Gość: 123456q10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 21:42 Interesują mnie ceny w lokalnych cenach ? Ile kosztuje pizza ,hamburger czy napoje typu fanta cola czy piwo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: al9 Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.teleton.pl 25.07.08, 10:22 pizza na ulicy do ręki - kawałek od 1,20 do 5 za całość napoje w hipermarkecie 0,60 na ulicy 1,20 do nawet 2 piwo.. najtansze jakie widziałem to 1,20 peroni na ulicy - raczej 2 do 3 hamburger? we Włoszech? ciepła kanapka, panini, foccacia - kosztuje od 1,50 do 3 eur Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jakie ceny w sklepach? 25.07.08, 11:39 Fanta ok. 0,50 cappuccino plus cornetto ok. 2,0 obiad turystyczny / miejscowosc nienadmorska i srednio turystyczna / 12,0 kawa 0,80 porcja ciasta / crostata / 1,50 zimna herbata / bar / 1,5 cocktail niskoalkoholowy 2,50 sok owocowy 1,5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 kawa za 0,8? IP: *.teleton.pl 25.07.08, 13:47 najmniej widziałem 1,6 a najcześciej płaciłem ponad 2 al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: kawa za 0,8? IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 25.07.08, 14:27 al to chyba kupowałeś w strasznie eksluzywnych miejcach :) sprawdziłam ostatnio nawet u tak nobliwego Paszkowskiego we Florencji kawa przy barze 0,90 :) a tak poza tym to pytałam się na Twoim wątku o zdjęcia i co? Nie pochwalisz się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 malgo IP: *.teleton.pl 25.07.08, 15:54 akurat u Paszkowskiego piłem espresso 4 dni temu :-)) ale płaciłem więcej... inna rzecz - że picie przy barze i picie przy stoliku to dwie różne bajki.... zdjęcia wyślę Ci na adres gazetowy (jak się ogarnę, bo własciwie jeszcze się nie rozpakowałem..) - publicznych galeri nie używam - mam blokadę... Parę razy przejeżdzałem koło Pistoi - wysyłałem Ci pozytywna energię :-)) Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Espresso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 14:54 Wg moich obserwacji na ogół kosztuje 0,9 EUR, ale mówię o zwykłych, tanich barach w nie np. kawiarni we Florencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Espresso IP: *.11-87-r.retail.telecomitalia.it 03.08.08, 16:46 ludzie dlaczego sie rozpisujecie tak o kawie , chyba nie tylko tym zyjecie caly dzien - i chyba nie zdajecie sobie sprawy , ze we Wloszech daja Wam kawe w filizaneczce wysokiej max 3 cm i o srednicy ok 3,5 cm , jest to doslownie pare lykow , ani sie tym nie napijecie ani nie najecie - chyba duzo wazniejsze jest ile kosztuja lody , soki owocowe , woda , pizza itp Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Espresso 03.08.08, 17:13 Wystarczylo wpisac cene lodow, sokow owocowych, wody i pizzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 poza tym mylisz się IP: *.teleton.pl 04.08.08, 10:02 picie kawy to we Włoszech cała instytucja i wiekszość przybyszów to akceptuje a że na dnie małej filizanki jest jeden, czasem dwa łyki... cóż... zawsze można jechać na wakacje do Niemiec i popijać ich półlitrową kawę z mlekiem.. al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: poza tym mylisz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 11:43 Poza tym taka kawa z czekoladowym croissantem na stacji benzynowej potrafi "trzymać" przez kilka godzin jazdy. A pobytu we Włoszech bez kawy sobie nie wyobrażam. Pierwszą kawę wypijam zawsze na jednej z pierwszych stacji benzynowych zaraz za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: poza tym mylisz się 04.08.08, 12:04 Pierwszą kawę wypijam zawsze na jednej z pierwszych stacji benzynowych zaraz za granicą. ------- ja tak samo :-) i we Włoszech pijam espresso nawet o północy i później.... w Polsce pokutuje mit, że nie nalezy pić wieczorem. Włosi mają inne zdanie... Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: poza tym mylisz się IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 01:30 picie kawy wy Wloszech moze byc instytucja i mozemy nawet zrobic forum o jej zaletach i wadach , wyzszosci nad pol litrowa lura itp - ale wydaje mi sie , ze chciano tutaj wiadomosci o cenach na jedzenie i picie w czasie wakacji , wiec np. kupowac wode w sklepie a nie w barze gdzie z turysty wyciagna 3 razy tyle - a w ogole ceny zmieniaja sie bardzo z polnocy na poludnie i z miast bardziej nastawionych na turystow - jesli jedziecie samochodem to wiele miast ma ZTL czyli strefy gdzie np.samochody tylko w EURO 3 i 4 moga wjezdzac - czyli te nowe Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kawa za 0,8? 25.07.08, 14:55 Ja place zwykle 0,80-0,90. 2 euro prawdopodobnie przy stoliku, nie przy barze. Cena fanty podana wyzej dot. supermaketu, w barze chyba okolo 1.5 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kawa za 0,8? 25.07.08, 15:05 Poklikalam troche i wyskoczyl mi ten artykul: milano.repubblica.it/dettaglio/Un-caffe-al-bancone-in-centro-costa-il-doppio/1489704 Im wiecej turystow zagranicznych w danej okolicy, tym wyzsza cena np. kawy. Moja rada przy okazji: w kazdym barze powinny byc wywieszone ceny / listino prezzi /. Warto najpierw rzucic okiem. Z artykulu wynika, ze cena kawy moze dochodzic nawet do 5 euro w centrum Mediolanu / butelwody, 250 ml, do 3 euro /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do al Re: kawa za 0,8? IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 25.07.08, 17:20 nie posiadam adresu gazetowego ale wpisz mi proszę w komentarzu na blogu swój, nie opublikuję komentarza tylko wezmę adres :) a tak przy okazji nie wiem, czy czytałeś, dotarłam do Rocca d'Orcia gdzie kręcono "Pod słońce" ale nie jestem, pewna czy znalazłam miejsca z filmu :) Za pozdrowienia wirtualne w okolicach Pistoi dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo do al IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 25.07.08, 17:30 al - no jak zwykle pokręciłam i w nazwie autora wpisałam tytuł, ale powyższy post jest mój :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parkowanie i autorbusy 31.07.08, 14:02 Dorzucam kilka oplat: 30 minut parkowania w miescie ok. 14 tysiecy mieszkancow 0,30 euro jak wyzej miasto okolo 70-tysieczne 0,60 euro bilet autobusowy w malych miejscowsciach 0.30-0,40 euro, miasto 70-tysieczne 0,52 euro bilet autobusowy 20 km 1,55 euro bilet autobusowy 7o km 3,10 euro bilet autobusowy 170 km 8 euro Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: parkowanie i autorbusy 31.07.08, 14:14 w sienie, florencji czy san gimigiano parkingi są droższe... bywa, że 2 euro za godzinę plus minimum 2 eur na początek.... pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parkowanie i autobusy 31.07.08, 14:52 Ja podalam oplaty dot. miejscowosci malo popularnych wsrod turystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: parkowanie i autobusy IP: *.teleton.pl 31.07.08, 15:50 linn nie traktuj moich wypowiedzi jako negowanie Twoich informacji... tylko jako uzupełnienie.. al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Duże różnice między północa a południem ? IP: *.mofnet.gov.pl 01.08.08, 09:22 a z cen które podaje linn_linn, wynika, że jest taniej niż w Polsce :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Duże różnice między północa a południem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 09:27 Zgadza się - w wielu rzeczach jest taniej. A różnice między północą a południem są spore. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Duże różnice między północa a południem ? 01.08.08, 14:47 Ja po prostu mieszkam w regionie / Bazylikata / dopiero odkrywanym przez turystow. Nie dlatego, ze nie warto tu przyjezdzac: wprost przeciwnie. Mysle jednak, ze i tu wystarczy pojechac do Maratei czy Metaponto i ceny juz beda wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Duże różnice między północa a południem ? 04.08.08, 19:46 linn_linn napisała: > Ja po prostu mieszkam w regionie / Bazylikata / dopiero odkrywanym przez > turystow. Nie dlatego, ze nie warto tu przyjezdzac: wprost przeciwnie. A ja mam egoistyczną nadzieję, że jeszcze nie zostanie odkryta przez turystów:))) Co roku wypoczywam w regionach Apulii i Bazylikaty i bardzo sobie chwalę puste w tygodniu plaże. Cudowne, pelne uroku miasteczka, widoki, przyrodę, nie przytłumiony jeszcze temperament mieszkańców. Przyznam, że tym roku wyraźnie dostrzegłem wkraczajacą tam chęć wciągnięcia do Bazylikaty turystów; co roku, tradycyjnie, z powodu złego oznakowania, a nawet jego braku, gubiłem drogę w Potenzie. W tym roku przejechałem bez problemu. To niestety chyba ten objaw sprzyjania "odkrywaniu" ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Duże różnice między północa a południem ? 04.08.08, 19:51 Ja tez sie lamie / podobnie jak tutejsi mieszkancy /. Z jednej strony turystyka to pieniadze, ale z drugiej... Przy okazji wkleje ostatnie watki fotograficzne Venosa fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,82886793,82886793,0,2.html?v=2Potenza fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,82635959,82635959,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Duże różnice między północa a południem ? 04.08.08, 20:19 Dziękuję za linki, z przyjemnością obejrzałem. Dobre zdjęcia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredka Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.acn.waw.pl 05.08.08, 15:33 A jak z odzieżą i butami, warto wstrzymać się z zakupami w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jakie ceny w sklepach? 05.08.08, 15:36 Na tzw. saldi troche za pozno: co lepsze okazje zniknely na samym poczatku. Zreszta zalezy od regionu. Cen polskich nie znam, wiec nie pomoge. Ogolnie rzecz biorac tania jest chinszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredka Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.acn.waw.pl 05.08.08, 15:44 Chińszczyzna tak jak wszędzie będzie najtańsza, ale chodzi mi o to że słyszałam, że w Niemczech ceny odzieży i butów w sieciówkach są już niższe od polskich. Chodzi mi o np ceny jeansów, czy butów - średnia półka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 galanteria skórzana jest znakomita IP: *.teleton.pl 05.08.08, 16:06 obuwie, torebki, kurtki - kolor, jakość, wzornictwo - naprawdę piękne... tylko 3-5 razy droższe niż u nas... jakość kosztuje niestety Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.27-79-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 16:40 napisz o jakie marki Ci chodzi - levis, benetton , nike i cos podobnego - pamietajcie , ze jesli kupujecie podrobki od murzynow na ulicy to walna Wam kare od 500 do 10.000 euro i bedziecie oskarzeni o zakup falszywych rzeczy- i jest to nielegalne ; oczywiscie musza Was zlapac jak dajecie pieniadze , ale w Wenecji juz kilka turystow drogo zaplacilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.08, 19:10 Czy to prawda, że w Neapolu saldi będą w połowie września w tym roku? Coś wiadomo na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredka Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.chello.pl 05.08.08, 19:27 no właśnie, levis, beneton, coś w stylu Zara, Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jakie ceny w sklepach? 05.08.08, 20:32 Tu byl watek na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=79432136&a=79449631 W Neapolu sa od 2 lipca do 24 wrzesnia, ale dobre zakupy robi sie na poczatku. Nie na koncu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.27-79-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 21:50 w wiekszej czesci Wloch znizki zaczynaja sie na poczatku lipca i pod koniec sierpnia sklepy sa pelne zimowych ubran , i tylko w lipcu jesccze cos ciekawego sie znajdzie - benetton : koszulka taka zwykla z napisem z krotkim rekawkiem - 14 euro a ze znizkami kolo 9 E, spodnie sisley kolo 50 euro a ze znizkami ok.35 - 25 E ale teraz jest juz za pozno , prawie nic nie ma i z rozmiarami tez trudno . Znizki zawsze zaczynaja sie na poczatku lipca a te zimowe kolo 8 stycznia - bardzo polecam - bo w polskich Benettonach widzialam kolekcje , ktora we Wloszech byla 2 lata temu i ja glupie podkoszulki sprzedawali po 70-80 zlotych , no chyba poszaleli !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.md4.pl 12.08.08, 22:01 Pizza zalezy jaka wielka 12 euro, mała 4. napoje w marketach tańsze niz w Polsce w restauracjach cola 3 euro, małe piwo 4 euro Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jakie ceny w sklepach? 13.08.08, 08:02 W zwiazku z aktualnym szczytem urlopowym niektore ceny podwyyzszaja: oczywiscie tam, gdzie najwiecej turystow. Np. drinki z 6 euro na 10. Ostatnio widzialam kawe za 0.70 euro: to chyba cena najnizsza. Schlodzone napoje w puszkach mozna kupic w supermarkecie mn. wiecej za polowe ceny z baru / czyli jakies 0.70-0.80 /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiula Re: Jakie ceny w sklepach? IP: *.proton.net.pl 13.08.08, 11:02 To wszystko zależy gdzi się zatrzymasz, bo wiadomo żę w miejscowościach turystycznych np. okolice Rimini będzie drożej niż np. w Bolonii. To ja Ci napisze z ok. Boloni bo tam wiem najlepiej :p Więc pizza mała kosztuje ok 5 euro, a jak chcesz taką wielką metrową (cz półmetrową nie pamietam, w każdym razie starcza na ok. 4 osoby. to 15 euro, hamburgera nie jadłam to nie wiem ale ok. 3-4 euro. Napoje w normalnym sklepie / markecie nie są drogie ok 1 euro(cola w puszcze dużej) lub nawet mniej, ale za taką samą na targu w Boloni w przyczepie z fast foodami zapłacisz 2 euro... Piwo ok, 1,50 też zależy ajkie jaka wielkośc itp... Odpowiedz Link Zgłoś