ts2 13.08.03, 19:10 czy moze mi ktoś wyjaśnić skróty, ktore znalazłem na wynikach morfologii krwii? WBC RBC HGB HCT MCV MCH MCHC CHCM RDW HDW PLT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: morfologia krwii IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 13.08.03, 20:24 ts2 napisał: > WBC white blood cell count > RBC red blood cell count > HGB hemoglobin concentration > HCT hematocrit > MCV mean cell volume > MCH mean cell hemoglobin > MCHC mean cell hemoglobin concentration > CHCM cell hemoglobin concentration mean > RDW red cell distribution width > HDW hemoglobin distribution width > PLT platelets count Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: morfologia krwii IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 14.08.03, 02:17 Okrutny jesteś, Doki. Myślisz, że pytający to rozszyfruje? :-)). Jak nadrobię zaległości (w spaniu też), to może ja przetłumaczę. Na razie dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: morfologia krwi IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.08.03, 07:33 Dzis o 02:17 agulha ochrzanila mnie tymi slowy: "Okrutny jesteś, Doki. Myślisz, że pytający to rozszyfruje? :-))." Odpowiadam: a czemu nie? Nie uzylem tu zadnych dziwnych slow, just plain English... Poprawiam sie. > > WBC white blood cell count: liczba bialych krwinek > > RBC red blood cell count: liczba czerwonych krwinek > > HGB hemoglobin concentration: stezenie hemoglobiny w pelnej krwi > > HCT hematocrit: hematokryt > > MCV mean cell volume: srednia objetosc krwinki > > MCH mean cell hemoglobin: srednia zawartosc hemoglobiny w krwince > > MCHC mean cell hemoglobin concentration: srednie stezenie hemoglobiny w krwince > > CHCM cell hemoglobin concentration mean: srednie stezenie hemoglobiny w krwince* > > RDW red cell distribution width: szerokosc dystrybucji histogramu srednicy krwinek czerwonych > > HDW hemoglobin distribution width: szerokosc dystrybucji histogramu zawartosci hemoglobiny w krwince* > > PLT platelets count: liczba plytek krwi Wyjasnienia: parametry oznaczone gwiazdka sa wynalazkiem firmy Bayer i dostepne sa tylko w systemach do oznaczen hematologicznych tej firmy. Opieraja sie one na pomiarze hemoglobiny w poszczegolnych krwinkach (pewnie laserem) i wielkosci krwinek. MCHC oblicza sie na podstawie hematokrytu, liczby krwinek i poziomu hemoglobiny. Teoretycznie MCHC i CHCM powinny sie pokrywac. RDW robi sie tak: mierzy sie srednice krwinek i grupuje sie je wedlug roznych srednic. Tak tworzy sie histogram- wykres liczby krwinek w zaleznosci od ich srednicy. Waski histogram (niskie RDW) swiadczy, ze wszystkie krwinki sa do siebie podobne, wysoki- ze wrecz przeciwnie (anizocytoza). Ma to znaczenie w diagnostyce niedokrwistosci. HDW to to samo, ale zamiast srednicy, grupuje sie krwinki wg ich zawartosci hemoglobiny. Sa pytania? Odpowiedz Link Zgłoś