Dodaj do ulubionych

pomóżcie!!!!

26.01.05, 00:21
mam temat pracy "kultura popularna jako fakt społeczny czy jako interpretacja". Jakich materiałów użyć do omówienia kultury jako interpretacji??
Obserwuj wątek
    • hiii Re: pomóżcie!!!! 03.02.05, 01:54
      nie bardzo wiem czy o to Ci chodzi, bo niewiele napisałaś o celach pracy i
      zakresie tematycznym, w jakim chcesz (czy może musisz) się obracać, a poza tym
      nie mam zbyt wiele wspólnego z socjologią i moje intuicje na ten temat mogą być
      zupełnie nietrafione, ale wydaje mi się, co następuje:

1. zaczęłabym o początkach kultury masowej (rewolucja przemysłowa) i
      powieściach wydawanych w dużych nakładach albo drukowanych w odcinkach,
      traktowanych jako instruktaże dla przybyłych do miast - odnośnie obyczajowości
      miejskiej. Tutaj: świt kultury popularne jako przekazywanie i interpretacja
      informacji o obyczajach, relacjach międzyludzkich, czyli kulturze - ogólnie
      rzecz ujmując.
      materiały - jedyne, co mi przychodzi do głowy, to "kultura masowa" A.
      Kłosowskiej, inne pozycje znajdziesz sobie w bibliografii.

2. Kultura współczesna w ujęciu postmodernizmu, jako "ślizganie się po
      powierzchni znaczeń" (d. de kerckhove). kultura i jej wytwory jako "z natury
      swej" interpretujące - ale nie porządek rzeczywisty, ale symboliczny, już
      przetworzoną rzeczywistość (czyli np: d. lynch umieszczając początek
      akcji "dzikości serca" na PRZYLĄDKU STRACHU odwołuje się do znanego
      skądinąd "miejsca", istniejącego w masowej wyobraźni, przywołując tym samym
      konkretne skojarzenia. Odwołuje się do znaczeń wytworzonych już przez kulturę).
      Swego rodzaju zatem interpretacja drugiego rzędu. Kluczowym pojęciem będzie
      tutaj intertekstualność - wykorzystywanie i przetwarzanie innych tekstów
      kultury.
      materiały - o postmodernistycznej kulturze Bauman, socjologowie lepiej doradzą
      konkretne tytuły; jeżeli chodzi o zjawisko, to dobrze jest widoczne w filmach,
      proponuję T. Miczka "wielkie żarcie i postmodernizm", dobry przykład analizy w
      tym duchu: elżbieta ostrowska "gatunkowy topos przestrzeni" w kwartalniku
      filmowym z 1998 nr 21-22.
      • hiii Re: pomóżcie!!!! 03.02.05, 13:23
        no i jeszcze odnośnie punktu drugiego - obowiązkowo "kondycja ponowoczesna"
        lyotarda
        pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka