Dodaj do ulubionych

Bardzo nietypowy problem

09.04.13, 15:06
Witam serdecznie. Napisalem w topicu o nietypowosci, gdyz borykam sie z tym juz od 10 lat, w zasadzie w internecie ciezko jest mi znalezc co by odpowiadolo moim zaburzeniom. Mam dysfunkcje pamieci. Jednak nie taka klasyczna, ze zapomnialem gdzie cos polozylem, albo ze nie pamietam czegos z przeszlosci jak np jakas amnezja czy cos w tym stylu. Moj problem dotyczy pamieci "roboczej". Szczegolnie dokucza mi to w wypowiadaniu sie, i komunikacji z innymi ludzmi gdyz przykladowo mam jakas mysl i chce powiedziec zanim dotre do polowy zdania ta mysl mi ucieka, mam w glowie cos w rodzaju luki (tak jak np na egzaminie sie czasem zdarza podczas stresu cos zapomniec:) i za cholere nie moge sobie przypomniec co chcialem powiedziec. To sie dzieje praktycznie nieustannie i wydaje mi sie przez ten czas probolem sie nasila:/ Generalnie dotyczy to rowniez myslenia, ciezko mi sie nadczymkolwiek wnikliwiej zastanowaic gdyz zaaz po prostu zaponminam i nie moge sobie przypomniec o czym przed sekunda myslalem :D ehh ;/ w mlodosci bylem badana jakies tam eeg wszystko na mozg praktycznie co tylko moze byc. zarlem roznego rodzaju srodki psychotropowe ktore nic nie dawaly. poradzcie mi co jeszcze moge zrobic hormony tez mam w normie, wszystkie podstwowe badania tez sa ok. rezonan mozgu rowniez byl. Dodam tylko ze problemy zaczely sie troche nagle, nie bedac bowiem z niczym powizane za bardzo w momencie gdy mialm lat 15 czyli 10lat temu.. Poradzcie mi co to moze byc juz sobie nie radze kompletnie, kiedys bylem tzw dusza towarzystwa mialem mnostwo kolegow i kolezanek bardzo dobre wyniki w szkole. Teraz wszystko jest praktycznie odwrotnie. Ciezko sie ze mna dogadac caly czas sie zawieszam nie pamietam co chcialem powiedziec prbojac cos tam imprwizowac. Co jeszcze moze sie kryc za takimi problemami z pamiecia?? Szczegolnie krotkorwala?? Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 15:10
      Może po prostu powinieneś popracować nad koncentracją, więcej czytać w realu niż na ekranie, a pamięć można ćwiczyć, a doraźnie dobry jest magnez i urlop z dala od obowiązków i codzienności. Umiejętność efektywnego odpoczywania to cała sztuka..
    • mona.blue Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 15:11
      michas-25 napisał:

> Witam serdecznie. Napisalem w topicu o nietypowosci, gdyz borykam sie z tym juz
      > od 10 lat, w zasadzie w internecie ciezko jest mi znalezc co by odpowiadolo mo
      > im zaburzeniom. Mam dysfunkcje pamieci. [...]

Może to wina psychotropów? Albo nieśmiałości, wtedy człowiek się stresuje i zapomina co chciał powiedzić.
      • michas-25 Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 15:18
        nie jestem niesmialy to napewno, mam raczej agresywna nature trenuje sztuki walki lubie wspolzawodnictwo i lubie miec nad czyms zwierzchnictwo. Problem dotyczy rowniez myslenia, moja niespojna, chaotyczna mowa jest tylko tego wynikiem. Kiedy siedze sam w pokoju rowniez mam te same problemy. Zapominam o czym myslalem sekunde temu i tak jest caly czas. Sory ze tak napisze ale magnez i odpoczynek jest dla niemowlakow. Wszystkiego probowalem praktycznie jestli chodzi o suplementy, nie takich rzeczy. Mowimy o powaznych, przewlekych problemach nie jakichs urojeniach ze ktos sie chilowo gorzej poczul. Dzieki za zainteresowanie tak czy siak ale prosilbym o wypowiedzi konkretne. Jak ktos ma Alzheimera to watpie czy mu magnezik pomoze i ostresowanie...
    • lifeisaparadox Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 15:19
      Mędrców jest wszędzie od metra, każdy znajdzie Ci inne "lekarstwo" i "uzasadnienie".
      Ja bym powiedział że ludzie którzy żyją BARDZO INTENSYWNIE, zaczynają się gubić i z pamięcią i z mową. Znam takiego gościa, trochę lat mu już przybyło, jest strasznie żywy, rubaszny, towarzyski, zawsze i wszędzie. Nie sposób go słuchać, jeśli ktoś jest cichy i spokojny, delikatny, bo facet jest jak monster. Skarży się właśnie na zaburzenia pamięci i koncentracji, a ja myślę że to taka typologia człowieka jest - myśli, że takie intensywne i mocne doświadczanie jest czymś naturalnym, a nie jest i zaburza typową dla ludzi żyjących spokojnie i umiarkowanie, pamięć i koncentrację.
      Wydaje się że to już jest taki styl poznawczy, uwarunkowanie środowiskowe, domowe, że taki poziom zachowania i funkcjonowania jest wyuczony empirycznie i nie jest korzystny w dłuższym rozrachunku. Przestawić się będzie ciężko, metod i filozofii jest od metra, trzeba to tylko dostrzec co możesz mieć przestawione i w którą stronę będzie dobrze.
      • michas-25 Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 15:39
        Powiem tak napewno jest to cos powaznego typu jakas dysfunkcja albo cos takiego bo juz duzo roznych metod probowalem i jezeli byly jakies rezultaty to niewielkie. Celem mojego postu jest dowiedziec sie jakie sa wasze propzycje odnosnie czegos takiego,, gdzie moze ktwic przyczyna. gdzies w internecie czytalem, ze moga to byc nawet jakies powiklania narzadu pluc, choroby serca czy zaostrzenie cukrzycy chociazby. Moze komus przyjdzie cos jeszcze inteligentnego?? Nie wierze w to ze ja robie cos nie tak albo ze mi magnezu brakuje bo to wystepuje caly czas nie moge jednej mysli w miejscu utrzymac bo zaraz zapominam, i niezywkle ciezko jest mi sobie przypomniec. Nie jest to wina koncentracji, gdyz nie bujam w oblokach i nie to jest przyczyna gubienia mysli. Skupiam sie na tym zeby przypomniec sobie to co zapomnialem jednak w wiekosci przypadkow bezskutecznie.. I tak jest CALY CZAS, caly dzien minuta po minucie. to nie ta skala problemu zebym pluszz magnez wypil i O.K. bylo ;-) takze sory ale takie odp mnie wrecz bawia troche.. mam to codziennie od 10lat poza tym co innego jakby nagle mi sie to pojawilo jakis tydzien tamu i wielce bym sie skarzyl. ale to problem z ktorym od jakiegos czasu juz sie borykam takze dziekuje za wszystkim za odp i prosilbym zwlaszcza o cos konkretniejszeto..
        • lifeisaparadox Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 15:53
          Napisałeś że lubisz współzawodnictwo, kontrolę sytuacji i że masz agresywne usposobienie. Jest to dokładnie opis przypadku o którym napisałem.
          Jednocześnie dewaluujesz odpoczynek, wyciszenie, bo kojarzy Ci się to z niemowlętami.

Jeśli szukasz pomocy psychologicznej, nie możesz niczego ani oceniać, ani dewaluować. Musisz wysilić się na zrozumienie. Jeżeli masz charakter rywalizujący, będziesz rywalizował z psychologią, kontrolujący będziesz dominował psychologię, agresywny będziesz niwelował psychologię. To jest nieuleczalne jeśli się nie zatrzymasz.
          Możliwe że ta Twoja wrażliwość została w okresie niemowlęcym wrzucona w bardzo intensywną, ekspresywną, silną i twardą atmosferę środowiskową, dlatego uspokojenie się kojarzy Ci się z tym okresem. Z tym a nie z żadnym innym.
          Przywrócenie wrażliwości z tak wczesnego okresu graniczy z cudem terapeutycznym. Prawie pewne jest, że żyjesz jak podłączony do kroplówki z kokainą i tego nawet nie wiesz, nie rozumiesz. Możliwe że z zewnątrz przypominasz obłąkanego w sile i twardości człowieka, oczami osób z dobrą pamięcią i koncentracją które są łagodne i delikatne jak niemowlaki, całe życie.
          Jeśli tego nie zgłębisz, nie ma żadnej dyskusji.
          • aqua48 Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 18:34
            Piszesz, że trenujesz sztuki walki, a nie doznałeś przypadkiem jakiegoś urazu głowy? Mój kuzyn miał podobne objawy po ciężkim wypadku z młodości. Pięściarze czasami również miewają podobne skutki z powodu wielu mikrourazów.
            Możemy Ci podpowiadać rozmaite rozwiązania, ale najlepiej byłoby zgłosić się do neurologa i poddać konkretnym badaniom.
        • szaman.ka Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 20:15
          Jeśli próbowałeś już różnych rzeczy i nic,to zrób sobie testy obciążeń organizmu metodą EAV dr Volla i test ze świeżej kropli krwi.
          • 1lapaz Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 20:32
            albo test ze starej kropli krwi, tylko pewnie zapomnisz gdzie ja zostawiłeś ....
            tak serio to jeszcze kiedys będziesz sie cieszył z tej swojej kiepskiej pamieci. Najlepiej zyc tu i teraz bez obciążen z przeszlosci i zamartwiania się przyszłością... po co luidzie z wszystkiego chca zrobic jakis problem do leczenia? Whatever ciesz sie tym jaki jestes
    • liljah_89 Re: Bardzo nietypowy problem 09.04.13, 23:33
      Ja bym na twoim miejscu poszła do neurologa po coś na "dokrwienie" mózgu. Sama miałam takie problemy i pomagały leki typu Vicebrol itp. A jak mi się skończą a czekam na wizytę to pocieszam się Bilobil forte w dawce 3x1 ;) i jakoś jest lepiej...
      • paris-texas-warsaw Re: Bardzo nietypowy problem 10.04.13, 09:34
        Też myślę, że podstawa to dobry neurolog... Mózg to ciągle zagadka, ale trochę się medycyna chyba posuwa na przód. Fajne książki m.in. o pamięci i mózgu pisze Oliver Sacks - od pierwszych chyba "o człowieku, który pomylił żonę z kapeluszem" do tych ostatnich - to już naprawdę zadziwiajace erudycją dzieła popularnonaukowe. Autor o ile pamiętam jest i psychiatrą i neurologiem. Nie wiem, jak w Polsce stoi neurologia, ale może warto i za granicą szukać metod leczenia/ćwiczeń/rehabilitacji?
    • stan_7_sc Re: Bardzo nietypowy problem 10.04.13, 12:38
      Czy sprawdzano, czy nie jesteś chory na boreliozę?
      Poczytaj w internecie o objawach tej choroby i porównaj ze swoimi ...
      Oczywiście to tylko mgliste przypuszczenie ...

Pozdrawiam - Stanisław.
      • szaman.ka Re: Bardzo nietypowy problem 10.04.13, 15:38
        No więc właśnie, też mi to przyszło na myśl i dlatego radziłam zrobić te testy.
        Zwykłe testy laboratoryjne są często fałszywe i niewiarygodne.Jeśli te testy EAV by coś wykazały to warto to sprawdzić wykonując testy takie jak wykonuje Centrum Badań DNA w Poznaniu. Te testy są drogie,ale wiarygodne.
    • lifeisaparadox Re: Bardzo nietypowy problem 10.04.13, 13:55
      Kolega autor już sprawdził wszystkie opcje neurologiczno-medyczne.
    • malenka230 Re: Bardzo nietypowy problem 12.04.13, 01:22
      Interesujący problem. Może nie masz zaburzeń pamięci tylko masz nawyk zapominania? Poszukaj recepty na swój problem w książce 'Siła Nawyku' Charlesa Dunhigga. Myślę, że może ci pomóc, a na pewno nie zaszkodzi
    • seth.destructor Re: Bardzo nietypowy problem 12.04.13, 02:10
      Nie taki nietypowy. Typowy dla ludzi, którzy żyją intensywnie. Mózg stara się przetworzyć dużą ilość informacji i wyrzuca wszystko do nieświadomości. Może też to mieć związek z za dużą liczbą obowiązków, lub ogólnie, rzeczy do zrobienia. Jeśli chcesz przekazać jakąś myśl, za dużo rzeczy na raz pcha się do wypowiedzi i w rezultacie wszystkie są cofane, coś takiego.
    • szaman.ka Re: Bardzo nietypowy problem 12.04.13, 22:32
      Zainteresuj się taką możliwością : www.drkrupka.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka