ralston 09.02.07, 12:18 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3907856.html Zwycięskie zdjęcie. Wygląda jak ordynarny montaż... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogabignac Re: World Press Photo 10.02.07, 11:45 Fotka ta pokazuje że losy świata nikomu nie mogą być obojętne. Nawet tym bogatym w kabrioletach. Co do oceny technicznej wydaje mi się, że fotografia była pstryknięta na gorąco bez czasu na jakąś próbę kadrowania obrazu. Dlatego brak planu przed samochodem(jakiś kawałek ulicy) spowodował taki efakt. Podczas swoich podróży, każdego dnia przed wyjściem w plener przyrzekam sobie, że będe fotografował ludzi w tzw. gorących sytuacjach. Do tego trzeba dużo odwagi bo bywa to niebezpieczne. Ostatnią z takich była fotografia faceta obsikującego nasz białostocki ratusz na tym wąskim skrawku chodnika za przystankiem autobusowym. W dzień, gdy na ulicach było pełno ludzi. ralston napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3907856.html > Zwycięskie zdjęcie. Wygląda jak ordynarny montaż... Odpowiedz Link Zgłoś
dryfman Re: World Press Photo 10.02.07, 14:23 ogabignac napisał: ...będe fotografował ludzi w tzw. gorących sytuacjach... Niejaki Augie (chyba tak miał na imię grany przez Harveya Keitela bohater filmu "Dym") codziennie w tym samym miejscu, przed swoją traffiką na rogu ulic, stawiał na statywie aparat fotograficzny i o tej samej godzinie wyzwalał migawkę. Przez kilka lat uzbierała mu się ciekawa kolekcja. > > > ralston napisał: > > > Zwycięskie zdjęcie. Wygląda jak ordynarny montaż... ...i atak na Eretz Israel ;) > > Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: World Press Photo 11.02.07, 09:34 A tu rzeczona fotografia: fotoforum.gazeta.pl/72,2,738,40845828,57125632.html Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: World Press Photo 12.02.07, 08:48 Mnie to zdjęcie faktycznie nie przekonuje do siebie. Nie ma tego czegoś, co zachwyca lub odkrywa lub w jeszcze jakiś sposób jest nietypowe. Ale cóż, każdy ma inne doświadczenie i inną wrażliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: World Press Photo 12.02.07, 10:00 Nie no niesie jakiś ładunek emocjonalny. Grupa dzianej młodzieży w luksusowym aucie na tle ruin, to nie jest codzienny obrazek... Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: World Press Photo 12.02.07, 13:28 > to nie jest codzienny obrazek... Zależy gdzie. Jeśli autor pracy chce, bym zatrzymał się nad nią i przemyślał teamt i by zmusiła mnie do jakichś refleksji, to musi się bardziej postarać. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: World Press Photo 12.02.07, 14:11 Na pewno nie porusza tak, jak inne zdjęcia które wygrywały w minionych latach... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: World Press Photo 17.02.07, 22:08 Gdy zobaczyłam po raz pierwszy to zdjęcie pomyślałam, że to grupa zachodnich turystów, która "zwiedza" miejsce katastrofy. Dopiero potem przeczytałam opis pod nim. W moim odczuciu ono jest bardzo smutne. Jak każdy obraz wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: World Press Photo 19.02.07, 09:24 Prawda. Ale dobre zdjęcie powinno mówić silnie nawet bez opisu pod nim... Odpowiedz Link Zgłoś