aglas 12.08.05, 11:08 Mam zamiar zacząć ditę, zakupiłam już książkę i dużo czytam o Waszych opiniach na forum. Czy można tę dietę stosować będąc w ciąży? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laurka22 Re: ciąża 12.08.05, 12:28 to pytanie powinnaś zadać lekarzowi, mnie się wydaje że ciąża to nie czas na diety a już napewno na 1fazę. Myślę że wzbogacona 2 i oczywiście 3 faza może być Odpowiedz Link
aglas Re: ciąża 12.08.05, 12:53 tak, to prawda, ale przecież nawet w I fazie eliminujemy produktu ze zlym tłuszczem i dużą ilością przetworzonych węglowodanów. Więc teretycznie jemy samą zdrową żywność, więc może to i dla dziecka lepiej. Ale oczywiście jak już będę w ciąży, bo ją planuję, to zapytam lekarza. Odpowiedz Link
laurka22 Re: ciąża 12.08.05, 13:10 Eliminujemy też DOBRE węglowodany które są konieczne dla prawidłowego rozwoju płodu Odpowiedz Link
piaget11 Re: ciąża 17.08.05, 11:27 ale eliminujesz też owoce i pieczywo (nawet te z pełnego przemiału) oraz nabiał, który jest ważny dla płodu. Zacznij może od II fazy, czyli zdrowo, ale wszystko ) Odpowiedz Link
aglas Re: ciąża 18.08.05, 08:15 racja, ale póki co w ciąży nie jestem a dziś juz trzeci dzień fazy I. Może uda się jednak tę pierwszą fazę przejść, no a druga jest już rzeczywiście mniej restrykcyjna.pozdr. Odpowiedz Link
margonik Re: ciąża 23.08.05, 00:35 W ciąży I fazy na 100% nie. Na pierwszy trymestr ginka dała mi następujące zalecenia (a jest dobra i jej ufam): duuuużo owoców, duuuużo warzyw, duuuużo nabiału, 0 cukru, białko: 2 razy w tygodniu mięsko, 2 razy w tygodniu ryby, pozostałe posiłki wg ochoty. Ciąża na początku wymaga ogromu witamin i składników mineralnych - w postaci naturalnej, a nie tabletek. Dlatego nie można eliminować żadnego typu pożywienia. Inaczej istnieje ryzyko, że czegoś organizmowi nie dostarczysz. Ja osobiście bardziej ufam diecie Michaela Montignaca. On owoców nie wyklucza i nawet w pierwszej fazie zaleca węglowodany w postaci produktów pełnoziarnistych. Ponadto w ciąży są problemy z zaparciami, a produkty pełnoziarniste pomagają w perystaltyce. Odpowiedz Link
margonik Re: ciąża 23.08.05, 02:35 Jeszcze jedna uwaga. Ograniczenie spożycia węglowodanów prowadzi do tzw. ketozy, która w postaci łagodnej jest pożądana dla osób odchudzających się, a która jednocześnie "zwiększa częstość poronień, porodów przedwczesnych, wpływa na rozwój psychomotoryczny, a także na iloraz inteligencji IQ" (obniżajac go niestety). 66.249.93.104/search? q=cacheCTapQ4ZdFYJ:www.terapia.com.pl/archiwum/pub.html%3Fpub%3D381%26edition% 3D21+ketoza&hl=pl&lr=lang_pl Odpowiedz Link
aglas Re: ciąża 23.08.05, 10:12 Dzięki za cene uwagi. Wytrzymałam juz tydzień na I fazie, ale ponieważ czynimy starania o dzidziusia i nie wiadomo jak się ułoży, zacznę już jeść owoce. Bez nabiału nie wytrzymałam ale ograniczyłam sie tylko to chudego i bez cukru. Teraz też wprowadzę ciemne pieczywo. I tak jak piszesz będę jeść nabiał, owoce, warzywa i mięso i ryby. Oczywiście zostawiam jako przekąski orzechy i nasiona. Myślę, że to już będzie ok? Odpowiedz Link
margonik Re: ciąża 23.08.05, 19:47 Jeszcze tylko dodaj Folik To kwas foliowy - kupuje się w aptece. Zaleca sie brać na trzy miesiące przed zajściem w ciążę i później minimum do końca I trymestru. Zapobiega wadom rozwojowym. Odpowiedz Link
aglas Re: ciąża 24.08.05, 08:51 Tak wiem o Foliku, jem już ze 3 albo i 4 miesiące. Mam nadzieję, że niedługo odniesiemy sukces. A na owoce po tygodniu się po prostu rzuciłam, jadlam oczami więc jak poszłam do warzywniaka to od razu kupiłam i śliwki i gruszki i jabłka, brzoskwinie, ochota na wszystkie owoce ogromna. Zawsze jadłam ich sporo, więc tydzień bez owoców był trudny. No i dziś zjadłam już też pół bułeczki z ciemnego pieczywa z ziarnami. Po tygodniu diety nic nie schudłam, ale myślę, że dobrze mi zrobi przynajmniej brak słodyczy, których nadal nie mam zamiaru używać. Szkoda mi tylko lodów, które uwielbiam. Pozdrawiam i dzięki za życzeia. Odpowiedz Link