katerina24 12.02.06, 01:10 jako tako znam francuski czy portugalski jest jakoś zblizony i jakie są różnice ,cięzko się go nauczyć ze wględu na ilość czasów etc?Generalnie czy łatwiej jest się go nauczyć znając już francuski ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indiaarie Re: portugalski trudny 20.02.06, 12:28 Gdzie tam trudny portugalski :) jest po prostu super, wiele podobienstw do polskiego - w skladni np. Francuski nalezy do tej samej grupy jezykowej, co portugalski - romanskiej, wiec sa podobienstwa. ja tez uczylam sie francuskiego i powiem Ci, ze portugalski zdecydowanie latwiejszy. No...nie mowiac o conjunctivie, ale to potem;) Poza tym ma piekna melodie. Zdecydowanie polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
cebulka_j Re: portugalski trudny 24.02.06, 22:21 Ja francuskiego nie znam, ale jestem w trakcie nauki portugalskiego i muszę przyznać, iż trudnu nie jest wcale, wręcz przeciwnie, słówka łatwo wpadają w ucho, mają fajne brzemienie, a z czasami jest prościej niż mogłoby się wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: portugalski trudny 29.03.06, 19:29 mój chłopak którego językiem ojczystm jest francuski przez pierwszy semestr nauki ni razu nie otworzył książki przed sprawdzianem i zaliczył:) mówił że jest bardzo dużo zapożyczeń ze starego francuskiego. Ja zakończyłam naukę portugalskiego po roku z powodu braku czasu. Musze powiedzieć że dzięki tym podstawom portugalskiego łatwiej mi się teraz nauczyć francuskiego, który zaczęłam od podstaw. analogii jest mnóstwo "est-ce que" i "e que" ale w portugalskim nie powoduje to np tych dziwnych inwersji itd. Odpowiedz Link Zgłoś