pamari 29.07.08, 21:18 szukam młodych mam w celu wymiany doświadczeń związanych z wychowaniem dzidziusia. Mam 3 tygodniową córeczkę. zapraszam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mag_illa Re: MŁODE MAMY 31.07.08, 21:13 jestem mamą 7 miesięcznej córeczki. Chetnie wymienię się doświadczeniami:-) Odpowiedz Link
pprokopc Re: MŁODE MAMY 31.07.08, 22:09 Hej! A co to za dyskryminacja? A młodzi ojcowie nie mogą być? Ja już od marca sam siedzę całe dnie z naszą pociechą. A ma właśnie 10,5 miesiąca. :) No, jak równouprawnienie to równouprawnienie ;) Odpowiedz Link
szczurki3 Re: MŁODE MAMY 31.07.08, 23:26 z przyjemnością wymienię się doświadczeniem, mam 8 miesięcznego synka:) Odpowiedz Link
zhuberta spotkania w parku miejskim 01.08.08, 09:03 Jeśli szukasz nowych znajomości to polecam park miejski w godzinach 11-16 :) Tam buszują całe hordy młodych mam z wózkami, chustami, nosidełkami itp. Łatwo nawiążesz kontakt jako "nowa" i napewno uzyskasz wiedzę na każdy temat odnośnie wychowywania dzieci. Moja małżonka też uczestniczy w tym rytuale prawie codziennie, a że była spoza Mińska to dzięki tym spacerom ma teraz nowe koleżanki :) Odpowiedz Link
anna0906 Re: spotkania w parku miejskim 18.09.08, 06:54 Hej. Ja mam 4 m-czną córeczkę i chetnie poklikam na tematy związane z małymi berbeciami i nie tylko :) Odpowiedz Link
pamari Re: MŁODE MAMY 02.08.08, 14:24 Mam problem z moją 3 tygodniową córeczką. Ostatnie kilka dni ciągle ssie pierś i ciągle płacze. Nie wiem czy może mam za mało pokarmu czy może jest inna przyczyna? Kilka razy ściągnęłam pokarm laktatorem i podałam jej z butelki, ale teraz to nie skutkuje. Nie chce spać w łóżeczku ani w wózku tylko przy piersi. Zastanawiam się nad dokarmianiem mlekiem NAN, ale jak przeczytałam jak trzeba je przygotować to pomyślałam, że dziecko się nie doczeka na mleko - strasznie długo się to przygotowuje. Czy może któraś z Pań lub Panów stosuje dokarmianie? A może jest jakaś specjalna dieta na to, żeby dziecko było spokojne i nie płakało? Nie jem żadnych smażonych potraw i wzdymających warzyw. Wydaje mi się, że dietę mam w porządku. Bardzo często puszcza gazy i wtedy się budzi i płacze, ale kolki nie ma. Czy jest na to jakaś rada? Czy może niespokojne zachowanie związane jest z obecną pogodą? Bardzo proszę o rady. Odpowiedz Link
zhuberta Re: MŁODE MAMY 02.08.08, 18:27 a kupy ma normalne czy może zielone i ze śluzem? Odpowiedz Link
pamari Re: MŁODE MAMY 02.08.08, 19:24 Normalne; ale widać że oddawanie gazów ją męczy. Odpowiedz Link
mimiwp Re: MŁODE MAMY 02.08.08, 22:49 nie dolarmiaj, nie dawaj koperku (!), bo to wiecej szkody niż pożytku, karm piersią, bądź cierpliwa, na gazy dawaj Bobotic lub Esputicon i .... dużo wiecej znajdziesz na forach Niemowlę i Karmienie piersią. mój synek też taki był, a teraz taki słodziak :) Przezyłam ;) Jeszcze się Twojej malutkiej odmieni (nie raz ;), a z górki będzie po 3 miesiącu. podaję Ci linki do ww forów: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 Odpowiedz Link
emi02 Re: MŁODE MAMY 12.08.08, 14:31 możesz też robić masaż brzuszka, polej sobie na dłoń troszke oliwki o zgodnie z ruchem wskazówek zegara rób masaż, albo też po malutku zginaj swojej niuni nózki do brzuszka i tak na przemian, albo też możesz robić ciepłe okłady na brzuszek z pieluszki tetrowej, nawet żelazkiem przeciągnąć po pieluszce i na brzuszek, ale uważaj aby nie była za goraca, albo może być ciepła woda, spróbuj kąpiele w ciepłej wodzie. Powodzenia Odpowiedz Link
sandra967 Re: MŁODE MAMY 02.08.08, 21:03 Myślę, że możesz spróbować pić herbatkę koperkową. Dziecko za małe na dopajanie, ale z twoim mlekiem dostanie składniki "odgazowujące" z herbatki. Mojej córce pomagało. Jak córka miała 3 m-ce zaczęłam podawać jej mleko NAN. Teraz ma 8 lat i nie pamiętam jak sobie czasowo radziłam, ale chyba nie było źle. Miałam chyba w dzbanku przegotowaną wodę, którą w razie potrzeby podgrzewałam (ale nie zagotowywałam dla oszczędności czasu bo juz była przegotowana), a potem dodawałam mleko, pomachałam butelką i już :) Odpowiedz Link
szczurki3 Re: MŁODE MAMY 03.08.08, 20:14 jestem tego samego zdania co poprzedniczka, zrezygnować z mleka i produktów mlecznych. to są pierwsze objawy alergii na mleko, jeśli nie przestaniesz to skończy się wstrętną wysypką, mój mały tak miał Odpowiedz Link
ruta.dl Re: MŁODE MAMY 04.08.08, 11:27 nie dokarmiaj. mala ma poczatki kolki chyba. Sama przeanalizuj swoja diete - moze jadlas cos ciezkostrawnego? przejdz na 2-3 dni na diete typu suchy ryz+kurczak (gotowany, z folii, duszony - byle nie smazony) i zobaczysz czy bedzie jakas roznica. Potem stopniowo wprowadzaj warzywa, owoce (mala moze miec problem nawet bo owocach ktore zjadlas). Odpowiedz Link
dronka Re: MŁODE MAMY 05.08.08, 10:31 Też mi się wydaję, że to kolka. Przechodziłam przez to, także znam ten ból. Dziecku dopiero się polepszy jak będzie trochę starsze, u nas skończyło się w 4 miesiącu zycia. Jednak najlepiej do lekarza, zobaczysz co on/ona powie. A, i karm piersią, nie rezygnuj, nie warto! Odpowiedz Link
misio19982 Re: MŁODE MAMY 03.08.08, 10:07 a Ja bym Ci poradziła abyś przeszła na dietę i na jakiś czas zrezygnowała z picia mleka i z jedzenia wszystkiego co jest z tym związane. Bo Ja miałam taki sam problem z Zuzią zaczęło się jak skończyła dwa tygodnie i potrwało do tego momentu aż odstawiłam nabiał. Wtedy wszystkie problemy się skończyły. Odpowiedz Link
abcde-25 Problem czy nie? 05.08.08, 09:08 Witam. Mam 2-miesięczną córeczkę i pytanie do mam. Co zrobić jeśli od ponad doby karmiąc piersią córeczka ma zieloną kupkę. Identyko jak w przypadku żółtej, tradycyjnej, tylko zabarwiona na zielono? Odpowiedz Link
mag_illa Re: Problem czy nie? 05.08.08, 09:18 A czy nie zjadlas czegos co mogloby byc ciezko strawne?? Czasami tez niektore warzywa zjedzone przez ciebie zabarwiaja kupe dziecka na zielono. Moja mala miala zielona kupe zazwyczaj jak bolal ja brzuszek. Jesli twoja dzidzia jest placzliwa to byc moze tez bol brzuszka jest przyczyna zielonej kupki. Spróbuj wyeliminowac z diety mleko i moze prze jakis czas nie jedz zielonych warzyw (o ile w ogóle takie jadlas) Jeśli to nie pomoze to lepiej bedzie jak zglosisz sie do lekarza Odpowiedz Link
dronka Ha, fajny watek tak swoją drogą :) 05.08.08, 10:28 Zielona kupa to także objaw alergii na coś co Ty zjadłaś. Najczęściej jest to alergia na laktozę, czyli białko mleka. Najlepiej jakbyś zupełnie zrezygnowała z produktów mlecznych, czyli serka, jogurtu, śmietany, mleka, maślanki etc. Jeśli się dziecku polepszy to znaczy, że to laktoza, jeśli nie, to należy wyeliminowac coś innego. A jeszcze lepiej przejśc się do alergologa, ale w Mińsku żadnego dobrego nie znam. Jak masz samochód to najlepiej to Warszawy przyjechać. Adresy polecanych alergologów znajdziesz na forum "Alergie" Odpowiedz Link
zhuberta Re: Problem czy nie? 05.08.08, 11:00 najpierw zapisz się na wizytę do Łygasowej co przyjmuje w przychodni na Wyszyńskiego (chyba) a jak ona nie da rady to pozostaje Ci Działdowska w Wawie, na początek musiasz zacząć od swojego menu, bo dzieci w tym wieku alergologicznie nie badają Odpowiedz Link
abcde-25 Re: Problem czy nie? 05.08.08, 13:39 Dzięki za wszystkie rady. Na razie pediatra kazała mi nie jeść brzoskwiń i myć dokładnie wszyskie owoce i warzywa. Jadłam w miarę to samo co zawsze, a może to sos koperkowy i koperek do ziemniaków zabarwia??? A może melisa, mięta i rumianek który piję??? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
abcde-25 Nowy wózek 05.08.08, 13:55 Z innej beczki na chwilę... Mam do odsprzedania nowy wózek, dwufunkcyjny za połowę ceny. Może znacie kogoś, kto zechciałby go nabyć? Odpowiedz Link
dronka Re: Problem czy nie? 05.08.08, 14:55 Melisa nie, rumianek nie, koperek nie, mięta nie wiem. A z brzoskwinią to chyba bym nie przesadzała i jednak jadła, w końcu zalecane są nawet dla dzieci w 5 miesiącu życia Odpowiedz Link
abcde-25 Kto poradzi? 10.08.08, 10:35 Pediatra kazał odstawić nabiał, owoce i warzywa. Jeść tylko pieczywo, wędlinę, na obiad ryż, kaszę i kurczaka. Problem jednak nie ustępuje mimo diety 4 dzień, a do tego przecież i pokarm może być ubogi. Macie jakiś pomysł? Odpowiedz Link
pamari Re: MŁODE MAMY 05.08.08, 14:05 ograniczyłam produkty mleczne i już jest Ok. dodatkowo piję wywar z koperku i siemienie lnianego. dzięki wszystkim za rady. Czy może ktoś wie do kiedy trzeba prasować ubranka dla dzidziusia po praniu bo wiem że kąpiel w przegotowanej wodzie do pierwszego miesiąca życia a później można w zwykłej. Czy jest sposób żeby dzidziuś spał w łóżeczku (wózku) a nie ciągle przy piersi mamy; mojej Julce taki sposób spania tak się spodobał że teraz nie chce inaczej; pewnie jakby nie bolał ją brzuszek to bym starała się tego unikać ale co zrobić. Może wiecie jak ją tego oduczyć ale żeby nie płakała. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link
dronka Re: MŁODE MAMY 05.08.08, 15:00 Ja prasowałam jakiś rok, aż mi się znudziło. Nie wiem jak długo się powinno prasować, ale Twoja córka jest jest bardzo malutka, więc radziłabym nadal prasować. Swojego starszego synka nauczyliśmy samego spać jak miał 11,5 miesiąca, młodszy ma już ponad rok .. i nadal śpi z nami w łożku, ale niedługo trzeba to będzie zmienić. Tak szczerze to nie mam recepty na łatwe przyzwyczajenie do łóżeczka, tym bardziej, że Twoje dziecko ma kolki i będzie jej podwójnie źle - boli brzuch i nie ma mamy blisko. Odpowiedz Link
misio19982 Re: MŁODE MAMY 05.08.08, 21:23 Ja prasuję tylko ze względów estetycznych, ładnie wygląda uprasowane ubranko ;-))). Może za jakiś czas i mi się znudzi. A jak moja córcia była malutka to nawet prasowałam lewą i prawą stronę ubranka, tak było przez miesiąc. A co do spania, to moja Zuzia przez pół nocy spała w łóżeczku, a drugie pół z nami w łóżku tak było gdzieś do trzeciego może czwartego miesiąca, teraz ma 11 miesięcy już nie ma problemu, aby całą noc przesypiała w swoim łóżeczku. Teraz póki ma kolki to daruj jej ten stres spania samej w łóżeczku. Odpowiedz Link
abcde-25 Proszę o radę... 10.08.08, 10:35 Pediatra kazał odstawić nabiał, owoce i warzywa. Jeść tylko pieczywo, wędlinę, na obiad ryż, kaszę i kurczaka. Problem jednak nie ustępuje mimo diety 4 dzień, a do tego przecież i pokarm może być ubogi. Macie jakiś pomysł? Odpowiedz Link
pamari Re: Proszę o radę... 10.08.08, 10:43 z tego co wiem to dużo białka jest w rybach morskich. Ja też nie jem nabiału, z owoców tylko jabłka gotowane, natomiast z warzyw gotowaną marchew i buraczki, no i oczywiści kurczaka, ryby gotowane na parze (łosoś, makrela, mintaj- generalnie ryby morskie; chociaż słodkowodne też mogą być, no i nic nie solę (z czasem można się przyzwyczaić) Odpowiedz Link
mimiwp Re: Proszę o radę... 10.08.08, 12:16 Dziewczyno, nie przesadzaj z dietą, bo się wykończysz. Karmisz, więc musisz być dobrze odżywiona. Jedz zdrowo. Na jakiej podstawie lekarz ustalił Twoją dietę? Oczywiście zauważyłam, ze poleciał jak każdy, który nie ma pojęcia o karmieniu piersią i dał Ci "standardową" listę produktów. Kompletnie z d.py za przeporszeniem. Zachęcam Cię do korzystania z forów eksperckich, to o karmieniu piersią jest super. Zielona kupa może pojawiać sie wtedy, gdy dziecko krótko ssie, np. 15 minut, bo wtedy spożywa dużo laktozy, przykładowy link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=79291847&a=79291847 Tu poczytaj o diecie i nie męcz się ;): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=82226420&v=2&s=0 www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,3855207.html Zgodzę się co do odstawienia mleka i przetworów, ale jak dziecię skończy 4 m-ce to spróbuj wrócić - przecież nie chcesz mieć osteoporozy, prawda? Odpowiedz Link
mimiwp acha! 10.08.08, 12:18 dieta nie wplywa na jakość pokarmu, ten cały czas jest wartościowy, natomiast wpływa na Ciebie - moesz stracić parę kilogramów. Odpowiedz Link
pysia72 Re: Proszę o radę... 06.10.08, 09:33 Ja też mam w domu małego alergika. Mój synek ma uczulenie na ryż. Bardzo długo jadłam ryż nie zdając sobie sprawy że właśnie on może uczulać a odstawiałam inne produkty, które wydawały mi się alergizujące. Zwróc też uwagę na wędliny bo do wszystkich paczkowanych i nie tylko dodawana jest mączka sojowa do zagęszczenia a to też uczula. Jakby to nie pomogło to zamień kurczaka na indyka jest bardziej delikatny, ale to już na samym końcu jakby nic nie pomagało. Alergeny w mleku matki utrzymują się podobno do 4 dni. Objawy u dziecka mogą utrzymywać się do 4 tygodni ale z doświadczenia wiem, że po tygodniu przestrzegania diety objawy alergii widocznie ustępują. Twój pokarm napewno nie jest ubogi, ja jadłam 3 produkty na krzyż a mam 9 miesięczne zdrowe dziecko, które dzięki przestrzeganiu diety wychodzi bardzo szybko z alergii, jego jelita są bardziej dojrzałe co sprawia że są bardziej szczele bo nie są ppodrażniane przez alergeny. Moje dziecko jest pod opieką alergologa ze szpitala na Działdowskiej w Warszawie jeżeli chcesz to dam ci namiar, dzięki niemu przetrwałam najgorsze miesiące walki z alergią a teraz powoli wychodzimy na prsotą. Odpowiedz Link
pamari Re: MŁODE MAMY 25.08.08, 15:36 cz któraś z Mam stosowała proszek troisty; od jakiego wieku można go podawać i czy jest on skuteczny? Odpowiedz Link
ne-ek Proszek troisty 25.08.08, 15:50 Czyżby znowu był dostępny w sprzedaży? Za czasów niemowlęctwa moich młodych ( 10 i wstecz, wycofano go z aptek i straszono nim niczym arszenikiem. Ale pamiętam, że starsze mamy nie mogły się go nachwalić. Odpowiedz Link
pamari Re: MŁODE MAMY 28.09.08, 13:51 Jakie produkty wprowadzacie młodzi RODZICE dla swoich maleństw po ukończeniu 3 miesiąca życia? W jakich dawkach i jak często w ciągu dnia w przypadku karmienia piersią? Czy sami przygotowujeci jedzenie czy kupujecie gotowe ze sklepu (jakie marki są najlepsze); jeśli sami to co i jak robicie. Czy po wzbogaceniu menu dzidziuś przestanie mieć kolkę? Moje Julka niedługo skończy trzeci miesiąc i byłabym wdzięczna za informacje. Z góry dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
mimiwp Re: MŁODE MAMY 28.09.08, 20:08 czemu tak wcześnie chcesz rozszerzać menu? zwłaszcza, ze karmisz piersią... czy to nowe zalecenia żywieniowe? ostatnie jakie pamiętam mówiły, żeby dzieciom piersiowym rozszerzać dietę dopiero po 6 m-cu życia. nie ma się co spieszyć ;) ja na początku dawałam przygotowywane przez siebie, najpyszniejsza była dynia ;) a pozniej Hipp i Gerber Odpowiedz Link
pamari Re: MŁODE MAMY 29.09.08, 07:43 pediatra stwierdził że można rozszerzyć dietę od końca trzeciego miesiąca, wtedy może ustanie kolka. Wizytę u pediatry mam za trzy tygodnie i chciałam zaczerpnąć opinii młodych mam. Z tego co mówił pediatra to można podawać po kilka kropel soku z marchwi, ale jak często w ciągu dnia to nie wiem i czy kilka to dwie czy dziewięć i czy samemu robić ten sok czy raczej kupować tego też nie wiem. Wszystkiego dowiem się na wizycie ale chciałam wiedzieć coś wcześniej. Pozdrawiam. A jak duże jest twoje dziecko? Odpowiedz Link