kkkarolina 26.01.05, 00:21 mam temat pracy "kultura popularna jako fakt społeczny czy jako interpretacja". Jakich materiałów użyć do omówienia kultury jako interpretacji?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiii Re: pomóżcie!!!! 03.02.05, 01:54 nie bardzo wiem czy o to Ci chodzi, bo niewiele napisałaś o celach pracy i zakresie tematycznym, w jakim chcesz (czy może musisz) się obracać, a poza tym nie mam zbyt wiele wspólnego z socjologią i moje intuicje na ten temat mogą być zupełnie nietrafione, ale wydaje mi się, co następuje: 1. zaczęłabym o początkach kultury masowej (rewolucja przemysłowa) i powieściach wydawanych w dużych nakładach albo drukowanych w odcinkach, traktowanych jako instruktaże dla przybyłych do miast - odnośnie obyczajowości miejskiej. Tutaj: świt kultury popularne jako przekazywanie i interpretacja informacji o obyczajach, relacjach międzyludzkich, czyli kulturze - ogólnie rzecz ujmując. materiały - jedyne, co mi przychodzi do głowy, to "kultura masowa" A. Kłosowskiej, inne pozycje znajdziesz sobie w bibliografii. 2. Kultura współczesna w ujęciu postmodernizmu, jako "ślizganie się po powierzchni znaczeń" (d. de kerckhove). kultura i jej wytwory jako "z natury swej" interpretujące - ale nie porządek rzeczywisty, ale symboliczny, już przetworzoną rzeczywistość (czyli np: d. lynch umieszczając początek akcji "dzikości serca" na PRZYLĄDKU STRACHU odwołuje się do znanego skądinąd "miejsca", istniejącego w masowej wyobraźni, przywołując tym samym konkretne skojarzenia. Odwołuje się do znaczeń wytworzonych już przez kulturę). Swego rodzaju zatem interpretacja drugiego rzędu. Kluczowym pojęciem będzie tutaj intertekstualność - wykorzystywanie i przetwarzanie innych tekstów kultury. materiały - o postmodernistycznej kulturze Bauman, socjologowie lepiej doradzą konkretne tytuły; jeżeli chodzi o zjawisko, to dobrze jest widoczne w filmach, proponuję T. Miczka "wielkie żarcie i postmodernizm", dobry przykład analizy w tym duchu: elżbieta ostrowska "gatunkowy topos przestrzeni" w kwartalniku filmowym z 1998 nr 21-22. Odpowiedz Link Zgłoś
hiii Re: pomóżcie!!!! 03.02.05, 13:23 no i jeszcze odnośnie punktu drugiego - obowiązkowo "kondycja ponowoczesna" lyotarda pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś