego kiedy płyniesz, ale sądząc po
      organizacji ruchu (oddzielny pas do promu przez całą miescowość) kolejki
      potrafią być gigantyczne. Ja płynąłem w obydwie strony we wrześniu w zwykły
      dzień powszedni. Na Sycylię nie czekałem w ogóle, z powrotem około godziny.

Nie sądzą aby można było zarezerwować bilet na konkretną godzinę.
      Może tu coś więcej doczytasz
      www.carontetourist.it/caronteita/MessinaVillaSanGiovanni.mvd
      (jest booking online, ale dotyczny tylko trasy Salerno - Messina)

• Gość: henryk Re: Sycylia-prom IP: *.dwtele.pl 23.01.08, 14:50
        Serdecznie dziekuję za solidną i wyczerpującą odpowiedź. Wczasy na
        Sycyli mam wykupione w lipcu; przeprawa do Messyny 14.07
        (poniedziałek) powrót 25.07 (piątek). Wniosek jest taki, że
        powinienem kupić bilet w dwie strony ważny przez 60 dni. Jeszcze raz
        dziękuję!
        • Gość: Maciej Re: Sycylia-prom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 15:24
          Jeszcze jedna uwaga - nie daj się naganiaczom.
          Niedaleko od kasy stoją naganiacze, którzy oferują pomoc. Tak naprawdę cała
          pomoc polega na tym, że zaprowadzą Cię do kasy, a potem dopominają się o
          napiwek. Gdy dałem takiemu 1 EUR, to był strasznie wkurzony, że on mi tu pomaga,
          a ja mu daję taką śmieszną kwotę.
      • Gość: kevin_56 Re: Sycylia-prom IP: *.dynamic.mm.pl 08.04.14, 14:01
        Czy ktoś z Państwa orientuje się jaki jest koszt przeprawy promem z San Giovanni do Mesyny Kamperem?
        • aka10 Re: Sycylia-prom 08.04.14, 16:19
          Gość portalu: kevin_56 napisał(a):

> Czy ktoś z Państwa orientuje się jaki jest koszt przeprawy promem z San Giovann
          > i do Mesyny Kamperem?

www.ferriestosicily.com/2013/09/villa-san-giovanni-to-messina-ferry.html
    • Gość: fcmumin Re: Sycylia-prom IP: *.toya.net.pl 26.01.08, 23:09
      Promy kursują co pół godziny przez 24h, kasy są przy drodze i nawet
      jakbyś nie chciał to i tak je zobaczysz, z powrotem musisz jedynie
      uważać kiedy zjechać z autostrady w Messynie (zjazd do centrum) a
      potem na konkretną linię promową którą masz na bilecie. Wszystko
      przebiega sprawnie i do całej podróży musisz doliczyć ok 1h ze
      wszystkim, przy czym chce zaznaczyć że ja byłem we wrzesniu. Jeżeli
      chcesz więcej szczegółów pytaj, postaram się pomóc. Powodzenia!
    • Gość: Asik Re: Sycylia-prom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 21:22
      Z przeprawą promową z Villa do Messyny faktycznie nie ma żadnego problemu. My ostatnio pokonywaliśmy tę trasę w czerwcu 2006 roku. Niestety fatalna jest podróż samochodem do Villa, a dokładnie mniej więcej od Salerno do Villa - autostrada w kapitalnym remocie (ZGROZA)!!!
      Na drogę powrotną znaleźliśmy inną opcję - prom z Messyny do Salerno. (www.carontetourist.it).
      Samochód + 2 dorosłych i dziecko 3 lata (fotele 2 klasa) kosztowało nas ok. 100 euro. Polecam!!

• Gość: Maciej Re: Sycylia-prom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.08, 00:15
        Ale za to A3 Salerno - Reggio należy to chyba najbardziej widokowa autostrada
        jaką znam. Owszem nie można zakładać na niej przeciętnej prędkości 120-130 km/h
        a najwyżej za 100 km/h, ale za to jest niesamowicie malownicza. Henryk pisał, że
        będzie jechał w tygodniu, więc nie powinno być źle (w weekendy w trakcie wakacji
        korki są koszmarne).
        Ostatnio jechałem tą autostradą we wrześniu 2007 - było o wiele lepiej niż rok
        wcześniej. Sporo nowych odcinków było już oddanych to użytku.
        • Gość: henryk Re: Sycylia-prom IP: *.domainunused.net 02.02.08, 01:22
          Ten odcinek, od Neapolu do Villa San Giovanni, przejeżdżać będę w
          poniedziałek do południa. Potwierdzam słowa Macieja, że ten odcinek
          jest bardzo urokliwy. Jechałem tą trasą 10 lat temu,aczkolwiek nie
          całą, bo w połowie odbiłem do Sibari.
          • Gość: Asik Re: Sycylia-prom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 16:55
            To prawda, że widoki są fantastyczne.....
            • mediterraneo1978 Re: Sycylia-prom 13.02.08, 11:21
              Ale dla większości Polaków widoki te nie są wcale istotne. Na forach
              internetowych króluje pytanie : gdzie najlepszy all inclusive itp. ?
              • Gość: henryk Re: Sycylia-prom IP: *.domainunused.net 13.02.08, 11:47
                Potwierdzam!. Większość pyta jak wygląda hotel, czy inni byli
                zadowoleni, co można robić wieczorami. Są to bardzo ważne pytania i
                nie dziwię się tym turystom, którzy wydali dużo pieniędzy. Oczekują
                satysfakcji. Ja już nie korzystam z ofert biur podróży. Organizuję
                dla swojej rodziny wyjazdy (często bardzo odległe; w ub. roku byłem
                w Portugalii) indywidualnie wg. moich potrzeb. Interesuje mnie
                wszystko co można zobaczyć samemu, łącznie z dojazdem, który jest
                istotnym elementem wczasów. Nie przejeżdżam bezmyślnie 2500 km w
                jedną stronę, lecz szukam ciekawych miejsc do wiedzania i oglądania,
                zbaczając niekiedy z drogi. Ustawiam często drogę tak aby właśnie
                podziwiać jej atrakcyjność. Nie ma co więcej pisać, ponieważ już
                było wiele podobnych wątków, na których jedni wykazywali wyższość
                takich wczasów a inni to krytykowali, ze względu na rzekome
                męczarnie tak odległej podróży. Prawdopodobnie odezwą sie po tej
                mojej wypowiedzi takie właśnie głosy. Nie będę ich komentować.
                Jedynie dla chętnych mogę podać strony, na których można
                zarezerwować mieszkanie 80m2, 50 m od plaży, na Sycyli, za 50Euro za
                dzień w lipcu. Rezerwacja na 12 dni wyniosła 2150 zł dla 4 osobowej
                rodziny. Inni wolą pokój 2 osobowy w hotelu ze śniadaniem i
                obiadokolacją za 2500-3000 od osoby! Pozdrawiam!
                • Gość: Aga Re: Sycylia-prom IP: *.171.119.234.crowley.pl 13.02.08, 12:15
                  Prosze podaj namiary na te stronke.
                  Wybieram sie w czerwcu na Sycylie na 2 tygodnie. Zarezerwowalam juz
                  apartament w rejonach Trapani na tydzien i szukam jeszcze czegos na
                  kolejny.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: henryk Re: Sycylia-prom IP: *.domainunused.net 13.02.08, 20:41
                    Mieszkanie wynająłem w Capo Rossello na południowy-zachód od
                    Agrigento. Cena wyjściowa na lipiec to było 66 euro za dzień ale z
                    racji, że zarezerwowałem 2 mieszkania na 12 dni już w styczniu(jadę
                    ze znajomymi w dwa samochody), właściciel Holger Quandt obniżył cenę
                    do 50 euro za mieszkanie za dzień. Na tej stronie znajdziesz dane do
                    kontaktu. Ja zadzwoniłem do niego i po słownej rezerwacji,
                    otrzymałem od niego mailem nr jego konta, na które wpłaciłem już
                    zaliczkę 50 euro od mieszkania. Resztę mam do zapłacenia na miejscu
                    po przyjeździe. Jedyny dodatkowy koszt to 30 euro za sprzątanie. Za
                    mieszkanie na 12 dni płacę łącznie 630 euro. Podaję stronę:
                    www.ferienwohnungen.de/ferienwohnung/152/
                    • Gość: Aga Re: Sycylia-prom IP: *.171.119.234.crowley.pl 14.02.08, 11:58
                      Dziekuje.
                      Ja zarezerwowalam na pierwszy tydzien mojego pobytu apartament w
                      Castellammare del Golfo - cena 200 euro plus 30 wlasnie za
                      sprzatanie.
                      Sprawdze Toja stronke i moze znajde cos na pozostale dni.

Pozdrawiam.
                • mediterraneo1978 Re: Sycylia-prom 13.02.08, 12:16
                  Wiesz, ja nieco w innym kontekscie, ze dla wielu Polakow widoki nie
                  sa wazne. Polacy rzadko wybieraja Włochy na urlop, np. Sycylie czy
                  Kalabrie, bo all inclusive rzadko jest tam oferowany. Dla mnie to
                  żenujące. Wolą Egipt n-ty raz.
                  "inni to krytykowali, ze względu na rzekome
                  > męczarnie tak odległej podróży. Prawdopodobnie odezwą sie po tej
                  > mojej wypowiedzi takie właśnie głosy".

Nie, nie odezwą się, bo Sycylia czy Kalabria ma mniejsza poularność
                  wśród Polaków niż Dominikana. Dyskusja zapewne zamilknie, fakt że co
                  sie innymi przejmowac, tyle ze irytujace jest to, iż czesto wlasnie
                  prawie niczego sie nie mozna na forum dowiedziec.
                  Choć troche ludzi niektórych rozumiem - 5-gwiazdkowy hotel w Turcji
                  kosztuje tyle co 3-gwiazdk. na Sycylii...
          • Gość: Maciej Re: Sycylia-prom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 13:00
            To nie widziałeś tego co najlepsze. Najbardziej panoramiczny odcinek to ostatni
            przed Villa San Giovani, gdzie autostrada wije się tuż obok wybrzeża ale bardzo
            wysoko. Widoki na Cieśninę Messyńską i Sycylię są niesamowite.
    • habidabimrovka Re: Sycylia-prom 02.08.17, 20:16
      Witam, chciałabym odkopać stary temat. Wybieram się w tym roku, wie ktoś jak obecnie kształtują się ceny? Z góry dziękuję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka