Dodaj do ulubionych

Garda a Morze Śródziemne

20.04.09, 09:10
Witam serdecznie,
Kochani, mam pytanie, jakie miejsce polecacie nad Morzem Śródziemnym gdzie
fajnie byłoby pojechać na jednodniową wycieczkę znad Gardy? Będę nad Gardą
tydzień, wcześniej nad Adriatykiem i właśnie wymyśliłam, że super byłoby
wyskoczyć na jeden dzień nad Morze Śródziemne....
proszę polećcie mi jakieś fajne miejsce (tak żeby nie było za daleko). Ja
myślałam o Genova albo La Spezia.
Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Goska
Obserwuj wątek
    • linka555 Re: Garda a Morze Śródziemne 20.04.09, 12:24
      Myślę, że Genewa byłaby w sam raz. La Spezia jest przepiękna, ale 1 dzień to zdecydowanie za mało, no chyba, że chcesz sobie narobić smaczku na następny raz.
      • bah77 Re: Garda a Morze Śródziemne 20.04.09, 13:51
        > Myślę, że Genewa byłaby w sam raz.

Tylko, niestety, Genewa nie leży nad Morzem Śródziemnym.

A najbliżej jest do Wenecji.

Pzdr

bah77
        • piotr.it Re: Garda a Morze Śródziemne 20.04.09, 20:54

> > Myślę, że Genewa byłaby w sam raz.
          >
          > Tylko, niestety, Genewa nie leży nad Morzem Śródziemnym.
          >
          > A najbliżej jest do Wenecji.

Ale Venezia też nie leży nad morzem Śródziemnym, a nad morzem Adriatyckim.
          A co do Genova to leży na morzem Liguryjskim

A tak dokładniej to i Venezia i Genova leży nad morzem Śródziemnym. A dlaczego? Bo na obszarze Śródziemnego Morza wyróżnia się kilka odrębnych mórz...min. morze Liguryjskie i Adriatyckie.
          portalwiedzy.onet.pl/60706,,,,srodziemne_morze,haslo.html
          A co do wycieczki jednodniowej to tez polecam Genova...ze swym pięknym akwarium www.trivago.pl/genoa-45560/zoo-akwarium/acquario-di-genova-422026
          • bah77 Re: Garda a Morze Śródziemne... 21.04.09, 07:47
            Proponowana była Genewa, która nie leży nad żadnym morzem, tylko nad
            jeziorem i jest do niej bardzo daleko:

portalwiedzy.onet.pl/71004,,,,genewa,haslo.html

A do Genui też jest spora odległość, jak na 1-dniową wycieczkę: ok.
            300 km w jedną stronę.

bah77
    • hernandez Re: Garda a Morze Śródziemne 20.04.09, 21:35
      polecam Genuea. Ma swoj niesamowity klimat:) Kto byl ten wie:)

jezeli lubisz bardziej tradycyjne wloskie Klimaty to moze nie morze
      srodziemne a Verona?<br />
      <br />
      • ennka Re: Garda a Morze Śródziemne 20.04.09, 23:13
        Z nad Gardy do Genui to ok. 4 godzin jazdy samochodem.
        Drugie tyle powrót i na zwiedzanie niewiele zostaje.
        Myślę ,że propozycja Herandeza jest bardzo dobra.
        Dodaj do tego leżący w pobliżu , wspaniały park Sigurta , a będziesz miała co wspominać.
        Zachodnie wybrzeże Italii zostaw sobie na następny urlop,bo jest tego warte.
        Buono viaggio.
        • goska2000 Re: Garda a Morze Śródziemne 21.04.09, 09:09
          Dziękuję za wszelkie informacje. W moim pobycie nad Gardą Verona oraz Park
          Sigurta oczywiście są uwzględnione....ale chciałam jeszcze coś innego...piekne
          zachodnie wybrzeże zobaczyć.
          Bardziej miałby to być pobyt wypoczynkowy w sensie piekna plaża i kąpanie a przy
          okazji niewielkie zwiedzanie, więc chyba Genova odpada, bo samo zwiedzanie
          akwarium zajeloby caly dzien....chyba wybiore Cinque Terre, piękne widoki, fajna
          plaża i ten kolor wody....
          Wiem, że jest dosyć daleko...ale 3,5 godziny w jedną stronę damy przejechać a
          powrót może być wieczorem, też nie będzie źle...
          Pozdrawiam
          Goska
        • ortodox Re: Garda a Morze Śródziemne 21.04.09, 09:30
          Goska chce zobaczyć Morze Śródziemne, a Wy polecacie jej Weronę?
          Spagetti zamiast ryby z rusztu ;)
          Genua, to rzeczywiście piękne i klimatyczne miasto (coś prawie jak Neapol). To jednak także wielkie miasto z wszystkimi tego konsekwencjami. La Spezia, to raczej nieciekawe miasto (baza wojskowa). Morze Liguryjskie jest piękne, a szczególnie pomiędzy Genuą i La Spazią. Lepiej więc chyba na te kilka godzin wybrać jakąś małą miejscowość pomiędzy tymi miastami. Jest ich kilkanaście i każda ma swój niepowtarzalny klimat, w którym morze odgrywa ważna rolę, a widoki z góry są fantastyczne. Ewentualnie, Portovenere, abo Lerici w okolicy La specii. Są to małe i urokliwe miejscowości, gdzie można poczuć klimat morza Liguryjskiego i odpocząć po kilkugodzinnej podróży. Jeśli za daleko nad morze Liguryjskie, to może Chioggia nad Adriatykiem. Zdecydowanie bliżej, ale morze już mniej ciekawe. Płasko, raczej bez zapierających dech widoków, choć ciekawie i też klimatycznie. Można zrobić mały rejsik po Adriatyku.
          pozdro.
          • goska2000 Re: Garda a Morze Śródziemne 21.04.09, 09:39
            dzieki ortodox ;-)
            Nad Adriatykiem bedę tydzień i rejs po morzu też jest przewidziany ...a właśnie
            będąc nad Gardą chcemy wyskoczyć nad inne widokowo morze ;-) bo po włoskiej
            stronie Adriatyku niestety nie ma takich pięknych widoków jak np. w Chorwacji....
            • bah77 Re: Garda a Morze Śródziemne... 21.04.09, 10:09
              > po włoskiej stronie Adriatyku niestety nie ma takich pięknych
              widoków jak np. w Chorwacji...

W/g mnie, po włoskiej stronie Adriatyku jest kilka równie pięknych
              miejsc: Gargano, Conero, okolice Triestu itd.

