Dodaj do ulubionych

Rzym na własną rękę

10.08.08, 11:54
cześć! We wrześniu wybieram się do Rzymu na 4 dni. Mam już nocleg
zarezerwowany a teraz próbuję sobie nakreślić trasy wycieczek na
konkretne dni. na pewno jeden dzień poświęcę na Watykan, jeden na
rzym starożytny i jeden na Zatybrze i inne. To moja pierwsza wizyta
i kompletnie nie wiem jak rozplanować czas i wydatki. Bardzo byłabym
wdzięczna za informacje ile powinnam przeznaczyć pieniędzy na
komunikację, ile na wejścia do zabytków. Chciałaby skorzystać z
autobusów z otwartym dachem i być może RomaPass - jeśli to ma sens.
Mam pełne cztery dni w Rzymie, piąty dzień - wieczór powrót do
Polaki ale myślę, że do godziny 18,00 jeszcze wykorzystam na
zwiedzanie. Z góry dzięuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • elde23 Re: Rzym na własną rękę 10.08.08, 13:20
      Odradzam Watykan. Strata czasu, pieniędzy, chyba, że ktoś lubi
      malarstwo sakralne. Natomiast polecam Villa Borghese. Wspaniałe
      rzeźby Berniniego i Canovy, sporo malarstwa. Uwaga! bilety
      rezerwować natychmiast po przylocie, bo potem będzie za późno.
      Warto pojechać do Ostii, koniecznie z przystankiem w Ostia Antica.
      No i oczywiście, Rzym po zmroku, tego się nie zapomina. O standartach
      typu Colosseum, Forum Romanum, nie piszę, bo to oczywiste.
      • Gość: re Re: Rzym na własną rękę IP: *.koba.pl 10.08.08, 13:53
        Watykan obowiązkowy!!!Być w Rzymie i nie być w Watykanie to chyba
        pomyłka!
        • Gość: mw Re: Rzym na własną rękę IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.08, 18:18
          Autobusy turystyczne z odkrytym dachem chyba 10 euro, bilet
          komunikacji miejskiej 4 dniowy 11 euro( na autobusy, metro oraz
          kolej z Porta S.Paolo nad morze do Castel Fusano 30 min jazdy -
          warto przy upale-składy jeżdżą co 15 min). A poza tym przez 4 dni
          wszystkiego i tak nie da rady zobaczyć. Ważne być w Rzymie - tego
          miasta się nie zapomni!
          • efi9999 Re: Rzym na własną rękę 10.08.08, 18:56
            witam! dziękuję za podjęcie tematu. Watykan oczywiście jest na mojej
            liście: grób papieski, Bazylika, kaplica Sykstyńska, być moze muzea.
            Biorąc pod uwagę kolejki po bilety to chyba starczy. Pierwszy dzień,
            w ramach rekonesansu zafunduję sobie wycieczkę autobusem, aby
            rozejrzeć się po mieście. Mam pytanko: ile powinnam przeznaczyć na
            posiłki? Chciałabym przynajmniej raz dziennie zjeść jakiś makaron w
            niedrogiej restauracji, wieczorem, napawając się atmosferą Rzymu
            nocą. jaka cena kolacji mieści się w granicy przyzwoitości za dwie
            osoby? Ile kasy powinnam zarezerwować na jedzenie?
            • Gość: mw Re: Rzym na własną rękę IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.08, 20:21
              Jeśli chodzi o posiłki to bary, pizzerie w okolicach placu
              Weneckiego, Panteonu czy na Zatybrzu oferują pizze, spagetti i inne
              potrawy w granicach 5 euro. Trochę drożej na Piazza Navona -pizza w
              ogródku restauracji około 10 euro). Warto spróbować lodów i kawy.
              Ważne- w większości barów płaci się za obsługę, więc kupując lody
              nie opłaca się siadać przy stoliku - brać "na wynos", podobnie z
              kawą - pije się na stojąco przy barze, nie przy stoliku. Nie dotyczy
              to oczywiście restauracji. Lody i kawa : ceny podobne jak w Polsce a
              o niebo lepsze. Alkohole polecam zakupić w strefie wolnocłowej
              lotniska Fiumicino przed odlotem - duży wybór win, likierów, wódek:
              Martini 1l - 6 euro, Finlandia 1l - 10 euro, Limoncello 1l - 7 euro.
              Miłego wypoczynku.
              • Gość: goś Re: Rzym na własną rękę IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 10.08.08, 21:03
                W jakim hotelu się zatrzymujesz, podaj jeśli możesz jakieś bliższe informacje.
                Ja wybieram się do Rzymu w listopadzie.Dziękuje
                • elde23 Re: Rzym na własną rękę 11.08.08, 17:07
                  Mówiąc, że na Watykan szkoda czasu, miałem na myśli nieciekawe muzea
                  watykańskie. Plac św.Piotra, i Bazylika, tak. Chociaż dla mnie
                  najpiękniejszym będzie zawsze św.Jan na Lateranie.
                  • efi9999 Re: Rzym na własną rękę 11.08.08, 20:41
                    cześć! Opracowałam już plan wycieczki: dzień I - Watykan: bazylika,
                    groby, kaplica Sykstyńska, nie wiem czy starczy czasu na Muzea. Mam
                    pytanie: czy zacząć z samego rana, bo nie ukrywam, że muszę zrobić
                    to w jeden dzień, czy lepiej w południe, bo i tak zdąże, a rano
                    zrobić sobie np. objazd automusem z odkrytym dachem? Jak z biletami -
                    chyba 11 EUR, prawda? Dzień II: rzym starożytny: od kapitolu, Forum
                    Romanum, palatyn, Kolosem, po drodze dwa kościoły. Tutaj zdaje się
                    jest jeden bilet na zabytki, który najlepiej kupić na Palatynie. czy
                    może to ktoś potwierdzić?
                    Dzień III: Znowu sporo: San Giovani in Laterano, Bazylika Santa
                    Maria MAggiore, Fontanna di Trevi, Schody Hiszpańskie i Panteon.
                    dzień IV - Zatybrze - jeszcze nieopracowane
                    prosze o ewentualne uwagi czy to dobry pomysł. Trasę opracowałam
                    korzystając z mapy i przewodnika. Jak to oceniacie czasowo: dużo,
                    czy być może niewiele i coś jeszcze da sieupchnąć?
                    Będę wdzięczna za każdą opinię.
                    • Gość: gosc Re: Rzym na własną rękę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 22:40
                      Dasz radę,polecam autobus ,,roma cristiana'' 15 euro(ważny 24 h)i
                      20euro( ważny 48 h) ale warto ma 2 dwie linie,41 przystankow i jako
                      jedyny ma polskiego lektora w słuchawkach..........Miłego zwiedzania.
                      • ennka Re: Rzym na własną rękę 11.08.08, 23:23
                        Jeśli chodzi o Watykan ,to radzę Ci wybrać się rano.
                        W ciągu dnia czasami trudno obejrzeć Bazylikę ,takie tłumy.
                        Żeby obejrzeć Kaplicę sykstyńską ,trzeba kupić bilet do muzeum.
                        Nie ma możliwości zwiedzenia samej kaplicy.
                        Zameldowanie się w kolejce po bilety pożądane w godzinach rannych./8-
                        9/ .Im później ,tym dłuższe stanie.
                        Długość kolejki niech Cię nie odstrasza,bo ona dość szybko się
                        porusza.Bilety są sprzedawane do 13-14 -tej.Nie pamietam .
                        Ja to widze tak-rano kolejka do muzeum i zwiedzanie, potem Bazylika
                        i groby.
                        Popołudnie zostaje na objazd autobusem ,albo jeszcze lepiej na
                        spacer po mieście , ulica za ulicą.
                        Osobiście wolę to ,niż ogladanie miasta z pokładu autobusu.
                        Jesli chodzi o drugi dzień ,to bilety do Coloseum i na
                        Palatyn ,kupujesz w tym drugim ,bo tam nie ma takiej kolejki jak do
                        C.Po obejrzeniu P. idziesz na drugą stronę placu i wchodzisz z
                        boku ,omijając tłumy do kasy.
                        Z coloseum masz dwa przystanki autobusem do bazyliki San Giovani di
                        Laterano.Zastanów się czy nie dołączyć jej do tego dnia.
                        Jeśli chodzi o 3-ci dzień, to dodaj koniecznie Piazza Navona.
                        Dla mnie najpiekniejszy plac Rzymu.To jest blisko Panteonu.
                        Namawiam Cię też na muzeum w Villa Borghese.
                        Z tym ,że bilety trzeba kupić natychmiast po przyjeździe.
                        Nigdy nie ma miejsc tego samego dnia.
                        Z reguły 2-3 dni później ,jesli dobrze pójdzie.
                        Spokojnie możesz to połaczyć z Zatybrzem.
                        Życzę Ci wspaniałej wycieczki.
                        Pozdrawiam B.
                        • metaxa5 Re: Rzym na własną rękę 12.08.08, 10:46
                          Zdecydowanie popieram ten plan zwiedzania , podobnie też radzę
                          odpuścić autobus i włączyć nóżki:)
                          Po zwiedzaniu Koloseum możesz przejść dalej i zobaczyć Santa Maria
                          di Cosmedin ze słynnymi Ustami Prawdy.
                          Piazza Navona obowiązkowo.
                          Zastanawiam się jedynie nad Villą Borghese-krótki pobyt, trzeba
                          rezerwować bilety, sam park Borghese jest piękny i warto po nim
                          połazić.Chyba masz za mało czasu, zostawiłabym naq kolejny raz.
                          Muzeum Watykanśkie obowiązkowo! Zarezerwuj cały dzień, bo samo
                          zwiedzanie to minimum cztery godziny , 1-1,5 godz stanie, potem
                          zwiedzanie Watykanu, radzę wyjechać na kopułę Bazyliki Św.Piotra
                          (też z godzina do półtorej stania)-i już cały dzień z głowy.
                          • Gość: kumasi Re: Rzym na własną rękę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.08, 17:41
                            na Piazza Navona właśnie remontują główną fontannę - Czterech Rzek,
                            dlatego urok tego placu jest (moim zdaniem) trochę mniejszy, niż
                            tego się spodziewałam po licznych zachwytach (równiez na forum).
                            Do Ust Prawdy jest spora kolejka - kilka dni temu tłum do zrobienia
                            sobie zdjęcia był prawie jak pod Koloseum :(
                    • Gość: malgo Re: Rzym na własną rękę IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 11.08.08, 23:50
                      Jeśli chcesz tylko zobaczyć Sykstynę, to nie musisz gnać od samego rana. Ale jeśli zostawisz sobie w odwodzie pozostałe sale muzealne to na Twoim miejscu zaczęłabym o (uwaga zgroza!) 7 rano z Bazyliką, a potem Muzea. "Nieciekawe" Muzea Watykańskie są rzeczą gustu i radziłabym jednak samej się o tym przekonać :) Pinakoteka np. ma świetne obrazy. Z tym, że najpierw radziłabym iść, nie oglądając się na cuda po drodze, wprost do Sykstyny a potem podjąć decyzję, czy masz jeszcze siły i czas na resztę. Pisałaś coś o dniu wylotu, że też jeszcze masz parę godzin. Może dobrze byłoby wtedy wjechać rankiem na kopułę Bazyliki i wspomnieć wszystkie zobaczone miejsca z lotu ptaka?
                      Schody Hiszpańskie i di Trevi można spokojnie zostawić sobie na wieczory (dostęp do nich jest wszak 24h na dobę). Wtedy w to miejsce może udałoby Ci się zobaczyć jeden z rzadkich przykładów Bazyliki w stylu wczesnochrześcijańskim Świętego Pawła za Murami. Fakt, że to rekonstrukcja po pożarze, ale dzięki temu oczyszczono styl. Jest tam cudny krużganek (nie wiem czy nadal dostępny bezpłatnie - dość podobny jest odpłatny w Świętym Janie na Lateranie) i jedno z niewielu przedstawień diabła (rzadko spotykane w świątyniach) przy misie z wodą święconą.Koniecznie jakimś wieczorkiem przejdź się na Piazza Navona :)
                      Nie wiem, ile czasu zajmie Ci "dzień starożytny" ale nieopodal Koloseum na Celiusie istnieje pod kościołem Świętych Jana i Pawła dość dobrze zachowany wielopoziomowy titulus (dom stanowiący własność prywatną w starożytnym Rzymie)ze śladami jednego z pierwszych kościołów domowych. Wejście z boku kościoła (pod przyporami). Pamiętam, że w jakiś dzień zwiedzanie było niemożliwe (bodajże środa?). Może ktoś tu wie na forum? I chyba sjesta była też wyłączona ze zwiedzania. To jest bardzo blisko Koloseum. Zastanawiam się, czy cały dzień na Zatybrze to nie rozrzutność jak na pierwszy raz w Rzymie :) Dobre miejsce do psacerów, parę ciekawych kościuołow, zwłaszcza S.Maria in Trastevere(tytularny kościół kard. Glempa). Na zatybrzu jest świetna knajpka La Fraschetta. Jedzonko wyśmienite, zawsze tłumy oczekujące na stolik.Chyba że pójdziesz od razu po wieczornym otwarciu, jak by co, podaję namiary: www.lafraschetta.com/
    • linn_linn Segway Tour ktos probowal? 12.08.08, 11:07
      www.italyguides.it/it/roma/segway_tour_roma/informazioni.htm
      • Gość: tamka Re: Segway Tour ktos probowal? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 12:56
        a nie przyjemniej jest posiedzieć na Schodach Hiszpańskich,
        posłuchac jak śpiewają, graja czy nawet jeśli tylko brzdąkają na
        gitarach a potem wypić pyszną kawę na piazza Navona zamiast
        pośpiesznie ganiać po muzeach, uwielbiam takie dolce far niente.
        • efi9999 Rzym na własną rękę 12.08.08, 17:51
          cześć!
          bardzo dziękuję za odzew na moje prośby. Wszystkie rady kopiuję do
          jednego pliku i przetwarzam na przydatny "podręcznik". Te informacje
          posłużą z pewnością jeszcze wielu ludziom, którzy zechcą odwiedzić
          Rzym bez zorganizowanej grupy. mam jeszcze kilka pytań ale muszę je
          wpierw uporządkować, żeby nie powtarzać się na forum. dzięki raz
          jeszcze! Acha - ktoś pytał gdzie mam nocleg - w okolicach Santa
          MAria Maggiore, a więc podobno w centrum :-)
          • linn_linn Re: Rzym na własną rękę 12.08.08, 18:02
            Watkow o Rzymie jest co roku wiele: w niektorych postach sa nawet opisane
            dokladne trasy. Szkoda ze niewiele osob korzysta z archiwum.
            • efi9999 Re: Rzym na własną rękę 12.08.08, 19:40
              no to mam pytanie , które moze się komuś wydawać banalne ale dla
              mnie to problem nr 1 - czyli:jak w środku nocy dotrzeć do hotelu.
              Sugeruje się z Ciampino pojechać autobusem do Termini za EUR 8. Ale
              niektórzy radzą autobus COTRAL do stacji metra Anaghina i dalej
              metrem. Gdybym wysiadla na stacji Vittorio to chyba miałabym bliżej
              do hotelu - tak wygląda z mapy. Pytanie: czy na bilet z autobusu
              mogę jechać dalej metrem - chyba tak. Jeśli pamiętam dobrze to
              bilety mają ograniczenia czasowe 70 minut. czy zmieszczę się w
              czasie od lotniska do stacji Vittorio?
              • linn_linn Re: Rzym na własną rękę 12.08.08, 20:06
                W srodku nocy to ja bym chyba jednak wziela taksowke. Sama zobacz jakie zmiany
                sa w sierpniu:
                www.cotralspa.it/articolo_tratte_estive.asp
                Nie wiem czy ktos z nas cos Ci tutaj za gwarantuje.
                • linn_linn Re: Rzym na własną rękę 12.08.08, 20:07
                  Ty akurat lecisz we wrzesniu, ale godziny sa rozne w zaleznosci od tego czy to
                  czwarte czy np. weekend.
              • linn_linn Re: Rzym na własną rękę 12.08.08, 20:13
                A stacja to chyba Vittorio Emanuele.
                • efi9999 Re: Rzym na własną rękę 12.08.08, 20:42
                  do Linn: na lotnisku jestem 21,15 w niedzielę, jeśli samolot się nie
                  spóźni choć raczej w to wątpię. Wygląda na to, że załapię sie na ten
                  ostatni kurs 22,40. Oj tylko żeby jeszcze o tej porze metro było.
                  Taxi odpada - za drogie. Dzięki za linka, szkoda, że włoskim
                  zwyczajem nawet po kliknięciu na linka po angielsku większość info
                  nie jest tłumaczona a mój włoski cieniutki....
              • Gość: malgo godziny jazdy metra IP: *.37-79-r.retail.telecomitalia.it 12.08.08, 20:32
                efi a środek nocy to co to znaczy? bo metro nie jeździ przez całą noc, kończy jazdę o 23.30 a w soboty o 0.30
                • efi9999 Re: godziny jazdy metra 12.08.08, 20:49
                  to Wzzair mnie tak urządził, że na lotnisku jestem o 21,15. jak
                  rezerwowałam to przylot był po 17,00. Niesty przebukowanie wiąże się
                  z kosztami większymmi niż mój bilet. Zmiana gratis tylko w przypadku
                  gdy odchylenie jest co najmniej 5 godzin. Miejcie to na uwadze
                  latając wizzairem
                  • linn_linn Re: godziny jazdy metra 13.08.08, 08:08
                    Ja jadac do Rzymu korzystam zawsze z tej strony:
                    www.atac.roma.it/
                    Jest wersja angielska.
                    Linea A jezdzi od 5.30 23.30, piatek i sobota 1.30 / jesli na pierwszj strnie
                    nie ma zmian /.

• linn_linn Re: Rzym na własną rękę 17.08.08, 11:53
      Mnozenie watkow nikomu nic nie da: lepiej gromadzic informacje niz rozpraszac je
      po calym forum.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=83219067
    • Gość: rzym10października galeria Borghese IP: *.gprs.plus.pl 04.10.08, 22:15
      Witam.

Czy ktoś z Państwa mógłby wyjaśnić jak zdobyć wejściówki do w/w galerii? W
      przewodniku i na stronie internetowej znalazłem informacje o konieczności
      rezerwacji ale jak jej dokonać? Czy można jak ktoś wcześniej napisał po prostu
      iść do kas biletowych 2-3 dni wcześniej?

Z góry dziękuję za informacje
      irek
      • elde23 Re: galeria Borghese 05.10.08, 11:02
        My nie mieliśmy pojęcia, że to muzeum jest tak "obłożone", więc nie
        szukaliśmy w internecie, tylko po przyjeździe poszliśmy do kasy
        muzeum. Tam dowiedzieliśmy się, że można dokonać rezerwacji na
        wejście za trzy dni. Tak zrobiliśmy. Uwaga, na bilecie jest godzina
        wejścia. Kto się spóźni, ten pocałuje klamkę.
        Jeżeli musiałbym wybierać pomiędzy muzeum Watykańskim, a V.B, bez
        wahania wybrałbym ,drugi, trzeci, i..dziesiąty raz V.B.
        A o zawartości muzeum watykańskiego świadczy fakt, że codziennie
        kilkanaście tysięcy ludzi przelatuje przez niego jak przez sitko.
        Jedyną atrakcją jest Kaplica Sykstyńska, a i tam ścisk jak na
        koncercie rockowym.
      • erka44 Re: galeria Borghese 05.10.08, 11:40
        Rezerwowałam bilety przed wyjazdem do Włoch przez internet przez stronę
        Galerii,trzeba faktycznie być punktualnie o onaczonej godzinie, rezerwacja
        prosta, w przypadku uprawnień do zniżek, to trzeba o tym mówić już przy
        pobieraniu biletów na miejscu, przez internet podaje się tylko liczbę
        rezerwowanych biletów
        • malin7 Re: galeria Borghese 06.10.08, 13:50
          My dzwonilismy do tej galerii, ponieważ chcielismy wejśc na Roma pass. Podali nam numer rezerwacji i potem bez problemu było- podaliśmy ten numer. Zwiedzanie trwa ok. 2 godz.Trzeba byc pół godziny wcześniej. Wszystkie aparaty, plecaki trzeba zostawic w przechowalni, pozostaje kupienie pocztówek . Dzieła są tam niesamowite, zwłaszcza rzezby Berniniego, naprawde warto zwiedzić tę galerię!
          • migune Re: galeria Borghese 07.10.08, 22:20
            Ostatnio udało mi się zarezerwowac bilety telefonicznie na ten sam dzień, ale to
            rzeczywiście rzadkośc. Lepiej rezerwowac przez net, doliczasz wtedy 12 czy 16
            euro za samą czynnośc;/ ale tak czy siak warto.
      • Gość: rzym10października Re: galeria Borghese IP: *.gprs.plus.pl 07.10.08, 22:14
        Dzięki za rzeczowe uwagi :) Podzielę się swoimi spostrzeżeniami po powrocie.

irek
        • migune Re: zakupy 07.10.08, 22:21
          I nie zapomnij o zakupach!
        • Gość: irek Re: galeria Borghese IP: *.gprs.plus.pl 17.10.08, 13:55
          Witam ponownie i kilka słów we wcześniejszym temacie.

Do galerii Borghese poszedłem od razu pierwszego dnia, żeby zrobić rezerwację i
          ku mojemu zdumieniu wpuszczono mnie od razu :) Parze turystów, którzy byli za
          mną zaproponowano kolejne wejście za 2 godziny tego samego dnia. Z wyjaśnień
          jakie otrzymałem wynikało, że zazwyczaj udaje się znaleźć miejsce na następny
          dzień.

Galeria Borghese jest rzeczywiście ciekawa, chociaż mnie, laikowi w sprawach
          "kultury wyższej", trudno było stwierdzić, co stanowi o tej wyjątkowości muzeum
          (np. Pinakoteka w Monachium podobała mi się tak samo). I tu moja mała uwaga co
          do doradzania innym: nie wszyscy mają równie wysoko wysmakowany gust
          artystyczny; założę się, że podobnie jak dla mnie tak i dla wielu innych osób
          obraz albo rzeźba musi być po prostu "ładna" albo przedstawiać ciekawe
          wydarzenie, ujęcie, historię czy coś tam jeszcze :) Dlatego przykładowo, obrazy
          Rubensa to dla mnie marne, nudne malowanki bez życia i uczuć a obrazy Picassa to
          po prostu pokolorowane płótna. Dla odmiany spora część sztuki sakralnej
          (chociażby w S.Pietro) mimo pewnie słabych walorów artystycznych, opowiada
          całkiem ciekawe historie (często mity i podania) i dlatego dla mnie była to
          bardzo ciekawa lektura :) Nie podobało mi się też, że na przeglądnięcie ma się
          tylko 2 godziny co kompletnie psuje całą zabawę. W sumie, galeria Borghese
          podobała mi się ale nie powaliła mnie na kolana i byłbym w stanie skreślić ją z
          listy planując to jeszcze raz.

Dla mnie prywatnie, dużo ciekawsza była galeria sztuki nowoczesnej, znajdująca
          się całkiem niedaleko. No i sam park rzeczywiście jest piękny...

Muzea Watykańskie - tak jak pisano wyżej alternatywą jest albo zjawienie się na
          miejscu kilka minut przed otwarciem albo dopiero gdzieś około 12.00 i później.
          Największy nawał turystów widziałem zawsze do mniej więcej 11.00 (sam też stałem
          40 minut w kolejce). Na pewno warto je zobaczyć, podobnie zresztą jak Musei
          Capitolini. Przy czym w przypadku kilkudniowego wyjazdu, lepiej nie decydować
          się na oglądanie wszystkich, bo traci to sens - lepiej mniej a porządnie i bez
          pośpiechu.

No a poza tymi muzeami to już kwestia gustu i czasu :) Miasto jest super

irek
    • Gość: ada Re: Rzym na własną rękę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 09:49
      noclegi w Rzymie:apartamenty i BB
      rzym@ernesto-travel.pl
    • Gość: ewa Re: Rzym na własną rękę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.08, 12:15
      Mam pytanie?

Czy w bagażu podręcznym mogę przewieźć pieczywo i kilka
      zafoliowanych rodzajów wędlin. Jadę z dzieckiem-alergikiem i nie
      chciałabym biegać z nim we Włoszech do lekarza. Będę wdzięczna za
      odpowiedź
      Ewa
      • ennka Re: Rzym na własną rękę 20.10.08, 14:18
        Możesz ,nie ma z tym żadnego problemu.
        Prawie każdy coś tam wiezie ,bodaj na poczatek pobytu,żeby nie
        biegać zaraz po sklepach.
      • Gość: Atram Re: Rzym na własną rękę IP: *.toya.net.pl 29.10.08, 23:10
        Jakie kwoty należy przeznaczyć na wyżywienie?
        • paolo.s Re: Rzym na własną rękę 30.10.08, 09:52
          Zależy co lubisz jeść ;-)
          A poważnie - zależy JAK lubisz jeść. Pizzą do ręki najesz się i za piątaka. W
          Gianicolo (rzut beretem od S.Pietro - www.gianicolo.it/) podstawowe menu
          ok dyszki, a za 20 masz full wypas obiad kilkudaniowy. Jeśli masz dostęp do
          kuchni i chcesz sam gotować, to absolutnie nie ma sensu zabierać produktów z PL.
          Pozdrawiam.
    • linn_linn Re: Rzym na własną rękę 31.10.08, 16:47
      W drodze powrotnej z Polski zatrzymalam sie na 2 dni w Rzymie. Tym razem zrobil
      na mnie fatalne wrazenie. Szczerze odradzam korzystanie z metra. W ogole nie
      warto oddalac sie od miejsc turystycznych. No chyba ze w masce przeciwgazowej.
    • Gość: kinomi Re: Rzym na własną rękę IP: *.krakowskiinternet.pl 17.11.08, 01:14
      Od niedawna można rezerwować przez internet także bilety do muzeów watykańskich
      - omijając kolejkę! Jadę niebawem i zamierzam skorzystać. Opłata za taką
      rezerwację - 4E, myślę że warto jeśli ma się niewiele czasu... Link:
      biglietteriamusei.vatican.va/tickets/do?action=booking
      A tu link do rezerwacji biletów do Galerii Borghese (opłata - 1E za bilet)
      www.ticketeria.it/ticketeria/borghese-regolamento-eng.asp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka