maggpie
06.07.12, 22:47
Niedawno na tym forum założyłam była ten wątek :) Dotyczył - zasadniczo - niemożności nazwania stanu jaki ostatnimi czasy stał się stanem mym podstawowym. W przeżywaniu. Przypominam, bo niedawno odświeżyłam sobie lekture "Esejów" Emersona i doznałam czegoś w rodzaju katharsis. Jak on trafnie tam (prawie) wszystko o co mnie chodzi wyłuszcza :)
Na przykłada:
"Ale poza uznaniem swej własności w poszczególnych fazach doświadczenia jednostki, dusza ta odkrywa ponadto prawdę. I tu właśnie powinniśmy wzmacniać się przez jej obecność i mówić z godniejszym, pełniejszym zapału natchnieniem o tym przyjściu. Bo przekazanie prawdy przez duszę jest najwyższym wydarzeniem w naturze, ponieważ nie daje tylko części siebie, ale daje siebie samą, czyli przechodzi w człowieka i staje się tym człowiekiem, którego oświeca. Albo też w tym samym stosunku do prawdy, którą człowiek otrzymuje, zabiera go do siebie.
Wyróżniamy zwiastowanie duszy, jej przejawy własnej natury nazwą Objawienia. Towarzyszy im zawsze poczucie wzniosłości. Bo to udzielanie wiedzy jest wpływem Duszy Boskiej do duszy naszej. Jest to odpływ indywidualnej rzeczułki przed napływającymi falami morza życia".
"Każda chwila, w której jednostka czuje się tym przeniknięta, jest dlań niezapomniana. Wskutek korzyści naszej natury pewien entuzjazm towarzyszy świadomości jednostki o tej boskiej obecności. Charakter trwałość tego entuzjazmu zmienia się ze stanem jednostki, od ekstazy i transu i proroczego natchnienia – co jest zjawiskiem rzadszym – do słabego blasku cnotliwego wzruszenia, w której to formie, na kształt naszych domowych ognisk, rozgrzewa on wszystkie rodziny i skupienia ludzi i umożliwia powstanie społeczeństwa. Pewna skłonność do obłędu zawsze towarzyszyła obudzaniu się zmysłu religijnego w ludziach, jak gdyby byli oślepieni nadmiarem światła. […]
Natura tych objawień jest ta sama; są one spostrzeżeniami prawa absolutnego. Są one rozwiązaniami własnych zagadnień duszy. Nie odpowiadają na pytania, które zadaje rozum. Dusza nie odpowiada nigdy słowami, ale samą rzeczą, której się właśnie szuka.
Objawienie jest odsłonięciem duszy". (Esej pt. "Naddusza")
Prawda, że piękne??
Wszystkim poszukującym, którzy Emersona nie znają, polecam lekturę.
No i prośba: znacie może inne cytaty o podobnym zjawisku? Jeśli tak, to poprosze.