Pzdr

bah77
              • ortodox Re: Garda a Morze Śródziemne... 21.04.09, 12:42
                Piękno jest pojęciem względnym i uznaniowym, więc nie będę się sprzeczał, czy włoskie wybrzeże Adriatyku jest równie piękne jak Chorwackie. Nie ma jednak tego rodzaju widoków jak w Chorwacji.
                Wysokich góry opadającch do morza, tysięcy wysp pomiędzy którymi można żeglować, wielkich wysp na których można zaszyć się w cichym miejscu nawet w środku sezonu. Nic nie ujmując półw. Gargano, choć to kawał drogi znad Gardy, to jednak jest tylko kawałeczek włoskiego wybrzeża. Cała RESZTA jest mało ciekawa widokowo i jeśli nawet są piękniejsze miejsca, to sporadycznie. Ma się to nijak do całego chorwackiego wybrzeża Adriatyku.
                pozdro.
                • Gość: brus Re: Garda a Morze Śródziemne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 12:51
                  Camogli z rejsem do Portofino, lub Portovenere z rejsem do
                  Cinqueterre. Ewentualnie Lerici, Rapallo itp.
                  • Gość: nune Re: Garda a Morze Śródziemne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 14:31
                    Piękne, magiczne miejsca, ale nie na jeden dzień, tym
                    bardziej jadąc z nad Gardy!!!
                    • goska2000 Re: Garda a Morze Śródziemne... 22.04.09, 10:56
                      dziekuję wszystkim za podpowiedzi :-)
                      bah77 - oczywiście i nad Adriatykiem znajdą się piękne miejsca...właśnie
                      Gargano, ale wydawało mi się, że jednak nad Śródziemne bliżej...
                      przeczytałam wiele Twoich opisów i bardzo przydają się w planowaniu wakacji :-)
                      Wybrałam Cinque Terre i w zwiazku z tym mam jeszcze małe pytanie...czy plaże w
                      miasteczkach są płatne?
                      na zdjęciach widziałam piaszczystą plażę w Monterosso (podobałaby się naszym
                      dzieciom), czy do miasteczka dojadę w miarę prosta drogą? (chodzi mi o trudność
                      - górskie serpentynki)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi, bardzo przydają się w
                      planowaniu każdego wakacyjnego wyjazdu :-)
                      Goska
                      • Gość: brus Re: Garda a Morze Śródziemne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 21:55
                        Akurat w Monteroso nie byłem (uważane jest za najmniej ciekawe z
                        5terre) ale w przewodnikach o tej plaży wszyscy piszą. Drogi są ok,
                        nie pamiętam żadnych karkołomnych zakrętów. Doczytaj w Pascalu albo
                        w necie jak tam jest z parkingiem. W pozostałych miasteczkach
                        samochody zostawia sie na duzych parkingach i nad brzeg idzie się 15-
                        20 min, a z powrotem jest pod górkę).
                        No i pamiętaj, że najładniejszy widok to ten od strony morza oraz z
                        punktów widokowych na które trzeba się wdrapać
                        Po drodze jest parę ładnych miejsc - zajrzyj na stronkę "I borghi
                        piu belli" Pozdr.
                      • malgotosca Re: Garda a Morze Śródziemne... 22.04.09, 22:29
                        Zdecydowanie popieram Cinque Terre. Dobry wybór! Akwarium w Genui
                        wcale nie zajęłoby całego dnia, chyba że wykupiłabyś wszelkie
                        dodatki, to może na pół dnia byś się załapała. Ja byłam rozczarowana.
                        Jeśli obawiasz się krętych dróg to jedź do La Spezia i tam wsiądź w
                        pociąg do CT. Z żadnej strony nie unikniesz zakrętów.
                        Faktycznie jedyna piszczysta plaża jest w Monterosso, jeśli masz
                        małego dzieciaczka, to będziesz się na niej czuła najbezpieczniej.
                        Choć skałki też mają swoją urodę.
                        Nie wiem, jak sobie radzisz z włoskim, bo tu jest opis plaż
                        www.lecinqueterre.org/spiagge.php
                        Akurat w Monterosso byłam poza sezonem, więc nie wiem jak to jest z
                        odpłatnością za plaże, ale podjerzewam, że gdzieś musisz znależć
                        bezpłatny odcinek,gdyż tak jest nawet w najbardziej obleganych
                        miejscach.
                        Absolutnie polecam przejście choć jednym odcinkiem szlaku między
                        miasteczkami i rejs statkiem.
                        • ennka Re: Garda a Morze Śródziemne... 22.04.09, 23:21
                          Cinque Terre jest na pewno wspaniałym pomysłem ,tylko czy realnym do
                          zrealizowania w jedeń dzień .
                          Z nad Gardy ,to jednak jest kawałek drogi .
                        • Gość: orka.poznan Re: Garda a Morze Śródziemne... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 09:40
                          Witaj malgotosca :)
                          > Akurat w Monterosso byłam poza sezonem, więc nie wiem jak to jest z
                          > odpłatnością za plaże, ale podjerzewam, że gdzieś musisz znależć
                          > bezpłatny odcinek,gdyż tak jest nawet w najbardziej obleganych
                          > miejscach.
                          Rzeczywiście, bezpłatny, wąski odcinek plaży znajduje się vis a vis stacji
                          kolejowej, są tam też sanitariaty (odpłatne).
                          • al9 malgo poradziła najlepiej 23.04.09, 11:24
                            Zjedz z autostrady do La Spezia. Tam zostaw auto. Jak będzie pogoda -
                            to 5T zwiedź od strony morza - miedzy miejscowościami kursuja
                            szybkie promy - widoki nadzwyczajne. Jak będzie wiało - kup bilet na
                            pociąg...
                            Na plażowanie nie licz - piasku tam tyle co kot napłakał, ale
                            opalanie na wielkich kamieniach albo wynajęcie kajaka - też ma
                            sens...

Przy okazji La Spezi - pozwolę sie nie zgodzic z opinia orotodoxa,
                            że to nieciekawe miasto. Dla mnie - jest super. Piekny port
                            jachtowy, promenada z palmami, świetne rybne knajpy, dużo dobre
                            secesji.... I widoki...

Pozdrawiam
                            al
                          • malgotosca Re: Garda a Morze Śródziemne... 23.04.09, 11:56
                            hej! hej! orka :)
                      • bah77 Re: Garda a Morze Śródziemne... 23.04.09, 08:12
                        Witaj Gosiu!

> nad Adriatykiem znajdą się piękne miejsca...właśnie Gargano...

Więc warto spędzić tam np. tydzień, popłynąć na Wysepki Tremiti...

> ale wydawało mi się, że jednak nad Śródziemne bliżej...

Zapewne chodzi Ci o Zatokę Genueńską, nad którą proponuję udać się,
                        na min kilka dni!, przed lub po pobycie nad Gardą, szczególnie jeśli
                        zamierzasz zwiedzić malownicze 5Terre.

> przeczytałam wiele Twoich opisów i bardzo przydają się w
                        planowaniu wakacji :-)

Cieszę się niezmiernie, choć teraz zamiast pisania wolę pokazywać
                        fotki, na których widać prawie wszystko co ciekawe. :)

> Wybrałam Cinque Terre i w zwiazku z tym mam jeszcze małe
                        pytanie...czy plaże w miasteczkach są płatne?

W Monterosso al Mare niewątpliwie płatne są leżaki na słynnej Plaży
                        Fegina, natomiast plaża przy starówce była w "polskim stylu":

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,66914725.html

W 5T jest jeszcze płatna plaża naturystyczna Guvano.

W innych miejscach są skrawki plaż:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,66913208.html

...lub skałki... ;)

> czy do miasteczka dojadę w miarę prosta drogą?

Nie, jest dość kręto.

Proponuję więc nocowanie np. w Levanto i zwiedzanie 5T pociągiem:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,66855153.html

Choć prawdziwa górska droga to ta, która łączy Levanto z
                        Portovenere, jest poprowadzona dość wysoko i jest bardzo widokowa.

Pozdrawiam serdecznie

bah77
    • Gość: Zenek Re: Garda a Morze Śródziemne IP: *.serv-net.pl 24.04.09, 00:50
      Oczywiście znad Gardy można dojechać do Ligurii w jeden dzień ,ale nie można zwiedzić Cinque Terre.To jest niewykonalne.Najlepiej zwiedzić Rapallo albo Sistre Lewante i to na jeden dzień wystarczy.W Sistre jest niezapomomniana kamienista plaża i piękne widoki.W Rapallo też.A byliśmy tam w 2005 roku.
      • Gość: brus Re: Garda a Morze Śródziemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 01:19
        OK! Ktoś musi napisać to wprost... Po kij ci ta Garda? Jedź od razu
        do 5terre... I popytaj na forum czy warto stamtąd skoczyć na jeden
        dzień nad Gardę?
        • goska2000 Re: Garda a Morze Śródziemne 24.04.09, 06:27
          ;-) po co mi Garda? bo tam też jest pieknie....planując w sierpniu 2008 wakacje
          wybrałam Adriatyk (Cavallino) i Gardę, a dopiero teraz, czytając dokładnie forum
          trafiłam na Cinque Terre...teraz zamieniłabym Adriatyk na to...ale Gardę bym
          zostawiła. Mam zamówione campingi i dlatego zostaje Garda a Cinque tylko jeden
          dzien ;-)
          ale jak się uda wrócę tam na pewno, jest tam bardzo pięknie i klimatycznie.
          Moje dzieczyny mają 6 i 9 lat, pewnie przeszłyby cały odcinek ale chyba troszke
          bym się bała idąc z nimi po takiej drodze....
          na pewno przejdziemy Drogę Miłości (wiem, wiem, są piekniejsze odcinki) ale ten
          właśnie ze względu na bezpieczeństwo....

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wszystkie uwagi.

Pozdrawiam
          Goska
          • vojager29 Re: Garda a Morze Śródziemne 24.04.09, 08:32
            wybacz ale uwazam ten pomysl za totalnie poroniony,
            bedziecie tydzien nad morzem, nie wystarczy ?
            chyba, ze chodzi tylko o zaliczenie, zrobienie fotek i pochwalenie
            sie po powrocie, wierzaj mi ale naprawde nie warto,
            nad Garda tez sa ladne plaze a okolice przepiekne
            wez namiar na dzieci, jedziesz do Wloch zeby trzymac je zamkniete na
            iks godzin w samochodzie ?
            • Gość: al9 a tam... nie słuchaj voyagera IP: *.teleton.pl 24.04.09, 09:20
              5T są warte całodniowej wycieczki. Wyjedź znad Gardy ranem -
              unikniesz korków koło Werony..
              Zakładanie, że przejdziesz z dziećmi Drogę Miłosci - jesli będzie
              upał - może byc błędem..
              Poszukaj na blogu malgo zeszłorocznych wpisów o skali trudnosci
              poszczególnych odcinków:
              toskania.matyjaszczyk.com/
              Moja rada - kup bilet na prom albo pociąg, auto zostaw w La Spezii -
              w samych miasteczkach są kolosalne kłopoty z parkowaniem, wieczorem
              odbierając auto zarezerwuj czas na spacer promenadą w LS i kolację.
              Turystów mniej niż w 5T, ceny bardziej lokalne...
              al
              • bah77 Re: a tam... nie słuchaj... 24.04.09, 10:06
                > Zakładanie, że przejdziesz z dziećmi Drogę Miłosci - jesli będzie
                > upał - może byc błędem..

A tam, Droga Miłości to przecież tylko ~20' (pięknego) deptaka.

W/g mnie, trudnością może być dopiero przejście całego 12 km Szlaku
                Błękitnego z Riomaggiore do Monterosso.

Pzdr

bah77
                • malgotosca Re: a tam... nie słuchaj... 24.04.09, 15:01
                  No al chyba coś Ci się tym razem pokróliczkowało:) Droga Miłości to
                  pierwszy, właśnie najłatwiejszy, więc i najbezpieczniejszy, odcinek
                  dla dzieci. Gosia możesz spokojnie nią iść, widziałam na niej chmary
                  dzieciaków, nawet wózkiem się przejedzie. A decyzja co do tego, czy
                  warto, to Twoja decyzja, szalona ale ciekawa :) Według mnie to
                  niemal wszędzie warto, no może poza okrutnym Livorno :)
                  • al9 Re: a tam... nie słuchaj... 24.04.09, 15:05
                    no dlatego odsyłam do opisu drugiego i trzeciego odcinka - na Twoim
                    blogu...
                    Pierwszy jest najłatwiejszy i sam go przeszedłem (w lipcu) mimo
                    kontuzji nogi i 45 stopni w cieniu :-)
                    al
            • goska2000 Re: Garda a Morze Śródziemne 24.04.09, 17:24
              vojager29 nie uważam tego pomysłu za poroniony. Zależy mi aby zobaczyć tą
              piękną okolicę, mam tylko jeden dzień, ale to nie znaczy, że mam rezygnować.
              zaliczenie, zrobienie fotek i pochwalenie sie po powrocie - to nie w moim
              stylu....
              piekne fotki to na pewno piękne wspomnienia w zimowe dni
              dzieciaki są przyzwyczajone do jazdy, więc 2,5 godziny nie jest problemem :-)
              a wspomnienia...będą wspaniałe....
              mam nadzieje że na dłużej uda mi się pojechać za rok :)
              • vojager29 Re: serdecznie odradzam 24.04.09, 18:18
                gosiaczku, 2,5 godziny a to dokad i skad, chyba helikopterem ?
                4 godziny szybkiej i szczesliwej jazdy to absolutne minimum,
                wszystko jedno jaki masz samochod i jak dobrze jezdzisz, najpierw
                musisz dojechac do autostrady a pozniej z niej gdzies zjechac i
                dojechac do jednego z miasteczek nad morzem, w sumie minmum 4-5
                godzin, na odcinkach Modena-Parma-La Spezja zbyt szybko nie
                pojedziesz jesli wybierzesz ta trase, czywiscie twoja wycieczka i
                twoj problem ale ja dalej uwazam pomysl za wyjatkowo nazwijmy to
                nieszczesliwy jesli nie dla fotek
                wiem, nie to cie zainteresowalo ale w miejsce tracenia calego dnia
                na nic jedz do Mantowy, Parmy, Cremony czy Bergamo
                te miejsca naprawde warto zobaczyc a wspomnienia i fotki moga byc
                rownie niezapomniane nawet dla dzieci

• goska2000 Re: serdecznie odradzam 24.04.09, 18:33
                  2,5 godziny pokazała mi mapa ;-) z Peschiera del Garda do La Spezia...więc taki
                  czas przyjęłam. Ok! nie będę się upierała, wszystko wyjdzie na miejscu...ale
                  dobrze mieć wiedzę o miejscach, które chce się zobaczyć, bo wtedy łatwiej podjąć
                  decyzję na miejscu gdzie się w danym dniu jedzie ;-). Jeśli nie za dwa miesiące
                  to na pewno na kolejnych wakacjach pojedziemy ;-)

Pozdrawiam
                  Goska
                  • malgotosca Re: serdecznie odradzam 24.04.09, 18:39
                    No proszę, zanim wpisałam tekst już dałaś znać, że to Peschiera del
                    Garda więc wychodzi 2,43 :) jedź i baw się dobrze, widoki warte
                    wysiłku :)
                • malgotosca Re: serdecznie odradzam 24.04.09, 18:37
                  hmm, maps.google do Riomaggiore podają z Bardolino(przykładowo, bo
                  nie wiem Gosia, gdzie nad Gardą będziesz) 3 godziny. Zresztą z
                  drugiej strony jeziora wyliczenia są podobne, więc chyba nie ma co
                  straszyć 4,5 godzinami? Oczywiście należy liczyć, że się nie trafi
                  na losowe przeszkody typu korek :)
                  • goska2000 Re: serdecznie odradzam 24.04.09, 19:41
                    ja patrzałam na maps google ;-) i bądź tu mądry ;-) klimaty piękne i kusi
                    strasznie...ale decyzje podejmiemy na miejscu. Teraz jestem jak najbardziej na
                    tak (zwłaszcza po obejrzeniu zdjęć forumowiczów . Opracuje sobie plan
                    całodziennej wycieczki z różnymi opcjami i napiszę jak było po przyjeździe ;-)

Pozdrawiam
                    Goska
                    • Gość: brus Re: serdecznie odradzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 19:53
                      Jedź! Dzieci b. lubią spać w aucie... Dwie godziny w tą, czy w tą
                      nie robią różnicy. Ale statek (widoki od morza)obowiązkowo:)
                      • Gość: nune Re: serdecznie odradzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 21:17
                        Zwiedz lepiej przez tydzień piękne i malownicze miasteczka nad
                        Gardą, popływaj łódką po jeziorze, wjedz na szczyt kolejką, wybierz
                        się z dziecmi do Gardalandu, a za rok jedz na 2 tygodnie na Ligurię
                        i zalicz wszystkie możliwe tam atrakcje, zwiedz Genua i oceanarium,
                        jedz do Lerici, Cinque Terre, Portovenere itp.
                    • vojager29 Re: serdecznie odradzam 24.04.09, 21:12
                      jeszcze raz - google podaje, Paschiera del Garda - Riomaggiore, 264
                      km 2,54 min. OK to czas w absolutnie optymalnych warunkach co
                      absolutnie nie jest do zrealizowania,
                      zabawmy sie w realistow aby cie przekonac, ze pomysl jest bardzo
                      nieszczesliwy
                      zapewniam cie, ze od zjazdu z autostrady La Spezia do Riomaggiore
                      przejazd z dojsciem z parkingu nad morze, zajmie ci min. 40 - 50 min
                      pozostaje wiec na dojazd do zjazdu La Spezia ca 2 godziny
                      dojazd do autostrady w Paschiera tez okolo 10-15 min
                      pozostaje ci z czasu google 1,45 na okolo 230 km,
                      jest to realne ?
                      musisz liczyc, ze na odcinkach autostrady Paschiera - Brescia i
                      Fiorenzuola - Parma jest cholerny tlok a na odcinku Parma - La
                      Spezia masa lukow po ktorych nie da sie zbyt szybko jechac nawet
                      super wprawnemu kierowcy (wiem, zaraz znajda sie tu Kubice) ale nie
                      sluchaj ich, ja wiem co pisze,
                      ciekaw jestem na co sie zdecydujesz

• goska2000 Re: serdecznie odradzam 24.04.09, 21:53
                        wracam 11 lipca wtedy napiszę czy byłam czy nie ;-) ale ciagnie mnie tam
                        strasznie ;-)

jeszcze raz dzięki wielkie za wszystkie opinie :-)
                        • vojager29 Re: serdecznie odradzam 25.04.09, 07:33
                          gosiaczku, chyba moge sie tak zwracac z racji roznicy wieku,
                          niezaleznie od bezsensu takiego pomyslu, to tam wcale nie jest az
                          TAK ATRAKCYJNIE, zeby przerywac chocby tylko na jeden dzien pobyt
                          nad Garda, jadac dookola jeziora widoki sa o niebo bardziej
                          interesujace, mozesz ten zamysl spokojnie przelozyc na nastepne
                          wakacje np. tydzien nad Lago Maggiore i tydzien gdzies w Ligurii, we
                          Wloszech tyle jest miejsc interesujacych, ze i tak w ciagu jednego
                          urlopu malo z nich zaliczysz,
                          milych i rozsadnych wakacji
                          • al9 voyager jest znanym forumowym malontentem 25.04.09, 11:33
                            nie lubi morza, ma 107 lat, ma alergię na piękne widoki, dostaje
                            wysypki na widok grillowanych krewetek, w aucie ma chorobe
                            lokomocyjną, na skrzyżowaniach się gubi, nawigacji samochodowej nie
                            używa, zdjęć robić nie potrafi, wino mu nie smakuje, a do Włoch
                            jeżdzi tylko w listopadzie
                            :-))
                            Tak więc go nie słuchaj...
                            papa
                            al
                            • goska2000 Re: voyager jest znanym forumowym malontentem 25.04.09, 14:53
                              i bądź tu człowieku mądrym ;-)
                              • vojager29 Re: voyager jest znanym forumowym malontentem 25.04.09, 15:20
                                sluchaj tych, co ci dobrze radza, ocena nalezy do ciebie
                                do twojego poprzednika nie bede sie odnosil, nie warto
                                • al9 vojager nie ma poczucia humoru 27.04.09, 09:18
                                  sluchaj tych, co ci dobrze radza, ocena nalezy do ciebie
                                  do twojego poprzednika nie bede sie odnosil, nie warto

---------------
                                  szkoda, że nie zauważyłeś, że żartowałem....
                                  Poczułes sie urażony - co zauważam ze zdziwieniem
                                  przepraszam
                                  al
                                  • vojager29 Re: vojager nie ma poczucia humoru 27.04.09, 11:53
                                    myslalem o calosci wypowiedzi, nie tylko o tym wpisie bowiem w
                                    dalszym i nieprzerwanym ciagu, uwazam takie pomysly za bezsensowne i
                                    to niezaleznie od "atrakcyjnosci miejsca",
                                    tymbardziej, jesli miejsce jest az tak atrakcyjne jak w opisach, te
                                    akurat znam z autopsji, nie z opisow, to wymaga wiekszej uwagi i
                                    wiecej czasu a nie tylko "czasu na kilku fotek" jak ja to nazywam,
                                    to jest jeden przeciwny argument, inne opisalem wyzej

pozdrowienia
                              • vojager29 Re: wyslalem mail 27.04.09, 12:21
                                goska2000 napisała:

> i bądź tu człowieku mądrym ;-)

zeby ci ulatwic podjecie samodzielnej decyzji
                                • ortodox Re: wyslalem mail 28.04.09, 12:27
                                  Rozumiem, że napisałeś w mailu takie straszne rzeczy o podróży znad
                                  Gardy do Ligurii, że nie nadawało się to na forum. O wszelkich
                                  niebezpieczeństwach, smokach, zbójach i piratach czekających po
                                  drodze. O czarownicach porywających śpiące dzieci na tylnym
                                  siedzeniu auta, o wampirach, dla których Liguria jest ulubionym
                                  miejscem wypoczynku ... .
                                  pozdrawiam ;)
                                  p.s
                                  Kiedy dzieci były mniejsze i podróżowały jeszcze z nami,
                                  potrafiliśmy w czasie wakacji zrobić 8-10 tyś km. To kwestia
                                  ciekawości świata, albo zapotrzebowania na wylegiwanie się na plaży.
                                  Każdy wie najlepiej, co chce robić w czasie wakacji.
                                  • goska2000 Re: wyslalem mail 28.04.09, 17:13
                                    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie...i te na tak i te na nie ;-)
                                    każda informacja jest pomocna. Oczywiście decyzję podejmę sama, juz będąc na
                                    miejscu. Ale warto poczytać opinie osób które odwiedziły dane miejsce, mimo, że
                                    czasami są to rózne opinie.

Pozdrawiam Gorąco
                                    Goska

ortodox - voyager'a opinie również są bardzo cenne....
                                    • vojager29 Re: wyslalem mail 28.04.09, 17:27
                                      dzieki goska
                                      cieszy mnie, ze oceniasz trzezwo nieusminkowana rzeczywistosc
                                      • vojager29 Re: halo goska 30.04.09, 08:56
                                        jesli jeszcze nie masz tego linku
                                        www.navigazionegolfodeipoeti.it/
                                        jestem pewien, ze sa tam wszystkie interesujace cie informacje

milego pobytu
                                        • Gość: goska Re: halo goska IP: *.szczecin.mm.pl 30.04.09, 18:56
                                          dzięki wielkie, juz miałam ten link :-)

pozdrawiam
                                          Goska
    • Gość: michal prosba o pomoc IP: *.acn.waw.pl 27.04.09, 22:03
      Szanowni Państwo....
      Zwracam się z prośbą o wypełnienie ankiety adresowanej do
      wszystkich, którzy wyjeżdżali do Włoch w latach 1998-2005. Ankieta
      ta jest elementem pracy naukowej. Poniżej podaje link do ankiety. Z
      góry serdecznie dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
      www.e-inquiry.eu/ankiety/index.php?sid=58829&lang=pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka