Dodaj do ulubionych

Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował????????

28.09.05, 16:10
Czy ktoś z Was kupował wózek specjalny dla dziecka. Mam pytanie jaki można
wybrać i czy jest wybór? Jak to załatwić. Czy można też kupic inne rzeczy
tj.materac, piłkę. Jak mam orzeczenie o niepełnosprawności to mogę się
starać. Mały będzie jeszcze długo rehabilitowany ma bardzo dużą tendencje
odgięciową, jeszcze nie moge go nosić przodem na ręku a ma już 9 mies.
Obserwuj wątek
    • igge Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 28.09.05, 23:03
      Ja dostałam skierowanie na wózek od lekarza i musiałam najpierw podstemplować
      je w funduszu. Wózek przysługuje raz na 5 lat. Max kwota refundacji to 1800 zł.
      W sklepie rehabilitacyjnym, w którym kupiłam spacerówkę, do wszystkich wózków
      trzeba było dopłacić (nasza dopłata - 150zł)
      • beciakoz Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 28.09.05, 23:08
        A czy miałaś jakiś wybór wózków i jakiej to były firmy? Co musi wypełnić lekarz?
        Beata
      • beciakoz Re: do igge 29.09.05, 22:15
        Jaką masz tę spacerówkę bo z tego co się zorientowałam ceny z kosmosu, a 150 zł
        to mogę dopłacić. Jak udało się znaleźć ten sklep bo u mnie to lipa, i jakiej
        firmy mam szukać, ile waży? Dużo pytań ale będę jeździć komunikacją miejską
        waga ma znaczenie.
    • jo5 Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 29.09.05, 08:45
      o wózkach było ostatnio, o tutaj :))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20939&w=21521525
      • beciakoz Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 29.09.05, 22:10
        Dzięki. A jakie są ceny tych wózków? W sklepie reklamowali tylko gemini o innym
        nie wspominali. Mój synek ma 9 mies i jest mały czy mogę wybrać sobie jakiś
        tańszy też jestem w tej sytuacji gdzie w zeszłym roku wykopali mnie z pracy
        dali odprawe i teraz dochód mam wysoki nie dostanę kasy z pfron.
        • jo5 Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 30.09.05, 08:08
          Kasę z pfronu trudno dostać nawet jak dochód jest odpowiedni. Ale jeżeli
          zwolnili Cię z pracy, to możesz się starać o dofinansowanie, motywując zmianą
          sytuacji finansowej. Analogicznie - możesz się też starać o zasiłek rodzinny
          i dodatek na kształcenie i rehabilitację dziecka niepełnosprawnego oraz tzw.
          świadczenie pielęgnacyjne - taki urlop wychowawczy dla matek, wychowujących
          niepełnosprawne dziecko. Musisz tylko do wniosków dołączyć orzeczenie
          o niepełonsprawności, świadectwo pracy i zaświadczenie z Urzędu Pracy
          o niefigurowaniu w rejestrze osób bezrobotnych.
          pozdrawiam, jo
          • brygida111 Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 30.09.05, 13:45
            Jeżeli możecie podjacie linki stron producentów wózków :)
    • haniorek Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 30.09.05, 15:49
      hej! kupowałam wózek w lipcu. moja córka ma 12 lat, nie wiem jak to jest z
      małymi dziećmi. Wydaje mi się ze wózki są od czwartego roku życia. Ja kupiłam
      MACLARENA za 2000, limitu miałam 1800. Ogólnie nie miałam żadnego problemu, to
      nasz czwarty wózek
      • monzaw3 Rewww.akson.pl? 30.09.05, 15:55
    • denissa9 Re: Wózek refundacja NFZ - ktoś kupował???????? 30.09.05, 16:38
      Beciakoz, jesli moge Tobie cos podpowiedziec, to jesli masz mozliwosc, znajdz
      sama wozek ,dla Twojego dziecka, jaki bedzie dla niego najlepszy.Rownoczesnie
      wyslij do NFZ wniosek na wozek, zeby go potwierdzili. I dopiero wtedy szukaj
      sklepu, ktory ma podpisana umowe z NFZ, aby Tobie dokladnie taki wozek
      sprowadził ( jesli ma mozliwosci). Jesli bedziesz chciala sie zorientowac gdzie
      szukac szukac ofert firm, napisz do mnie na priv, bo nie chce robic
      kryptoreklamy.Wozek dla dziecka wg dzisiejszych przepisow moze byc refundowany
      raz na 3 lata, ale w Twoim przypadku moze byc to jeszcze szybciej, bo za 2 lata
      na pewno nie spelni swojej funcji, bo dziecko bedzie za duze i wtedy mozna
      pisac do funduszu o skrocenie terminu( odpowiednimi zalącznikami od lekarza).
      Najwazniejsze, to nie kupuj wozka, jaki sklep Tobie oferuje,ale szukaj sama
      odpowiedniego dla dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka