Dodaj do ulubionych

mam watpliwosci :( pomozcie ---Bobath

05.09.06, 14:31
witam

cwiczymy z coreczka rowny miesiac bobathem ma obnizone napiecie w osi i
wzmorzone w nozkach. od 5 miesiaca czyli od dzisiaj lekarka zalecila
cwiczenia z kontrola glowy WSZYSTKIE NA SIEDZACO :( ona ma siedziec ja ja
podpieram za bodra i ja przechylam na prawo i lewo by sie podpierala raczka,
i kilka tego typu.
duzo sie naczytalam by nie sadzac tak malych dzieci i o szkodliwosci sadzania
itp, czy nie za wczesnie na te cwicznia? wy tez je robilyscie jeszcze jak
dziecko nie siedzialo ? podobno moj rehabilitant jest brdzo dobry ale mimo to
martwie sie
Obserwuj wątek
    • aniab_24 Re: mam watpliwosci :( pomozcie ---Bobath 05.09.06, 21:34
      O ile sobie dobrze przypominam (no bo już upłynęło trochę czasu i mogę się
      mylić) to pierwsze ćwiczenia na siedząco nasza rehabilitantka zaczęła robić od 6
      miesiąca. Wprowadzała je stopniowo - tzn. na początku część takich jak były
      wcześniej + nowe na siedząco.
      • dyzurna Re: mam watpliwosci :( pomozcie ---Bobath 06.09.06, 11:47
        no wlasnie tego sie obawiam ze te cwiczenia siedzace sa za wczesnie :( sama nie
        wiem co o tym myslec...
        • gabrynio Re: mam watpliwosci :( pomozcie ---Bobath 06.09.06, 15:04
          według mnie wszystko jest w porządku, ponieważ nie wszystkie dzieci są takie że
          mają mozliwość usiąść same niektóre niestety trzeba pionizować i pokazywać im
          pewne pozycje, np ja napewno długo jeszcze poczekam az mały usiądzie sam a
          sadzany powoli zaczyna utrzymywać się w pozycji siedzącej (ma 18 miesięcy),
          pamiętajmy że jest to dziecko wiotkie i rehabilitacja u takiego malucha
          przebiega zupełnie inaczej jak u dzieci ze wnm
          nie wierze że pani dr zlecałaby coś czego nie byłaby pewna
          przecież chodzi o dobro dziecko
          • xb Re: mam watpliwosci :( pomozcie ---Bobath 06.09.06, 16:23
            jako terapeutka moge powiedziec ze w terapii wyprzedzamy rozwoj dziecka o jakie
            2 miesiace, stosowane przez terapeute chwyty i techniki pozwalaja uzyskac
            dziecku okreslone pozycje, ja osobiscie przechodze do pozycji siedzacej (dziecko
            na moich kolanach) juz w 4 miesiacu zycia, wiec jesli to terapeutas wykonuje
            terapie to nie ma sie co obawiac, po drugie kazde dziecka jest traktowane
            indywidualnie wiec moze akurat w ocenie pani doktor twoje dziecko jest juz
            gotowe do tej pozycji ale to juz mozna ocenic widzac dziecko
            • dyzurna Re: mam watpliwosci :( pomozcie ---Bobath 07.09.06, 09:18
              no wlasnie o to mi chodzilo. coreczka nie jest wiotka do neurologa sie
              zglosilam sama bo zaciskala piastki glownie prawy kciuk i po 4 miesiacu lezac
              podciagana za raczki nie unosila glowy.
              zaczela to robic w 2 tyg pozniej. teraz ma 5 miesiecy nadal trzyma prawy kciuk
              w dloni nie non stop ale trzyma, nie przewraca sie z brzuszka na plecy itp
              lekko podrywa sie do siadania. ja z nia cwicze bo jestem za granica a
              rehabilitantka w polsce , przed wyjazdem pokzywalam sie co tydzien i mialam
              pokazywac jak cwicze a teraz widzimy sie za miesiac i ja mam cwiczenia pokazane
              z wyprzedzeniem. zadzwonie do tej babki jeszcze raz i sie dopytam ale waszysm
              zdaniem jest ok ?tak?pozdrawiam
              • kcr2 Re: mam watpliwosci :( pomozcie ---Bobath 07.09.06, 13:29
                my też ćwiczymy z wyprzedzeniem.Mój syn jeszcze nie siada (7 m-cy), ale już od
                2 m-cy ćwiczymy z siadaniem, teraz ćwiczenia pokazujące pozycje do raczkowania,
                siedzenie na podłodze i opieranie boczkiem się na rączce, itp.
                Wydaje mi się, że to nie szkodzi dziecku, w końcu nie robisz tego ciągle, a
                pozycje w takich ćwiczeniach są tak dobrane, że nie obciążają mięśni i stawów.A
                poza tym jest też to sprawa indywidualna, wszystko zależy od rozwoju dziecka i
                jego predyspozycji fizycznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka