Dodaj do ulubionych

Ten cholerny ojciec

08.09.12, 21:11
Jestem po długiej i bolesnej rozmowie z ojcem. Dokładnie 5 lat temu zostawił mnie i matkę i odszedł do kochanki (dosłownie z dnia na dzień). Nie uporałam się z tym emocjonalnie, za każdym razem kiedy go widzę (3 razy w tym roku), zaczynam płakać. On stwierdził, że żyję przeszłością i generalnie mam sobie dać z tym radę sama. Był to dla mnie bardzo trudny okres, w dodatku moja matka wyjechała za chlebem do Anglii i wylądowałam u dziadków. Ojciec mnie nie wspiera, nie pomaga, płaci połowę alimentów bo twierdzi że go nie stać. Jest niedostępny, nie umie rozmawiać o emocjach. Otworzyłam się przed nim, powiedziałam, że czuję się odrzucona, a on wpadł w złość. Dodam, że to obecnie trzeźwy alkoholik. Powiedział, że mogę więcej nie przyjeżdżać, bo mam tylko pretensje i wywlekam sprawy sprzed lat, i psuję mu humor. Próbowałam go namówić, żeby przyjechał do mnie (miasto 40 km odległości, ale on dużo pracuje i w weekendy mu się nie chce nigdzie jeździć. Proponowałam , żeby odwiedził mnie tam gdzie studiuje, ale mówi, że nie ma urlopu. Przed chwilą się dowiedziałam od jego konkubiny, że byli miesiąc temu w Zakopanem i że nie chciał mnie wziąć, bo się czegoś bał. Od wielu lat nie byłam z nim na żadnym wyjeździe, i to kłamstwo , że mu urlopu nie dadzą, dobiło mnie. Jestem załamana...
Obserwuj wątek
    • bibe08 Re: Ten cholerny ojciec 08.09.12, 21:36
      Na teraz mam jedno pytanie ile Ty masz lat? Może potem będą inne. Jestem ojcem który rozszedł się z z matką swoich córek i syna. Ale nigdy nie opuściłem swoich dzieci, nawet jak dorosłe już były. I to raczej dorosłe córki się ode mnie odcięły.
      • juste-moi Re: Ten cholerny ojciec 08.09.12, 21:54
        Mam 21 lat. Uważam , że bardzo ważny jest sposób, w jaki ludzie się rozstają, i czy w ogóle próbują ratować związek. Wiele rzeczy byłoby inaczej, gdyby ojciec znalazł sobie dziewczynę po rozstaniu. W dodatku jak byłam w gimnazjum, miał romans z koleżanką z pracy. A kobietę, do której odszedł, znał 2 miesiące. Mam nadzieję, że naprawisz związek z córkami.
        • bibe08 Re: Ten cholerny ojciec 08.09.12, 22:34
          To z kim Twój ojciec miał romans nie jest Twoją sprawą, dla Ciebie jako jego córki jest obojętne. Tak możesz mieć do swojego ojca pretensje, że odchodząc do Twojej matki zaniedbał stosunki z Tobą jako swoją córką. Wracając do niewypełniania obowiązków ojcowskich masz wyjście: odpis wyroku z wysokością alimentów złożyć u komornika niech on wyegzekwuje alimenty w pełnej wysokości. Relacji z córkami nie mogę naprawić bo ja ze swojej strony zrobiłem wszystko, naprawdę wszystko. Teraz mogę kochać je i czekać na to że one coś zmienią.
    • szaman.ka Re: Ten cholerny ojciec 08.09.12, 22:26
      Wiem,że to okropnie bolesne,ale będziesz się musiała pogodzić z tym,że Twój ojciec nie chce utrzymywać kontaktu z Tobą.
      Pod tym względem ojciec ma rację ,że żyjesz przeszłością.
      Musisz stawić czoło temu,co napisałam wyżej i raz na zawsze pozbyć się złudzeń,że ojciec jeszcze się zmieni i obdarzy Cię uwagą i uczuciem.
      Jeśli to zbyt trudne dla Ciebie może poszukaj pomocy terapeutycznej.
      Może jakaś grupa DDA ? Uważam,że byłoby Ci to potrzebne.Pozdrawiam,
      • juste-moi Re: Ten cholerny ojciec 08.09.12, 22:47
        Chciałabym i próbuję mu wybaczyć. Jego partnerka mówi, że mnie kocha, tylko taki ma trudny charakter. Zaprasza mnie do siebie, owszem, ale każdą wizytę tak przeżywam, że po co się torturować? Do psychologa się wybieram (do czterech razy sztuka :D ), terapia dda była źle poprowadzona. Strasznie mnie zabolało, że mnie okłamał, hugo wie, co jeszcze zmyślił. Na razie nie będę go ciągnąć za alimenty, mama daje mi tyle co on. Chociaż boję się, że mu nie przedłużą umowy. Chyba za dobra jestem... :(
        • renkaforever Re: Ten cholerny ojciec 09.09.12, 03:52
          wyglada na to, ze obecnie nalezaloby sie zajac swoimi sprawami, a ojca do okazywania milosci nie zmusisz. Juz raz pokazal kim jest, wiec czego sie spodziewasz?
          • shachar Re: Ten cholerny ojciec 09.09.12, 10:38
            ale trol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka