28.04.05, 07:52
news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20050428/ap_on_go_pr_wh/bush_energy
Obserwuj wątek
    • brezly Re: Brezly! 28.04.05, 08:11
      :-)))
      "The president said he knows "many people are concerned" about the high gasoline
      prices that now average more than $2.20 a gallon nationwide, but he lamented
      that he can't do anything about it."

Cos mi to przypomina :-)) Ale, qrde poltora euro za cztery litry i oni placza?

Ale nie boj sie, polskie lobby atomowe robi wszystko zeby spoleczenstwo
      przekonac do niebudowania el. jadr. Ostatnio czytalem jakiegos inz. Koziela (no
      co? naprawde), "eksperta ze Swierka" (modrzewiowy bylby drozszy?). Swiatly ten
      maz utrzymuje ze wiele mowi o naszym kraju to ze w Europie tylko Polska i
      Albania nie. A wystarczy Googla i widac ze to prawda trzeciego rodzaju. Jak to
      lobby ma takich ekspertow, to oni by sasiadki mojej cioci nie zachecili do
      sluchania Radyja, jeszcze by wylaczyla.
      • millefiori Re: Brezly! 28.04.05, 08:24
        brezly napisał:

> Cos mi to przypomina :-)) Ale, qrde poltora euro za cztery litry i oni placza?

Bo to jest, Brezly, szok cenowy. Placza, bo sama pamietam czasy 1990-92 gdy
        galon kosztowal miedzy 89 a 99 c, a jeszcze w listopadzie ub. roku placilam
        1,79 $ za galon.
        W Budzie za to 249 ft za litr. Ponad 1 euro. Przygraniczne bratanki jezdza
        tankowac na Slowacje lub do Rumunii, bo taniej.

Ide wykorzystac energie wiatrowa i sloneczna do suszenia prania.
        • brezly Re: Brezly! 28.04.05, 08:28
          Wszystko przemawia za rowerem :-) Na kebabie za 2-3 tojro to spokojnie przejade
          60 km. Na benzynie za tyle samo, smiech na sali:-) No, nie mowiac juz o efektach
          ekologicznych :-)
          • millefiori Re: Brezly! 28.04.05, 08:37
            Nie wiem czemu, lubie sloneczna energie. Cysterna na dach, troche rurek i
            problem cieplej wody i CO na lato z glowy, przynajmniej przy mojej obecnej
            lokalizacji.
            Do korzystania z roweru to musialabym sobie pozwolic zoperowac obie lakotki i
            dac skrocic sciegna, co pamiatka po wrotkarskich (4kolowki wazace tone made in
            DDR pamietasz?) i narciarskich ekscesach jest. Nie dam.
            Nie wiem, ile bym teoretycznie przejechala na szpinaku...

PS. Pamietasz problem z owcami australijskimi?
            • brezly Re: Brezly! 28.04.05, 08:40
              Jezeli sie da wreszcie znelzec jakis porzadny katalizator do robienia wodoru z
              wody, tudziez metode do magazynowania wodoru to skutki polityczne beda
              porownywalne z wynalezieniemm broni jadrowej. Chociaz Lem mowi ze zacznie
              problem skad brac tyle wody. Musialbym to policzyc, ale mi nie pasuje.

Ktory problem z owcami? Tam bylo pare, chyba.
              • millefiori Re: Brezly! 28.04.05, 08:45
                Emisja gazow cieplarnianych z powodu odbijania sie:

"Want to learn to measure cow and sheep burps? A recent article in the Sydney
                Morning Herald newspaper mentioned a booklet teaching farmers how to calculate
                methane volumes produced by belching livestock. It's part of the ongoing fight
                in Australia to counter greenhouse gas emissions. A research organization has
                estimated that the Australian cow and sheep population "burps 3 million tonnes
                of methane annually.""
                • brezly Re: Brezly! 28.04.05, 08:48
                  Sie obawiam ze to jest gonienie w pietke. Jak sie wlaczy jaki wulkan, to zadne
                  krowy mu nie podskocza. Pycha czlowiecza i tyle.
                  • millefiori Re: Brezly! 28.04.05, 08:50
                    Podgrzewam szpinak:PPP
                    Zastanawialam sie nad namawianiem bydlatek do odbijania od razu do pojemnikow.
                    Np mozna by bylo taki odruch Pawlowa u nich wyrobic.
                    • brezly Re: Brezly! 28.04.05, 08:55
                      Jakich bydlatek?
                      • millefiori Re: Brezly! 28.04.05, 11:32
                        Bydl-on-tek typu owce i krowy, model australijski. Tlumiki na pyski?
                        Ciekawe, co z Eureka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka