Dodaj do ulubionych

strach poza kontrolą

11.05.15, 14:51
Wątek przyszedł mi do głowy pod wpływem jednego postu.

Strach poza kontrolą powoduje m.in. histerię, nieadekwatne przejmowanie się sytuacją do jej wagi, dekoncentrację. Co zrobić, aby nie był poza kontrolą?? Skąd się bierze strach poza kontrolą?
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: strach poza kontrolą 11.05.15, 16:30
      Też jestem ciekawa, czy jest jakis sposób.
    • hansii strach przed kontrolą 11.05.15, 22:04
      ja to mam strach przed kontrolą...
      po czterech pivach - gdy POLICJA mnie zlapie - to jet sie czego bac...

Szczesc Boze - nigdy nie kazali mi dmuchac w alkomat...
    • tulsa00 Re: strach poza kontrolą 11.05.15, 23:39
      Bierze sie np od rodzicow. Jezeli matka sie przejmowala wszystkim to jest duze pradop. ze corka tez bedzie. Moze tez byc wiele innych przyczyn, jezeli osoba sie zamartwia o glupoty to jest to zaburzenie i powinno sie leczyc. Leki, terapia. Sa tez odp. Cwiczenia, oddechu,itp. Dzieki ktorym osoba po uslyszeniu np. Zlej wiadomosci zachowuje spokoj zamiast panikowac I sie zamartwiac. Te cwiczenia zmieniaja cos tam w mozgu, I dzieki temu czlowiek staje sie wyluzowany. Robilam to 4 Lata temu I dokladnie nie pamietam
    • kropidlo5 Re: strach poza kontrolą 12.05.15, 22:47
      Strach niejako z zalozenia jest poza kontrola, bo jest emocja pierwotna ktora ma przejac stery w sytuacji zagrozenia. Problem jest, gdy strach jest nieadekwatny. Ja mysle, ze zrodlem problemu jest strach przed strachem czyli obawianie sie wlasnych emocji, wlasnego ciala.
      A strach to po prostu wyrzut adrenailny czy innych hormonow i bedace ich wynikiem reakcje ciala. Swiadomosc tego moze pomoc i jest jedna z metod leczenia np atakow paniki.
    • to.niemozliwe Re: strach poza kontrolą 13.05.15, 04:01
      Strach jest naturalną reakcja na nieznana sytuacje lub poczucie zagrożenia. Uruchamiają się wtedy wrodzone i bliskie tez zwierzętom odruchy ucieczki, ataku, "warczenia", itd...
      Strach się pokonuje treningiem i powtarzaniem doświadczenia jego oswajania.
    • ankaskakanka10 Re: strach poza kontrolą 13.05.15, 20:28
      Straciłam umiejętność obracania strachu w śmiech - "realizm depresyjny" doczytałam i bingo.
      Od wczoraj jednak się zaś śmieję - pierw mnie "teściowa' rozbawiła,ze powinnam cierpieć w imię dobra rodziny z jej synem i pokornie przyjmować wszystko he he.
      Najlepsze jednak dzisiaj, jeszcze się śmieje.Powędrowałam do mamusi :D a tam zastałam jednego z "moich TYCH" kolegów.Qu... takiego farta mogę mieć tylko ja.
      Matka ze swoim partnerem o coś sie kłóciła z partnerem.Patrzę tak na niego i przypomniał mi się Czester z Rodziny Adamsów o czym powiedziałam "mojemu koledze" zaczął się tez śmiać.itp.itd
      Złożoność relacji jest czasem trudna do ogarnięcia i czasami można się już tylko śmiać.
      Pozdrawiam optymistycznie :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka