Dodaj do ulubionych

Praktyczne rady - Rzym i Neapol

28.08.09, 10:27
Witam bardzo serdecznie. Właśnie wróciłem z Włoch (Rzym, Neapol, Pompeje) i
chciałbym się z Wami podzielić wskazówkami co do noclegów, cen i poruszania
się po mieście jak i całej Italii. Dla przejrzystości będę pisać w punktach
oraz wg kategorii.

1. NOCLEG W RZYMIE I NEAPOLU

RZYM: bardzo gorąco polecam Wam Dom Polski Jana Pawła II w Rzymie. Ceny są
śmiesznie niskie jak na rynek włoski. Na przeciw Domu stoi market ze znacznie
niższymi cenami niż w mieście. czynny od 8 do 20. Przykładowe ceny: makaron
1,40 euro, winogorn 1,69euro/kg (w mieście ok. 11-12 eur/kg).

Adres:
Dom Polski Jana Pawła II
Via Cassia 1200, 00189 Roma
tel. 06 303 10 398, 06 303 65 181
rezerwacja mailowa: niepsuj@jp2doc.org
(najlepiej na pół roku wcześniej)

Ceny: pokój 1 os - 30euro
pokój 2 os - 20 euro
pokój 3,4,5 os - 15 euro

Dla porównania: za 15 euro w Rzymie dostaniemy jedynie pole na campingu, bez
wody, kuchni, etc. W Domu Polskim mamy możliwość nabycia posiłów po 15 euro,
ale jednak znacznie taniej jest samemu przyrzadzanie posiłków!

KOMUNIKACJA PO RZYMIE I OKOLICACH
Najlepiej wykupić bilet zintegrowany na pociąg, autonus i metro.
Ceny:

a) 75 min - 1 euro BIT
b) 1 dniowy - 4 euro BIG
c) 3 dniowy - 11 euro BTI
d) 7 dniowy - 16 euro (najbardziej opłacalny!) CIS

Wskazówka: Jeśli kupiliśmy bilet i nie jest on jeszcze skasowany a pierwszym
środkiem transportu na ten blet jest pcoiąg podmiejski a nie ma kasownika
podpisujemy ten bilet na odwrocie ręcznie: data i godzina pociągu. W razie
kontroli bilet jest ważny i oszczedzimy sobie kary.

NEAPOL

Fabric Hostel & Club
Via Bellucci Sessa, 22
80055 Portici - Naples
Italy
www.fabrichostel.com/
Ceny: pokoje 9 osobowe 12 euro. Bardzo miła obsługa, dobre warunki i
lokalizacja. Z Neapolu dojeżdża się tam kolejką CircumVesuviana, przystanek
Portici - Via Liberta. Bilet około 1,40 euro. Ważny 90 minut. Jazda ok 30 minut.

Atutem hostelu jest bardzo dobry dojazd do Pompejów (przystanek POMPEI).
Stamtąd na piechotę 15 minut do POMPEI SCAVI (wejściówka na Pompeje starozytne
11 euro, ale osoby poniżej 26 roku zycia i nauczyciele 5,50 euro). Aby
zobaczyć całe miasto nalezy poświęcić 4 - 5 godzin.

DOJAZD DO NEAPOLU Z RZYMU:

Najtańszy bilet pociągiem kosztuje 10,50 euro w jedną stronę. Rodzaj pociągu:
REGIONALE. Odjeżdżają co godzinę z dworca głównego TERMINI (dojazd metrem,
każdą linią; przesiadamy się z metra na stację pociągową, bilet kupujemy ablo
w maszynie albo w kasie).

Proszę pamiętać, że bilet na pociąg kasujemy w takich żółtych maszynach
zlokalizowanych na dworcach. Zakup biletu a jego nieskasowanie oznacza tyle
samo co przejazd na gapę. Częste kontrole konduktorów.

Komunikacja w Rzymie opiera się głównie na metrze. Mapa metra jest tu:
www.rome.info/metro/
Z metra przesiadamy się na pociag lub bierzemy autobus.

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących Rzymu, neapolu i Pompejów proszę pytać
- z chęcią odpowiem. Proszę również pamiętać, że Włosi nie mówią po angielsku
(ang. tylko na dworcach, info na metrze, etc.)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 28.08.09, 10:39
      Jesli chodzi o pociagi tzw. regionalne widze w necie informacje sprzeczne: z
      nowym rozkladem tzw. obliterazione / kasowania w zoltych kasownikach / mialo nie
      byc, a z drugiej strony czytam o mandatach za brak skasowania.
      • seba_dude Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 28.08.09, 12:34
        Nie wiem, wróciłem przed wczoraj a kilka dni temu jechałem pociągiem do Neapolu
        z Rzymu. Wszyscy kasowali w żółtych maszynach, więc i ja też. Piszę o tym czego
        sam doświadczyłem i co widziałem. W internecie wiele rzeczy jest napisanych a
        praktyka pokazuje inaczej. :)
        • linn_linn Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 28.08.09, 13:19
          Widziales, ze kasuja. Tylko tyle. Chodzilo mi glownie o strone wloskich kolei:
          miala to byc zmiana wprowadzona w ostatnim letnim rozkladzie. Ja sama
          skasowalabym: w koncu lepiej sksowac niepotrzebnie niz placic mandat.
          • seba_dude Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 28.08.09, 13:29
            Dokładnie :-) Konduktor w pociągu też sprawdzał czy bilet jest skasowany. Czyli
            wg tego co mówisz z końcem wakacji znikną te maszyny. I dobrze :)
            • linn_linn Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 28.08.09, 13:52
              Nowy rozklad obowiazuje od konca czerwca jesli dobrze pamietam. Wlasnie dlatego
              wydaje mi sie to bez sensu.
              • Gość: anbxl Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.access.telenet.be 28.08.09, 21:53
                A ja dodam,ze pewnie odjezdzalismy z tej samej podmiejskiej stacji
                do metra w Rzymie i ze nie kasowalam biletu,bo nawet nie wiedzialam
                gdzie.Pociag podmiejski w godzinach szczytu byl tak przepelniony,ze
                konduktor nie mialby szans na przejscie.Dom polski wyglada
                okazale,choc jest przy ruchliwej via Cassia.W okolicach odwiedzilam
                5 sklepow i tylko jeden byl drozszy (jakies 500m od zjazdu z
                autostrady w przeciwnym kierunku do domu polskiego. Ja bylam po
                sasiedzku z domem polskim w hostelu na kempingu SEVEN HILS-
                katastrofa,choc na pierwszy rzut oka super. Jakies 200 m od domu
                polskiego (ostry zjazd w dol) super dobra i tania pizeria,gdzie
                pizze robia....min rodaczki
                • Gość: andzia3 Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.09, 14:52
                  Anbxl...mam pytanie o Seven Hills koło Rzymu? dlaczego katastrofa?
                  wielu chwali ten camping jako tani, przystępny i w miarę blisko
                  centrum...
                  dzięi za odpowiedź, pozdrawiam
                  anka
                • linn_linn Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 29.08.09, 15:07
                  Tu sa 2 opinie: jedna po polsku
                  www.e-camping.net/it/camping/1267.html
        • Gość: roma roma Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.10, 18:36
          wróciłam wczoraj z Rzymu. Absolutnie trzeba kasować w żółtych kasownikach !
          Powodzenia
          RR
    • linn_linn Re: Neapol zdjecia, opisy i troche rad 29.08.09, 15:12
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,58824738,58824738,0,2.html?v=2
    • linn_linn Re: Nola, Galeria Il Buon Vulcano 08.10.09, 20:56
      ...czyli "Dobry Wulkan"
      http://www.vulcanobuono.it/index.htm
      Podobno najwieksza galeria w poludniowych Wloszech. Byc moze wybiore sie tam pod
      koniec listopada: nawet nie pamietalam, ze istnieje. Z Neapolu mozna tam
      dojechac specjalnym autobusem / servizio navetta / z Piazza Vittoria.
    • Gość: art Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.acn.waw.pl 09.10.09, 10:26
      Bardzo cenne informacje. Warto by je umieścic na tworzącym się
      portalu społecznościowym (wreszcie bez reklam), który ma właśnie
      takie info przekazywać jeżdżącym po świecie.
      Pozdrawiam
      infointravel.com/browse/i/pl/22858/Rzym__Muzea_Kapitolinskie__Palazzo_Nuov.html
    • Gość: rys Polecam Camping PLUS Roma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.10, 13:38
      Bliziutko centrum, na obwodnicy Rzymu, tani market naprzeciwko.
      Wiele możliwości noclegu- od najtańszych namiotowych po domki
      kampingowe (Ok. 100 zł za os.). Czysto, miła atmosfera (no chyba, ze
      uciążliwi sąsiedzi, co nam się zdarzyło), ładnie. Basen,
      restauracja, bary.
      www.hostele.pl/hostele_rzym_plus_camping_village_roma.php
    • panistrusia Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 11.03.10, 14:34
      A ja nie polecam Domu Polskiego - ciężko się dostać, zwłaszcza w
      nocy. Siostry kręciły nosami, gdy chciałam wracać po 22.30, a dodam,
      że było to w oresie świąt i późne powroty był spowodowane
      uczestnictwem w nabożeństwach. Pokój był nieogrzewany w jakiejś
      dobudówce z dykty, co przy temperaturach w okolicach 10 stopni i
      ciągłym deszczu stanowiło drobny problem.

Także uważam, że lepiej dopłacić te 3 euro różnicy (akurat tyle, ile
      płaci się za dojazdy do DP) i znaleźć nocleg w hostelu w centrum.
    • Gość: Sylwia Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.10, 23:00
      Proszę o informację jak z lotniska do Rzymu dojechać, gdzie kupować
      bilety odrazu chcę pociągiem jechac do Neapolu więc jakim metrem
      chozi o oznaczenie. Dziękuje
      • linn_linn Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 02.04.10, 07:49
        Z lotniska na Stazione Termini dojedziesz pociagiem: metro niepotrzebne.
        Informacje w watkach o Rzymie.
    • Gość: Agniecha Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.12.14, 08:06
      Witam
      Mam pytanie jak z lotniska Ciampino w Rzymie dotrzeć do Neapolu?? O ile dobrze pamiętam z lotniska Fiumicino bezpośrednio miałam pociąg do Neapolu
      • ferroni Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 09.12.14, 14:56
        Autobusem Terravision (za 4 euro możesz już kupić bilet online) z Ciampino na dworzec Termini, jedzie godzinę, a z Termini pociąg bezpośredni do Neapolu lub z przesiadką w Cassino (tańsza opcja).
        • logi.nek Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 10.12.14, 13:15
          ferroni napisał(a):

> Autobusem Terravision (za 4 euro możesz już kupić bilet online) z Ciampino na d
          > worzec Termini, jedzie godzinę, a z Termini pociąg bezpośredni do Neapolu lub z
          > przesiadką w Cassino (tańsza opcja).

Wybieram się w przyszłym roku do Rzymu i już planuję. Proszę o informację czy na przystanek autobusu Terravision łatwo trafić po wyjściu z lotniska? Patrzyłam na ich stronie ale na podanej mapie wygląda jakby nie było to bezpośrednio przy lotnisku. Czy są jakieś oznaczenia?
          • logi.nek Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 10.12.14, 14:21
            Nie napisałam, ze chodzi o lotnisko Ciampino.
          • shilaa Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 10.12.14, 16:45
            Nie potrzeba zadnych oznaczen, wychodzac z lotniska przystanek autobusowy znajduje sie po lewej stronie, kilka metrow od wyjscia. Nie tylko Terravision obsluguje trase na dworzec Termini, sa takze inni przewoznicy. Bez zadnych korkow jedzie sie 20 minut.

Teraz zauwazylam, ze ktos napisal o przesiadce w Cassino - niektorzy lubia utrudniac sobie zycie byle wydac pare euro mniej... Przesiadanie sie w Cassino na trasie Rzym-Neapol to kompletny nonsens.
            • ferroni Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 15.12.14, 23:27
              "shilaa napisała:
              [...]
              > Teraz zauwazylam, ze ktos napisal o przesiadce w Cassino - niektorzy lubia utru
              > dniac sobie zycie byle wydac pare euro mniej... Przesiadanie sie w Cassino na t
              > rasie Rzym-Neapol to kompletny nonsens."'

Oczywiście zostałem posądzony o bycie dusigroszem, co jest bzdurą, więc wyjaśnię - podałem tę możliwość (widocznie niepotrzebnie), gdyż z niej korzystałem mieszkając w Colleferro i było to dobre 10 lat temu, wtedy w Colleferro (Trasa Rzym-Neapol) mało który pociąg jadący do Neapolu stawał, więc jechało się do Cassino i stamtąd do Neapolu.
      • shilaa Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 09.12.14, 19:52
        Z Ciampino musisz dojechac do dworca Termini (najwygodniej autobusem, kilka euro, bilety kupisz na lotnisku). Stamtad odjezdzaja do Neapolu pociagi regionalne, Intercity, Frecciaargento i Frecciarossa oraz Italo. Te ostatnie odjezdzaja tez z dworca Tiburtina, ale znacznie wygodniej jest dotrzec na Termini.

Nie polecam pociagow regionalnych, spozniaja sie, sa niewygodne i przewaznie bardzo zatloczone. Ja jezdze tylko Frecciarossa (z uwagi na szybkosc i komfort jazdy i posiadanie karty znizkowej ;-) ). Bilety na pociagi Frecciarossa i Italo kupisz w internecie z wyprzedzeniem juz za 19 euro. To taniej niz Intercity i tylko kilka euro drozej niz regionalny.
        • lion.ess Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 16.12.14, 15:11
          Podróżowałam na trasie Rzym-Neapol w czerwcu br. i bilet na pociąg Intercity zakupiłam niecały m-c przed podróżą za 9 euro/os. Dodam, że nie miałam żadnych problemów z płatnością polską kartą kredytową na ich stronie (www.trenitalia.com/).
        • Gość: Lucyna Sajak Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.15, 19:42
          Jedziemy Rzym - Neapol w marcu i proszę bardzo napisać czy to potwierdzenie zakupu biletu na stronie internetowej to tez sie jakoś kasuje czy coś w tym rodzaju,bo nigdy tak nie kupowaliśmy , a poza tym maz zapomniał wpisał nasze dane i tez sie martwię .pozdrawiam Lucyna
          • Gość: Ela Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.231.12.137.koba.pl 14.04.15, 18:46
            Mam takie samo pytanie odnośnie biletu zakupionego przez internet. Czy wymaga on potwierdzenia przed wyjazdem w jakiejś formie Nigdzie nie znalazłam informacji. Jade do Rzymu za miesiąc Będę wdzięczna za odpowiedź
            • shilaa Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 15.04.15, 00:36
              Nie wymaga, wystarczy pokazac wydrukowany bilet.
              • Gość: Ela Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol IP: *.231.12.137.koba.pl 15.04.15, 18:38
                Dziekuje bardzo za informację Pozdrawiam
                • gazeta550 Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 09.05.15, 17:34
                  Bardzo proszę o radę. W Pompejach chcę najpierw udać sie na Wewzewiusz, nastepnie do Katedry Matki Bożej Pompejańskiej a jeżeli wystarczy czasu zwiedzić ruiny. Będę jeden dzień i przyjadę pociągiem z Rzymu do Neapolu. Jak rozplanować dalszą podróż? Czekam na wszelkie rady i z góry dziękuję
                  • shilaa Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 10.05.15, 16:27
                    Na Wezuwiusza wjezdza sie z Ercolano, z Pompejow jezdzi tez bezposredni bus ('navetta'), ale znacznie wydluza to wizyte, bo i tak wchodzi sie od strony Ercolano. Nie wiem, o ktorej przyjedziesz z Rzymu i czy wieczorem musisz wrocic czy zostajesz w Neapolu? Jesli musisz wrocic pociagiem do Rzymu to wszystkie miejsca, o ktorych wspominasz bedziesz zwiedzac w wyjatkowym pospiechu i nic z takiego 'zwiedzania' nie wyniesiesz...
                    • gazeta550 Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 10.05.15, 18:22
                      Dziękuję za informację , wysiądę w Ercolano i pojadę busem do Wezewiusza. Zastanawiam sie czy będę mogła z kolei później busem z Wezwwiusza pojechać do Pompejów, czy mam wrócić do Ercolano i później kolejką do Pompejów Chodzi mi oczywiście o czas , który zaplanowałam od rana do wieczora.Wieczoerm muszę wrócić do Rzymu.Pozdrawiam
                      • shilaa Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 10.05.15, 19:45
                        Do Pompejow mozesz pozniej dojechac pociagiem Circumvesuviana lub busem. Z Pompejow do Neapolu Circumvesuviana.
                        Ostatni pociag do Rzymu odjezdza wczesnie i zmusi Cie to do zwiedzania w ogromnym pospiechu. Kazdy ma swoje oczekiwania, ale jak dla mnie podroz z Rzymu i potem do Rzymu, zeby zobaczyc Wezuwiusza i Pompeje to strata czasu...
                        • gazeta550 Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 10.05.15, 19:56
                          Serdecznie dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Rzeczywiście chyba muszę to inaczej rozplanować. Jestem wdzięczna za informacje Pozdrawiam Ela
                          • shilaa Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 11.05.15, 11:28
                            Teraz moge napisac wiecej niz wczoraj z telefonu ;-)
                            Nie chcialam Cie zniechecac i chce zaznaczyc, ze Twoj plan w jeden dzien jest jak najbardziej wykonalny, ale zawsze mowie, ze to troche strata czasu z uwagi na omijanie Neapolu ;-)

Na Wezuwiusza trzeba przeznaczyc ok. 2 godziny, w Pompejach mozna chodzic i caly dzien, ale powiedzmy, ze na podstawowa wizyte potrzeba ok. 3 godzin. Do tego pol godziny, godzina w kosciele, przejazdy itp. - jesli przyjedziesz z Rzymu wczesnie rano i odjedziesz ostatnim pociagiem (21:42), nie stracisz zbyt duzo czasu na przejazdy Circumvesuviana itp., to poznym popoludniem mozesz nawet miec jeszcze troche czasu na krotki spacer po centrum Neapolu.
                            • gazeta550 Re: Praktyczne rady - Rzym i Neapol 11.05.15, 20:58
                              Wielkie dzięki ,mam już zarezerwowane bilety na pociąg do Neapolu i na powrót własnie późnym wieczorem Jest to moja pierwsza podróż w te okolice. Najwyżej jeżeli nie wszystko uda mi się zobaczyć jeszcze zapewne z chęcią wrócę. Jeszcze raz ogromne dzięki za pomoc i poświęcenie swego czasu. Pozdrawiam Ela
    • Gość: cena Re: uwaga: wzrost cen w Rzymie IP: *.3-79-r.retail.telecomitalia.it 09.04.15, 14:37
      roma.corriere.it/notizie/cronaca/15_aprile_09/giubileo-rincari-che-colpiscono-turisti-stranieri-roma-028d222a-de7d-11e4-9169-2cdb2836f1f0.shtml
    • Gość: home Re: Home Restaurant Rzym, Neapol i nie tylko IP: *.56-79-r.retail.telecomitalia.it 23.05.15, 06:25
      www.bed-and-breakfast.it/speciali/home-restaurant.cfm
    • Gość: kinoman Re: Rzym Cinecittà World IP: *.32-79-r.retail.telecomitalia.it 30.05.15, 13:44
      www.cinecittaworld.it/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka