jarecki32 Re: Motywacja 21.03.07, 18:24 pewnie wielu sie dziwuje co mnie z tym przewodnikiem sie stalo. Ktos mi placi ? ktos cos obiecal ? Kto za tym stoi ? Otoz nikt nie placi, obiecuje ani stoi. Motywuje mnie wylacznie fascynacja tematem oraz mozliwosci pracy z grupa ludzi, dla ktorych mam bardzo gleboki szacunek za ich wiedze oraz kulture. Pracuje w firmie, gdzie mamy zespoly projektowe miedzy 20 a 50 osob, czas trwania projektu od 12-tu do 24 miesiecy. Niesamowite co taki zespol jest w stanie zdzialac. Kazdy projekt konczy sie zbiorowym zdjeciem kiedy stoimy na tle naszego dziela i smieja sie nam pyski. Jasne, ze w tym wypadku nam za to placa, ale satysfakcja plynie przede wszystkim z wykonanego zadania. Teraz, studjujac moj pierwszy temat czyli akustyke i fizjologie sluchu natknalem sie na nieprawdobodobnie ciekawe sprawy. Otoz ludzkie ucho nie tylko dzwiek odbiera ale tez i nadaje, albo ze Aparat Cortiego to jest taki signal processing computer, a dzwieki sa kodowane i dekodowane w auditory cortex. Man ! Jakie to wszystko ciekawe ! Teraz bede to staral sie w skrocie przelac na papier. Jutro wezme nawet dzien wolnego aby prznajmniej zrobic ten wstep. Kazdy z tematow przewodnika moze okazac sie niezmiernie interesujacy jesli tylko troche go zglebimy. Odpowiedz Link
carmody Re: Motywacja 22.03.07, 02:41 Nie ma co - umiesz złamać we mnie typa asertywnego. Się czuję zobligowany. Karkołomny to projekt jest. Ale z drugiej strony nie znam innego miejsca/grupy/fora, w którym byłoby więcej niż 3% szansy na zrobienie czegoś w tym rodzaju. Po pół roku zaglądania na SF od czasu do czasu sam zacząłem się udzielać. Niewiele, ale. A podziwiam nadal. Mały ruch na forum, się mi wydaje, spowodowany jest z zimy do wiosny przejściem, które demobil, oszumienie i nerwice powoduje. Z drugiej strony 2-3 miesiące temu starzy wyjadacze dziwili się masowym naporem nowych nicków. Jeszcze Polska... Pozdro ursus i obiecuję, że coś napisze. W kwietniu. Odpowiedz Link
cze67 Re: Motywacja 22.03.07, 11:11 Nowe nicki mają niestety to do siebie, że piszą raczej incydentalnie. Za to wielu starym się nie chce. I przesileniem bym tego nie tłumaczył, bo właściwie od kilku miesięcy mamy wiosnę. Odpowiedz Link
jarecki32 Re: Motywacja 22.03.07, 12:49 carmody napisal: Pozdro ursus i obiecuję, że coś napisze. W kwietniu. dzieki, tak wlasnie czulem, ze bedziesz podpora tego projektu pozdr Odpowiedz Link
jarecki32 Re: percepcja muzyki w narzadzie ( Cortiego ) 29.03.07, 14:58 czy zbadale(a)s juz swoj aparacik Cortiego, nie ? a to szkoda, moze po niewielkim tuningu odkrylbys muzyke na nowo i zapalal bys nowym uczuciem do disco lub prog-rocka ? A tak na serio to wlasnie wkleilem tekst do przewodnika w rozdziale o roli technologii, check it out ! rozdzialik jeszcze nie jest ukonczony, paragraf o sluchu muzycznym jest tylko naszkicowany Jak zwykle prosze o fidbak. No i oczywsicie polecam sie laskawej pamieci panow redaktorow ( jak tam postepy w pracy ? :)) Odpowiedz Link
jarecki32 Re: fizyka fal akystycznych 09.04.07, 01:21 Wlasnie rozpoczalem wpisywanie tekstu w ten rozdzial przewodnika, zapraszam do przegladania i komentowania Carmody przysiegal, ze sie sprawi w tym miesiacu, trzymajmy za niego kciuki Odpowiedz Link
jarecki32 Re: przewodnik po muzyce popularnej Forum SF 18.04.07, 19:14 Nie, nie zapomnialem o Naszym Przewodniku wlasnie wkleilem kolejna porcje tekstu do "Roli Technologii ..." i wcale bym sie nie obrazil gdyby ktos zechcial przeczytac i skomentowac :) Jak zwykle przy tej okazji ponawiam apel o niezapominanie o wlasnych zobowiazaniach Z powazaniem Odpowiedz Link
jarecki32 Re: Technologia-pomiary 27.04.07, 18:10 Pomiary fal akustycznych, wlasnie skonczylem. Mam troche problemow z pisaniem wzorow i czekam az Makowski przyjdzie z pomoca (niestety rzadko sie ostatnio odzywal) Pisanie polskich znakow zajmuje mi sporo czasu ale stopniowo zamieniam z na z l an l (pawlacz) i tak dalej. Jak widzicie przyjaciele, ja mam wzgledem przewodnika < powazne zamiary > i tak juz zostanie. Praca nad nim sprawia mi wiele frajdy i nieustannie bede was zachecac do pisania waszych wlasnych tekstow. Odpowiedz Link
jarecki32 Re: Carmody 27.04.07, 18:13 Carmody napisal : ....Pozdro ursus i obiecuję, że coś napisze. W kwietniu. Jeszcze jest czas .....:)) Odpowiedz Link
carmody Re: Carmody 27.04.07, 18:15 Tak właśnie sobie kombinuje od 2 tygodni, że kwiecień się jeszcze nie skończył. No bo się jeszcze nie skończył, choć miesiącem zajętych i powalonym okazał się też. Dziś napieram na koncert NoMeansNo, mam jeszcze 3 dni, khe. Odpowiedz Link
jarecki32 Re: Projektowanie wnetrz do odbioru muzyki 18.05.07, 14:20 z przyjemnoscia zawiadamiam, ze wlasnie ukonczylem podrozdzial przewodnika zatytulowany Projektowanie wnetrz do odbioru muzyki Zapraszam do przeczytania i podzielenia sie uwagami, dziekuje. A do kolegow wspolredaktorow apeluje, aby w nadchodzace wakacje nadrobili niejakie zaleglosci w edycji swoich tekstow. Zrobmy to razem panowie ! Odpowiedz Link
jarecki32 Re: zapis analogowy i cyfrowy 30.05.07, 18:32 Ano zaczalem wlasnie edytowac powyzszy rozdzial i chcialem zaapelowac do wszystkich co sie w temacie nie za bardzo orientuja aby przeczytali ( doslownie pare paragrafow poki co) i dali mi fidbak, czy jest to w miare zrozumiale napisane (zanim zaczne brnac w sprawy bardziej abstrakcyjne jak na przyklad dithering) Do MMakowskiego mam prosbe aby napisal zdanie lub dwa w sekcji o prawach autorskich przewodnika forum SF. Przykladowo: pomysl na plaski dyfuzor jest oryginalny i byc moze do opatentowania. Ja sam nie mam zamiaru sie na tym wzbogacic ale tez nie bardzo mi pasuje aby ktos spoza naszej grupy chcial z tego cos ugotowac. Odpowiedz Link
noizzy Re: zapis analogowy i cyfrowy 14.06.07, 15:38 Jako że jestem zbyt mało rozgarnięty, żeby do jakiegokolwiek rozdziału napisać cokolwiek merytorycznego, a plan napisania czegoś takiego niesamowicie mi się podoba, chciałbym cokolwiek od siebie dorzucić i dlatego mam takie pytanko - czy mogę błędy ortograficzne, literówki i błędy stylistyczne poprawić chociaż?:> Odpowiedz Link
jarecki32 Re: zapis analogowy i cyfrowy 14.06.07, 16:07 noizzy napisał: > Jako że jestem zbyt mało rozgarnięty, żeby do jakiegokolwiek rozdziału napisać > cokolwiek merytorycznego, a plan napisania czegoś takiego niesamowicie mi się > podoba, chciałbym cokolwiek od siebie dorzucić i dlatego mam takie pytanko - cz > y > mogę błędy ortograficzne, literówki i błędy stylistyczne poprawić chociaż?:> > ; Bylbym bardzo wdzieczny za to :) Odkladalem te korekte na pozniej, ale znajac siebie odkladalbym to jeszcze przez rok. Mam wystarczjaco duzo extra roboty z zamiana o na o z kreska i tak dalej. Wiec jesli moglbys pomoc to super (nie mialem odwagi sam o to poprosic) Z gory dziekuje. Odpowiedz Link
noizzy Re: zapis analogowy i cyfrowy 14.06.07, 18:52 Ale mam ubaw:) Tak sobie czytam, poprawiam i co prawda sporą część rozumiem, ale jak trafiam na takie zdanie: "Fala wypadkowa propaguje jako superpozycja fal składowych zgodnie z zasadą Huygensa znaną z optyki i elektromagnetyzmu." to mój biedny humanistyczny łeb się lasuje :) Odpowiedz Link
jarecki32 Re: zapis analogowy i cyfrowy 14.06.07, 19:33 noizzy napisał: > Ale mam ubaw:) Tak sobie czytam, poprawiam i co prawda sporą część rozumiem, al > e > jak trafiam na takie zdanie: "Fala wypadkowa propaguje jako superpozycja fal > składowych zgodnie z zasadą Huygensa znaną z optyki i elektromagnetyzmu." to > mój biedny humanistyczny łeb się lasuje :) fajnie, ze juz zabrales sie do dziela :) dzieki raz jeszcze. a co do Huygensa, to pozwolilem sobie go wzmiankowac, bo ile pamiec mnie nie myli, to byl rozdzial w podreczniku fizyki licealnej gdzie sie omawia jego Traite de la Lumiere (czy jakos tak podobnie). Jego teoria jest bardzo ogolna i jeszcze bardziej elegancka gdyz ma zastoswanie w bardzo wielu dziedzinach fizyki. Jest poza tym bardzo latwo programowalna szczegolnie na systemy rownolegle. Radze sobie poczytac :) Odpowiedz Link
jarecki32 Re: Podstawy techniki cyfrowej w zapisie muzyki 13.06.07, 23:05 Kolejny rozdzialik oczekuje komentarzy i krytyki (Co to jest "analogowy" a co to jest "cyfrowy") Poniewaz nadeszly wakacje i urlopy pora cos tam wpisac koledzy ! Odpowiedz Link
teddy4 (: 14.06.07, 13:44 Drogi Redaktorze Jarecki, Szanowne Koleżeństwo, W związku z tym, że od jakiegoś czasu "jadę" praktycznie na dwóch etatach i tym samym mój czas wolny uległ dramatycznej restrukturyzacji, jestem zmuszony wycofać się ze swojego zaangażowania w powstanie rozdziału "Jak powstaje płyta". Przynajmniej w dużym zakresie - chętnie natomiast służę konsultacją w tym zakresie. Proszę o wybaczenie. Ted Odpowiedz Link
jarecki32 Re: (: 14.06.07, 13:52 No to bardzo szkoda, bo byles potencjalnym filarem. Ale mowi sie trudno i pisze sie dalej. Mysle, ze autorzy w niedalekiej przyszlosci beda mogli zrobic wielkie pieniadze na tym projekcie bo jest on unikalny a rynek jest ogromny. Temat jest poza tym bardzo rozwojowy. No ale wkrotce zamykamy sklepik i ci co sie nie zalapali (zaczeli prace) straca okazje ktora sie moze nie powtorzyc. Odpowiedz Link
jarecki32 Re: kolejny rozdzialik gotowy 19.06.07, 18:25 Tutul : "kochajcie indukcje dziewczeta, kochajcie do jasnej cholery!" Prosze przeczytac i nie bluznic. A przy okazji oryginal mistrza Idefonsa: "Wróbelek jest mała ptaszyna, wróbelek istotka niewielka, on brzydką stonogę pochłania, lecz nikt nie popiera wróbelka. Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta, że wróbelek jest druh nasz szczery?! Kochajcie wróbelka dziewczęta, kochajcie, do jasnej cholery! " Odpowiedz Link
jarecki32 Re: przewodnik po muzyce popularnej Forum SF 05.07.07, 18:23 ok, zakonczylem wstepne rozpoznanie tematu gramofonow AD 2007 i wrzucilem pierwszy paragraf na Poradnik. W dalszym ciagu mam n....e (n....a, matka glupich),ze nie bede osamotniony w swoich dzialaniach. Kurde, dlaczego nie chce sie Wam pisac ? Moze ojciec zalozyciel potrafi lepiej dopingowac ? Odpowiedz Link
cze67 Re: przewodnik po muzyce popularnej Forum SF 06.07.07, 09:58 Ba! gdybyż ojciec ów poświecił przykładem to mógłby i podopingować. Ale nie świeci, sam nie jest bez winy i można rzucać w niego kamieniem. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: przewodnik po muzyce popularnej Forum SF 09.07.07, 22:48 myślę, że do końca tego tygodnia uda mi się wreszcie choćby plan do moich rozdziałów zrobić. ostatnio chce mi się pisać, ale czasu trochę nie staje, niestety. ale postaram się wyszarpnąć tego dwie-trzy godziny. joł. Odpowiedz Link
jarecki32 Re: przewodnik po muzyce popularnej Forum SF 12.07.07, 13:53 pagaj_75 napisał: > myślę, że do końca tego tygodnia uda mi się wreszcie choćby plan do moich > rozdziałów zrobić. ostatnio chce mi się pisać, ale czasu trochę nie staje, > niestety. ale postaram się wyszarpnąć tego dwie-trzy godziny. joł. > To fantastycznie ! Mam n.....e, ze to zdopinguje do akcjii innych redaktorow Moge sie, na przyklad zalozyc, ze takie tegie piora jak Ilhan, Brain czy Carmody w 2-3 godziny wyrabali by pare stron tekstu, a inni tez nie gorzej Odpowiedz Link