Dodaj do ulubionych

Ostatnie porady

02.02.06, 11:35
11 lutego wybywam do Anglii. Na rok, byc moze na dluzej, to zalezy. Moj
kontrakt bedzie wazny na rok, a co dalej to zobaczymy, ale ja osobiscie,
przynajmniej na dzien dzisiejszy, nie mam w planach osiedlisc sie tam na
stale, ale tez nie zamierzam wracac do POL.
Tak czy owak, skoro wyjazd mam za te 9 dni, jakies rady czego powinienem
dopilnowac na koniec, o czym zapomniec, a szczegolnie NIE zapomniec, itd itd.
Z gory thx za cenne rady.
Obserwuj wątek
    • eliss2 Re: Ostatnie porady 02.02.06, 13:26
      polecam artykuly na naszej stronie tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
    • sith_space Re: Ostatnie porady 09.02.06, 00:59
      Poniewaz przydaloby sie miec telefon komorkowy jakos szybko, zeby miec kontakt z
      pracodawca itd itd, mam takie pytanie :

jaka siec polecacie ? Pre-paid jakis czy abonament. Ktora wg was jest najlepsza
      itd itd
      • ja_alexander Re: Ostatnie porady 09.02.06, 09:30
        Kup sobie pre paida (karta nawet za 1F w Orange'u). Co wybierzesz to twoja
        sprawa. Powiem tylko że w O2 bedziesza maiał tanie rozmowy do Polski. Sieć
        wybierzesz na zasadzie gdzie i kiedy dwonisz. Zobacz o2.co.uk, orange.co.uk,
        vodafone.co.uk, tmobile.co.uk, virgin.co.uk, three.co.uk.
        • lol21ndm Re: Ostatnie porady 09.02.06, 09:38
          Ja od lat mam "Pay upfront for life" z O2. To nie jest pre-paid i nie abonament
          (placi sie raz z gory za telefon i sim, a potem juz tylko miesiecznie za
          rozmowy). Ale nie wiem, czy wciaz to oferuja...
        • sith_space Re: Ostatnie porady 09.02.06, 09:47
          ja_alexander napisał:

> Kup sobie pre paida (karta nawet za 1F w Orange'u). Co wybierzesz to twoja
          > sprawa. Powiem tylko że w O2 bedziesza maiał tanie rozmowy do Polski. Sieć
          > wybierzesz na zasadzie gdzie i kiedy dwonisz. Zobacz o2.co.uk, orange.co.uk,
          > vodafone.co.uk, tmobile.co.uk, virgin.co.uk, three.co.uk.

Rozmowy do Polski nie stawiam jako priorytetu, bardziej generalne uzytkowanie na
          miejscu. Dzieki za info.
          • korkix78 Re: Ostatnie porady 09.02.06, 11:16
            Zakladajac ze jeszcze nie masz w Anglii konta z karta, miejsca zamieszkania, co
            zwykle trzeba udowodnic (np rachunkami za prad,wode, council tax) to i tak
            trudno byloby Ci podpisac kontrakt na tel, dlatego sila rzeczy i ja polecam
            jednak pre-paid.
            A,wiem ze to oczywistosc, i pewnie doskonale o tym wiesz, ale dobrze gdybys
            zadbal uprzednio o sciagniecie SimLocka - jesli jeszcze nie jest sciagniety :)
            (lepiej zaplacic 15zl niz 15funtow)
            Podobnie polecam wciasc z soba sporo kopii CV (mimo ze masz konkretny kontrakt-
            kto wie czy nie nadarzy sie okazja ciekawszej pracy po paru miesiacach),
            pliczek zdjec paszportowych (do zalatwiania roznych spraw), notatnik z
            adresami, telefonami znajomych/poprzednich prac w Polsce (papierowy - to jednak
            najlepszy backup!).. takie niby same drobiazgi ale w pierwszych tygodniach w UK
            lepiej skupic sie na innych czynnosciach niz na tych,ktorymi mozna sie zajac
            jeszcze w PL.

Powodzenia !
            • korkix78 Re: Ostatnie porady 09.02.06, 11:21
              Aaaa urzadzenia elektryczne- jesli jakies bierzesz z soba- przyda Ci sie
              przejsciowka na angielskie wtyczki, mozna je dostac w Polsce.
              Co prawda mozna to ominac ale wydaje mi sie ze nie ma potrzeby grzebania w
              gniazkdach/wtyczkach jesli mozna nieduzym kosztem po prostu zaopatrzyc sie w 2
              takie przejsciowki i nie kombinowac.
              • ja_alexander Re: Ostatnie porady 09.02.06, 11:28
                Jedyny problem z przejsciówkami to małe bezpieczniki. Jeżeli podłaczysz coś o
                większym poborze spalisz bezpiecznik. Jak to obejść pozostawiam wyobraźni:)
                • sith_space Re: Ostatnie porady 09.02.06, 15:09
                  Notatnik z adresami, simlocka itd mam zrobione, wiec nie ma problemu. Ale widac
                  wlasnie jak wychodi czyjas rutyna w tych sprawach. Kogos, kto juz sie w to bawil
                  i w tym siedzi : )

ja_alexander napisał:

> Jedyny problem z przejsciówkami to małe bezpieczniki. Jeżeli podłaczysz coś o
                  > większym poborze spalisz bezpiecznik. Jak to obejść pozostawiam wyobraźni:)

Tak, zamierzam wziasc ze soba swoj komp, bez monitora, to, skombinuje sobie przy
                  okazji juz na miejscu. Pytanie : czy zjara sie bezpiecznik jak podlacze kompa ?
                  A "obejsc" nie zamierzam zadnych stosowac, bo sie nie znam na elektryce i nie
                  bede w niczym dlubal. Wole sobie kupic te przejsciowki i miec spokoj.

Tak czy owak dzieki za wszystkie rady.
                  • ja_alexander Re: Ostatnie porady 09.02.06, 15:31
                    Do kompa idz do sklepu i kup normalny brytyjski kabel zasilający do komputera z
                    bezpiecznikiem i uziemnieniem, zamiast polskiego z dwoma bolcami. Koszt pare
                    funtów i spokój, bo przejściówkę spalisz napewno.
                    • sith_space Re: Ostatnie porady 09.02.06, 15:36
                      ja_alexander napisał:

> Do kompa idz do sklepu i kup normalny brytyjski kabel zasilający do komputera z
                      > bezpiecznikiem i uziemnieniem, zamiast polskiego z dwoma bolcami. Koszt pare
                      > funtów i spokój, bo przejściówkę spalisz napewno.

Ale wejscie od strony zasilacza ma normalne, zebym nie musial go wymieniac,
                      tylko dlatego ze moze oni maja inne standardy ? :>
                      • ja_alexander Re: Ostatnie porady 09.02.06, 15:56
                        Wejście do zasilacza jest standardowe. O to sie nie martw. Jak zamierzasz go
                        przewieźć? Kumpel zrobil kiedyś taki patent skończyło sie wymianą podzespołów
                        (dysk i płyta nie wytrzymaly podróży :))
                        • sith_space Re: Ostatnie porady 09.02.06, 16:38
                          ja_alexander napisał:

> Wejście do zasilacza jest standardowe. O to sie nie martw. Jak zamierzasz go
                          > przewieźć? Kumpel zrobil kiedyś taki patent skończyło sie wymianą podzespołów
                          > (dysk i płyta nie wytrzymaly podróży :))

Ja juz swojego do USA bralem :D, SAMOLOTEM, a tym razem jade autokarem, wiec nie
                          pekam, i komp tez da rade. Normalnie w pudlo go biore, choc na pewno dysk z
                          niego wykrece, tak na wszelki wypadek. Mam styropian jakis, po amortyzuje sie z
                          kazdej strony i bedzie ok. Skoro przezyl lot do Stanów, to i podróż do UK też
                          wytrzyma :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka