aneta68 11.04.05, 22:18 Czy to pomoga? czy któraś z mam wprowadzała to? Aneta Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajka7 Re: terapia sensoryczna 11.04.05, 23:20 nie wiem czy mysle o tym samym, bo ja mysle o integracji sensorycznej i na takie zajecia moj synek uczeszcza - efekty sa znakomite, ale powtarzam, nie wiem czy o to pytasz... pzdr fajka Odpowiedz Link
aneta68 Re: terapia sensoryczna 11.04.05, 23:33 Tak chyba o to. Byłam u psychologa, który prowadzi takie terapie. Jak narazie zakupiłam "szczotkę" ale zbieram siły. Mam małą szczotkować przez 2-tygodnie co 2-godziny, bujać, kręcić, zwijać w koc i odwijać. Jakieś uciski na głowę, barki, biodra itd. Ma słuchać Mozarta. coś takiego? Pzdr Aneta Odpowiedz Link
fajka7 Re: terapia sensoryczna 11.04.05, 23:52 w ogolnym zarysie cos takiego :))) tylko ze my chodzimy na zajecia, ktore obejmuja wymienione przez ciebie rzeczy oraz wiele innych i sa podzielone tematycznie; w domu robimy elementy w trakcie zabawy te rzeczy z bujaniem, kocami, namiotami, tunelami itd. bardzo pomagaja na poprawienie orientacji w przestrzeni, wyczucie odleglosci i ogolnym radzeniu sobie z otoczeniam blizszym i dalszym; pomagaja faktycznie i widze efekty, ktore dosc szybko sie pojawily, a dziecko mam z tych ciezszych te blizsze cialu zajecia - stymulacja masazami, szczotkami, scierkami, cieplo, zimno, wysoko, nisko, glosno itd. itp. sa chyba jeszcze wazniejsze- po prostu nakrecaja rozwoj, fachowo tego nie ujme, zwlaszcza o tej godzinie, ale moj synek zaczal chetniej uzywac rak, dotykac wszystkiego co sie da, interesowac sie bardzo swiatem otaczajacym, dokonywac prawidlowych wyborow, no - rozwinal sie i tyle tak wiec polecam z zastrzezeniem, ze zajecia musza byc dobrane do dziecka i konkretnych dysfunkcji, bo musi sie wyrownac proporcja sensoryczna u twojego konkretnego dziecka pzdr fajka Odpowiedz Link
magggi Re: terapia sensoryczna 12.04.05, 11:00 Napiszcie jak dotrzeć do takich zajęć, gdzie szukać - jesteśmy ze Śląska. Odpowiedz Link
aneta68 Re: terapia sensoryczna 12.04.05, 15:51 My jesteśmy z Warszawy. Byłyśmy na takim spotkaniu w Elpisie. W Helenowie jest też taki ośrodek gdzie jest SI. W CZD ma powstać też. No ale to wszystko Warszawa i okolice. W Elpisie nie zapisano nas na nic (może szkoda) kazano wykonywać w domu pewne zadania. Moja mała ma nadwrażliwość dotykową (dlatego też szkotkowanie) - poznane chyba po tym, że nie lubi dotykać różnych faktur; nadwrażliwość słuchową - bo łatwo się rozprasza, nie potrafi się skupić nad zadaniem i nadwr. na światło, słońce (łzawi strasznie). Nie chce trzymać w ręku, nie chce się całować (przesyła jedynie buziaki). Tylko ja tego nie widziałam i jakoś nie zwracałam na to wszystko uwagi dopiero dowiedziałam się tam. Ale z chęcią poszłabym na turnus. PZDr Aneta Odpowiedz Link
fajka7 Re: terapia sensoryczna 13.04.05, 18:43 my to mamy w osrodku rehabilitacyjnym w pakiecie ze tak powiem; potrzebny jest terapeuta SI i tyle, czyli pedagog albo psycholog wyszkolony w tych sprawach pzdr fajka Odpowiedz Link
magggi Re: terapia sensoryczna 14.04.05, 16:30 Dziękuję, już trochę rozeznałam temat, chyba się załapiemy w naszym wsiowym ośrodku, ale tu to dopiero raczkuje. Zastanawiam się czy sprzęt odgrywa w tym ważną rolę? Bo jeśli tak, to nasz ośrodek pewnie totalnie nie przygotowany. Odpowiedz Link
osmag Re: terapia sensoryczna 14.04.05, 20:57 Powinna być platforma podwieszana, hamak, deskorolka trochę miejsca i inwencja twórcza terapeuty. Odpowiedz Link
aneta68 Re: terapia sensoryczna 14.04.05, 21:12 My byłyśmy u Pani psycholog, która prowadzi taką terapię. Powiedziała nam, że nie musimy chodzić jak narazie na żadne zajęcie (a szkoda) dała tylko długą listę jak postępować, co robić, jak bawić się z dzieckiem. I tu nie jest potrzebny sprzęt. Dowiedziałam się naprawdę dużo ciekawych żeczy o których nie miałam pojęcia. Odpowiedz Link