Dodaj do ulubionych

Zobacz reklamę Commodore z 1983

• peerelski Commodore i Atari poczatek mialy trudny w Lodzi 25.02.07, 11:17
      Jack Tramiel (born 1928) is a businessman, famous for founding Commodore
      International, manufacturer of the Commodore PET, Commodore 64, and Commodore
      Amiga home computers, and later President and CEO of Atari Corp.

Tramiel urodził się w 1928 r. w Łodzi, jego właściwe nazwisko to Idek
      Tramielski (według niektórych źródeł Jacek Trzmiel). Jako 10-letnie dziecko w
      1939 roku trafił do getta, gdzie spędził 5 lat pracując w fabryce odzieży. W
      sierpniu 1944 wraz z ojcem został wysłany do obozu koncentracyjnego Auschwitz.
      Nazistowski lekarz, dr Josef Mengele uznał ich za zdolnych do pracy, wywiezieni
      zostali więc do obozu Alum niedaleko Hanoweru. Ojciec Tramiela nie dożył końca
      wojny - najprawdopodobniej zmarł na tyfus, choć sam Jack Tramiel twierdzi, że
      zginął od zastrzyku z benzyną podczas jednego z eksperymentów. Jack Tramiel
      doczekał wyzwolenia obozu w kwietniu 1945 roku.
    • Gość: koza Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 11:58
      taaaa BASIC to soft dla całej rodzinki... :D
    • Gość: gosc82 Re: Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 12:08
      Ktos tu wspomnial o joystickach... u mnie standardem byla wymiana sprezynek ;)

Moze ktos pamieta Joye firmy Matt? Taka polska firma! :)
      nowymatt.fusbro.com/oferta.php?nkategorie_kod=AAB&ntowary_id=3602&View=1
    • Gość: wietek z usa Zobacz reklamę Commodore z 1983 IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 25.02.07, 21:17
      widze ze nikt nie pamieta pierwszego computera domowego ktory byl przed spectrum
      i commodore 64 ,jako pierwszy w rzeszowie ,chyba tuz po w roku 1980{dokladnie
      nie pamietam} mialem personal computer ZX-81 !!!!!!!!!!!!!!!! tak dokladnie
      tak sie nazywal , mial bialoczarny obraz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      oczywiscie ladowany z maghnetofonu, niepamietam czy posiadal wogle
      dzwiek!!!!???? moze ktos pamieta ten szczegol!!?????? i tak super flagowa
      gierka na ten komputerek :SPACE INVADERS w ktora gram do
      dzis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czy ktos pamieta ten pierwszy HOME
      KOMPUTER ZX 1 !???? ech to byly czasy ,cale osiedle sie do mnie zlazilo zeby
      se pograc !!!!!!!!!!!!!!!!!! wietek
      • Gość: SzM ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum 128+,... IP: *.range86-131.btcentralplus.com 25.02.07, 23:13
        Pierwszy domowy hit to chyba był ZX80 - choc nigdy go w rękach nie miałem. Ale ZX81 pamiętam bardzo dobrze - mój pierwszy PC z rozszerzoną pamięcią do 56 kB z firmy poznańskiej Kompleks (taka fajna instrukcja ksero - jeszcze ją mam!)! Dzwieki jakies tam w ZX81 były (instrukcja BEEP ?)... Potem oczywiście ZX Spectrum, w moim przypadku z wbudowanym magnetofonem i pamięcią 128 kB i taką prawie normalną klawiaturą! No i nie zapominajmy o rodzimych konstrukcjach opartych o procesor ZX80 - kto pamięta Mera Meritum - jeszcze zanim dopadłem tego ZX81, z czasopism (głównie kurs w Młodym Techniku pana Rolanda Wacławka) wiedziałem co nieco o Basicu - przy Meritum u ojca w pracy przesiedziałem prawie całą noc wstukując 10 print "meritum"; 20 goto 10;!!! Co to były za emocje!!! No i wtedy też zobaczyłem po raz pierwszy IBMa - prawdziwego profi PC XT z charakterystycznym zielonym mono monitorem. Stał koło "minikomputera" Mera, której sama tylko pamięć dyskowa była rozmiarów pralki do prania! A to wszystko zaledwie 20 lat temu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka